Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Eterlerin adlandırılmaları

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Eterlerin adlandırılmaları"— Sunum transkripti:

1 Eterlerin adlandırılmaları
Eterler bir oksijen molekülüne iki organik grubun bağlı olduğu yapılardır (R-O-R). Eterlerin adlandırılmaları Eterler genelde her iki gruptan (alkil ya da aril) adları söylenerek ve eter eki getirilerek isimlendirilir. Simetrik ve asimetrik olabilir. CH3-O-CH CH3-CH2-O-CH2-CH CH3-O-CH2-CH3 Dimetil eter Dietil eter etil metil eter Fenil metil eter Difenil eter

2 Adlandırma esnasında IUPAC kuralına uyularak gruplarına “harf sırasına göre dizildiğine” dikkat ediniz. Bazı komplike durumlarda (daha öncelikli bir fonksiyonel grubun bulunması gibi) -OR gruplarının küçük olanı alkoksi grubu olarak adlandırılır. 2-metoksi pentan 1-metil-1-etoksi- siklohegzan Disiklopropil eter

3 Eterlerin kaynama noktaları aynı sayıda karbon atomu içeren alkollere göre daha düşüktür. İşin aslında eterler o kadar düşük kaynama noktalarına sahiptirler ki, nerede ise -O- atomu yerinde -CH2- grubu bulunan doymuş hidrokarbonlarla aynıdır. Aşağıdaki sonuçları bu durumları anlamak için karşılaştırınız. Yapılarında oksijen atomuna direkt bağlı bir hidrojen atomu olmadığı için eter molekülleri birbiri arasında hidrojen bağı yapamazlar. Kaynama noktalarının bu kadar düşük olma sebebi budur.

4 Eterlerin Elde Ediliş Yöntemleri
En çok kullanılan ve yaygın olarak bilinen eter dietil eter ‘dir. Dietileter yaygın bulunan iki organik molekül etanol ve sülfürik asitten hazırlanır. Bu metot primer alkollerin simetrik eterlerini elde etmede çok kullanılan verimli bir metoddur.

5 t-Butil metil eter ve t-Butiletil eter yenilerde çok önem kazanan iki eter türü örneğidir. Kurşunsuz benzinlerde oktan numarası artırıcı olarak kullanılmaktadır. Her ikisi de alkollerinin asit katalizörlüğünde 2-metilpropenle reaksiyonundan oluşur.

6 Williamson sentezi eterlerin laboratuarlarda sentezlenmesinde en çok kullanılan yöntemdir. Bu metot iki basamakta yürüyen bir tepkimedir. Birinci basamakta bir alkol sodyum ya da potasyum metalleri ile alkoksitleri haline çevrilir. İkinci basamak ta ise alkoksit ile bir alkilhalojenürün yer değiştirme reaksiyonudur.

7 Eterlerin Kimyasal Özellikleri
Eterlerin C ─ O bağı kolay kopmadığından, alkollere göre kimyasal tepkimelere karşı ilgileri daha azdır. Na ile tepkime vermezler, ancak derişik HI ve HBr asitleri ile tepkime verebilirler.


"Eterlerin adlandırılmaları" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları