ORGANİK LABORATUVAR TEKNİĞİ Yard.Doç.Dr. Belma Hasdemir.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BİLEŞİKLER İki ya da daha fazla maddenin belli oranda kimyasal olarak birleşmeleri sonucu oluşturdukları yeni, saf maddeye bileşik denir.
Advertisements

YEMLERDE HAM BESİN MADDE ANALİZLERİ 1
Karbon (C) Fiziksel Özellikleri Kimyasal Özellikleri Kullanım Alanları
Homojen karışımlar çözelti olarak adlandırılır.
MOTOR PERFORMANSINA ETKİLERİ
Organik Bileşikler Kimya bilimi temelde organik kimya ve anorganik kimya olarak ikiye ayrılır. Bu sunu süresince organik bileşiklerle ilgili genel özellikleri.
ALİFATİK YAPILI ORGANİK BİLEŞİKLER II
ÇÖZELTİLER.
ALKOLLER Genel formülleri R-OH şeklinde olan organik bileşiklere denir. H-OH Su CH3-OH Alkol NOT: Bir bileşiğin alkol olabilmesi için C atomuna.
ASİT VE BAZ TANIMLARI ARHENİUS ASİT BAZ TANIMI:
KİMYASAL REAKSİYON ÇEŞİTLERİ
KONU:KRİSTALLENDİRME HAZIRLAYAN:ESRA TÜRK
ASİTLER VE BAZLAR Hazırlayanlar: Grup no:10 Kamile Kul
Asitler, Bazlar ve Tuzların yapısı ve Temel özellikleri
Asitler - Bazlar - Tuzlar - Oksitler
Asitler - Bazlar - Tuzlar - Oksitler
ALİFATİK YAPILI ORGANİK BİLEŞİKLER I
Kimyasal Tepkimeler.
Alkoller ve Eterler.
ALKİNLER Genel formülleri CnH2n-2 olan doymamış hidrokarbonlardır.
KİMYASAL REAKSİYON ÇEŞİTLERİ
Kimyasallar Tehlike Uyarı İsaretleri
ALKANLAR Genel formülleri CnH2n+2 olan doymuş hidrokarbonlara ALKANLAR denir. Alkanlardaki her bir C atomu SP3 hibritlşmesi yapmıştır. Tüm bağlar sigma.
Deney No: 4 Derişimin Tepkime Hızına Etkisi
ALİFATİK YAPILI ORGANİK BİLEŞİKLER III
AMİNLER Amonyakta hidrojen yerine bir alkil grubunun geçmesiyle oluşan bileşiğe denir. CH3 N H .. METİL AMİN CH3 N H .. H N .. AMONYAK Dİ METİL AMİN BİRİNCİL.
BİLEŞİKLER İki ya da daha fazla maddenin belli oranda kimyasal olarak birleşmeleri sonucu oluşturdukları yeni, saf maddeye bileşik denir.
Kimyasal Denge.
Doç.Dr. Mustafa ALTINIŞIK ADÜTF Biyokimya AD 2007
ROKET YAKITLARI.
SINIFLANDIRMASINIFLANDIRMA AÇIKLAMAAÇIKLAMA.
ÇöZELTİLER.
Çözeltiler.
MADDENİN SINIFLANDIRILMASI
TUZLAR.
ÇÖZELTİLER Kullanılacağı yere ve amaca göre çeşitli çözeltiler hazırlanır. Homojen karışımlar çözelti olarak ifade edilir. ÇÖZELTİ ÇÖZÜNEN ÇÖZÜCÜ.
KİMYASAL REAKSİYONLAR ve HESAPLAMALAR (STOKİYOMETRİ)
ÇÖZELTİ HAZIRLAMA VE DERİŞİM TÜRLERİ
ÇÖZÜNÜRLÜĞE ETKİ EDEN FAKTÖRLER
Dengeye Etki eden Faktörler: Le Chatelier İlkesi
LİPİTLER (Yağlar).
KİMYASAL REAKSİYONLARDA KÜTLE İLİŞKİLERİ
ORGANİK LABORATUVAR TEKNİĞİ Yard.Doç.Dr. Belma Hasdemir.
Kaynak: Fen ve Mühendislik Bilimleri için
ALKOLLER Alkollerin Genel Yapıları
ÇÖZELTİLERİN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ
Çözeltilerde Derişim Hesaplamaları
Mol Kavramı Hafta 10.
SENTEZ LABORATUVARI Sentez yolu ile kimyasal madde elde edilirken birbirini izleyen bazı fiziksel ve kimyasal işlemler uygulanır.
ÜZÜM ÇEKİRDEĞİ.
Transesterifikasyon; triaçilgliserollerin dizel yakıtların yerine kullanılabilmesi için gereken kimyasal modifikasyonlar arasında en çok tercih edilen.
ÇÖZELTİLERİN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ
Alkanlar ve Alkenler.
Cihazlar ve malzemeler
13 HAFTA NötralleşmeTitrasyonlarının Uygulamaları
Kaynak: Fen ve Mühendislik Bilimleri için
Genel Yapısı, Özellikleri ve Dietil Eter
ÇÖZELTİLERİN FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ
Eterlerin adlandırılmaları
Bağlar Molekül içi bağlar Moleküller arası bağlar Kovalent bağ
GENEL KİMYA Çözeltiler.
Kimya bilimi temelde organik kimya ve anorganik kimya olarak ikiye ayrılır. Bu sunu süresince org a nik bileşiklerle ilgili genel özellikleri anorganik.
1 ÇÖZELTİLER Kullanılacağı yere ve amaca göre çeşitli çözeltiler hazırlanır. Homojen karışımlar çözelti olarak ifade edilir. ÇÖZELTİ ÇÖZÜNEN ÇÖZÜCÜ.
FENOLLER.
B. Yağlar (Lipitler) Hayvanlarda lipit moleküllerinin diğer moleküllerden farklı olarak depolandığı yağ doku vardır. Bu nedenle canlıların aldığı farklı.
BİLEŞİKLERİN SINIFLANDIRILMASI
ALKOLLER ve ETERLER ALKOLLER ve ETERLER. Bir Değerli Alkoller (monoalkoller) Bir Değerli Alkoller (monoalkoller) I. Bir Değerli Alkoller (monoalkoller)
Asitler, Bazlar ve Tuzların yapısı ve Temel özellikleri
POLİMERLERİN ANALİZİ VE KAREKTERİZASYONU
Atomlar, Moleküller, İyonlar
Sunum transkripti:

