İNKİLAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ PERFORMANS GÖREVİ YAPANIN ; ADI:EMRE BEKİR SOYADI:OĞUZHAN NO:542 SINIF:8-B.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BATI CEPHESİ.
Advertisements

YAPILAN HAZIRLIKLAR VE TAARRUZ PLANI
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük BÜYÜK TAARRUZ
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük İlk Zaferimiz
MUDANYA ATEŞKES ANTLAŞMASI (3-11 EKİM 1922)
T.C İNKILAP TARİHİ ve ATATÜRKÇÜLÜK
SAKARYA MEYDAN MUHAREBESİ (23AĞUSTOS-13EYLÜL1921)
KURTULUŞ SAVAŞI CEPHELER.
Karşı koyanlar: Kuva-yı Milliye
DİRİLİŞİN DESTANI: SAKARYA
KURTULUŞ SAVAŞI SÜRECİ
KURTULUŞ SAVAŞI BATI CEPHESİ.
TC İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK
BATI CEPHESİ SAVAŞLARI
I. İNÖNÜ SAVAŞI NEDENLERİ: Yeni kurulan düzenli orduyu yok etmek
B- II. İnönü Savaşı’nın Nedenleri (23 Mart-1 Nisan 1921)
Sosyal Bilgiler Öğretmeni
-  TBMM Hükümeti, Mustafa Kemal’in başkanlığında iç ve dış düşmanlarla savaşa başladı. Bu savaş, Kurtuluş Savaş’ıydı. Hükümet, kararlı tutumuyla ilk.
Yunanistan temsilcisi Mazarakis, görüşmelere
TEKÂLİF-İ MİLLİYE EMİRLERİ
Sakarya savaşında ağır bir yenilgi alan yunanlılar en azından işgal ettikleri yerleri korumak için büyük bir savunma hattı oluşturdular. Türk ordusu ise.
Bağımsızlık Savaşı
KURTULUŞ SAVAŞI CEPHELERİ
GENELGE VE KONGRELERİN ÖNEMLERİ
MUDANYA ATEŞKES ANTLAŞMASI (11 Ekim 1922)
BÜYÜK TAARRUZ (20 Ağustos-18 Eylül 1922)
MEHMET KÜÇÜKYILMAZ TARİH ÖĞRETMENİ.
KURTULUŞ SAVAŞIMIZDA CEPHELER
Hazırlayan:Beyza Nur YAŞAR. I. Dünya Savaşı’nın sonlarına do ğ ru Müttefiklerinin yenilmesi üzerine, Osmanlı İ mparatorlu ğ u 30 Ekim 1918'de imzalanan.
İNÖNÜ MUHAREBELERİ VE SONUÇLARI
DÜZENLİ ORDUNUN KURULMASI(8 KASIM 1920)
KURTULUŞ SAVAŞI.
MUDANYA ATEŞKES ANTLAŞMASI (3-11 EKİM 1922)
MİLLİ MÜCADELE.
ATATÜRK VE MİLLİ MÜCADELE CEPHELER
KURTULUŞ SAVAŞI - Cepheler Dönemi -
LOZAN BARIŞ ANTLAŞMASI (24 TEMMUZ 1923)
BİR KAHRAMAN DOĞUYOR.
KURTULUŞ SAVAŞI Yrd. Doç. Dr. V. Sefa Fuat HEKİMOĞLU OKT
KUTÜL AMARE ZAFERİ KUTLAMA PROGRAMI [100. Yıl] ERTUĞRUL GAZİ İMKB MESLEKİ VE TEKNİK VE ANADOLU LİSESİ.
1 TBMM’NİN AÇILIŞI 23 NİSAN TBMM'nin Açılışı ve Çalışmaları Osmanlı Mebusan Meclisi'nin, İ stanbul'un i ş gali ile çalı ş amaz duruma dü ş mesi.
BATI CEPHESİ SAVAŞLARI. BATI CEPHESİ: İzmir’in Yunanlılar tarafından işgalinden hemen sonra kuruldu. Bölgede askeri birliklerin desteği ile Yunanlılara.
KURTULUŞ SAVAŞINDA CEPHELER
TÜRK MİLLİ MÜCADELESİ DÜZENLİ ORDUNUN KURULMASI Kuva-i Milliye ile başarıya ulaşma şansı zayıf olduğu için ve Kuva-i Milliyecilerin disiplinsizliği, halka.
DOGU CEPHESİ I. Dünya Savaşı'nda, Kafkas Cephesi'nin açılması üzerine Ermeniler'le Ruslar işbirliğine yönelmişler ve Rusların kışkırtmalarıyla Osmanlılara.
YUNUSELİ HACI NACİYE KANALICI İLKÖĞRETİM OKULU
SAKARYA ZAFERİ HAZIRLAYAN EL İ F NUR KAHRAMAN SAKARYA MEYDAN MUHAREBES İ (23 A Ğ USTOS- 13 EYLÜL 1921)
KURTULUŞ SAVAŞINDA CEPHELER
SAKARYA MEYDAN MUHAREBESİ (23AĞUSTOS-13EYLÜL1921) Yunanlıların Ankara’yı hedef seçerek 23 ağustos 1921’de yeniden ilerlemeye başlamaları üzerine savaş.
 Düzenli ordunun kurulması sırasında Çerkez Ethem’in TBMM’ye karşı isyan etmesini fırsat bile Yunanlılar, İngilizlerin de desteğini alarak Bursa’dan.
LOZAN BARIŞ ANTLAŞMASI (24 TEMMUZ 1923)
TC. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK ETKİNLİK
SAKARYA MEYDAN MUHAREBESİ (23AĞUSTOS-13EYLÜL1921)
KURTULUŞ SAVAŞI CEPHELER
GÜNEY CEPHESİ MARAŞ ANTEP URFA DESTANLAŞAN DİRENİŞ SÜTÇÜ İMAM
BAŞKOMUTANLIK MEYDAN SAVAŞI (30 AĞUSTOS 1922)
YA İSTİKLAL,YA ÖLÜM! KONU KAZANIM TESTİ
KURTULUŞ SAVAŞI CEPHELER SORU SUNU
II.İnönü Savaşı Nedenleri I.İnönü Savaşı'nın üzerinden 3 ay geçmeden Yunanlılar tekrardan saldırıya geçtiler.
Engin DEMİRCİ MALATYA 2016.
DÜZENLİ ORDU KURULUYOR
5.SINIF MİLLİ MÜCADELE VE ATATÜRK
BÜYÜK TAARRUZ (20 Ağustos-18 Eylül 1922)
KURTULUŞ SAVAŞI CEPHELER DOĞU VE GÜNEY CEPHELERİ.
TRABLUSGARP VE BALKAN SAVA Ş LARI AFYONKARAH İ SAR NASUF TANRIVERDİ.
KURTULUŞ SAVAŞI
YA İSTİKLAL YA ÖLÜM / SAKARYA’DA DİRİLEN ULUS
Mustafa Kemal Atatürk 1881 yılında Koca Kasım Mahallesi, Islahhane Caddesi’ndeki pembe boyalı 2 katlı bir evde do ğ mu ş tur.Ve 10 Kasım 1938’de Dolmabahçe.
YA İSTİKLAL YA ÖLÜM / DOĞU VE GÜNEY DÜŞMANA DİRENİYOR
YA İSTİKLAL YA ÖLÜM ÜNİTE III - Doğu Cephesi - Güney Cephesi
Sunum transkripti:

İNKİLAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK DERSİ PERFORMANS GÖREVİ YAPANIN ; ADI:EMRE BEKİR SOYADI:OĞUZHAN NO:542 SINIF:8-B

SAKARYA MEYDAN MUHAREBESİ (23 Ağustos-13 Eylül 1921).

Eski ş ehir-Kütahya Muharebelerinde beklenenden daha hızlı bir ş ekilde ilerleyen Yunan ordusu lojistik sıkıntılar ba ş ladı ğ ı için Sakarya ırma ğ ının batısında geçici olarak durmu ş ve bir süre beklemeye ba ş lamı ş tır.Bu bekleyi ş sırasında Yunan ordusunun amacı son saldırıyı yapmak için İ zmir limanından gelen lojistik yardımı almak ve Türk ordusunu a ğ ır bir yenilgiye u ğ ratarak Ankara’yı ele geçirmektir.bu sırada Türk ordusunun toparlanma ihtimalini de göze alan yunan ordusu yakla ş ık 100 Km’lik geni ş bir alana yayılarak Türk ordusunun gücünü bölmeyi amaçlamı ş tır. 14 A ğ ustosta yeniden ilerlemeye ba ş layan Yunan birlikleri Sakarya ırma ğ ının do ğ usuna geçince Türk ordusuyla kar ş ıla ş mı ş lardır.

