ÜNITE II: ÜLKEMİZDE NÜFUS. EROL OKUTAN ESKİŞEHİR / 2014.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
NEREDE VE NASIL YAŞIYORUZ
Advertisements

NEREDE VE NASIL YAŞIYORUZ
TÜRKİYE’DE YERLEŞMELER
Yerleşme İklim Yerleşmeyi etkileyen en önemli faktördür. Nemli iklim bölgelerinde genellikle ahşap evler, kurak iklim bölgelerinde ise toprak ve kerpiç.
Göç Nedir? İnsanların, doğdukları yerden başka yerlere geçici ya da sürekli olmak üzere taşınmasına GÖÇ denir.
Kazanım 4. Örnek incelemeler yoluyla göçün neden ve sonuçlarını tartışır.
TÜRKİYE’DE GÖÇLER.
NECDET YILMAZ SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENİ 2008 ISPARTA
COĞRAFİ BÖLGELER.
Nerede, Nasıl Yaşıyoruz?
Kazanım 3. Yaşadığı bölgedeki insanların yoğun olarak yaşadıkları yerlerle coğrafi özellikleri ilişkilendirir.
GÖÇLER 1.
TÜRKİYE DE NÜFUSUN VE YERLEŞMENİN DAGILIŞINI ETKİYELEN FAKTÖRLER
TÜRKİYE’DE YERLEŞME.
ÜLKEMİZDE NÜFUS Rasitgokhansucu.com.
KONU:TÜRKİYE’DE NÜFUS
NÜFUS VE YERLEŞME.
Coğrafi Bölgeler.
Sosyal Bilgiler GÖÇÜN NEDEN VE SONUÇLARI
Sosyal Bilgiler EĞİTİM VE ÇALIŞMA HAKKI
ÜLKEMİZDE NÜFUS ÖZGÜR GÜVERCİN 7.Sınıf SOSYAL BİLGİLER.
ÜLKEMİZDE NÜFUS.
Sosyal Bilgiler TÜRKİYE NÜFUSUNUN ÖZELLİKLERİ.
7. Sınıf Sosyal Bilgiler Dersi
ÜLKEMİZDE NÜFUS.
NÜFUS.
NÜFUS : Belli bir yerde yaşayan insan sayısına denir.
SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETİMİ
GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ
NÜFUS ÖZELLİKLERİ VE NÜFUSUN ÖNEMİ
COĞRAFYA PROJE ÖDEVİ:.
1 Nüfus  Belirli bir yerde yaşayan insan sayısıdır.  Nüfus Artış Hızı:  Doğum oranı ile ölüm oranı arasındaki farktır.  Nüfus Artış Hızını Artıran.
Bölgelerin özelliği. EGE BÖLGESİ Türkiye'de; · En fazla tütün üretimi, en fazla zeytin üretimi, en fazla üzüm üretimi. · En fazla incir üretimi, en fazla.
TÜRKİYENİN İKLİMİ Türkiye'de gerek matematik konumun gerekse özel konumun etkisiyle birden fazla iklim görülür. Ülkemizde dört mevsim belirgin olarak görülür.
Yönetim biçimi Cumhuriyet olan Türkiye Cumhuriyeti, Mustafa Kemal önderliğinde 1923'te kurulmuştur. Resmî dili Türkçe‘dir. Demokratik, laik, sosyal bir.
Türkiye’de Tarım. Türkiye'de Tarım İnsanların toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetine tarım denir.
 İsmini Karadeniz'den alan bölge, Sakarya Ovası'nın doğusundan Gürcistan sınırına kadar uzanır. Büyüklük bakımından bölgelerimiz.
COĞRAFİ KONUM COĞ®AFYA NOTLA®I COĞRAFYA FİZİKİ coğrafya -Doğa olaylarını konu alır. -Klimatoloji-Jeomorfoloji-Biocoğrafya -Matematik coğr. GENEL COĞRAFYA.
MERHABA DOYDUĞUM TOPRAK
 Ülkemizdeki nüfusun sayısı ve nüfusla ilgili veriler yapılan nüfus sayımları ile elde edilir. Bu sayımlar sonucunda, toplam nüfus, nüfusun yaş gruplarına.
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
Türkiye'de Nüfusun Dağılışı Türkiye'de, 1997 nüfus sayımına göre, km2 ye düşen ortalama nüfus yoğunluğu 81 kişidir. Ancak, ülkemizdeki coğrafi bölgeler,
Türkiye’de Arazi Kullanımı
Yurdumuzda Nüfus.
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
YAŞADIĞIMIZ YERLER Tarihin akışı içinde insanlar göçebelikten yerleşik hayatta geçerken insan yaşamını kolaylaştıracak toprağı ve iklim elverişli yerleri.
Hazırlayan: Hakan ULUTAŞ
ÜLKEMİZDE NÜFUS / Nüfusumuzun Dağılışı
TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ VE OKUL YÖNETİMİ Ders Notları
ÜLKEMİZDE NÜFUS.
BEŞERİ COĞRAFYA.
BEŞERİ COĞRAFYA.
ÜLKEMİZDE NÜFUS / Nedenleri ve Sonuçları İle Göç
ÜLKEMİZ VE DÜNYA.
ETKİNLİK ÇALIŞMA SUNUSU
COĞRAFİ KONUM.
ÜLKEMİZDE NÜFUS / Nüfusumuzun Özellikleri
EGE BÖLGESİ Ege Bölgesi adını komşu olduğu denizden almıştır.
ÜLKEMİZDE NÜFUS / Yerleşme ve Seyahat Özgürlüğü
ÜLKEMİZDE NÜFUS ARTIŞI
NÜFUS PİRAMİDİ Nüfus Piramitleri herhangi bir yerin nüfus özelliklerini (nüfusun yaş ve cinsiyet yapısını) göstermede temel araçlardan biridir.
Haklarımı Öğreniyorum Adım Adım Türkiye Bölgemizi Tanıyalım
TÜRKİYE NÜFUSUNUN ÖZELLİKLERİ —Nüfus artışı yüksektir — Genç nüfus fazladır. — Aktif nüfus fazladır.(çalışabilecek nüfus). Çalışma çağındaki nüfustur.
TÜRKİYE’DE YERLEŞME Yerleşmenin Dağılışını Etkileyen Faktörler Doğal FaktörlerBeşeri Faktörler.
TÜRKİYE’DE NÜFUS VE YERLEŞME Sınırları belli bir alanda yaşayan insan sayısına nüfus denir. ( Nüfus bilimi = demografi ) Osmanlı Devletinde ilk nüfus sayımı.
HAZIRLAYAN: FERİDE MÜRŞİDE ARSLAN
5. SINIF SOSYAL BİLGİLER 3. ÜNİTE: Bölgemizi Tanıyalım
Türkiye'nin İklimi Türkiye, genelde Akdeniz ikliminin etkisi altındadır. Ancak bununla beraber, birbirlerinden belirgin farklarla ayrılabilen karasal ve.
GÖÇ. GÖÇ : insanların siyasi,sosyal,ekonomik ve doğal nedenlerle geçici veya sürekli olarak yer değiştirmesine GÖÇ denir.
İŞSİZLİK SORUNU.
Sunum transkripti:

ÜNITE II: ÜLKEMİZDE NÜFUS

EROL OKUTAN ESKİŞEHİR / 2014

BİLİNMESI GEREKEN KAVRAMLAR: İşsizlik Demografi N ü fusun ö zelliklerini,n ü fus olaylarını inceleyen bilim dalıdır. N ü fus: sınırları belli bir alanda, belli bir zaman diliminde yaşayan insan sayısına denir. Yapılan n ü fus sayımları ile n ü fus miktarı, n ü fus artışı, n ü fusun ekonomik ve k ü lt ü rel ö zellikleri, n ü fusun dağılışı ve değişimi gibi ö zellikler tespit edilebilir.

T Ü RKİYEDE N Ü FUS: İlk n ü fus sayımı (1831) II. Mahmut d ö neminde yapıldı. Yalnızca ( vergi verecek ve askere gidecek olan) erkekler sayıldı. T ü rkiye Cumhuriyetinde ilk n ü fus sayımı 1927 yılında, ikincisi 1935 yılında yapılmıştır a kadar 5 yılda bir, sonra 10 yılda bir yapılmış ancak 1997 yılında se ç men sayısını tespit etmek i ç in bir ara sayım yapılmıştır.

Son n ü fus sayımı 2000 de yapıldı. * Ü lkemizde yapılan n ü fus sayımları ile insan sayısı, n ü fus yoğunluğu, n ü fusun yaş ve cinsiyet, okuryazarlık, ö ğrenim durumu, iş durumu, medeni durum, k ö y ve kentsel durumu tespit edilir.

*N ü fus sayımlarını Devlet İstatistik Enstit ü s ü (DİE) yeni ismiyle T ü rkiye İstatistik Kurumu (T Ü İK) yapar. N ü fus Yoğunluğu: Bir yerde km ye d ü şen insan sayısıdır. N ü fus Yoğunluğu = N ü fus Miktarı / Y ü z Ö l çü m ü *T ü rkiye’de en az n ü fus artışı 2. D ü nya Savaşı nedeniyle 1940 “ 1945 arası, en fazla n ü fus artışı hayat şartlarının d ü zelmesiyle 1955 “ 1960 arası olmuştur.

NÜFUS ARTIŞ HIZININ SONUÇLARI Olumlu Sonuçları 1-Üretim ve vergi gelirleri artar. 2-Mal ve hizmetlere talep artar. 3-İşgücü artar ve ucuzlar, üretim ucuzlar. 4-Yurt savunması kolaylaşır. Olumsuz Sonuçları 1-Kişi başına düşen mili gelir azalır. 2-Enflasyon ve işsizlik artar. 3-Göç ve çarpık kentleşme artar. 4-Kaynaklar hızla tükenir. 5-Trafik sorunu ortaya çıkar. 6-İhracat azalır 7-Anarşi, terör artar. 8-Altyapı yetersiz kalır.

” T ü rkiye'de N ü fusun Dağılışı- Yoğun N ü fuslu Yerler: -Marmara B ö lgesi ( Ç atalca-Kocaeli):N ü fusun yoğun olma sebepleri tarım, sanayi, ulaşım, turizm, ticaret -Kıyı Ege: Nedeni tarım, sanayi, turizm, ticaret -İ ç Anadolu (Yukarı Sakarya): Nedeni başkentin burada olması, tarım, ticaret, sanayi -Kıyı Akdeniz: Turizm, sanayi, tarım -Doğu ve Batı Karadeniz Kıyıları: Tarım, sanayi, iklim

Seyrek N ü fuslu Yerler: Doğu Anadolu'nun y ü ksek yerleri, Akdeniz'de Teke ve Taşeli Platoları, Ege'de Menteşe y ö resi, Marmara'da Biga Yarımadası, Yıldız Dağları, I ç Anadolu'da Tuz G ö l ü ve ç evresi, Karadeniz'de Sinop, Bayburt ve G ü m ü şhane' dir. -Buraların iklimi sert, ulaşımı zor, dağlar fazladır. Madencilik, sanayi, turizm, tarım gelişmemiştir. (Bu şartlardan hepsi bir şehirde bulunmayabilir. Mesela Sinop'un iklimi ç ok g ü zeldir ancak i ç kesimle bağlantısı zordur.)

N Ü FUSUN DAĞILIŞINI ETKİLEYEN FAKT Ö RLER: *İklim *Yer şekilleri *Y ü kselti *Denizellik-karasallık *Ekonomik etkinlikler *Ulaşım *Yer altı zenginlikleri

G ÖÇ : Ekonomik, toplumsal, siyasi ve doğal nedenlerle insanların yer değiştirmesine g öç denir. İ ç G öç : Ü lke i ç inde yapılan g öç lerdir. Buda s ü rekli ve mevsimlik g öç diye ikiye ayrılır. İ ç G öçü n Nedenleri: 1-Kırsal kesimde hızlı n ü fus artışı 2-Tarım alanlarının miras yoluyla par ç alanması 3-Kırsal kesimde iş imkanının yetersiz olması 4-Kentlerde ki iş, sağlık, eğitim vs hizmetlerin daha iyi olması 5-Doğal afetler 6-Makineli tarım 7-G ü venlik(ter ö r) 8-Kan davaları

İ ç G öçü n Sonu ç ları: 1- Ç arpık (plansız) kentleşme 2-Altyapı sorunları 3-Belediye hizmetlerinin yetersiz kalması 4-İşsizliğin artması 5-Hırsızlık ve kapka ç gibi sorunların yaşanması 6- Ç evre kirliliği oluşur 7-Trafik ve eğitim sorunları olur. * Ü lkemizde i ç g öç ler doğudan batıya doğru olur. En ç ok g öç Marmara, Ege ve Akdeniz'e olur. En ç ok g öç veren b ö lgeler G ü neydoğu Anadolu, Doğu Anadolu ve Karadeniz'dir.

Dış G öç : Bir ü lkeden başka bir ü lkeye yapılan g öç lerdir. Dış G öçü n Sebepleri: 1-İş bulma 2-Savaş ve doğal afetler 3- Ü lkeler arası n ü fus değişimi 4-Etnik ve k ü lt ü rel nedenler 5-Turizm faaliyetleri

Sonu ç ları: G öç alan ü lkelerin n ü fusu artar. K ü lt ü rel ilişkiler gelişir. Ekonomik ilişkiler gelişir. Beyin G öçü : Yetişmiş insan g ü c ü n ü n bilimsel araştırmaları devam ettirmek i ç in başka bir ü lkeye gitmesidir *T ü rkiye'de Yerleşmeyi Etkileyen Fakt ö rler Iklim, yery ü z ü şekilleri, toprak, ekonomik etkenler, ulaşım, su kaynakları, maden, turizm

YERLEŞME Kırsal Yerleşme: N ü fusu 10 binden az olan yerlerdir. Kasaba, k ö y, k ö yaltı yerleşmeler (mezra, mahalle, bağ, yayla, divan) Kentsel Yerleşme: K üçü k Şehir: Orta Şehir : B ü y ü k Şehir : Metropol : ˜ den ç ok Ekonomik ö zelliklerine g ö re de b ö l ü mlere ayrılır. Tarım şehri, turizm şehri, k ü lt ü r şehri, vs.

DEVLET “ VATANDAŞ ELELE Anayasa 2. Madde: T ü rkiye Cumhuriyeti toplumun huzuru, milli dayanışma ve adalet anlayışı i ç inde, insan haklarına saygılı, Atat ü rk milliyet ç iliğine bağlı, başlangı ç ta belirtilen temek ilkelere dayanan, demokratik, laik ve sosyal bir hukuk devletidir. Madde 42: Kimse eğitim- ö ğretim hakkından yoksun bırakılamaz. İlk ö ğretim, kız ve erkek b ü t ü n vatandaşlar i ç in parasız ve zorunludur.

Madde 49: Ç alışma herkesin hakkı ve ö devidir. Ü lkemizde ki sosyal g ü venlik kurumları Emekli Sandığı (memurlar i ç in), SSK ( ö zeldeki iş ç iler i ç in), Bağ-Kur (esnaf ve sanatkar ve bağımsız ç alışanlar i ç in). Madde 23: Yerleşme ve Seyahat Ö zg ü rl ü ğ ü. Herkes yerleşme ve seyahat ö zg ü rl ü ğ ü ne sahiptir. Bu haklar su ç işlemesini ö nlemek, sosyal ve ekonomik gelişmeyi sağlamak, d ü zenli kentleşmeyi sağlamak amacıyla sınırlandırılabilir.

EROL OKUTAN ESKİŞEHİR / 2014