6/22/2016 I. Ulusal ADM Çalıştayı (TÜBA-DPT-UADMK) 1 Açık Ders Malzemeleri Nedir? Ali Yazıcı Atılım Üniversitesi Yazılım Mühendisliği Bölümü.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
EBA BİLİŞİM AĞI TANITIMI VE KULLANIMI. EBA v2 EBAv2 : Eğitimde FATİH Projesinin içerik bileşeni olarak 2012 yılında yayın hayatına başlayan Eğitim Bilişim.
Advertisements

Bologna Sürecinde Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Deneyimi Doç. Dr. Sema ERGÖNÜL MGSÜ BEK üyesi MSGSÜ ADEK Koordinatörü 28 Mayıs 2010.
ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği Tanıtım Günleri Temmuz 2005.
Engelliler İçin Teknoloji Destekli Eğitim Ali Ekrem ÖZKUL 17 Mayıs 2010 Ankara ENGELSİZ ÜNİVERSİTE BİRİMLERİNİN YAPILANDIRILMASI VE İŞLEYİŞİ TOPLANTISI.
Küçük Grup Eğitimi Şifa Üniversitesi Sağlık Bilimleri Yüksekokulu Eğitici Eğitimi Kursu Eylül 2015 / 281.
Türkiye’de Çevre Yönetimi ve Belediyeler Pınar Akpınar Proje Yöneticisi UCLG-MEWA Yönetim Kurulu ve Konsey Ortak Toplantısı Çevre Komitesi Toplantısı Sürdürülebilir.
Ulusal Yayınların Stratejik Önemi Prof. Dr. Çetin Erol Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji AD YÖK Genel Kurul Üyesi.
İŞBİRLİĞİNE DAYALI ÖĞRENME (COOPERATIVE LEARNING)
UNI-SET Toplantı Notları
Antalya/Muratpaşa SABİHA GÖKÇEN ANAOKULU EFQM KAZANANLAR KONFERANSI ASLI KANBİR OKUL MÜDÜRÜ 24 Şubat 2016 İstanbul Deniz Müzesi.
AÇIK ERİŞİM ARAŞTIRMA İÇİN KATMA DEĞER YARATMAK Haziran 2014, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı, BİLKENT - ANKARA İlkay HOLT Özyeğin Üniversitesi.
EĞİTİM BİLİŞİM AĞI (EBA)
Page  1 BUCAK MEHMET CADIL ANADOLU ÖĞRETMEN LİSESİ COMENIUS PROJE TANITIMI.
Yüksek Başarımlı Hesaplama Sistemleri ve Yapılan Çalışmalar Züleyha EZBER
BBY 467 Bilimsel ve Kültürel Mirasın Dijitalleştirilmesi Ders 3: Kültürel Miras ve Dijitalleştirme İlişkisi, Dijitalleştirmeye Giriş Arş. Gör. Tolga Çakmak.
UZAKTAN EĞİTİM Tıp Eğitimi Anabilim Dalı Seminerleri / 231.
Veri Toplama ve Değerlendirme Sistemi Tanıtım Toplantısı.
Grundtvig Öğrenme Ortaklığı “A Step Towards Elderly People (STEP)” “Yaşlılara Doğru Bir Adım Projesi” Dr. Halis YEŞİL Çıraklık ve Yaygın Eğitim Genel Müdürlüğü.
Gazi Üniversitesi Bilgi Paketi Süreç Bilgilendirme Toplantısı 25 MART 2014.
1 T.C. Yükseköğretim Kurulu YÜKSEKÖĞRETİM KURULU STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRESİ BAŞKANLIĞI.
PERSONEL DAİRESİ BAŞKANLIĞI 7-Ö ğ retim Üyesi Yeti ş tirme Programı YÜKSEKÖĞRETİM KURULU BAŞKANLIĞI.
ERASMUS+ GENÇL İ K KA2 İ L SOSYAL ETÜT VE PROJE MÜDÜRLÜ Ğ Ü.
Tıp ve Sağlık Kuruluşlarında Bilgi Yönetimi. Giriş Akademik tıp ve sağlık bilimleri kuruluşları, hastaneler, sağlığa ilişkin çeşitli dernek ve kuruluşlar.
Weblog! Eğitimde Günlük Uygulaması. İçerik »Weblog »Kavramsal Tanımlama »Sınıflandırma »Eğitimde Weblog Uygulaması »Eğitim Sisteminde Yaygınlaşmamasının.
BBY469 Öğretim Yönetim Sistemleri Turgay Baş 1.
EBA v1 (2012 – 2015) ARTILARI Herkese açık güvenilir içerikler Bireysel ve sınıf öğrenmesine katkı Paylaşım yapma imkanı İçerikler tek adreste Dünya’nın.
