Türkiye’nin CERN’e Ortak Üyeliği

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TOBB-CERN Sanayi İrtibat Ofisi
Advertisements

TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU Türkiye İstatistik Kurumu Faaliyetleri Nilgün DORSAN Strateji Geliştirme Daire Başkanı.
KOBİLER BÜYÜR TÜRKİYE BÜYÜR! KOSGEB KONYA MÜDÜRLÜĞÜ.
Bologna Sürecinde Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Deneyimi Doç. Dr. Sema ERGÖNÜL MGSÜ BEK üyesi MSGSÜ ADEK Koordinatörü 28 Mayıs 2010.
KALİTE ETİKETLERİ VE ÖDÜLLER Ayşe SAYLIK TR Ulusal Destek Servisi.
ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK İŞBAŞI EĞİTİM ve GİRİŞİMCİLİK EĞİTİM PROGRAMI TÜRKİYE İŞ KURUMU.
Diyarbakır - 29 Ocak 2011 HALKBANKGAP’TA Yunus ESMER.
Farabi Değişim Programı Tanıtımı. Farabi Programı, Yüksek Öğretim Kurum- ları arasında, öğrenci ve öğretim üyesi değişim programıdır. Erasmus ile benzerlik.
TÜRKİYE İSTATİSTİK KURUMU İSTATİSTİKLERİMİZ ULUSLARARASI STANDARTLARA UYGUN MU? Alper GÜCÜMENGİL Dış İlişkiler Daire Başkanlığı Projeler Grup Sorumlusu.
Türkiye’de Çevre Yönetimi ve Belediyeler Pınar Akpınar Proje Yöneticisi UCLG-MEWA Yönetim Kurulu ve Konsey Ortak Toplantısı Çevre Komitesi Toplantısı Sürdürülebilir.
Ulusal Yayınların Stratejik Önemi Prof. Dr. Çetin Erol Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji AD YÖK Genel Kurul Üyesi.
UNI-SET Toplantı Notları
KIRSAL KALKINMA EYLEM PLANI ( )
TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ. TOBB nedir ? Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (kısa TOBB) Ticaret Odaları, Sanayi Odaları, Ticaret ve Sanayi Odaları,
Diyarbakır İli Tekstil ve Hazır Giyim Sektörü Küme Yol Haritasının Oluşturulması Projesi Diyarbakır.
. Bologna Sürecinde İç Denetçilerin Rolü (YÖK Düzeyinde) Hazırlayan: Süreyya SÜZEN Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı İç Denetçisi.
Bilimsel bilgi Diğer bilgi türlerinden farklı
Yüksek Başarımlı Hesaplama Sistemleri ve Yapılan Çalışmalar Züleyha EZBER
HAZIRLAYAN VE SUNAN: HAYATİ İBRAHİM GÜVEN. HOŞGELDİNİZ… Konuşmamı ülkemizde misafir ettiğimiz sayın temsilcilere hoş geldiniz diyerek başlamak istiyorum.Ayrıca.
Veri Toplama ve Değerlendirme Sistemi Tanıtım Toplantısı.
Gazi Üniversitesi Bilgi Paketi Süreç Bilgilendirme Toplantısı 25 MART 2014.
İl Sosyal Etüt ve Proje Müdürlüğü ERASMUS+ Gençlik KA3. Yapılandırılmış Diyalog.
1 T.C. Yükseköğretim Kurulu YÜKSEKÖĞRETİM KURULU STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRESİ BAŞKANLIĞI.
PERSONEL DAİRESİ BAŞKANLIĞI 7-Ö ğ retim Üyesi Yeti ş tirme Programı YÜKSEKÖĞRETİM KURULU BAŞKANLIĞI.
ERASMUS+ GENÇL İ K KA2 İ L SOSYAL ETÜT VE PROJE MÜDÜRLÜ Ğ Ü.
SMMM ve YMM’LER İLE DENETİM HİZMETLERİNİN EKONOMİK GELİŞMELERE VE SERMAYE PİYASASINA ETKİSİ Nazım Hikmet YMM, Grant Thornton Türkiye İcra Kurulu Başkanı.
Tanıtım Sunum. PROJENİN ADI TR83 Bölgesinde Endüstriyel Tasarım Alanında Genç İstihdamının Artırılması Projesi PROJENİN KAPSADIĞI BÖLGE TR83 Bölgesi (Samsun,
Türkiye’nin CERN’e Ortak Üyeliği M. Hakan KIZILTOPRAK TOBB Başkanlık Özel Müşaviri (CERN Industrial Liaison Officer for TURKEY)
1 ÖZGÜR / AÇIK KAYNAK KODLU YAZILIMLAR ve FIRSATLAR Türker GÜLÜM Linux Kullanıcıları Derneği 21 Nisan 2006.
İhracat Teşvikleri. Türkiye’de İthalat ve İhracat Katma Değerli Üretime Geçiş İhracatçıya Sağlanan Devlet Yardımları.
HAZIRLAYANLAR SEDA NUR GÖK KEMAL ŞAHİN. AÇILIMI Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu Türkiye’de bilim ve teknolojiyi teşvik etme Yönlendirme.
ERASMUS+ YÜKSEKÖĞRETİM HAREKETLİLİĞİ ULUSLARARASI İLİŞKİLER OFİSİ
İHRACAT DESTEK PROGRAMLARI
TTH Türkiye; EIF tarafından BST Bakanlığı, AB Türkiye Delegasyonu ve Avrupa Komisyonu Bölgesel Politika Genel Müdürlüğü işbirliğinde tasarlanmıştır.
YETERSİZLİĞİ OLAN BİREYLERE İLİŞKİN ULUSLARARASI YASAL DÜZENLEMELER
Adıyaman Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi
ULUSLARARASI KULUÇKA MERKEZİ ve HIZLANDIRICI DESTEK PROGRAMI
SAHİBİNDEN.COM ve HEPSİBURADA.COM
MÜHENDİSLİK ve MİMARLIK FAKÜLTESİ
KURUMSAL DIŞ DEĞERLENDİRME SORULARI
NİĞDE ZÜBEYDE HANIM SAĞLIK YÜKSEKOKULUNA HOŞGELDİNİZ
YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI
İç Kontrol Standartlarına Uyum Eylem Planı Toplantısı
İhracat Genel Müdürlüğü
KA1 – Yüksek Öğrenimde Bireylerin Öğrenme Hareketliliği
Prof Dr. Hakan Kahyaoğlu
Teknoloji Geliştirme Bölgeleri
Ortak Piyasa Düzeni (OPD) Gerekliliklerine Uyum için Strateji Geliştirilmesi Teknik Yardım Projesi TR2014/AG/10-A1-01/001 Bu proje, Avrupa Birliği ve Türkiye.
Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
Sebze Tohumu Değerlendirme Toplantısı
ANKARA TABİP ODASI (ATO) DENEYİMİ Dilek ASLAN
NeTIRail-INFRA projesine genel bakış
Ankara Üniversitesi Teknoloji Transfer Ofisi
BOLOGNA UZMANLARI 5.DÖNEM ULUSAL TAKIM PROJESİ 1 EKİM 2009,NEVŞEHİR
AVRUPA BİRLİĞİNDE İMTİYAZLAR VE KAMU-ÖZEL SEKTÖR ORTAKLIKLARI
SHB-221 TÜRKİYE’NİN TOPLUMSAL VE EKONOMİK YAPISI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ISPARTA TİCARET VE SANAYİ ODASI
E-TWINNING BİLGİLENDİRME SUNUSU
T.C. TİCARET BAKANLIĞI KOOPERATİFÇİLİK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YENİLENEBİLİR ENERJİ ÜRETİM KOOPERATİFLERİ Turna TURNA KARABÜK, KASIM 2018.
Uluslararası Üniversite Sıralama Sistemlerindeki Tutarsızlıklar
FARABİ DEĞİŞİM PROGRAMI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
BAP Koordinatörlüğünün Görev ve Sorumlulukları
ISPARTA TİCARET VE SANAYİ ODASI
Sayılarla Türkiye’de Atık Yönetimi
Üniversite ve Akademik Dürüstlük Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
TKGM KADASTRO DAİRESİ BAŞKANLIĞI “GAYRİMENKUL DEĞERLEME ÇALIŞTAYI”
SANAYİ ve TEKNOLOJİ BAKANLIĞI Ar-Ge Teşvikleri Genel Müdürlüğü
Sunum transkripti:

Türkiye’nin CERN’e Ortak Üyeliği Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Türkiye’nin CERN’e Ortak Üyeliği M. Hakan KIZILTOPRAK TOBB Başkanlık Özel Müşaviri (CERN Industrial Liaison Officer for TURKEY) www.tobb.org.tr/CERN CERN@tobb.org.tr hakan.kiziltoprak@cern.ch +90 312 218 2039 CERN Industrial Liasion Officer - www.tobb.org.tr/cern

İçerik CERN ve Ortak Üyelik CERN de Yapılan Alımlar TOBB-CERN Sanayi İrtibat Ofisi

CERN ve Ortak Üyelik 21 Tam Üye: Ortak Üye: Gözlemci Üye: Austria, Belgium, Bulgaria, Czech Republic, Denmark, Finland, France, Germany, Greece, Hungary, Israel, Italy, Netherlands, Norway, Poland, Portugal, Slovak Republic, Spain, Sweden, Switzerland and United Kingdom Tam Üyelik İçin Beklemede: Romania, Serbia, Cyprus Ortak Üye: Pakistan, Türkiye Ortak Üyeliğe Başvuru Sürecinde: Azerbaijan, Brazil, Croatia, India, Russia, Slovenia, Ukraine Gözlemci Üye: India, Japan, Russia, United States of America; European Union, JINR and UNESCO

CERN’e Ortak Üyelik Anlaşmasının Başlıca Hükümleri Türkiye, anlaşma ile CERN’ün hukuki altyapısını, işleyiş kurallarını, yönetmeliklerini ve organlarının alınmış kararlarını kabul etmektedir. Türkiye, ekonomik ve nüfus büyüklüğüne göre hesaplanan tam üyelik katkı payının (aidatının) en az onda birini (1/10) CERN’e yıllık olarak ödeyecektir ve bu aidat hiçbir şekilde 1 Milyon CHF’den az olmayacaktır. Türkiye, CERN’ün bilimsel ve genel eğitim ve öğretim programlarına da iştirak edebilir. Türkiye, CERN Konseyinde oy hakkı olmaksızın temsil hakkı edinmiştir ve davet beklemek zorunda olmaksızın söz alabilir ve beyanda bulunabilir.

CERN’e Ortak Üyelik Anlaşmasının Başlıca Hükümleri Türkiye, CERN Bilim Politikaları Komitesinin toplantılarında temsil edilme hakkına sahiptir. Türkiye, CERN Finans Komitesinin toplantılarında temsil edilme hakkına sahiptir. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları süreli ve sınırlı sözleşmeler ile akademik üyelik, öğrencilik ve öğretim üyeliği için yapılacak CERN personel atamaları için başvurabilir. Türkiye menşeli mal ve hizmetler sunan firmalar, CERN Finansal Kurallar Uygulama Yönetmelikleri çerçevesinde CERN ihalelerine teklif verebilirler. Türkiye CERN’de bir sanayi irtibat görevlisi bulundurabilir.

CERN’e Ortak Üyelik Anlaşmasının Başlıca Hükümleri CERN Konseyi, ortak üyelik kriterlerini düzenli olarak 5 yılda bir gözden geçirir. Türkiye, anlaşmanın süresi içinde ortaklık anlaşmasını sona erdirme isteğini CERN Konseyine bildirebilir ve bu başvuru değerlendirilip karara bağlanır. Üyelik ortak insiyatif ile de sona erdirilebileceği gibi, ilgili üyelik kriterlerinin Türkiye tarafından karşılanamaması durumunda CERN Konseyi üyeliğin sona erdirilmesini bir yürürlük tarihi belirterek karara bağlayabilir. Türkiye, bu anlaşma ile edinilen olağan ortak üyelik statüsünden tam üyeliğin ön aşaması olarak ortak üyelik statüsüne ve ardından CERN’e tam üyelik statüsüne geçiş yapabilir.

Bilim Politikaları Komitesi CERN ve Ortak Üyelik TAEK CERN Konseyi Bilim Politikaları Komitesi Finans Komitesi Genel Direktör TOBB ENET (Technology Transfer representatives from each Member State)

TEKNOLOJİ TRANSFERİ cern.ch/kt TEKNOLOJİ TRANSFER OFİSİNE KAYIT OLUN …. http://kt-sme-network.web.cern.ch/

İçerik CERN ve Ortak Üyelik CERN de Yapılan Alımlar TOBB-CERN Sanayi İrtibat Ofisi

Long term average Long term average

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği LHC roadmap: according to MTP 2016-2020 V1 Beam commissioning Technical stop Shutdown Physics LS2 starting in 2019 => 24 months + 3 months BC LS3 LHC: starting in 2024 => 30 months + 3 months BC Injectors: in 2025 => 13 months + 3 months BC Run 3 Run 2 LS 2 LIU installation PHASE 1 Run 4 Run 3 LS 3 Run 4 HL-LHC installation PHASE 2 LS 4 LS 5 Hi-Lumi Project LS 4 Run 5 LS 5 Hi-Lumi LHC BAŞLIYOR !.. CERN Industrial Liasion Officer - www.tobb.org.tr/cern

CERN de Yapılan Alımlar - Kategoriler Supplies for 297 MCHF (2015)

CERN de Yapılan Alımlar – Limitler 50.000 CHF altındaki alımlar Toplam alımların %12 si Departmanlar ve Satın Alma Grubu  Firmalar 50.000 – 200.000 CHF arası alımlar Toplam alımların %25 si Satın Alma Grubu  Firmalar + Üye ülke Temsilcilerine Duyuru 200.000 CHF üzeri alımlar (Pazar Araştırması) Toplam alımların %63 ü Satın Alma Grubu  Web + Firmalar +Üye ülke Temsilcilerine Duyuru

CERN de Yapılan Alımlar CERN Supplier Database (Tedarikçi Veri Tabanı) Kayıtlı Tedarikçiler (tüm bilgiler  www.tobb.org.tr/cern ) CERN TOBB ( cern@tobb.org.tr ) Aktivite kodları Her firma 10 tane maksimum http://www.tobb.org.tr/BilgiHizmetleri/Documents/CERN/cern_activity_codes.pdf Kayıt formu CERN KAYIT SAYFASI KILAVUZU

TOBB-CERN Sanayi İrtibat Ofisi TOBB-CERN Sanayi İrtibat Ofisi CERN Supplier Database (Tedarikçi Veri Tabanı)

CERN de Yapılan Alımlar Structure of procurement codes CHANGE Current activity codes Future procurement codes Civil engineering and buildings Electrical engineering Electronics Data processing Mechanical engineering Vacuum and low-temp technology Particle detectors Miscellaneous Various services Electrical engineering & magnets IT Mechanical engineering, raw materials and tooling Particle and photon detectors Optics, photonics and fibres Chemicals, gas and radiation eq. Health, safety & environment Office supply, communication and training Transport, handling and vehicles Services on the CERN site

CERN de Yapılan Alımlar (200.000 CHF altı) Örnek: DO-29497 Tahmini Değeri 50.000 - 200.000 CHF arası alımlar Duyuru TOBB a geliyor, dağıtıma konuyor Süre Kısıtlı (3-4 hafta) Katılım süreci (Firma tanıtımı ve giriş için başvuru) Belli sayıda firmaya ulaşınca kısıtlı giriş imkanı Yeni İş Paketleri Yayınlanmaya Başlanacak

CERN de Yapılan Alımlar Market Surveys (Pazar Araştırması) Örnek: MS-4171 Tahmini Değeri 200.000 CHF üzeri alımlar Web de yayınlanıyor, Güncelleniyor, Otomatik duyuru TOBB a geliyor. https://found.cern.ch/java-ext/found/CFTSearch.do Katılım süreci (Yeterlilik Kriterleri – Teknik Anketler ) Türk firmaları davet edilirse görebiliyoruz

CERN de Yapılan Alımlar Status of Member States for the period 01.03.2016 – 28.02.2017

İçerik CERN ve Ortak Üyelik CERN de Yapılan Alımlar TOBB-CERN Sanayi İrtibat Ofisi

TOBB-CERN Sanayi İrtibat Ofisi Sanayi İrtibat Görevlileri (Industrial Liason Officers - ILO) Dışişleri Bakanlığı  CERN İrtibat Noktası  CERN - Türk Sanayi ve Endüstrisi Koordinasyon – CERN  Firmalar. Sorumluluk  CERN Finans Bölümü ve Etik Kuralları Temsil  CERN Konsey Toplantıları, Finans Komitesi, ENET Yetki  Özel Satınalma Portalı

