KOBİLERDE AR-GE ve İNOVASYON

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SANAYİ AR-GE PROJE DESTEKLERİ
Advertisements

Tosyöv Bursa Destekleme Derneği
1507 KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı.
BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI «TEKNOGİRİŞİM SERMAYESİ DESTEĞİ»
EKONOMİ BAKANLIĞI HİBE DESTEK PROGRAMLARI
Tematik Proje Destek Programı
HİBE DESTEĞİ VEREN KURUMLAR
TÜBİTAK – TEYDEB AR-GE DESTEK PROGRAMLARI
Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı TÜBİTAK TEYDEB... Firma düzeyinde katma değer oluşturanların, Ar-Ge ve yenilik çalışmalarını.
Fatih Tuncer HATUNOĞLU İletişim Yazılım Genel Müdürü Mart, 2013 BURSA
Sanayi Ar-Ge Proje Destek Başurusu Hazırlama Becerileri Geliştirme Çalıştayı ArGe_Projesi_Hazirlama_Calistayi (061110)
ARİNKOM TTO SAN – TEZ Destekleri. ARİNKOM TTOSAN-TEZ Programı 27 Şubat 2014 tarihli ve sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Sanayi Tezleri Projelerinin.
Ulusal Ar-Ge Proje Destekleri
tübİTAK TEYDEB DESTEKLERİ
“Kümelenme ve Uluslararasılaşma”
AR-GE, İNOVASYON ve ENDÜSTRİYEL UYGULAMA
TÜBİTAK TEYDEB Ar-Ge ve Yenilik Destek Programları.
TÜBİTAK 1507 – KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı
Türkiye Yazılım Sektörü Sorunları ve Çözüm Önerileri
Ahmet ÖZBEKLER, KOSGEB Çankırı Hizmet Merkezi
TÜBİTAK SANAYİ AR-GE PROJE DESTEKLERİ
KİM. KİM MİTRA KİMDİR? HİNT VE PERS MİTOLOJİLERİNİN EN GÜÇLÜ TANRISI, BİLGELİĞİN ve IŞIĞIN MİTRA, HİNT VE PERS MİTOLOJİLERİNİN EN GÜÇLÜ TANRISI,
TÜRK İ YE’DE TE Ş V İ K VE DESTEKLER PROJE YÖNET İ M MERKEZ İ.
Decision Making and Performance Management in Public Finance Kamu Maliyesinde Karar Alma ve Performans Yönetimi TR08IBFI ORGANİZASYON ve SÜREÇ.
İŞLETMELERDE İFLAS.
A. Dış Ticaret İşlemleri
SANAYİ ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
KOSGEB ENDÜSTRİYEL UYGULAMA PROGRAMI KOSGEB AR-GE İNOVASYON PROGRAMI.
AKREDİTASYON VE EĞİTİM STANDARTLARI NURCAY KURU EĞİTİM BİLİMLERİ.
YÖNT 102 – İŞLETMEYE GİRİŞ II
TÜBİTAK TEYDEB Ar-Ge ve Yenilik Destek Programları.
NANOMAM® a.ş MUSTAFA ÖZMETE.
NANOMAM® a. ş www. nanomam
İNOVASYONDA KADIN TÜBİTAK MARMARA TEKNOKENT VE KADEM İŞBİRLİĞİNDE KADIN GİRİŞİMCİLİK KAMPI 31 Ağustos – 4 Eylül 2015.
Doç. Dr. Hasalettin DELİGÖZ e-posta:
Ulusal Yenilik Politikalarında Gelişmeler …. 222 İçerik Ar-Ge nedir? Yenilik Nedir? Ulusal Ar-Ge ve Yenilik Destekleri ve Bazı Göstergeler İl Yenilik.
İçindekiler Ar-Ge Faaliyetleri ve Ar-Ge Yönetimi
İşletmeye Giriş Konu 2: İşletme Kurulması ve Türleri