TOSSad towards Open Source Software adoption and dissemination ➢ Çağrı:FP IST3 ➢ Kontrat num: ➢ Model:Eşgüdüm eylemi ➢ Süre:24 ay (Şubat 2005.
- 1 Kurumsal arşiv Açık Erişim Kurumsal Arşiv: Bir kurumun ürettiği bilimsel literatürünün dijital ortamda toplandığı, saklandığı, indekslendiği, korunduğu.
1 ÖZGÜR / AÇIK KAYNAK KODLU YAZILIMLAR ve FIRSATLAR Türker GÜLÜM Linux Kullanıcıları Derneği 21 Nisan 2006.
Kaynak Paylaşımında Sınırları Kaldırmak Khas Bilgi Merkezi Yaklaşımı : Eşit, Sınırsız, Ücretsiz İsmail GÜLAY Kadir Has Üniversitesi Bilgi Merkezi Dolaşım.
TTH Türkiye; EIF tarafından BST Bakanlığı, AB Türkiye Delegasyonu ve Avrupa Komisyonu Bölgesel Politika Genel Müdürlüğü işbirliğinde tasarlanmıştır.
Farabi Değişim Programı Oryantasyon Toplantısı
MÜHENDİSLİK ve MİMARLIK FAKÜLTESİ
ENGELSİZ ÜNİVERSİTE FAALİYET RAPORU
İç Kontrol Standartlarına Uyum Eylem Planı Toplantısı
ASSURE Modeli.
BİLGİSAYAR DESTEKLİ EĞİTİM İÇİN ÖĞRETİM TASARIMI
ÖĞRETİM YILI “SAĞLIKLI YAŞAM VE HEMŞİRELİK” DERSİ DEĞERLENDİRME SONUÇLARI EGE ÜNİVERSİTESİ HEMŞİRELİK FAKÜLTESİ
Erasmus+ KA1 Projesi: Gelişim İçin Hareketlilik
NOT VERME VE MEZUNİYET.
KA1 – Yüksek Öğrenimde Bireylerin Öğrenme Hareketliliği
Bu sorunlar neden çözülmeli?
ANKARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SOSYAL HİZMET BÖLÜMÜ
EBA Nedir? Eğitim Bilişim Ağı (EBA) sınıf seviyelerine uygun, güvenilir ve incelemeden geçmiş doğru e-içerikleri bulabileceğiniz sosyal bir platformdur. 
Bilgi ve İletişim Teknolojileri
EBA Nedir? Eğitim Bilişim Ağı (EBA) sınıf seviyelerine uygun, güvenilir ve incelemeden geçmiş doğru e-içerikleri bulabileceğiniz sosyal bir platformdur. 
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI
AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ EĞİTİM FAKÜLTESİ
Yrd.Doç. Dr. Mustafa ASLAN Harran Üniversitesi Kurum Koordinatörü
Geniş Ölçekli Testler Yrd. Doç. Dr .Ömer Kutlu.
MBT-303 Özel öğretim yöntemleri-ı
Endüstri Mühendisliği Bölümü
PROJE TABANLI ULUSLARARASI DEĞİŞİM PROGRAMI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI
İZMİR ÜNİVERSİTELERİ PLATFORMU DÖNEMİ ÇALIŞMALARI
GÜMÜŞOVA MESLEK YÜKSEKOKULU ÜRETİMDE KALİTE KONTROL PROGRAMI
DÖNEMİ FAALİYET RAPORU Sunucu: Yrd. Doç. Dr. Fevzi HANSU
Üniversitelerarası Girişimcilik ve Yenilikçilik Endeksi
Geniş Ölçekli Testlerde Madde Yapıları
ÖBBS (Öğrenci Başarılarının Belirlenmesi Sınavı)
ÜNİVERSİTEDE YABANCI DİL ÖĞRETİMİNDE İNTERNET KULLANIMINA İLİŞKİN ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ Mehmet AKSÜT Nihat ÇAKIN 
Temel Bilgisayar Bilimleri Dersinde Online Sınav Uygulaması
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİNE HOŞGELDİNİZ
Ankara Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİNE HOŞGELDİNİZ
Bologna Eşgüdüm Komisyonlarının
Bölüm 1 Giriş. Bölüm 1 Giriş Teknolojik Yeniliğin Önemi Teknolojik yenilik günümüzde birçok endüstrideki rekabet başarısının en önemli tek itici gücüdür.
Yasal Çerçeve Yapılan Çalışmalar Yapılması Gereken Çalışmalar
BAP Koordinatörlüğünün Görev ve Sorumlulukları
TEŞHİSLE İLİŞKİLİ GRUPLAR (TİG) TÜRKİYE UYGULAMASI
Sınıf Öğretmenlerinin Eğitsel Amaçlı İnternet Kullanım Öz Yeterlikleri
Sunum transkripti:

6/22/2016 I. Ulusal ADM Çalıştayı (TÜBA-DPT-UADMK) 1 Açık Ders Malzemeleri Nedir? Ali Yazıcı Atılım Üniversitesi Yazılım Mühendisliği Bölümü

6/22/2016 I. Ulusal ADM Çalı ş tayı (TÜBA-DPT-UADMK) 2/20 İçerik Açık Ders Malzemeleri (ADM) Nedir? Dünyada ADM ADM Sinerjisi Engeller eÖğrenme Seviyeleri ve ADM UADMK Gelecek Kaynakça

6/22/2016 I. Ulusal ADM Çalı ş tayı (TÜBA-DPT-UADMK) 3/20 ADM Nedir? Açık Ders Malzemeleri Lisans ve Y.Lisans (belki de orta öğretim) için eğitsel ders materyali/malzemesini hazırlamak ve İnternet üzerinden insanlığa sunmak üzere oluşturulan ve 2002’de UNESCO bünyesinde başlatılan bir GİRİŞİMdir. Massachusetts Institute of Technology (MIT) bu girişimin öncüsü olmuştur.

6/22/2016 I. Ulusal ADM Çalı ş tayı (TÜBA-DPT-UADMK) 4/20 ADM (OCW)/AEK (OER) Tanımlar [11] AEK - UNESCO, 2002  “The open provision of educational resources, enabled by information and telecommunications technologies, for consultation, use and adaptation by a community of users for noncommercial users. AEK - William & flora Hewlett Foundation (ana DONÖR) defines OER as (2008):  Teaching, learning and research resources that reside in the public domain or have been released under an intellectual property license that permits free use or re- purposing by others. OER includes full courses, materials, modules, textbooks, streaming videos, tests, software, and any other tools, materials or techniques to support access to knowledge

6/22/2016 I. Ulusal ADM Çalı ş tayı (TÜBA-DPT-UADMK) 5/20 MIT OCW

6/22/2016 I. Ulusal ADM Çalı ş tayı (TÜBA-DPT-UADMK) 6/20 Dünyada ADM 2007 OECD raporuna göre [1], farklı akademik alanlarda lisans seviyesinde >3000 ders mevcut MIT OCW (>1900 ders) Utah State University OCW University of Notre Dame OCW John Hopkins Bloomberg School of Public Health OCW Open University UK Tufts OpenCourseWare, USA University of Southern Queensland, Australia UCIrvine, OpenCourseWare, Univ. of California, USA Connexions, Rice University

6/22/2016 I. Ulusal ADM Çalı ş tayı (TÜBA-DPT-UADMK) 7/20 Open Clip Art Library

6/22/2016 I. Ulusal ADM Çalı ş tayı (TÜBA-DPT-UADMK) 8/20 OCW Konsorsiyumu (Hewlett Packard Foundation)

6/22/2016 I. Ulusal ADM Çalı ş tayı (TÜBA-DPT-UADMK) 9/20 JOCW >3000

6/22/2016 I. Ulusal ADM Çalı ş tayı (TÜBA-DPT-UADMK) 10/20 ADM Sinerjisi ADM, eğiticiler arasında etkileşimi, paylaşımı ve öğrenmeyi destekler. ADM, üniversiteler için ücretsiz bir reklam platformu sunumuna aracılık eder. ADM, içerik geliştiricer ve öğretim elemanları arasında bir rekabet atmosferi yaratır. Böylece, dolaylı olarak ADM’nin kalitesinin artmasına aracı olur. ADM herkesin bedelsiz erişeceği öğrenme ortamlarına erişim sağlar. Yaşam boyu öğrenme için etkin bir olanak sağlar. Akademik geleneklere uygun olarak, bilginin paylaşımına aracılık eder. Hükümetler için Yüksek Öğretim yatırımlarına karşılıksız destek sağlar. Ders malzemelerinin yeniden kullanılabilirliğini sağlar.

6/22/2016 I. Ulusal ADM Çalı ş tayı (TÜBA-DPT-UADMK) 11/20 Engeller Kullanıcı- Sağlayıcı Engel Kısıtlı genişbant özellikli ağlar İnternet erişimdeki güçlükler ADM’nin kalitesi ölçecek araç ve ölçütlerin olmaması [6] Üniversitelerde ADM tasarımı ve geliştirilmesi için yeterli sayıda profesyonelin/destek elemanının olmayışı Üniversite üst yönetimlerinin desteklerinin tam alınamayışı Telif hakları açısından, paylaşılan malzemelerin kullanımı ve geliştirilmesine yönelik korku ve açık lisansla ilgili bilinç eksikliği Öğretim elemanının ders malzemesini paylaşmadaki gönülsüzlüğü ADM projelerine katılım için akademisyenlere yönelik özendirici öğelerin bulunmayışı Eğiticilerin, kültürel engeller, kurumsal tedbirler ve terfi standartları gibi padagojiye ağırlığı düşük etkenlerden ötürü kısıtlı sayıda katılımı [6], [11] ADM için sahiplenme problemi! Hazırlayıcılar – Karar vericiler? [6], [11]

6/22/2016 I. Ulusal ADM Çalı ş tayı (TÜBA-DPT-UADMK) 12/20 eÖğrenme Düzeyleri ve ADM Düzey 1: Yönetim (dersle ilgili bilgiler, öğretim elemanı ulaşım bilgileri, haftalık ders programı, ölçme/değerlendirme kıstasları, kaynaklar) Düzey 2: Doküman ve dağıtım (Yapısal olarak sunuulmuş ders notları ve PowerPoint diyalar, ödevler, örnek sınavlar, ve duyurular) Düzey 3: Gelişmiş yüz-yüze eğitim (izlenebilir ders yapısı, konu tabanlı malzeme, forum, grafik ve kısa sınavlar) Düzey 4: Tam olarak çevrimiçi (esnek sunum, seçimli öğrenme aktiviteleri, çevrimiçi ölçme/değerlendirme ve denetlemeli forumlar ve çevrimdışı yerleşke aktiviteleri) Düzey 5: Gelişmiş çevrimiçi (zengin ortamlı kaynaklar, esnek öğrenme/öğretme ve yerleşke dışı aktiviteler  “Buna göre, ADM Düzey 3+ (zenginleştirilmiş içerik) olarak değerlendirilebilir”

6/22/2016 I. Ulusal ADM Çalı ş tayı (TÜBA-DPT-UADMK) 13/20 TÜBA ADM Ulusal Girişimi YÖK Stratejik Planı A. E. Özkul: Mühendislik eğitiminde eÖğrenmenin önemi ve MIT OCW’in buna katkısı [9] 2004; Veysel Berk, Chairman of Free Scientists and Scholars of Turkey (FSAST), “Biliminsanı Platformu” ( Amaç: Türkçe ADM geliştirilmesi

6/22/2016 I. Ulusal ADM Çalı ş tayı (TÜBA-DPT-UADMK) 14/20 ADMK Turkey (member profiles)member profiles  Middle East Technical University Middle East Technical University  Turkish OpenCourseWare Consortium Turkish OpenCourseWare Consortium

6/22/2016 I. Ulusal ADM Çalı ş tayı (TÜBA-DPT-UADMK) 15/20 …Ulusal Girişim TÜBA Ulusal Konsorsiyum: UADMK (Mart 2007) YÖK-TÜBA-ULAKBİM-TÜBİTAK- ÜNİVERSİTELER (Mayıs 2007) 56 üniversite Yönetim Kurulu (Mayıs 2007) Çalışma Kurulu (Mayıs 2009) TÜBA DPT Projesi ( )

6/22/2016 I. Ulusal ADM Çalı ş tayı (TÜBA-DPT-UADMK) 16/20 UADMK

6/22/2016 I. Ulusal ADM Çalı ş tayı (TÜBA-DPT-UADMK) 17/20 Çalışma Planı (sonradan değişmiştir) Üniversiteler ADM için gerekli altyapıyı kuracaklar. Bu amaçla, EduCommons yazılımı kullanılacak. Üniversitelerin Eğitim Teknolojileri ofisleri ADM kulanımı, bakımı ve yaygınlaştırılmasında öncü olacak. Üniversiteler öğretim elemanlarını ADM geliştirmeleri ve sunmaları konusunda teşvik edecek. Yeni kurulan ve altyapıları yetersiz olan üniversiteler ADM’ni ULAKBİM sunucularına yükleyerek destek alabilecekler. UADMK ADM’nin tanıtımı ve yaygınlaştırılması için gerekli önlemleri alacak.

6/22/2016 I. Ulusal ADM Çalı ş tayı (TÜBA-DPT-UADMK) 18/20 ADM Geleceği Akademik programların akreditasyonu sürecinde ADM Telif Hakları  “Creative Commons” Lisansı ve diğerleri Yaygınlaştırma  TÜBA UADMK  DPT projesi  Diğer Standartlar  Sharing open courseware content through learning objects standards, Freschi S, Calvo R, Proceedings of the 23rd Annual Conference of the Australasian-Society-for-Computers-in- Learning-in-Tertiary-Education,Australia, 2006Freschi SCalvo R Mobil sistemler

6/22/2016 I. Ulusal ADM Çalı ş tayı (TÜBA-DPT-UADMK) 19/20 “Creative Commons” Lisansı

6/22/2016 I. Ulusal ADM Çalı ş tayı (TÜBA-DPT-UADMK) 20/20 Kaynakça 1.OECD Report, “Giving Knowledge for Free: The emergence of Open Educational Resources”, Centre for Educational Research and Innovation, OECD Baldi S, Heier H, Mehler-Bicher A, “Open courseware and open source software - Learning from experience?”, COMMUNICATIONS OF THE ACM 46 (9): SEP 2003Baldi SHeier HMehler-Bicher A 3.Malloy TE, Jensen GC, Regan A, and Reddick M, “Open courseware and shared knowledge in higher education”, BEHAVIOR RESEARCH METHODS INSTRUMENTS & COMPUTERS 34 (2): MAY 2002Malloy TEJensen GCRegan AReddick M 4.Harding RD, Lay SW, Quinney DA, “A consortium approach to courseware design in mathematics”, COMPUTERS & EDUCATION 26 (1-3): APR 1996Harding RDLay SWQuinney DA 5.Mallony, T.E., Jensen, G.C., and Regan, A., “Open Courseware and Shared knowledge in Higher Education”, Behaviour Research Methods, Instruments, & Computers 34(2): , Bissell, A. and Boyle, J., ”Towards a Global Learning Commons: ccLearn”, Educational Technology 47(6): 5-9 November-December Craats, C. van der, McGovern, J., and Pannan, L., “A Five-Düzey Approach to the Large-Scale Development and Delivery of Online Programs”, Proceedings of ASCILITE Higher Education Council of Turkey (T.C. Yükseköğretim Kurulu), “Turkey’s Higher Education Strategy (in Turkish)”, Last accessed date: January 11, 2008http:// 9.Ozkul A.E., “e-Learning and Distance Engineering Education (in Turkish).”, Elektrik Muhendisligi (Journal of Electrical Engineering), V.41, No.419, 18-27, 2003, Last accessed date: January 19, Atkins D.E., Brown S.E., Hammond A.L., A Review of the Open Educational Resources (OER) Movement: Achievement, Challenges, and New Opportunities, Report to The William and Flora Hewlett Foundation, February 2007, review-of-the-open-educational-resources-oer-movement_final.pdf, Last accessed date: January 19, 2008http:// review-of-the-open-educational-resources-oer-movement_final.pdf 11.D’Antoni Susan, “Open Learning Resources: reviewing initiatives and issues”, The Journal of Open and Distance Learning, Vol.24, No:1, Feb 2009, pp.3-10

6/22/2016 I. Ulusal ADM Çalı ş tayı (TÜBA-DPT-UADMK) 21/20 Teşekkürler…