TEKNOLOJİK ÜRÜN YATIRIM DESTEK PROGRAMI (TEKNOYATIRIM) 1.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
 Amaç ve kapsam  MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı, kamu kurum ve kuruluşları hariç olmak üzere ondan az çalışanı bulunanlardan, tehlikeli ve çok.
Advertisements

RELAX DANIŞMANLIK VE EĞİTİM HİZMETLERİ
T.C DİCLE KALKINMA AJANSI
YATIRIM TEŞVİK BELGESİ
Rekabet gücünün, ülkelerin ekonomik kalkınmışlığının ve toplumsal refah seviyesinin bir göstergesi haline geldiği 21. yüzyılda, gelişmiş tüm ülkeler kıyasıya.
BİLİM VE TEKNOLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
HİBE DESTEĞİ VEREN KURUMLAR
T.C SANAYİ VE TİCARET BAKANLIĞI
T.C. BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI BİLİM VE TEKNOLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Tekin VARLIK Sanayi ve Teknoloji Uzman Yrd. San-Tez Proje Grubu SAN-TEZ ______________12.
Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı TÜBİTAK TEYDEB... Firma düzeyinde katma değer oluşturanların, Ar-Ge ve yenilik çalışmalarını.
TÜBİTAK 1512 Girişimcilik Aşamalı Destek Programı
ARİNKOM TTO SAN – TEZ Destekleri. ARİNKOM TTOSAN-TEZ Programı 27 Şubat 2014 tarihli ve sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Sanayi Tezleri Projelerinin.
BİLİM VE TEKNOLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
AR-GE, İNOVASYON ve ENDÜSTRİYEL UYGULAMA
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Sanayi Araştırma ve Geliştirme
YÜZÜNCÜ YIL ÜNİVERSİTESİ PROJE DESTEK OFİSİ
Strateji Geliştirme Başkanlığı
T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI.
İhracatta Devlet Yardımları -Uluslar arası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi (2010/8 sayılı Tebliğ) -Pazar Araştırması ve Pazara Giriş Desteği.
SANAYİ TEZLERİ PROGRAMI (SAN-TEZ) Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğü
ÖZEL SEKTÖR GÖZÜYLE SAĞLIK ALANINDA ÜRETİM VE GELECEĞE İLİŞKİN ÖNGÖRÜLER SEİS Yönetim Kurulu Başkanı Metin DEMİR.
ÇED İZİN VE DENETİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
SANAYİ ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
KOSGEB’TEN VERİLECEK OLAN YENİ DESTEKLER. GERİ ÖDEMESİZ VERİLİYOR Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi (KOSGB) bugüne kadar.
GENEL MAKRO EKONOMİK DEĞERLENDİRME VE 2009 YILI BÜTÇESİ HASAN BASRİ AKTAN MALİYE MÜSTEŞARI 30 Ocak 2009 – İSTANBUL T.C. MALİYE BAKANLIĞI.
TÜBİTAK TEYDEB Ar-Ge ve Yenilik Destek Programları.
NANOMAM® a.ş MUSTAFA ÖZMETE.
Araştırma-Geliştirme Destek Programı
SANAYİ TEZLERİ PROGRAMI (SAN-TEZ) Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğü
NANOMAM® a. ş www. nanomam
Kamu Ar-Ge Fon Kaynaklarına Erişim
1 Yeni bir destek programı İŞBİRLİĞİ - GÜÇBİRLİĞİ DESTEK PROGRAMI 3 yılda 121 adet proje başlatılmış, TL destek sağlanmıştır. 27/08/2013.
ULAŞTIRMA, DENİZCİLİK VE HABERLEŞME ARAŞTIRMALARI MERKEZİ BAŞKANLIĞI
VE ATIK YÖNETİMİ DESTEKLERİ
TEKNOLOJİK ÜRÜN YATIRIM DESTEK PROGRAMI (TEKNOYATIRIM) Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğü.
İHRACAT GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
KOSGEB ve KOBİ’ler. KOSGEB KOSGEB, 1990 yılında 3624 sayılı Kanun ile kuruldu. Amacı; ülkenin ekonomik ve sosyal ihtiyaçlarının karşılanmasında küçük.
2015/06 sayılı Atıksu Arıtma Tesisi Kimlik Belgesi Genelgesi
Bakanlığımız yönetiminde ve kullanımında bulunan taşınmazlar ;
YILLIK GELİR VERGİSİ BEYANI
T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI İhracat Genel Müdürlüğü 2010/6 SAYILI YURT DIŞI BİRİM, MARKA ve TANITIM FAALİYETLERİNİN DESTEKLENMESİ.
İHRACATA YÖNELİK DEVLET DESTEKLERİ ULUSLARARASI REKABETÇİLİĞİN GELİŞTİRİLMESİ 2010/8 sayılı Uluslararası Rekabetçiliğin Geliştirilmesinin Desteklenmesi.
KOSGEB ve Kuruluş Amacı KOSGEB, 1990 yılında 3624 sayılı Kanun ile kuruldu. Düzce’de 2012 yılında faaliyete başlamıştır. Amacı; ülkenin ekonomik ve sosyal.
T. C. BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI AR-GEREFORMPAKETİ Araştırma ve Geliştirme Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanun ve Bazı Kanun Hükmünde.
T.C. BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI BİLİM VE TEKNOLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ AR-GE DESTEK PROGRAMLARI İL MÜDÜRLÜKLERİ EĞİTİM VE BİLGİLENDİRME TOPLANTISI.
T. C. BAŞBAKANLIK DEVLET PLANLAMA TEŞKİLATI MÜSTEŞARLIĞI BÖLGESEL GELİŞME VE YAPISAL UYUM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 29 Aralık 2010, Diyarbakır.
TEKNOPAZARDESTEĞİ HAZİRAN 2016 ANKARA. Teknolojik Ürün, Tanıtım ve Pazarlama (TEKNOPAZAR) Destek Programı Bakanlığımıza bağlı Bilim ve Teknoloji Genel.
YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI
AR-GE MÜHENDİSİ YETİŞTİRME PROJESİ EĞİTİM PROGRAMI ULUSAL DESTEK PROGRAMLARI DERSİ ETTOM ULUSAL PROJELER UZMANI M.MELİKE SEZGİN AR-GE MÜHENDİSİ YETİŞTİRME.
CAZİBE MERKEZLERİ PROGRAMI Van Bilgilendirme ve İstişare Toplantısı
KOBİ VE KÜMELENME DESTEKLERİ DAİRESİ
DÖVİZ KAZANDIRICI HİZMET TİCARETİNİN DESTEKLENMESİ
KOBİ VE KÜMELENME DESTEKLERİ DAİRESİ
YENİ TEŞVİK SİSTEMİ (BÖLGESEL TEŞVİK UYGULAMASI)
CAZİBE MERKEZLERİ PROGRAMI ARDAHAN Bilgilendirme Toplantısı
CAZİBE MERKEZLERİ PROGRAMI Iğdır Bilgilendirme Toplantısı
İŞ PLANI ÖRNEĞİ HAZIRLAMA (DEVAMI)
KOSGEB DESTEK PROGRAMLARI SUNUMU
Kaynak göstererek kullanabilirsiniz.
Güncel Teşvik Bilgilendirme Sunumu
2018 Yılında Uygulanacak Teşvikler ve Yapılacak Diğer Çalışmalar
2008/2 TASARIM DESTEĞİ TEBLİĞ VE GENELGE
Teknoloji ve Yenilik Destek Programları Başkanlığı
ISPARTA TİCARET VE SANAYİ ODASI
KOSGEB DESTEK PROGRAMLARI
DESTEK VE TEŞVİK PROGRAMLARI
2008/2 TASARIM DESTEĞİ TEBLİĞ VE GENELGE
ÜRETİM VE İSTİHDAM DESTEK LEASİNG PROTOKOL TANITIMI
KÜSİ Bursa İl Temsilcisi
T.C. EKONOMİ BAKANLIĞI YENİ TEŞVİK SİSTEMİ
Sunum transkripti:

TEKNOLOJİK ÜRÜN YATIRIM DESTEK PROGRAMI (TEKNOYATIRIM) 1

SUNUM PLANI  Yasal Dayanak ve Çağrılar  Desteklenen Yatırım Türleri  Destek Unsurları  Makine ve Teçhizat Desteği  Kredi Faiz Desteği  İşletme Gideri Desteği  Yatırım Harcamaları  Başvuru ve Değerlendirme Süreci  İstatistiki Bilgiler  Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar 2

Teknolojik Ürün Yatırım Destek Programı (Teknoyatırım) 3 Ülke ekonomisinin uluslararası düzeyde rekabet edebilir bir yapıya kavuşturulması amacıyla teknolojik ürünler Türkiye veya yurtdışındaki kamu kurum ve kuruluşları ile kanunla kurulan vakıflar veya uluslararası fonlar tarafından desteklenen sanayiye yönelik, Ar-Ge ve yenilik projeleri sonucu ortaya çıkan teknolojik ürünler teknolojik ürünler Teknoloji Geliştirme Bölgeleri’nde başlatılıp sonuçlandırılan Ar- Ge ve yenilik projeleri sonucunda ortaya çıkan teknolojik ürünler seri üretime yönelik yatırımlar Ülkemizde yerleşik işletmelerce gerçekleştirilecek seri üretime yönelik yatırımlar desteklenmektedir. teknolojik ürünler Özkaynaklar kullanılarak yapılan Ar-Ge faaliyetleri sonucunda ortaya çıkan ve patenti alınan teknolojik ürünler ile ilgili

I. Çağrı Temmuz-Ekim 2014 II. Çağrı Şubat-Nisan 2015 III. Çağrı Kasım-Aralık 2015 Yasal Dayanak ve Çağrılar 4 Teknolojik Ürün Yatırım Destek Programı Yönetmeliği, 03/06/2011 tarihli ve 635 sayılı Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 8 inci maddesinin birinci fıkrasının (d) ve (f) bendlerine dayanılarak hazırlanmıştır. Teknolojik Ürün Yatırım Destek Programı Yönetmeliği, 29/4/2014 tarih ve sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. Teknolojik Ürün Yatırım Destek Programı Uygulama Usul ve Esasları, 14/10/2015 tarihinde düzenlenerek, avans niteliğinde ön ödeme kolaylığı getirilmiştir.

Desteklenen Yatırım Türleri 5 Komple Yeni Yatırım Tamamen yeni makine ve teçhizat Yapılaşması tamamlanmış yatırım alanı Mevcut tesisten bağımsız altyapı Ürün Çeşitlendirme Mevcut tesis ile ortak altyapı İlave yeni makine-teçhizat Farklı nihai teknolojik ürün

Destek Unsurları 6 Yatırım proje tutarını oluşturan harcamalar için sağlanacak geri ödemesiz destek Makine ve Teçhizat Desteği Yatırım proje tutarını oluşturan harcamalar için alınacak yatırım kredisine ait faiz desteği Kredi Faiz Desteği Üretim aşamasındaki işletme dönemine ait giderler için sağlanacak destek İşletme Gideri Desteği

Destek Unsurları 7 Teknolojik Ürün Yatırım Desteği - Makine ve Teçhizat Desteği - Kredi Faiz Desteği - İşletme Gideri Desteği - Makine ve Teçhizat Desteği - Kredi Faiz Desteği - Makine ve Teçhizat Desteği KÜÇÜK ORTA BÜYÜK

Destek Unsurları (Makine ve Teçhizat Desteği) 8 İthal alımlarda %40 Yerli alımlarda %50 Üst limit 5 milyon TL İthal alımlarda %30 Yerli alımlarda %40 Üst limit 4 milyon TL İthal alımlarda %10 Yerli alımlarda %20 Üst limit 2 milyon TL Küçük İşletmeler Orta Büyüklükteki İşletmeler Büyük İşletmeler

Destek Unsurları (Kredi Faiz Desteği) 9 Alınacak Kredinin Faizi Yatırım proje bütçesi TL’den küçükse; Bakanlıkça belirlenen puanın tamamı kadar desteklenir Yatırım proje bütçesi TL’den büyükse; Aşan kısım için, Bakanlıkça belirlenen puanın yarısı kadar desteklenir. Tek başına ya da Makine/Teçhizat desteği ile beraber yararlanılabilir. Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler yararlanabilir.

Destek Unsurları (İşletme Gideri Desteği) 10 Sadece makine/teçhizat desteği almış küçük işletmelere yönelik, işletme dönemine ait giderler en fazla 1 yıl süresince desteklenir: Üretim amaçlı yıllık enerji giderinin.Yıllık istihdam edilen personel için brüt asgari ücret tutarınınYıllık kira giderinin 2023 yılına kadar teknoloji, Ar-Ge, yenilik konularında yurt içi/yurt dışı işbirliklerini koordine edebilecek nitelikli bir personel maaşının brüt asgari ücret tutarı desteklenir. En fazla % 75’i

Destek Unsurları (Özet) 11 Küçük İşletmeler [Toplam ≤ 10 milyon TL] Makine/Teçhizat Desteği [ ≤ 5 milyon TL ] [ İthal:%40; Yerli:%50 ] Kredi Faiz Desteği [<10 milyon TL → puanın tamamı] [>10 milyon TL → puanın yarısı] İşletme Gideri Desteği [Enerji, Personel, Kira → %75] Orta Büyüklükteki İşletmeler [ Toplam ≤ 10 milyon TL ] Makine/Teçhizat Desteği [ ≤ 4 milyon TL ] [ İthal:%30; Yerli:%40 ] Kredi Faiz Desteği [<10 milyon TL → puanın tamamı] [>10 milyon TL → puanın yarısı] Büyük İşletmeler [ Toplam ≤ 2 milyon TL ] Makine/Teçhizat Desteği [ ≤ 2 milyon TL ] [ İthal:%10; Yerli:%20 ]

Yatırım Harcamaları 12Desteklenen Yatırım Harcamaları Ana Makine ve Teçhizat Yardımcı Makine ve Teçhizat Fizibilite Raporu Gideri Montaj Taşıma ve Sigorta Desteklenmeyen Yatırım Harcamaları 2. El Makine/Teçhizat2. El Makine/Teçhizat AmortismanlarAmortismanlar Bakım-Onarım GiderleriBakım-Onarım Giderleri Bina-İnşaat GiderleriBina-İnşaat Giderleri Ulaştırma GiderleriUlaştırma Giderleri Kuruluş ve İşletme Dönemi Faiz GiderleriKuruluş ve İşletme Dönemi Faiz Giderleri

Başvuru ve Değerlendirme Süreci 13 Başvuru *E-İmza *Biltek Portal Ön Değerlendirme *Eksiklerin Bildirimi ve Giderilmesi Ön İnceleme *Yerinde Ziyaretler *Teknik ve Mali İnceleme Raporları Değerlendirme Komisyonu ve Sözleşme *Nihai Kararın Verilmesi *Sözleşme İmzalanması *Avans ödemesi Sonuçlandırma ve Desteğin Ödenmesi *Sonuç Raporu *Sonuç Raporu Değerlendirmesi *Tamamlama Belgesi ve Desteğin Ödenmesi İşletme Dönemi İzleme *5 Yıl Boyunca Yıllık Gelişme Raporları

İstatistiki Bilgiler 14

İstatistiki Bilgiler 15

İstatistiki Bilgiler () İstatistiki Bilgiler (Başvuru Sayısı) 16 Yüksek Teknoloji: 77Orta-Yüksek Teknoloji: 217

İstatistiki Bilgiler ( İstatistiki Bilgiler (Sözleşme İmzalanan Projeler) 17 Yüksek Teknoloji: 35Orta-Yüksek Teknoloji: 96

Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar 18 Teknolojik ürün, Türkiye’de ilk defa üretilecek olmalı ve ilan edilen öncelikli teknoloji alanlarında* yer almalıdır. Ar-Ge sonucu elde edilen prototip ile yatırıma konu ürün aynı olmalıdır. Yatırımın yapılacağı yer, bina, altyapı vb. ile ilgili yatırıma engel teşkil edecek bir durum olmamalıdır. Ar-Ge projesi/faaliyeti ve yatırım planlaması ile ilgili açık ve net bilgiler verilmeli ve yatırım süresi 36 ayı geçmemelidir. Alınacak makine/teçhizatın isim ve işlevi net bir şekilde belirtilmeli, yatırımın nasıl finanse edileceği iyi planlanmalıdır. 50 milyon TL’ye kadar yatırım proje başvuruları kabul edilecek olup bunun 10 milyon TL’ye kadarlık kısmı değerlendirmeye alınacaktır. Proje hazırlanırken bu bütçe sınırları göz önüne alınmalıdır. Projeler teknik ve mali açıdan konunun uzmanı akademisyenler tarafından değerlendirilmektedir. Öncelikli teknoloji alanlarına adresinden ulaşılabilmektedir.

19 Teşekkürler İletişim: Emrah KORAMAN Sanayi ve Teknoloji Uzmanı Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğü Tel :0 (312) e-posta: