İSLAM DÜŞÜNCESİNDE YORUMLAR 7. SINIF 4. ÜNİTE

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
AHLAK, MANEVİYAT ve MANEVİ HAYAT
Advertisements

İLMİHAL Bir müslümanın dinini en güzel şekilde yaşaması için öğrenmesi.
Din ve İnanç Prof. Dr. Sönmez KUTLU
PROF.DR.SÖNMEZ KUTLU ANKARA ÜNİVERSİTESİ İLAHİYAT FAKÜLTESİ
Farabi ve Türk-İslam Sentezi İslamiyetİmanFarabiFelsefeMantık A Deep Approach to Turkish Teaching and Learning Wisconsin Center for Education Research,
KUR’ÂN-I KERİM’İ TANIYALIM
KURAN VE YORUMU 10. SINIF 4. ÜNİTE pedagojiformasyon.com.
KURAN’I KERİMİN İÇ DÜZENİ
AYŞE BAYRAKTUTAN DİKAB 1. GRUP.
İSLAMDA YORUM FARKLILIKLARI
PEYGAMBERLERE VE İLAHİ KİTAPLARA İMAN
DİN ANLAYIŞINDAKİ YORUM FARKLILIKLARININ SEBEPLERİ
Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Dersi 9. Sınıf 1. Ünite
4. ÜNİTE :İSLAM DÜŞÜNCESİNDE YORUMLAR ÖĞRENME ALANI: KURAN VE YORUMU
HANBELİ MEZHEBİ İmam-ı Hanbel (Ahmed bin hanbel)'in kendi usulüne göre şer'i deliller çıkardığı hükümlere ve gösterdiği yola Hanbeli Mezhebi denir. Ehl-i.
ADI-SOYADI:AYŞE BAYRAKTUTAN
KAVRAM VE BİLGİ HARİTASI HAZIRLAMA 7. SINIF
RESİM-SLOGAN-KARİKATÜR-FOTOGRAF 7. SINIF
ADI SOYADI:AYŞE BAYRAKTUTAN
ADI SOYADI:AYŞE BAYRAKTUTAN
MEZHEPLER.
KUR’AN’ IN ANA KONULARI
Aklın Dinî Sorumluluktaki Yeri ve Önemi
İslam dininin ilk dönemlerinde Müslümanlar sade bir hayat yaşıyorlardı
İTİKADÎ MEZHEPLER İslam dininin ilk dönemlerinde Müslümanlar arasında itikadi konularda herhangi bir şüphe ve farklı düşünce bulunmuyordu.
İslam’da Bilginin Kaynakları
TASAVVUFÎ YORUMLAR Tasavvuf: İslam dininde yer alan ahlakî esasları hayata geçirmeyi amaçlayan, Peygamber Efendimizin sünnetine dayalı bir hayat tarzını.
Kur’an-ı Kerim’i Diğer Kutsal Kitaplardan Ayıran Başlıca Özellikleri
İlahi Kitaplara İman -Allah Niçin Vahiy Göndermiştir?
Peygamberlere Gelen İlahi Mesajların Ortak Amaçları
Son Dönem -devam 10. Ders.
Hazırlayan:Ömer Faruk Şahin
Alevilik.
DİN ANLAYIŞINDAKİ FARKLILIKLAR NİÇİN ZENGİNLİKTİR
İSLAM DÜŞÜNCESİNDE YORUMLAR 11. SINIF
Sınava hazırlanırken …. 2. Sınav Müfredatı: Toplam 5 Üniteden sorumluyuz. 1. ÜNİTE: KAZA VE KADER ÜNİTE: ZEKÂT, HAC VE KURBAN İBADETİ ÜNİTE:
İslam Düşüncesinde Yorumlar
MÜSLÜMANLIKTA, DÜŞÜNCE VE İNANÇ FARKLILAŞMASI
BİLGİ YARIŞMASI A Grubu B Grubu C Grubu D Grubu.
DERSİN ADI:Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi
dİn kültürü ve ahlak bİlgİsİ
Bugün neler öğreneceğiz?
Temel Hadis Kavramlarıyla İlgili Oryantalist İddialar ve Eleştirisi
3. ÜNİTE: VAHYE DAYALI DİNLER
Bugün neler öğreneceğiz?
KUR’ÂN-I KERİM’İ TANIYALIM
9. Sınıftan Mezun Olunana Dek Görülecek Tüm Dersler
YUNUS EMRE MATÜRİDİ.
YUNUS EMRE HAYATI.
Kur'an-ı Kerim …... yılında, ..…………… ayında,
muhammed pulat
İslam dininde, fıkıh yani İslam hukuku konusunda anlayış, metod ve uygulama açısından farklı düşüncelere sahip mezhepler bulunur.Bu mezheplerin başlıcaları.
MEZHEPLER (5 MEZHEP) Hamza Solak. HANEFI MEZHEBI  Hanefi mezhebi, (Arapça: الحنفية veya المذهب الحنفي) İslam dininin sünni fıkıh mezheplerinden biri.
Hukukta bir hüküm vermek için delil gereklidir. Yani hâkimin hükme nasıl ulaştığını gösteren meşru bir dayanağın olması gerekir. Bu delilin de bir kaynağı.
 Ahmed Yesevi, İslamiyet’in Türkler arasında yayılmasında önemli bir rol oynamış olan, büyük alim ve sufilerden; Türk illerinin manevi hayatında, asırlar.
Din,Ahlak, Değer İlişkisi Ve Eğitimi
Programdan Sorular.
6. SINIF DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ BİLGİ YARIŞMASI
KUR’AN’I ANLAMA VE YORUMLAMADA TEMEL İLKELER
KUR’ÂN’A ÇAĞDAŞ YAKLAŞIMLAR
Peygamber ve İlahi Kitap İnancı
İSLAM DÜŞÜNCESİNDE YORUMLAR
HAZIRLAYAN:Ö.ENSAR DURMUS İSLAM DÜŞÜNCESİNDE YORUM.
Dini Yorum Farklılıklarının Sebepleri. Hz. Muhammed’in (s.a.v) vefatıyla tamamlandı. Artık ondan sonra vahiy gelmeyecektir. Bu durum Kur’an’da,’’…Bugün.
MERAK, İLMİN HOCASIDIR..
DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ (4-8) MÜFREDAT DEĞERLENDİRME
DİN FELSEFESİ VI. Ünite.
Peygamber ve İlahi Kitap İnancı 6. SINIF 1. ÜNİTE Ünite Konuları için tıklayınız.
Sunum transkripti:

İSLAM DÜŞÜNCESİNDE YORUMLAR 7. SINIF 4. ÜNİTE DUDU ŞİRİN OLUK

DİN VE DİN ANLAYIŞI Din, Allah tarafından vahiy yoluyla ve peygamberler aracılığıyla gönderilen ilahî kurallar bütünüdür. Dinin amacı insanlara doğru yolu göstermek, onları iyiye ve güzele yönelterek hem dünyada hem de ahirette mutluluğa ulaştırmaktır. Dinin temelini iman, ibadet ve ahlak oluşturur.

Yüce Allah’ın gönderdiği son din İslamiyet’tir Yüce Allah’ın gönderdiği son din İslamiyet’tir. İslam dininin ilkeleri en doğru ve açık şekilde Kuran-ı Kerim’de ortaya konulmuştur. Dolayısıyla İslam’ın temel kaynağı Kur’an’dır.

Hz. Peygamber, Kur’an ayetlerini insanlara açıklayıp öğretmiştir. Kapalılık içeren ayetleri, anlaşılmayan hususları sahabelere açıklamıştır. Hz. Peygamberin vefatıyla vahyin indiriliş süreci sona ermiş, Kur’an tamamlanmış, İslam dini son şeklini almıştır.

İnsanlar, Hz. Muhammed (s. a. v İnsanlar, Hz. Muhammed (s.a.v.) hayattayken dinle ilgili anlayamadıkları, merak ettikleri hususları ona sormuşlardır. Hz. Peygamber de kendisine sorulan sorulara cevaplar vermiş, Kur’an ayetlerini açıklamış, din konusunda insanları en doğru şekilde bilgilendirmiştir. Böylece insanların dini en iyi ve doğru şekilde anlamasını sağlamıştır.

Hz. Muhammed (s.a.v.)’in vefatından sonra da insanların dini anlamaya yönelik çabaları devam etmiştir. Müslüman âlimler, bu amaçla Kur’an ayetlerini ve Peygamberimizin sünnetini yorumlamışlardır.

Resmin konumuzla bağlantısı ne olabilir Yeni karşılaştıkları sorunlara dinin bakış açısını belirleyebilmek için İslam’ın temel kaynaklarına dayanarak farklı görüş ve düşünceler ortaya koymuşlardır. Bunun sonucunda da farklı din anlayışları ortaya çıkmıştır.

İslam Dininin Kaynakları Kur’an-ı Kerim Sünnet

DİN DİN ANLAYIŞI Din, Allah tarafından gönderilmiştir. Din anlayışı ise insan ürünüdür. Din vahiy kaynaklıdır. (Peygamberlere vahiy yoluyla bildirilmiştir.) Din anlayışı ise insanların vahyi dini anlama ve yorumlama çabalarına dayanır. Dinin temel ilke ve esasları zamanın değişmesiyle değişmez. Din anlayışı ise insanlara ve zamana göre değişebilir Din tekdir. Din anlayışları birden çok olabilir. Din, ilahi kaynaklı olduğu için çelişki yoktur. İnsan kaynaklı olduğu için, dinin özüyle, temel ilkeleriyle çelişen fikir ve yorum içerebilir. (DİKKAT)

2. Din Anlayışındaki Yorum Farklılıklarının Sebepleri İnsanların kişilik özellikleri, karakterleri, hayata bakışları, beklentileri, umutları, endişeleri birbirinden farklıdır. İnsanların yaşadıkları tecrübeler ve aldıkları eğitim düşüncelerinin şekillenmesinde önemli rol oynamaktadır.

Yaşanan bu hızlı ve köklü değişim toplumsal ilişkileri, hayata bakışı, ekonomiyi, kültürü etkilemiştir. Toplumun bir parçası olan insan da bu değişimden etkilenmiştir. Bunun sonucu olarak insanların düşünceleri, değerlendirmeleri, olaylara bakış açıları değişmiştir. Bu durum dinî metinlerin anlaşılması ve yorumlanmasında da söz konusudur.

Toplumsal yapının değişmesi sonucu zaman içinde ayetlerin ve hadislerin anlaşılıp yorumlanmasında farklılıklar ortaya çıkmıştır. Bu farklılıklar, dinî metinlerin anlaşılması ve yorumlanmasında da farklılığa neden olabilmektedir.

3. İslam Düşüncesinde Yorum Biçimleri İslam dininde ortaya çıkan ve insanlar tarafından kabul edilen farklı yorumlara mezhep veya ekol adı verilir. MEZHEP: Kelime anlamı olarak gidilecek yol, görüş ve akım anlamlarına gelir. Kavram anlamı ise herhangi bir dinin içinde görüş, yorum ve anlayış farklılıkları nedeniyle ortaya çıkan oluşumların genel adıdır.

Bilgi Kutusu: Tarikat Mezhep Farkı Tarikatların amacı insan ruhunu terbiye etmek, insanı dış dünyanın tesirlerinden kurtarıp iç dünyalarına yönlendirerek, içlerindeki mutlak hakikate ulaştırmaktır.  Fıkhî ve itikâdî konularda meydana gelen fırkalara mezheb denildiği gibi, tasavvufi eğitimde farklı metodlar uygulayan mekteblere tarikat denilir. Tarikatlar insanlardaki meşreb farklılığından kaynaklanır. Tasavvufta tarikat kavramının kullanılması hicri III. ve IV. asırlarda başlar. Bugünkü anlamıyla ise, bir şeyhin etrafında toplanan müridlerin tekke ortamında çeşitli usullerle eğitilmesidir. Tarikatın mezhebden farkı, tarikatın tasavvufî, mezhebin fıkhî ve itikadi oluşundadır. Tarikat mensupları ayrıca bir mezhebe mensupturlar. Nitekim sünnî tarîkatler, Sünnî mezheplere bağlıdır. (http://www.rufai.com/makaleoku1.aspx?Id=32 ) adresinden alınmıştır.

İslam Dininin 3 Ana Konusu Vardır? 2. İBADET 3. AHLAK

İslam Dinindeki Yorumlar 1. İnançla ilgili yorumlar: Maturidilik- Eşarilik 2. İbadetle ilgili yorumlar: Hanefilik- Şafilik-Malikilik-Hanbelilik-Caferilik 3. Ahlakla ilgili yorumlar: Yesevilik- Kadirilik-Nakşibendilik- Mevlevilik- Alevilik