Hastanelerde tehlikeli atıklar ve yönetimi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
NVA KALİTE TEST ÖLÇ. HİZ. EĞT. VE BELG. SAN.TİC. LTD. ŞTİ. Hazırlayan= E. Burak SARAÇOĞLU.
Advertisements

ZAYIF AKIM DEVRELERİ.
TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
Yanık, Donma ve Sıcak Çarpması
MADENSEL MADDELER (MİNERALLER)
İMAL USULLERİ KAYNAK TEKNOLOJİSİ BÖLÜM 5 KESME. Esası? Oksijen saflığının etkileri? Kesme üfleci ve çalışma şekli? Yüzey kalitesi değerlendirmesi?
İLAÇ TRANSFERİ İlaçların firmadan eczane deposuna transferi sürecinde zarar görmesi durumunda yenisiyle değiştirilmesi ibaresinin tüm ilaç teknik şartnamelerinde.
PVC'nin çevresel etkisinin gerçek yüzü. PVC yaşam döngüsü: bizlere anlatılan şekli Tuz Elektrik Sodyum hidroksit klorEDC -etilen diklorür VCM -vinyl klorür.
SERA KURULUŞUNDA ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
SEVDA GÜL Y MEME MR’ INDA KANSER TESPITI.
İŞ SAĞLIĞI ve İŞ GÜVENLİĞİ KURSU
VEREM NEDİR? NASIL BULAŞIR? KORUNMA YOLLARI NELERDİR? HAZIRLAYAN : FATMA SALDUZ.
PNÖMATİK SİSTEM.
GERİ DÖNÜŞÜM. Pillerin Zararı Ve Geri Dönüşümü Geri dönüşüm; Kullanılmış metallerin bir üretim süreci içerisinde kullanılıp orijinal amacı veya başka.
Doğadaki canlı varlık yaşam sürecini tamamladıktan sonra kompostlanarak tekrar yaşama katabilir.Şehirlerde evlerde uygulanacak bu sistem sayesinde şehir.
Sigara Ve Alkolün Zararları
Boşaltım sistemi.
SİNDİRİM SİSTEMİ.
ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve.
atık Üretim ve kullanım faaliyetleri sonucu ortaya çıkan, insan ve çevre sağlığına zarar verecek şekilde doğrudan veya dolaylı biçimde alıcı ortama verilmesi.
GEBELİĞİ ETKİLEYEN HASTALIKLAR
SİGARA VEYA SAĞLIKLI YAŞAM Dr. Ebru GÜRLEYİK AÜTF Biyokimya AD,2008.
LABORATUVAR TEMİZLİĞİ Yrd. Doç. Dr. Çağatay Oltulu.
ÇOK BOYUTLU SİNYAL İŞLEME
PNÖMONİ.
YANIKLARDA İLK YARDIM BEÜ ZONGULDAK SAĞLIK YÜKSEKOKULU HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ CERRAHİ HASTALIKLARI HEMŞİRELİĞİ A.D.
AĞAÇLANDIRMA VE GENÇLEÇTİRME ÇALIŞMALARININ BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞE ETKİSİ İsmail KÜÇÜKKAYA Orm. Yük. Müh.
Kuduz Kuduz ; hasta hayvanın ısırması sonucu, enfekte tükürüğün bütünlüğü bozulmuş deri yada mukozalara teması yoluyla bulaşan ve akut beyin iltihabı.
TETANOS NEDİR. TETANOS, SOLUNUM PROBLEMLERINE VE KAS SPAZMLARıNA YOL AÇAN CIDDI BIR BAKTERIYEL HASTALıKTıR. ÜLKEMIZDE KAZıKLı HUMMA OLARAK DA BILINIR.
ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM
ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM
ELEKTRONİK ATIK GERİ DÖNÜŞÜMÜ VE ÖNEMİ.
KİMYASAL RİSK ETMENLERİ
Çocukluk Çağı Kanserleri Yrd. Doç. Dr. Tülay KUZLU AYYILDIZ
BAR GÖREVLİSİ HİJYEN EĞİTİMİ
TIBBİ ATIK KAZALARI ANKARA’DA HASTANE ÖNÜNDE TIBBİ ATIK TAŞIYAN KAMYONDA PATLAMA Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi İbni Sina Hastanesi'nin.
FEN ve TEKNOLOJİ BOŞALTIM SİSTEMİ
BAŞ AĞRISI BİLİNÇLİLİK PROJESİ
Hİjyenİk El YIkama Normal sabunlar ve antiseptik özellikli sabunlar kullanılabilir. Bu şekilde geçici mikroorganizmalar uzaklaştırılır ya da öldürülür.
FNP GRUBU: fatma ışık, nagehan öztürk, pınar sevindik
İç Hastalıkları Klinik Stajı GİRİŞ DERSİ
B) GÖRÜNÜR İŞARETLER (PAYROTEKNİK MALZEME)
1.DİJİTAL BASKI MAKİNESİNİ BASKIYA
ATIK YÖNETİMİ.
SAĞIM Sağım, süt ineği işletmelerinin en önemli, aşırı özen gerektiren ve aynı zamanda en zor işlerinden birisidir. Günde 25 kg süt veren bir ineğin el.
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
MASTİTİSLERİN TEDAVİSİ
Yrd.Doç.Dr. Çağdaş Erkan AKYÜREK
Sporcu beslenmesinde en önemli hedefler
KANSER.
2. Sağlık hizmetleri.
5.Konu: Kimyasal Tepkimeler.
Baskı Devre Kartının Üretilmesi
Uçucu Maddelerin Zararları ve Bu Maddelerden Çocukları Koruma Semineri
KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ
KOBAY Araştırmalarda sadece kısa ve sert kıl yapısına sahip İngiliz kobay ırkı ve bu ırka ait Duncan-Hartley, 2 ve 13 soyları kullanılmaktadır. Duncan-Hartley.
HAZIRLAYAN AYŞE FATMA DUR
METALİK BAĞ Metal atomlarını bir arada tutan bağdır. Metallerde değerlik elektronları atom tarafından çok zayıf bir şekilde tutulur. Çünkü çekirdeğe uzaklıkları.
SICAK HASARI ve İLKYARDIM
SAMSUN EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ
Isı Enerjisi ve Gerekliliği
ZEHİRLENMELERDE İLKYARDIM
DOLAŞIM SİSTEMİ a)KAN b)KALP c)DAMARLARDAN OLUŞUR.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
DOKU KÜLTÜRÜ VE BİYOTEKNOLOJİ İLE İLGİLİ PROBLEMLER
Saf Madde ve Karışımlar Hazırlayan: İlayda Turgut
ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ TEMEL İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ.
ATIK ve ATIK YÖNETİMİ LABORATUVAR ÇALIŞANLARI İÇİN BİYOLOJİK TEHLİKELERE KARŞI TEMEL BİYOGÜVENLİK KURALLARI Keep Lab Safety Keep You Healthy ( TR01-KA )
İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ
Sunum transkripti:

Hastanelerde tehlikeli atıklar ve yönetimi TEHLİKELİ ATIKLAR Çevre Yük. Müh. Yaşar Nuri AKAN Çevre Yük. Müh. Sibel ÇİLTAŞ

ağIr metaller Zamanında yeryüzünde zararlı sayılabilecek düzeyde bulunmayan ağır metaller, insanların toprakta daha derinlere inip madencilik faaliyetlerine başladığından ve yaygın kullanım sahası oluştuğundan beri tehlikeli düzeylere çıkmıştır. 

Önemli ağIr metaller *Alüminyum  Normal şartlarda içme sularında bile bulunabilen bir ağır metaldir. Zararı yüksek bir ağır metal değildir ancak yüksek dozlarda maruz kalındığında sinir sistemine zarar vermektedir. 

Önemli ağIr metaller *Bakır  Bakır yaşam için gerekli iz elementlerden biridir. Vücutta stres mücadelesinde rol oynayan gerekli elementlerden biridir ancak fazlalığı ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu artıştan özellikle karaciğer ve beyin etkilenir. 

Önemli ağIr metaller *Krom Krom(III) insanların ihtiyaç duyduğu bir iz elementtir. Ancak yüksek orandaki alımı toksik etki gösterdiği gibi Krom (IV) de tamamen zararlıdır ve vücutta kullanılmaz. Kromun verdiği zararların en başında karaciğer sorunları ve bağışıklık sisteminin oldukça zayıflaması gelir. Aynı zamanda genetik anlamda mutasyonlara neden olan ve kanserleşmeye ortam hazırlayan durumları oluşturur.

Önemli ağIr metaller *Nikel  Nikel zararlı etkisi çok olan bir ağır metaldir. Nikel bitkiler tarafından biriktirilebilir ve özellikle sigara dumanıyla birlikte taşınır. Nikelin zararları ise doğumda anormallikler ve kalp rahatsızlıklarını tetiklemesidir. Aynı zamanda kanser yapıcı etkisi büyüktür. 

Önemli ağIr metaller *Kurşun İçme suyu, gıda ve hava yoluyla insana bulaşır. İnsanda işitme bozukluğu, hemoglobin seviyesinde azalma, böbrek ve beyin iltihabı, kısırlık ve kansere neden olur.

Önemli ağIr metaller Civa Metil civa (civanın doğadaki formu) Doğada bozulmaz. Vücuda girdiğinde parastezi, ataksi, dişartri ve sağırlık gibi nörolojik bozukluklara, merkezi sinir sisteminin tahribine ve kansere, böbrek, karaciğer, beyin dokularının tahribine, kromozomları tahrip edip sakat doğumlara neden olmaktadır. Bir oksit pilde bulunan cıva 800.000 (800 ton) litre suyu kirletebilecek seviyededir.

Önemli ağIr metaller *Kadmiyum En zehirli ağır metallerdendir. Bozulan pillerden akan kadmiyum su yoluyla insana taşınır. Solunum yoluyla alınırsa daha tehlikelidir. İnsanda İtai itai hastalığı (şiddetli bir kemik erimesi hastalığıdır), akciğer hastalıkları, prostat kanseri, böbreküstü bezi rahatsızlıkları gibi sorunlara neden olur.

KİMYASALLAR Alkol /Aseton Ksilen Formalin Parafin Entellan Boyama işleminde kullanılan kimyasallar Moleküler patoloji işlemlerinde kullanılan kit kimyasallar

Hastanelerde Tehlikeli Atık Üreten Birimler Laboratuvarlar Kemoterapi ilaç hazırlama birimleri Yüksek düzey dezenfektan kullanılan üniteler Diş Anestezi Yoğun bakım Radyoloji Sterilizasyon Bakım & Onarım

1 - 18 01 06 Tehlikeli maddeler içeren ya da tehlikeli maddelerden oluşan kimyasallar - Yüksek düzey dezenfektanlar - Laboratuarlardan çıkan sıvı kimyasal atıklar

2 - 18 01 08 Sitotoksik ve Sitostatik İlaçlar: Bu ilaçların hazırlanması, hastaya verilmesi ve kullanım sonrası ortaya çıkan atıklar

2 - 18 01 08 Kontamine Atıklar: Bu ilaçlarla temas etmiş her türlü atık (Kemoterapi İlaç Hazırlama Ünitelerinde Kullanılan Koruyucu Giysiler Eldiven,Maske, Önlük vb.)

3 - 18 01 09 Farmasötik ilaçlar : Son kullanım tarihi geçmiş ilaçlar, bozulmuşaşı ve serumlar.

4 - 18 01 10 Diş tedavisinden kaynaklanan ve civa içeren amalgam atıkları

5 - 08 03 17 Tehlikeli Maddeler İçeren Kartuş ve Tonerler

6 - 15 01 10 Kontamine Ambalajlar Hidrojen Peroksit Kartuşları Etilen Oksit Kartuşları Boş Boya,Kimyasal vb. Kaplar Yağ, Tiner Tenekeleri Sprey Kutular

7 - 15 02 02 Bakım ve onarımdan çıkan Hava Filtreleri (Hepa Filtreler), Eldivenler, Üstübüler

8 - 16 01 07 Yağ - Yakıt Filtreleri

9 - 16 01 21 Tehlikeli Maddeler İçeren Makina - Ekipman Parçaları

10 - 16 02 Elektrikli ve Elektronik Ekipman Atıkları

11 - 16 06 01 Tehlikeli Maddeler İçeren Aküler

13 - 17 06 03 Yalıtım Malzemeleri

14 - 17 04 10 Yağ, Katran ve Diğer Maddeler İçeren Kablolar

15 - 20 01 21 Tehlikeli Maddeler İçeren Atık Fluoresanlar

Sağlık Kuruluşları Kaynaklı Tehlikeli Atıklar: 18 01 06 Tehlikeli maddeler içeren ya da tehlikeli maddelerden oluşan kimyasallar 18 01 08 Sitotoksik ve sitostatik ilaçlar 18 01 09 Kullanım tarihi geçmiş ilaçlar,bozulmuş aşı, serum 18 01 10 Diş tedavisinden kaynaklanan amalgam atıkları 08 03 17 Tehlikeli Maddeler İçeren Kartuş ve Tonerler 09 01 04 Röntgen Banyo Solüsyonları ( Fixer, Developer )

Sağlık Kuruluşları Kaynaklı Tehlikeli Atıklar: 08 03 17 Tehlikeli Maddeler İçeren Kartuş ve Tonerler 15 01 10 Kontamine Ambalajlar 15 02 02 Hava Filtreleri (Hepa Filtreler), Üstübü Bez 16 01 07 Yağ Yakıt Filtreleri 16 01 21 Tehlikeli Maddeler İçeren Makina-Ekipman Parçaları 16 02 Elektrikli ve Elektronik Ekipman Atıkları

Sağlık Kuruluşları Kaynaklı Tehlikeli Atıklar: 16 06 01 Tehlikeli Maddeler İçeren Aküler 16 06 06 Piller 17 04 09 Tehlikeli Maddelerle Kontamine Olmuş Metal Atıkları 17 06 03 Yalıtım Malzemeleri 17 04 10 Yağ, Katran ve Diğer Maddeler İçeren Kablolar

Tehlikeli Atık Toplarken Dikkat Edilmesi Gerekenler Tehlikeli atıklar ağzı kelepçeli mavi bidonlara toplanır. Bu bidonların ağzı sürekli kapalı tutulur. Atık atılacağı zaman eldiven,maske,gözlük ve tehlikeli atık giysisi gibi koruyucu ekipmanlar giyilerek ağzı açılarak atılır.

Tehlikeli Atık Toplarken Dikkat Edilmesi Gerekenler Bidon yakınına ve görülecek şekilde içerisine hangi atıkların atılacağı bilgisini gösteren etiket asılır. Görevli kişi haricinde bidona atık arılması önlenmelidir. Bidon üzerine atığın türü,kodu,atan birim,tarih gibi bilgilerin yer aldığı etiket yapıştırılarak geçici depoya gönderilir.

Tehlikeli Atık Toplarken Dikkat Edilmesi Gerekenler Tehlikeli atıkların konulduğu bölmenin temizliği ve dezenfeksiyonu kuru olarak yapılır. Bölme atıkların boşaltılmasını müteakiben temizlenir, dezenfekte edilir ve gerekirse ilaçlanır. Kaza sonucu dökülen atıklar uygun ekipman ile toplandıktan, sıvı atıklar ise uygun emici malzeme ile yoğunlaştırıldıktan sonra tekrar tehlikeli atık kutusuna konulur ve kullanılan ekipman ile birlikte bölme derhal dezenfekte edilir.

TEŞEKKÜRLER