TOBB-CERN Sanayi İrtibat Ofisi Haziran-2015’te çalışmalara başlandı. Bilgilendirme web sitemiz hizmete girdi. www.tobb.org.tr/cern Duyuru ve Farkındalık Çalışmaları Ekim – 2015 Türkiye-CERN Sanayi İşbirliği Konferansı Aralık – 2015 Oda Temsilcilerimize Tanıtım ve Eğitim Ocak – 2016 Konya TO/SO, Erzurum TSO Şubat – 2016 EBSO, Erciyes Teknokent, İTO, ESO, Kocaeli TO-SO Mart – 2016 Bursa TSO, TÜBİTAK MAM Nisan – 2016 Türkiye-CERN Üniversite Sanayi İşbirliği Konferansı Nisan – 2016 İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği Sektör Buluşması Mayıs – 2016 Ankara Ü., ODTÜ, Hacettepe Ü., Kocaeli San. ve Tek. Fuarı, Gazi Ü. Mayıs – 2016 TURKEY-CERN Knowledge/Technology Transfer Summit Haziran – 2016 Hızlandırıcı ve Algıç Fiziği Çalıştayı, Cryogenics Days @CERN

TOBB-CERN Sanayi İrtibat Ofisi http://www.tobb.org.tr/cern SUNUMLAR 5.Ekim.2015 14.Nisan.2016

TOBB-CERN Sanayi İrtibat Ofisi http://www.tobb.org.tr/cern Hi-Lumi LHC

TOBB-CERN Sanayi İrtibat Ofisi CERN  150+ , TOBB  450+ 105(66) İhale Duyurusu + 64 Pazar Araştırması İlk sipariş DORA Makina –ANKARA 36 İhale ile en az bir firma ilgilendi. Toplamda 55 firma. 21 İhaleye 33 Başvuru Yapıldı.  8 İhale de firmalarımız değerlendirmede elendi. 4 İhalede firma(larımız) değerlendirme safhasında. 9 İhaleye teklif verildi. 5 İhalede Elendik (1 prototip – 1 ek ürün) 1 İhale beklemede iptal edilebilir. 3 İhale sonucu henüz belli olmadı.

TOBB-CERN Sanayi İrtibat Ofisi

TOBB-CERN Sanayi İrtibat Ofisi Muhtemel Kazanımlarımız: Türk Sanayici ve Girişimcilerimizin, CERN de yapılan alımlar vasıtası ile yüksek teknolojili ürün ve üretim ile tanışmaları, Yapılan alımlarda aranan sertifikasyonlar, standartlar, son derece detaylı şartname ve teknik yeterlilik kriterleri ile Avrupa ve Dünyadaki diğer firmalarla nasıl rekabet edebilecekleri konusunda fikir sahibi olmaları, Açılan alım ve ihaleler ile gelecek için bir yol haritası çizebilmeleri

TOBB-CERN Sanayi İrtibat Ofisi Muhtemel Kazanımlarımız: Kamu Kurum ve Kurumlarımızın, CERN gibi Uluslararası İşbirliği ile yürütülen çalışmalarda ülkemizin daha aktif rol alması için çalışmaları, (ESS, ESA, XFEL vd.) Önce insan ve eğitim ağırlıklı bir model ile geleceğe yönelik hızlı bir yatırım yapılması, Sanayicilere ve girişimcilere yönelik, yüksek teknolojiye dayalı daha spesifik teşvikler ile Bilim-Teknoloji-İnovasyon politikalarında uluslararası işbirliği yapılan alanlara da yer vermeleri,

TOBB-CERN Sanayi İrtibat Ofisi Muhtemel Kazanımlarımız: Üniversitelerimizin, CERN de devam eden projelerde daha aktif yer almaları ve gelecekte yapılması planlanan projelere şimdiden katılım için çalışmalara başlamaları CERN’ün Gelecek Projeleri (2018-2040): SLHC ( 28 TeV LHC, 27km) CLIC: Compact Linear Collider (e+e-, 3 TeV, 50km) LHeC: Elektron-Proton Çarpıştırıcısı (ep) FCC: Future Circular Collider (pp, 100 TeV, 100 km) Kamu Kurum ve Kuruluşlarımız kanalı ile yapılabilecek Bilimsel- Teknolojik ve İnovasyon odaklı Uluslararası İşbirlikleri için destek.

Teşekkürler… M. Hakan KIZILTOPRAK TOBB Başkanlık Özel Müşaviri (CERN Industrial Liaison Officer for TURKEY) WEB: www.tobb.org.tr/CERN E-mail-1: CERN@tobb.org.tr E-mail-2: hakan.kiziltoprak@cern.ch Tel: +90 312 218 20 39