Öğrenen Bölgelerin Gelişiminde Teknoparkların Rolü A. Mete ÇAKMAKCI Altan KÜÇÜKÇINAR A. Fırat ÖZPINAR Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı Gazi Mağusa TGB.
INOVASYON VE TEKNOLOJI YONETİMİ
1 Yeni bir destek programı İŞBİRLİĞİ - GÜÇBİRLİĞİ DESTEK PROGRAMI 3 yılda 121 adet proje başlatılmış, TL destek sağlanmıştır. 27/08/2013.
1.1 © 2003 by Prentice Hall BÖLÜM 1 BİLİŞİMLE İLGİLİ GENEL KAVRAMLAR VE İŞ DÜNYASINDA BİLİŞİMİN ÖNEMİ.
KOSGEB ve KOBİ’ler. KOSGEB KOSGEB, 1990 yılında 3624 sayılı Kanun ile kuruldu. Amacı; ülkenin ekonomik ve sosyal ihtiyaçlarının karşılanmasında küçük.
Özel Sektör AR-GE Projelerine Yönelik Destekler Prof.Dr.Barbaros Özer Ankara Üniversitesi Süt Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi SETBİR Danışma Kurulu Üyesi.
Girişimcilik.
YENİ ORGANİZASYON YAKLAŞIMLARI
MERVE AKTA Ş B NESL İ HAN Ş AH İ NB BETÜL H İ TAYB Ş ÜHEDA GENÇB
Topluluk İnovasyon Girişimi Süreç Açıklaması ve Yol Haritası Dokümanı 26 Mayıs
Proje Oluşturma ve Yönetimi
PROJE KONULARI KOBİ’lerde Kurumsallaşmanın Geliştirilmesi KOBİ’lerde Markalaşmaya Geçiş.
Ar-Ge ve İnovasyon Merkezi TÜTED AGİM Nedir? Ar-Ge ve İnovasyon katalizör etki Firmaların Ar-Ge ve İnovasyon yeteneklerini arttırıcı ve hızlandırıcı.
FAALİYETLER VE YANSIMALARIÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİFAALİYETLER VE YANSIMALARIÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİ.
Proje Hazırlama Eğitimi Dr. Necati VARDAR KTO Karatay Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Nanoteknoloji Mühendisliği Öğretim Üyesi.
T. C. BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI AR-GEREFORMPAKETİ Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun ve Bazı Kanun Hükmünde.
GİRİŞİMCİNİN ÖZELLİKLERİ NELERDİR?
1501 TÜBİTAK Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı.
10- İŞLETMELERİN SINIFLANDIRILMASI Ekonomik İşlevleri (Faaliyet Alanları) Açısından İşletmeler Mal ve hizmetlerin üretilmesi, depolanması, taşınması.
AB PROGRAMLARI VE TÜRKİYE Çisel İLERİ 28 Mart 2017.
KAMU KURUMLARINDA SÜREÇ YÖNETİMİ ve
Girişimcilik Destekleri
KONU BAŞLIKLARI BİLGİ EKONOMİSİ GELİŞİMİ BİLGİ EKONOMİSİ ÖZELLİKLERİ
Prof. Dr. Ahmet Çamsarı Mersin Üniversitesi
Yenilik Türleri (Radikal &Artımsal ve Ürün&Süreç Yeniliği) Doç. Dr. Ayşe GÜNSEL.
ARAŞTIRMA GELİŞTİRME VE YAZILIM TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ
Kaynak göstererek kullanabilirsiniz.
HEDEF PAZAR.
Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı
İNOVASYON Yeni veya önemli ölçüde değiştirilmiş ürün veya sürecin; yeni bir pazarlama yönteminin; ya da iş uygulamalarında yeni yöntemlerin uygulanmasıdır.
DESTEK VE TEŞVİK PROGRAMLARI
Sunum transkripti:

KOBİLERDE AR-GE ve İNOVASYON Tolga AKA KOBİ kaynak planlama ve bütçe yönetimi – INOV 534 Öğretim Görevlisi: Mustafa İDUĞ

AR-GE ve İnovasyon nedir? İnovasyon, yeni veya önemli ölçüde değiştirilmiş ürün (mal ya da hizmet) veya sürecin, yeni bir pazarlama yönteminin ya da iş uygulamalarında, iş yeri organizasyonunda veya dış ilişkilerde yeni bir organizasyonel yöntemin uygulanmasıdır. AR-GE, bilimsel ve teknik bilgi birikimini artırmak amacıyla, sistematik bir temele dayalı olarak yürütülen, yaratıcı çaba ve bu bilgi birikiminin yeni uygulamalarda kullanımıdır.

AR-GE ile İnovasyon Arasındaki İlişki KOBİ’ler inovasyon sayesinde büyüdükten sonra ARGE çalışmaları sayesinde yeni ürünler ile sürdürülebilir işletmeler haline gelir. Büyük işletmelerin hantal oluşu, talep değişikliklerine çabuk yanıt veremeyişinden dolayı inovasyon konusunda olumsuz etkilenirler KOBİ’ler esnek yapıları, müşteri gereksinimlerine daha çabuk adapte olabilmeleri yönüyle inovasyon konusunda daha başarılılardır.

KOBİ’ler neden AR-GE ve inovasyon yapmalı? KOBİ’ler ARGE ve inovasyon sayesine üretimi arttırıp, birim maliyetleri düşürerek ölçek ekonomisine geçebilirler. Bu çalışma KOBİ’lerde ulusal ve uluslar arası pazarlarda farklılık yaratır rekabet gücünü arttırır, ürünün artan katma değeri ile kârlılığı arttırır, şirket ömrünü uzatır. Yaratılan farklılık hem şirketleri zengin ve kârlı kılar, hem de gayrı safi milli hasılanın artmasına sebep olur. Bu açıdan bakıldığında AR-GE ve inovasyona verilen önem ülke ekonomisine can verecektir. Yüksek katma değerli ürünler cari açığın azaltılmasında en önemli çıkış yollarından biridir.

KOBİ’lerin AR-GE ve İnovasyon engelleri İnsan kaynağı; AR-GE ve inovasyon yapabilmek için nitelikli, yenilik yapabilecek, yaratıcı, sınır tanımayan çalışanlara ihtiyaç vardır. Mali kaynaklar; İnovasyon maliyetleri AR-GE ye göre biraz daha düşük olsa da bu iki kavram için ciddi anlamda mali kaynak gerekmektedir. Destek, teşvik, hibelerden ve risk sermayesinden yararlanılmalıdır.

KOBİ’ler AR-GE İnovasyon konusunda nasıl bir strateji izlemeliler? Hangi ölçekte olursa olsun yöneticiler tarafından projeler sahiplenilmeli İnovasyon yol haritası çizilmeli Üniversite-Sanayi işbirliği yapılmalı Üniversiteler ile beraber iç kaynakları da harekete geçirerek, müşterinin ve ara kullanıcının ihtiyaçlarını doğru analiz etmeli Hibe ve teşviklerden yararlanmalı Nitelikli eleman açığını azaltmalı Bütün çalışanların fikirlerini dinlemeli

AR-GE ve İnovasyon’u desteleyen kuruluşlar TÜBİTAK TTGV(Türkiye Teknoloji Geliştirme Vakfı) KOSGEB Risk Sermayesi kuruluşları

TÜBİTAK destek kapsamı KOBİ Ar-Ge Başlangıç Destek Programı ile, KOBİ’lerin bu sorunları aşabilmelerini sağlamak için yeni bir ürün üretilmesi, mevcut bir ürünün geliştirilmesi, iyileştirilmesi, ürün kalitesi veya standardının yükseltilmesi veya maliyet düşürücü nitelikte yeni tekniklerin, yeni üretim teknolojilerinin geliştirilmesi konularında KOBİ’ler tarafından yürütülen 500.000 TL bütçe ve 18 ay süre ile sınırlı ilk 3 projenin TÜBİTAK tarafından desteklenmesi amaçlanmıştır. Ayrıca bu üç projeye ilaveten, ortaklı proje başvurusu yapılması koşuluyla 2 proje daha bu programda desteklenebilmektedir. Destek oranı her dönem için sabit olup %75’tir.

Dinlediğiniz İçin Teşekkürler 