ORGANİK LABORATUVAR TEKNİĞİ Yard.Doç.Dr. Belma Hasdemir

SOĞUTMA METODLARI Tablo. Çeşitli tuz-buz karışımları ile elde edilebilecek en düşük sıcaklıklar Tuz g/100g su En düşük sıcaklık, ˚C Na 2 CO NH 4 NO NH 4 Cl30-5 CaCl 2.6H 2 O41-9 KCl30-11 NH 4 Cl25-15 NaCl33-21 H 2 SO 4 (%66)23-25 NaNO 3 /NH 4 NO 3 55/52-26 H 2 SO 4 (%66)40-30 Teknik KCl MgCl H 2 SO CaCl 2. 6H 2 O CaCl 2. 6H 2 O150-49

Çözücü En düşük sıcaklık, ˚C Dioksan12 Benzen5 Etilen glikol-10 Karbon tetraklorür-23 o-Ksilen-29 Asetonitril-41 m-Ksilen-47 Etilen glikol dietileter-52 Kloroform-61 Etanol-72 Aseton-78 Dietil eter-100 Tablo. Çeşitli çözücü-kuru buz karışımları ile elde edilebilecek en düşük sıcaklıklar

Çözücü En düşük sıcaklık, ˚C n-Bütanol-89 Hekzan-94 Aseton-95 Toluen-95 Metanol-98 Etanol-116 Dietil eter-116 n-Pentan-131 İzopentan-160 Tablo. Çeşitli çözücü-sıvı azot karışımları ile elde edilebilecek en düşük sıcaklıklar

Kuru buz soğutucusu Çeşitli Devar Kapları

VAKUM ELDE ETME METODLARI  SU TROMPLARI Su trompu 5°C………………6.5 mmHg 10°C…………… 9.2 mmHg 15°C……………12.8 mmHg 20° C ……… mmHg 25°C…………… 23.8 mm Hg

 VAKUM POMPALARI A) Mekanik Pompalar Tek kanatlı mekanik pompa

Hızlı Buhar Küçük delik Çalışma yağı Kademeli Difüzyon Pompası Buhar Difüzyon Pompası B) Difüzyon pompaları

VAKUM ÖLÇÜLMESİ  1) MANOMETRELER Pgaz = Pcıva = h cm-Hg U Tipi Manometre

VAKUM ALTINDA ÇALIŞIRKEN DİKKAT EDİLECEK NOKTALAR Koruyucu kule Vakum sisteminin şematik olarak gösterimi

Vakum pompası

OTOKLAV

ÇEŞİTLİ REAKSİYON DÜZENEKLERİ

BİR REAKSİYONUN İNERT ATMOSFER ALTINDA YÜRÜTÜLMESİ

İnert Atmosferde ( Azot veya Argon gazı altında) çalışma

ORGANİK ÇÖZÜCÜLER  Benzen (C 6 H 6 ): Çok zehirlidir. Solunum yoluyla fazla alınması durumunda kanamalar meydana gelir. Çünkü vücuttan dışarı atılamaz. Benzen içinde su ve tiyofen bulunabilir. Tiyofeni uzaklaştırmak için benzeni der. H 2 SO 4 ile çalkalamak gerekir. Tiyofen benzenden daha kolay sülfolandığı için birbirinden ayrılırlar. Benzeni kurutmak için, önce içine CaCl 2 atılır, süzülür ve sonra Na teli çekilir. Saf benzen 80 °C de kaynar. Saf benzen 80 °C de kaynar.

 Metil alkol (CH 3 OH): Çok kullanılan bir çözücüdür. Solunum yoluyla alındığında kronik zehirlenmeler, 30g kadar içildiğinde ise körlük meydana gelir. Metanol içinde safsızlık olarak su ve aseton bulunabilir. Su en fazla %0.1 ve aseton %0.5 kadar olabilir. Metanol CaO ile kurutulur. Ayrıca metil alkolü sudan kurtarmak için en iyi yöntem fraksiyonlu destilasyondur. Metanolün kaynama noktası 65°C dir.

 Etil alkol (C 2 H 5 OH): Etanol zehirleme yapmaz ancak, fazlaca alındığında baş dönmesi ve sarhoşluk yapar. Safsızlık olarak su içerir. Kurutmak için CaO veya Mg rendesi kullanılır. Ticari alkol yaklaşık %95 liktir. Bazan %99.5 luk alkolde temin edilebilir ve bu durmda mutlak alkol adını alır. %99.9 luk alkol süper alkoldür ve kuvvetli hidroskopiktir. Etil alkol k.n: 78 °C dir.

 Aseton (CH 3 COCH 3 ): Çok kullanılan bir çözücüdür. Çok çeşitli şekillerde saflaştırılabilir. Susuz K 2 CO 3 veya CaSO 4 üzerinde kurutulur. Kaynama noktası 56°C dir.  Kloroform (CHCl 3 ): Su ile azetrop oluşturur. Solunum ile alınırsa narkotik etki gösterir, fazlası kusma yapar. Kloroform susuz CaCl 2 veya K 2 CO 3 üzerinde kurutulur. Na ile kurutulmaz, bir patlama olabilir. Saf Kloroform 61°C de kaynar.  Karbontetraklorür (CCl 4 ): Su ile azetrop oluşturur. PCl 5 veya K 2 CO 3 ile kurutulur. Kaynama noktası 76.8 °C dir.

 Karbonsülfür (CS 2 ): Çok kötü kokar ve kolay alev alır. Mavi alevle yanar. Yağlar için çok iyi bir çözücüdür. Ancak, çok ucuz bir çözücü olmasına rağmen kolay alev aldığı için geniş ölçüde kullanılmaz. Kaynama noktası 46.3 °C dir.  Dietileter( C 2 H 5 OC 2 H 5 ): Çok kullanılan bir çözücüdür. Kolay alev aldığı için eterle çalışırken etrafta açık alev olmamasına dikkat edilmelidir. Eterin içerdiği başlıca safsızlıklar su, etil alkol ve peroksitlerdir. Eter susuz CaCl 2 ile kurutulur. Mutlak eter hazırlamak için, eter içine çekilmiş Na teli atılır. Kaynama noktası 34.5°C dir.  Piridin: Bazen çözücü olarak kullanılır. KOH üzerinden destillenerek kurutulur. Oldukça kötü kokuludur. K.n: 115.5°C dir.  Nitrobenzen: Bazı reaksiyonlarda hem çözücü hem de oksidasyon katalizörü olarak kullanılır. Oldukça toksiktir. P 2 O 5 üzerinden destillenerek kurutulur. K.n: 101.2°C dir.