Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÜZÜM ÇEKİRDEĞİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÜZÜM ÇEKİRDEĞİ."— Sunum transkripti:

1 ÜZÜM ÇEKİRDEĞİ

2 Vitis vinifera çekirdek yağı zengin içeriği nedeniyle özellikle besin destekleyicisi olarak, kozmesötik preparatlarda yer almakta ve aromaterapide taşıyıcı yağ olarak kullanılmaktadır. Bu yağ aynı zamanda çeşitli biyolojik etkilere de sahiptir.

3 Vitis vinifera L.’ nin Etken Bileşikleri
Fenolik Bilesikler Organik Asitler Vitaminler ve Mineraller Enzimler Ozlar ve Türevleri Azotlu Bileşikler Terpenik Bileşikler Lipitler

4 Vitis vinifera L. Çekirdek Yağı Elde Etme Yöntemleri
Sıkma Yöntemi Çözücü Ekstraksiyonu Süperkritik Sıvı Ekstraksiyonu 

5 Sıkma Yöntemi Almanya’ da Patent ve Marka Belgesi almış olan bir çalışma, üzüm çekirdeği yağının soğukta presleme yöntemiyle elde edilme konusundadır. Bu yöntemde üzüm çekirdeklerinin özenle temizlenmesi gerekir. Sonra dikkatlice kurutulmakta, özellikle de içinde bulunan metal artıklar cihazda bulunan mıknatıslar yardımıyla ayrıştırılmaktadır. Temizlenmiş üzüm çekirdekleri cihazın presleme ünitesine doldurulup, basınç uygulanmaya başlanır.

6 Düzeneğin alt kısmında bulunan küvet içine yağ akmaya başlar
Düzeneğin alt kısmında bulunan küvet içine yağ akmaya başlar. Elde edilen yağın verimi ve kalitesini etkileyen iki faktör vardır. Üzüm çekirdeklerinin temizliği ve çöplerinden, kabuklarından arındırılmasıdır. Sıkma basıncının ayarlanmasıdır.

7

8

9

10 Bükaş Üzüm Çekirdeği Yağı soğuk pres yöntemiyle elde edilmiş.

11   çözücü ekstraksiyonu Çözücü ekstraksiyonu da üzüm çekirdeği yağı eldesinde sıkça kullanılan bir yöntemdir. Çözücü olarak; petrol eteri, hekzan, diklorometan, dietileter, asetik asit, kloroform, etanol, metanol veya bu çözücülerin belirli oranlarda karışımları kullanılmaktadır. İşlem, Soxhlet apareyi yardımıyla yapılmaktadır.

12

13 Süperkritik Sıvı Ekstraksiyonu
Süperkritik sıvı ( akışkan ), aslında gazdır. Gazlar, yüksek basınç altında sıvı veya süperkritik evre bölgesinde çözücü özellik kazanırlar. Bu şekilde sıkıştırılmış gazlar çeşitli yöntemlerle birçok maddenin taşıyıcı materyalden fraksiyonlarına ayrılmasında veya madde karışımlarının rafinasyonunda kullanılabilir. Sıvı- gaz evre çizgisi üçlü noktadan başlayarak kritik noktaya kadar gelmekte ve burada sıvı ve gaz evrelerinin özellikleri aynı değerleri almaktadır. Sıvı ve gaz evrelerinin aynı özellikler gösterdiği bu bölgeye Süperkritik bölge adı verilir.

14 Süperkritik bölge kritik nokta üzerindeki sıcaklık (TK) ve basınçlarda (PK) bulunmaktadır.
Süperkritik özellik gösteren akışkanlar, bağıl olarak yüksek yoğunluklarından dolayı iyi birer çözücüdürler. Düşük viskoziteleri ve difüzyon özellikleri nedeniyle katı matrikslere iyi bir penetrasyon yeteneği gösterirler. Bu özellik, süperkritik akışkanlara önemli bir kütle transferi kapasitesi vermektedir. Böylece bundan doğal kaynaklardan güç ekstre edilen maddelerin ekstraksiyonunda yararlanılmaktadır.

15 Süperkritik sıvı değeri kullanılan sabit bir değer değildir , kullanılan maddeye göre değişir.
En yaygın olarak kullanılan süperkritik sıvı CO2’dir. CO2 zehirsiz olup, yanıcı değildir, ucuz temin edilir.

16 Süperkritik sıvı ekstraksiyonu sistemi 1. Sıvı kabı 2. Pompa 3. Vana 4
Süperkritik sıvı ekstraksiyonu sistemi 1. Sıvı kabı 2. Pompa 3. Vana 4.Ekstraksiyon kabı 5. Fırın 6. Vana 7.Bağlayıcı 8. Toplama kabı

17 Vitis vinifera L. Çekirdek Yağı’nın Biyolojik Etkileri
Antihiperlipidemik Antioksidan Antihepatotoksik Antiaterosklerotik İnsektisit Fungusit Antitümoral İskemiden koruyucu etki Saç büyümesi üzerine etki

18

19 Fragonard’ın üzüm çekirdeği yağından üretilmiş sabunları mevcuttur

20

21


"ÜZÜM ÇEKİRDEĞİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları