Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Dersi 9. Sınıf 1. Ünite

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Dersi 9. Sınıf 1. Ünite"— Sunum transkripti:

1 Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Dersi 9. Sınıf 1. Ünite
İnsan ve Din pedagojiformasyon.com

2 9.1. Ünite: İnsan Ve Din / Konular
İnsanın Evrendeki Konumu İnsanın Doğası ve Din Dinin İnsan Hayatındaki Yeri ve Önemi İnanmanın Çeşitli Biçimleri 4.1. Tek Tanrıcılık (Monoteizm) 4.2. Çok Tanrıcılık (Politeizm) 4.3. Tanrı Tanımazlık (Ateizm)

3 9.1. Ünite: İnsan ve Din / Kazanımlar
1. İnsanın evrendeki konumunu fark eder. 2. İnsanın akıl sahibi ve inanan bir varlık olma özelliğiyle diğer varlıklardan ayrıldığını kavrar. 3. İnsan doğasının maddi ve ruhsal yönünü tanır. 4. Tarih boyunca insanın inanma ihtiyacının nedenlerini kavrar. 5. Dinin, insan doğasının gereksinimlerini karşılayan ögelerden biri olduğunu fark eder. 6. Dinin insan hayatındaki yeri ve önemi ile ilgili hayattan örnekler verir. 7. Dinin kendi hayatındaki yerini irdeler. 8. İnanmanın çeşitli biçimlerini tanır. 9. Vahye dayanmayan inanç türlerinin sosyal hayattaki tezahürlerini fark eder.

4 1. İNSANIN EVRENDEKİ KONUMU
Dünya Güneş Galaksi Kainat (Evren) 1. İNSANIN EVRENDEKİ KONUMU

5 Bu resimdeki kümeler galaksileri ifade eder
Bu resimdeki kümeler galaksileri ifade eder. Evrende 200 milyar galaksi, her galakside de 200 milyar yıldız olduğu tahmin edilmektedir. Evren

6 Samanyolu galaksisine en yakın galaksi Andromeda galaksisidir ve aradaki mesafe yaklaşık 2 milyon ışık yılıdır.

7 Galaksi

8 GÜNEŞ Ekvator çevresi: km Dönme hızı 7.284 km/s  Dünya

9 Güneş Sistemi

10 . Güneş

11 Dünya…

12 Kainat Galaksi Güneş Sistemi Dünya

13

14

15 Ve…. İnsan

16 İNSANIN EVRENDEKİ KONUMU Evrendeki varlıklar ve özellikleri
VARLIK GÖRÜNEN GÖRÜNMEYEN CANSIZ MELEK BİTKİ CİN HAYVAN ŞEYTAN İNSAN

17 HEM MADDİ HEM DE RUHANİ VARLIK
BİR BAŞKA AÇIDAN İNSANIN EVRENDEKİ KONUMU Evrendeki varlıklar ve özellikleri ? UZAY MELEK MANEVİ/ RUHANİ VARLIKLAR MADDİ VARLIKLAR BİTKİ İNSAN CİN HAYVAN ŞEYTAN HEM MADDİ HEM DE RUHANİ VARLIK

18 Kur’an’da İnsanın Farklılığı
“Biz insanı en güzel biçimde yarattık.” (Tîn 4) Soru: İnsan hangi açılardan en güzel biçimde yaratılmıştır? Örnekler veriniz.

19 Kur’an’da İnsanın Farklılığı
“Biz, hakikaten insanoğlunu şan ve şeref sahibi kıldık... kendilerine güzel güzel rızıklar verdik; yine onları, yarattıklarımızın birçoğundan cidden üstün kıldık.” (İsra 70)

20 İNSAN Akıl ve düşünme yetenekleri yoktur
UZAY Akıl ve düşünme yetenekleri yoktur BİTKİ HAYVAN Bilinç ve bilgi sahibidir. İradesi vardır. CİN Bilinç ve bilgi sahibidir. İradesi vardır. İradesini kötüye kullanmaya karar vermiştir. Artık kendisinden iyilik beklenmez ŞEYTAN Bilinç ve bilgi sahibidir. İradesi yoktur. MELEK Bilinç ve bilgi sahibidir. İradesi vardır. Bilgileriyle yeni bilgiler üretebilir. İNSAN

21 Düşünebilir Akıllıdır İNSAN İnanır İbadet eder

22 aklını kullanır düşünür bilgi üretir İman ve ibadet eder

23 İnsanın Yapısı Beden Ruh İnsan
2. İnsanın Doğası ve Din İnsanın Yapısı Beden Ruh İnsan

24 İlke: İnsanın insanca yaşaması için hem maddi hem de manevi ihtiyaçlarını karşılaması gerekir.

25 İnsanın İhtiyaçları Maddî Manevi / Ruhsal Yemek Su Uyku Hareket Sevgi
İnanma İbadet Mutluluk

26 Yüce Allah insanın bedensel ihtiyaçlarını karşılaması için sayısız nimetler vermiştir.

27 3. Dinin İnsan Hayatındaki Yeri ve Önemi
İnsanlık Tarihi Boyunca… İnsanın olduğu her yerde din vardır, Dinden uzak bir toplum olmamıştır Toplumun bulunduğu her yerde din de olmuştur.

28 Değişik insan toplulukları ve onların da değişik din ve inanışları vardır.

29

30

31

32

33 Dinlerin sembolleri vardır.

34 Düşünelim / Cevaplayalım
Dinlerin ve inançların yeryüzündeki dağılımını gösteren bir haritaya baktığımızda insanların yaşadığı her yerin renkli olmasının anlamı nedir? Aynı haritada insanların yaşadığı yerlerin farklı renklerde olmasının anlamı nedir? Aynı haritada bazı yerler neden beyaz renkte gösterilmiştir?

35

36 Düşünelim / Cevaplayalım
Dinin kaynağı nedir? Dini kuralları ilk kim koymuştur? Din ne zaman başlamıştır? Din ilk başladığı gibi aynı mıdır? Yoksa zamanla bir değişiklik olmuş mudur? Neden farklı dinler vardır? Dinlerin isimleri neden birbirinden farklıdır? Din nasıl gelişmiştir?

37 Dinin kaynağı Allah’tır
Din Yüce Allah’ın İlk İnsan Hz. Adem’e bilgiler vahyetmesiyle başlamıştır Zamanla insanlar bu ilahi kaynaklı ve tek tanrılı dinden uzaklaşarak doğru yoldan sapmışlar ve böylece farklı dinler oluşmuştur Yüce Allah insanları yeniden peygamberler ve kitaplarla tekrar doğru yola çağırmıştır Son Peygamber Hz. Muhammed ile din tamamlanmıştır.

38 Yüce Allah Vahiy-Din-İslam Din başlaması ve gelişmesi. İnsan Evren
Muhammed (S.A.V.) Adem Nuh İbrahim Musa İsa İnsan Evren Bitki Hayvan Cansız 2009 İnsan, kendisinin başıboş bırakılacağını mı sanır! (Kıyamet 36) Din başlaması ve gelişmesi.

39 - in kaynağı Hz. Adem ile Din Peygamberler ile Son Peygamber ile

40 Din Hz. Adem ile Son Peygamber ile barış ve huzur kaynağıdır
başlamıştır. Allah’tır. - in kaynağı Hz. Adem ile Din Peygamberler ile Son Peygamber ile barış ve huzur kaynağıdır tamamlanmıştır. gelişmiştir.

41 bildirmiş, açıklamış ve örnek olmuştur
İSLAM Kitabıdır kaynağıdır Kur’an Allah Peygamberidir elçisidir vahyedilmiştir Hz. Muhammed bildirmiş, açıklamış ve örnek olmuştur İnsanlar

42 3. Dinin İnsan Hayatındaki Yeri ve Önemi
Din insanın bireysel hayatını nasıl etkiler? Dinin insana bireysel faydaları nelerdir? Örnekler veriniz. Dinin toplumsal hayatta yeri nedir? Dinin toplumsal faydalarına örnekler veriniz.

43 Kazanan ilk üç öğrenciye ödül verilecektir.
Yarışalım…! Dinin insana öğrettiklerini veya faydalarını aşağıdaki örnekteki gibi defterinize yazınız. temiz olmayı …………………….. Din insana öğretir Kazanan ilk üç öğrenciye ödül verilecektir.

44 DİN - a İNSAN Faydalı olma Sorumluluk almayı Akıllı İrade sahibi olma
Düşünebilme Faydalı olma Sorumluluk almayı Hür (Özgür) olma Hayatı anlamlandırma Akıllı İrade sahibi olma Verilen sözde durma -yi öğretir. -yı öğretir.

45 Soru ??? Din insana bunları nasıl öğretir?
Örnek: Din insana teşekkür etmeyi nasıl öğretir?

46 4. İnanmanın Çeşitli Biçimleri
Tektanrıcılık (Monoteizm) Çoktanrıcılık (Politeizm) Tanrıtanımazlık (Ateizm)

47 1. Tektanrıcılık (Monoteizm)
Tanrı vardır ve birdir. Tanrı evreni yaratan ve yöneten üstün bir güçtür. Tek Tanrıcılık (Monoteizm) (Genel) Evreni ve varlıkları yaratan bir üstün güç vardır. (İslam) Evreni ve bütün varlıkları yaratan ve yöneten Allah’tır.

48 Yaratılmış bir varlığa sıfatlarıyla inanırız.
Tek Tanrıcılık (Monoteizm) (Genel) Yaratılmış bir varlığa benzeterek, Somutlaştırarak inanmak (İslam) Yaratılmış hiçbir Varlığa benzemez. O yaratandır. Biz O’na sıfatlarıyla inanırız.

49 İslam’da Allah İnancı TEVHİD
Allah’ın “bir”liğine inanmak. Allah’tan başka ilah olmadığına. Bütün evreni ve varlıkları yaratan, düzenleyen ve yöneten Tek bir üstün gücün olduğuna kesin olarak inanmak. Tevhid aynı zamanda Allah’ın hakimiyetini kabul etmek ve sadece O’na boyun eğmektir.

50 Tevhid inancının ifadesi ? Allah’tan başka ilah yoktur.
Kelime- i Tevhid La ilahe illallah. Anlamı ? Allah’tan başka ilah yoktur.

51 ? İslam’ı kabul ifadesi ? Kelime- i Şehadet Anlamı ?
Eşhedu en la ilahe illallah. Ve eşhedu enne Muhammeden abduhu ve rasuluhu. Anlamı ? Şehadet ederim ki Allah’tan başka ilah yoktur. Ve yine şehadet ederim ki Hz. Muhammed O’nun kulu ve elçisidir.

52 2. Çoktanrıcılık (Politeizm)
Evrende çok tanrı vardır. Tanrıların görevleri farklıdır.

53 3. Tanrıtanımazlık (Ateizm)
Tanrının varlığını reddetmek. Yokmuş gibi davranmak.

54 Tanrı vardır ve birdir. Tektanrıcılık (Monoteizm) Tanrıtanımazlık
(Ateizm) Çoktanrıcılık (Politeizm) Evrende çok tanrı vardır. Tanrıların görevleri farklıdır. Tanrının varlığını reddetmek. Yokmuş gibi davranmak.


"Din Kültürü Ve Ahlak Bilgisi Dersi 9. Sınıf 1. Ünite" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları