TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ. Test çözmede 3 unsur önemlidir.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
YEŞİM KULA ÖMER MART İLKÖĞRETİM OKULU REHBER ÖĞRETMENİ
Advertisements

TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ.
ETKİLİ TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ VE SINAV ANI STRATEJİLERİ
SINAVLARDA BAŞARILI OLMANIN YOLLARI
1 TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ. 2 İLK BAŞTA BİLMENİZ GEREKENLER.
TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ. Test çözmede üç unsur önemlidir. BİLGİ YORUM HIZ.
STRES SINAV KAYGISI KARACASU LİSESİ Rehberlik Servisi.
Önem Testleri. Örnekleme yoluyla sağlanan bilgiden hareketle; Kliniklerde hasta hayvanlara uygulanan yeni bir tedavi yönteminin eskisine kıyasla bir farklılık.
BİLGİSAYAR DESTEKLİ ÖĞRETİM © TemplatesWise.com 1.
Bilimsel bilgi Diğer bilgi türlerinden farklı
Özkan YAVUZ NARMAN MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ.
BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR. BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR.
Hazırlayan: Dr. Emine CABI
AKIL (ZİHİN) HARİTASI.
Zihinsel engellilerin sınıflandırılması
Arş.Gör.İrfan DOĞAN.  Bugün otizm tedavisinde en önemli yaklaşım, özel eğitim ve davranış tedavileridir.  Tedavi planı kişiden kişiye değişmektedir,
AİLELERLE İŞBİRLİĞİ.
BULUŞ YOLUYLA ÖĞRETİM JEROME BRUNER.
ÖZEL E Ğİ T İ MDE ETK İ L İ Ö Ğ RET İ M YÖNTEMLER İ KONU Ö ğ renmenin Aşamaları (Yanlışsız Ö ğ retim Yöntemleri) HAZIRLAYANLAR.
Program Tasarım Modelleri
EQUIZSHOW.
ZAMAN VE ÇATIŞMA YÖNETİMİ. ZAMAN YÖNETİMİ Zamanı Verimli Kullanmak Ufak zaman kazanımları Hatalı bir şeyi daha kuvvetli yapmanın bir faydası yoktur.
TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ 1 GÜZELYURT ORTAOKULU. Sınavla İlgili Şikayetler İLK DOĞRU GÖRDÜĞÜM CEVABI İŞARETLİYORUM, DİĞERLERİNE BAKMIYORUM. UZUN SORULARI.
BİLGİ :Öğrenme ile kazanılır.Tekrar ile pekiştirilir. Test çözme tekniğini kullanmanın temelini teşkil eder. YORUM: Öğrenilen ve tekrar ile pekiştirilen.
ATATÜRK ORTAOKULU PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK SERVİSİ GÖKAN ARSLAN-PSK. DANIŞMAN.
GÖRÜŞ GELİŞTİRME TEKNİĞİ
YUNUS EMRE ÇAY Y.EMRE ORTAOKULU ŞANLIURFA/SİVEREK Taşı delen suyun kendisi değil, Sürekliliğidir...
Pazarlama İlkeleri.
Hedef-Kazanım Belli bir alanda eğitilecek bireylere kazandırılmak istenen özellikler ya da yeterliklerdir. Kazanımın eğitim yoluyla kazandırılabilecek.
BDÖde Kullanılan Yaygın Formatlar
ÖZEL YETENEKLİ BİREYLERİN EĞİTİMİ
KAVRAM HARİTALAMA Doç.Dr.Bülent ÇAVAŞ.
Kişisel-Sosyal Rehberlik
ÖRGÜTSEL DEĞERLER VE VARSAYIMLARDAKİ DEĞİŞİM
Taşı delen suyun kendisi değil , Sürekliliğidir.
Öğretimin Uyarlanması
ÖRGÜTSEL DAVRANIŞ VE ÖĞELERİ
NOT VERME VE MEZUNİYET.
ETKİLİ TEST ÇÖZME STRATEJİLERİ
Tehlikeyi Görmek.
1. KAZAZEDEYE YAKLAŞMA.
Eğitimde ve Psikolojide ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ.
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
ETKİLİ TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ
Kanuni Sultan Süleyman İmam Hatip Ortaokulu Rehberlik Servisi
PAZARLAMADA FİYATLAMA
TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ 2017.
PROBLEM ÇÖZME VE ALGORİTMALAR
Üst Düzey Zihinsel Özelliklerin Ölçülmesi
İSTASYON YÖNTEMİ.
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
EĞİTSEL OYUNLAR.
Geçerlik ve Kullanışlılık
ÖĞRENME STİLLERİ.
Test Puanlarının Yorumlanması: Standart Puanlar
MOTİVASYON VE TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ
Yaratıcı Strateji: Planlama ve Geliştirme
Sağlık Bilimleri Fakültesi
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Ölçmede Hata Kavramı ve Hata Türleri
Spor Psikolojisi Psikolojik Beceri Antrenmanı.
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
ÖĞRENME.
PROBLEM ÇÖZME TEKNİKLERİ
Gelişme ve Büyümenin Temelleri
Öğrenme Psikolojisi Kuramları: Davranışçı Yaklaşım IV
KİMYA DERSİNİ SEVMENİN YOLU
Sunum transkripti:

TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ

Test çözmede 3 unsur önemlidir.

Bilgi

Yorum

Hız Hız

 Bilgi öğrenmeyle kazanılır. Tekrar ile pekiştirilir. Test çözme tekniğini kullanmanın temelini teşkil eder.

 Yorum,öğrenilen ve tekrar ile pekiştirilen bilgi ile ilgili düşünce geliştirme veya bilgiye farklı açılardan bakabilme gücünü ifade eder.Test çözme tekniğinin geliştirilmesini sağlar.

 Hız, kazanılan bilgiye ve elde edilen yorum gücüne ait problemlerin zaman kısıtlaması içinde çözülmesidir.Hız test çözerken zaman etkin bir biçimde kullanılmanıza yardım eder.

Test çözerken Dikkat Edilecek Hususlar

 Her sorunun kendine has bir mantığı vardır.Test çözerken kendi mantığınızla değil sorunun mantığına göre hareket etmelisiniz.

 Soru kökünün iyi okunup anlaşılması, daha sonra cevabın düşünülmesi gerekir.Soru kökü anlaşılmadan cevabı düşünmeye çalışmak hızı düşürür.Zaman kazanmak için soruyu okumadan cevap şıklarına koşmak sizi yanıltır.

 Soruda sizden ne isteniyorsa, ne eksik, ne de fazla isteneni düşünmelisiniz.Bazı sorular sizin için çok kolay gelir ve cevabın böyle kolay bir şık olamayacağını düşünürsünüz; oysa bazen böyle kolay sorular sormak da işin tekniğinin bir parçasıdır.

 Her testte bilgi düzeyinizin altında ve üstünde sorularla karşılaşırsınız;ancak testin geneline standart bilgi birikimi ve yorum gücü ile çözülebilecek sorular oluşturur.

ÖSS tipi Sınavlarda soruların %10 u çok zor /çok kolay, %20 si zor /kolay ve %40 normal bilgi düzeyindedir.

 Sorulara önyargılı yaklaşmamalısınız.’Bu soru zor, yapamam ; bu soru kolay,cevap x şıkı.’gibi zaman kazanmaya yönelik aceleci davranışlar, kazanmak yerine kaybettirir.

 Türlü soru çözme Yöntemi ‘ testteki her soruyu incelemenize yardımcı olur. Cevaplandırılmayan soruları soru kitapçığında bi işaret veya simge ile simgelendirmek soruların ikinci turda daha kolay bulunmasını sağlar.

 Hatalı okuma alışkanlıkları da önemli sorunlar yaşamamıza sebep olabilir.Olumsuz bir ifadeyi olumlu olarak okumak soruyu veya cevabı hatalı düşünmemize sebebiyet verebilir

 İnsan psikolojisi soru içindeki ifadeleri olumlu yönde algılamaya eğilimlidir.Bu nedenle soru formlarında altı çizili veya kalın yazı karakterli ifadeleri daha dikkatli okumalısınız

 Soru kökünün veya soru metninin uzun oluşu sizin için daha fazla ipucu anlamına gelir.Bu nedenle uzun metinli sorular daha kolay çözülebilen sorular olarak algılanmalıdır.

 ÖSS bütün soruları cevaplama zorunluluğu olan bir sınav değildir.Biliyorsanız cevaplamanızda bir sakınca yoktur;ancak cevabı konusunda tereddüt ettiğiniz soruları gelişigüzel cevaplandırmak size zarar veriri.

 Cevap şıklarından sorunun çözümüne gitmek de test tekniğinde önemli bir yoldur.Yüzde yüz emin olmadığınız sorularda şıkları eleyerek doğru cevaba yaklaşabilirsiniz.

 Test çözerken sorunun doğru cevabını bulmak kadar önemli bir diğer olay da cevap olamayacak şıkların tespit edilmesidir.Böylece çözüm alternatiflerini daha netleştirir ve doğru şıkka ulaşabilme hızınızı daha arttırırsınız

 ÖSS tipi sınavlar hem psikolojik gerilimi olan hem de içerik zenginliği bulunan sınavlardır.Bu sorularda test çözümünü sekteye uğratan en önemli unsurlardan biriside sınav kaygısı ve bu yüksek kaygı düzeyinin soruları anlamayı ve problemleri çözmeyi zorlaştırmasıdır.Test çözümü esnasında testte yer alan konu içeriklerinin dışındaki düşünme prosesleri konsantrasyonu bozar.Bu nedenle hangi testi çözüyorsanız zihin içeriğiniz de o konunun sınırları içinde olması gerekir..

 Her derse ait test içeriği o dersin özelliklerini taşır.Bu nedenle her ders için aynı test çözme mantığını kullanmak hatalıdır.her ders için farklı test çözme mantığı geliştirmeniz test tekniğinizin gelişmesine yardım eder.

 Cevap şıklarında cevaba benzeyecek bazen 2 bazen 3 şık bulunur.Bunlara (çeldirici) adı verilir çeldiriciler ilk bakışta cevap gibi algılanabilir; ama ufak bir zihin egzersizi ile doğru cevabı bulmanız mümkündür.Bu tip sorularda cevap genellikle soru metninde saklıdır