Www.cilginbiyologlar.com Hazırlayan: Musa Yıldız Hazırlayan: Musa Yıldız Erciyes Üniversitesi Biyoloji Bölümü Erciyes Üniversitesi Biyoloji Bölümü.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
Advertisements

Yanık, Donma ve Sıcak Çarpması
MADENSEL MADDELER (MİNERALLER)
9. SINIF 3.ÜNİTE: Kimyasal türler arası etkileşimler
SEVDA GÜL Y MEME MR’ INDA KANSER TESPITI.
İklim ve İklim Elemanları SICAKLIK. Bilmemiz Gereken … Isı : Cisimlerim potansiyel enerjisidir. Sıcaklık : Isının dışa yansıtılmasıdır.Birimi santigrat.
Tek hücreli canlılarda ve çok hücreli olup da hücreleri dış ortamla sıkı ilişkide olan canlılarda (hidra, planarya) özel bir dolaşım sistemi yoktur. Çünkü.
YARIŞMADA 20 ADET FEN SORUSU SORULACAKTIR. HER SORU İÇİN YANITLAMA SÜRESİ 40 SANİYEDİR.
Isı Enerjisi Maddenin sıcaklığını artırmak için verilmesi gereken enerji çeşidine ısı enerjisi denir. Q ile gösterilir. Isı bir enerji çeşidi olduğundan.
Besinleri yuttuğunuzda bunlar midenize nasıl ulaşır, hiç düşündünüz mü?
 Ülkemizdeki nüfusun sayısı ve nüfusla ilgili veriler yapılan nüfus sayımları ile elde edilir. Bu sayımlar sonucunda, toplam nüfus, nüfusun yaş gruplarına.
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
Boşaltım sistemi.
SİNDİRİM SİSTEMİ.
YAKUP KAYA SABİT BAĞLANTILAR SABİT BAĞLANTILAR 1.MEKANİKSEL EKLER 1.MEKANİKSEL EKLER 2.FÜZYON EKLER 2.FÜZYON EKLER.
YARI İLETKEN DİYOTLAR Elektronik Devreler.
(YÖNETİCİ MOLEKÜLLER= ÇEKİRDEK ASİTLERİ= DNA ve RNA)
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI. SU HALDEN HALE GİRER İlkbaharda hava sıcaklıkların artması ile yükseklerde bulunan karlar az almaya başlar.Eriyen karlar.
BİTKİLERDE ÜREME VE GELİŞME
MAYOZ BÖLÜNME. Mayoz bölünme bitki, insan ve hayvanlarda üreme hücrelerinin (sperm, yumurta ve polen) oluşturulmasını sağlar. Canlıların üreme organlarında.
MAYOZ BÖLÜNME. MAYOZ BÖLÜNME:Bitki, insan ve hayvanlarda üreme hücrelerinin (Sperm, Yumurta ve Polen) oluşturulmasını sağlar. Canlıların üreme organlarında.
GELECEKTEKİ DÜNYAMIZ.
İNSANDA BOŞALTIM SİSTEMİ. İNSANDA BOŞALTIM SİSTEMİ.
FEN ve TEKNOLOJİ BOŞALTIM SİSTEMİ
Kimyasal Kinetik Kimyasal reaksiyonların hız ve mekanizmalarını inceleyen kimya dalıdır. Reaksiyona giren maddelerin tümünün aynı fazda olduğu homojen.
FOTOSENTEZ HIZINA ETKİ EDEN FAKTÖRLER
CANLILIK ve ENERJİ
Prof.Dr.Çiğdem ALTINSAAT
ÇÖZELTİLER VE ÇÖZÜNÜRLÜK
YETİŞKİNLİK DÖNEMİ İlk Yetişkinlik Orta Yetişkinlik Yaş
BESLENME VE DİYETETİKTE
5.Konu: Kimyasal Tepkimeler.
Klavye Kullanımı.
Kalıtsal madde (kalıtsal molekül, genetik materyal)
MADDE’NİN AYIRTEDİCİ ÖZELLİKLERİ
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
TOPRAK BİLİMİNE GİRİŞ Jeoloji Mühendisliği
ISI MADDELERİ ETKİLER.
KALBİN ELEKTRİKSEL AKTİVİTESİ
Biyoinformatik.
BÖLÜM 7 SIVILAR VE GAZLAR. BÖLÜM 7 SIVILAR VE GAZLAR.
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
KUZU BESLEME.
SOLUNUM.
MADDENİN AYIRTEDİCİ ÖZELLİKLERİ
ANALİTİK KİMYA DERS NOTLARI
Enzimatik Ölçümler (Pratik Ders)
Kent Planlarının Nitelikleri ve İlkeleri
MEHMET AKİF ERSOY İLKÖĞRETİM OKULU
BÖLÜM 2 Potansiyometri.
Türkiye Futbol Federasyonu 7-8 YAŞ TEMEL HAREKET EĞİTİMİ
HAYVANLARIN SINIFLANDIRILMASI.
Problemler – Kültür Sırasında Problemler
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
KARIŞIMLAR Karışım, birden fazla maddenin yalnız fiziksel özellikleri değişecek şekilde bir araya getirilmesiyle oluşturulan madde topluluğudur. Karışımın.
KATI KRİSTALLER. KATI KRİSTALLER KATILARIN ÖZELLİK VE YAPILARI.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
STOKİYOMETRİ Stokiyometri, kimyasal reaksiyonlarda atomların kütle değerlerini ve çeşitli kimyasal verileri kullanarak miktarların hesaplanmasına dayanan.
Gelişim ve Temel Kavramlar
2. Isının Işıma Yoluyla Yayılması
Spor Atlarında Performans Artırıcı Maddelerin Analizleri ve Önemi
FOTOSENTEZ.
Çiçekli Bitkilerde Üreme 2
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Beslenme İlkeleri - 5.
METABOLİZMA Yrd. Doç. Dr. Musa KAR.
FEN BİLGİSİ PERFORMANS ÖDEVİ Konu:BOŞALTIM SİSTEMİ
TYS102 ÖLÇME BİLGİSİ Yrd. Doç. Dr. N. Yasemin EMEKLİ
OLASILIK Uygulamada karşılaşılan olayların birçoğu kesin olmayan diğer bir ifadeyle belirsizlik içeren bir yapıya sahiptir. Olasılık kavramı kesin olmayan.
Sunum transkripti:

Hazırlayan: Musa Yıldız Hazırlayan: Musa Yıldız Erciyes Üniversitesi Biyoloji Bölümü Erciyes Üniversitesi Biyoloji Bölümü

DOLAŞIM Böceklerde kalp,bağırsağı kuşatan periviseral keseden bir diyaframla ayrılan ve vucüt boşluğunun dorsalinde yer alan bir perikardial kese içindedir (Şekil 11.22).Tüp şeklinde olan kalp,türlerin büyük çoğunluğunda karın bölgesinin ilk dokuz segmenti boyunca uzanır.Normal olarak kan,kalpte arkadan öne, periviseral kesede ise önden arkaya doğru akar.Kanın akışı,kalbin ve göğüs bacaklardaki bazı yapıların ritmik vuruşları,dorsal diyaframın kasılması ve kanat hareketleri sayesinde gerçekleşir.

Hızlı uçan bir çok böceğin göğüs bölgesinde kanı kanatlara pompalayan ve aortun içine boşaltan ilave bir göğüs kapleri bulunur. Ayrıca çeşitli vücut hareketleri de kan akışını kolaylaştırır.Örneğin karın bölgesinin yapmış olduğu solunum hareketleri aynı zamanda kan akışını da hızlandırır.

Değişik yapı ve hareketler kanın akışını sağlarken,belirli bölgelerde kan basıncının artmasına da neden olurlar.Bu ise çeşitli amaçlara hizmet eder.Örneğin termitlerde kanatların koparılıp atılması,kelebeklerin ağzındaki emici hortumun ileri uzatılması,çeşitli organların dışa doğru döndürülmesi,dışkının bağırsaktan atılması,yumurta kabuğu ve derinin çatlatılıp atılması bu şekilde artırılan basınç yardımıyla gerçekleşebilmektedir.

Böceklerin kanı genellikle renksiz veya yeşildir.Çeşitli tipte amöbosit hücreler içerir.Bazı böceklerin kanında pıhtılaşma ajanları da bulunmakla beraber türlerin büyük bir çoğunluğunda yaralar genellikle fagosit hücreleri ile kapatılmaktadır. Böceklerin kanı iyon içeri bakımından da diğer hayvanlarınkinden farklıdır.Hayvanların büyük bir çoğunluğunda vücut sıvısının osmotik basıncı sodyum ve klorür iyonları ile düzenlendiği halde böceklerde bu görevin yerine getirilmesinde serbest amino asitler gibi organik moleküller daha önemli rol oynarlar.Böceklerde hemolenf yüksek konsantrasyonlarda çözünmüş ürik asit,organik fosfat ve trehalose adı verilen indirgenmemiş bir şeker içerir.Trehalose böcekler için karakteristik bir bileşiktir.