Sakarya sava ş ı bir ölüm kalım sava ş ı olarak nitelendirilebilir.Çünkü bu sava ş kaybedilecek olursa Ankara i ş gal edilecek TBMM çok zor bir duruma dü ş ecektir.Bu nedenle ordu komutanları Türk askerlerini yüreklendirmeye çalı ş mı ş lardır.Türk ordusu ile Yunan ordusu arasındaki güç dengesi Yunan ordusu lehine idi.Bu fark ancak Türk askerinin yi ğ itlik ve kahramanlı ğ ı ile kapatılabilirdi.Mustafa Kemal Pa ş a durumun önemini komutanlara çekti ğ i telgraflarla anlatılmı ş tır.Bu muharebelerde Mustafa Kemal Pa ş anın uyguladı ğ ı harp takti ğ i çok dikkat çekicidir.Bu taktik Yunan generalleri tarafından çözülememi ş ve Yunan ordusunun ma ğ lup edilmesinde etkili olmu ş tur.Mustafa Kemal Pa ş anın komutanlara çekti ğ i telgraftaki:”hattı müdafaa yoktur.Sathı müdafaa vardır.O satıh bütün vatandır” ş eklindeki emri bu takti ğ i özetler niteliktedir.

Sakarya Muharebesi 22 gün 22 gece sürmü ş tür.Dü ş man saldırısını durdurmayı ba ş aran Türk ordusu 11 Eylülde büyük bir kar ş ı saldırı ba ş latarak 13 Eylülde yunan cephesinin bozularak da ğ ılmasını sa ğ lamı ş tır.Böylece Türk ordusu tam bir zafer kazanmı ş tır.Bu zafer TBMM’nin hem iç politikada hem de dı ş politikada otoritesini artırmı ş tır

Sakarya meydan Muharebesinin sonuçları:

Avrupalı devletler kar ş ısında 1683’teki II.Viyana ku ş atmasından beri süregelen geri çekilme Sakarya zaferi ile sona ermi ş tir. Sakarya sava ş ı Türk ordusu adına Kurtulu ş sava ş ındaki son savunma sava ş ı olmu ş tur.Türk ordusu bu sava ş tan sonra taarruza geçmi ş tir. Azerbaycan Gürcistan ve Ermenistan devletleriyle 13 Ekim 1921’de Kars antla ş ması imzalanmı ş böylece Kafkas sınırımız kesinlik kazanmı ş tır. İ tilaf devletleri arasındaki görü ş ayrılıkları artmı ş tır.Bunun sonucu olarak Fransa ile 20 ekim 1921’de Ankara antla ş ması imzalanmı ş tır. 22 Ekim 1921’de İ ngiltere ile “esir de ğ i ş imi antla ş ması” imzalanmı ş tır.uluslar arası e ş itlik ilkesine uygun bir ş ekilde imzalanan bu antla ş mayla daha önce Malta’ya sürgün edilmi ş olan Türk esirleri Anavatan’a dönmeleri sa ğ lanmı ş tır.2 Ocak 1922’de Ukrayna ile “Dostluk” antla ş ması imzalanmı ş tır. II. İ nönü sava ş ı sonrasında ba ş layan İ talyan ordusunun Anadolu’dan çekilmesi Sakarya Muharebesinden sonra tamamlanmı ş tır. Avrupalı devletler kar ş ısında 1683’teki II.Viyana ku ş atmasından beri süregelen geri çekilme Sakarya zaferi ile sona ermi ş tir. Sakarya sava ş ı Türk ordusu adına Kurtulu ş sava ş ındaki son savunma sava ş ı olmu ş tur.Türk ordusu bu sava ş tan sonra taarruza geçmi ş tir. Azerbaycan Gürcistan ve Ermenistan devletleriyle 13 Ekim 1921’de Kars antla ş ması imzalanmı ş böylece Kafkas sınırımız kesinlik kazanmı ş tır. İ tilaf devletleri arasındaki görü ş ayrılıkları artmı ş tır.Bunun sonucu olarak Fransa ile 20 ekim 1921’de Ankara antla ş ması imzalanmı ş tır. 22 Ekim 1921’de İ ngiltere ile “esir de ğ i ş imi antla ş ması” imzalanmı ş tır.uluslar arası e ş itlik ilkesine uygun bir ş ekilde imzalanan bu antla ş mayla daha önce Malta’ya sürgün edilmi ş olan Türk esirleri Anavatan’a dönmeleri sa ğ lanmı ş tır.2 Ocak 1922’de Ukrayna ile “Dostluk” antla ş ması imzalanmı ş tır. II. İ nönü sava ş ı sonrasında ba ş layan İ talyan ordusunun Anadolu’dan çekilmesi Sakarya Muharebesinden sonra tamamlanmı ş tır.

Mustafa kemal Pa ş aya TBMM tarafından Gazilik unvanı ile “mare ş allik” rütbesi verilmi ş tir. Yunan ordusu itilaf devletlerinden aldı ğ ı deste ğ i kaybetmi ş tir. İ tilaf devletleri TBMM’ye barı ş yapma teklifinde bulunmu ş lar fakat TBMM misak-ı milliye uymayan bu teklifi imzalamayı kabul etmemi ş tir. Sakarya sava ş ından sonra yakla ş ık bir yıl boyunca yunan ordusuyla büyük bir sava ş yapılmamı ş tır.Türk ordusu bu zaman dilimini çok iyi de ğ erlendirerek tekalif-i Milliye emirlerini bütün yurt çapında uygulayarak ordunun taarruz gücüne kavu ş masını sa ğ lamı ş tır. Yunan ordusu Sakarya sava ş ından sonra yeni bir saldırı yapmaktan vazgeçmi ş tir.Ele geçirmi ş oldu ğ u yerleri kaybetmemek amacıyla savunma önlemleri almaya ba ş lamı ş tır. Mustafa kemal Pa ş aya TBMM tarafından Gazilik unvanı ile “mare ş allik” rütbesi verilmi ş tir. Yunan ordusu itilaf devletlerinden aldı ğ ı deste ğ i kaybetmi ş tir. İ tilaf devletleri TBMM’ye barı ş yapma teklifinde bulunmu ş lar fakat TBMM misak-ı milliye uymayan bu teklifi imzalamayı kabul etmemi ş tir. Sakarya sava ş ından sonra yakla ş ık bir yıl boyunca yunan ordusuyla büyük bir sava ş yapılmamı ş tır.Türk ordusu bu zaman dilimini çok iyi de ğ erlendirerek tekalif-i Milliye emirlerini bütün yurt çapında uygulayarak ordunun taarruz gücüne kavu ş masını sa ğ lamı ş tır. Yunan ordusu Sakarya sava ş ından sonra yeni bir saldırı yapmaktan vazgeçmi ş tir.Ele geçirmi ş oldu ğ u yerleri kaybetmemek amacıyla savunma önlemleri almaya ba ş lamı ş tır.

Ankara Antlaşması (20 Ekim 1921)

Güneydo ğ u Anadolu’da Kuvay-ı Milliye güçlerine kar ş ı üstünlük sa ğ layamayan Fransa Sakarya sava ş ının Türk ordusu tarafından kazanılması üzerime TBMM ile Ankara antla ş masını imzalamı ş tır. Ankara antla ş masını bazı maddeleri ş unlardır: Bu antla ş ma ile iki taraf arasındaki silahlı çatı ş malar sona erecektir. İ ki tarafta kar ş ılıklı olarak ellerindeki esirleri serbest bırakacaktır. Hatay(Antakya) ve İ skenderun özerklik verilmesi ko ş uluyla Fransa yönetimindeki Suriye’ye bırakılacaktır. Antla ş manın Önemi: Güney cephesi kapanmı ş tır.Buradaki birlikler batı cephesine aktarılmı ş tır. Fransa TBMM’yi ve Misak-ı Milliyi tanıyan ilk itilaf devleti olmu ş tur. İ tilaf devletleri arasındaki fikir ayrılıkları daha da artmı ş tır.Bu durum Anadolu’daki direni ş gücünü artırmı ş tır. Hatay’ın Fransa yönetimindeki Suriye’ye bırakılmasıyla Misak-ı Milli’den ikinci taviz verilmi ş tir.

İ tilaf Devletlerinin Barı ş Teklifleri Türk ordusunun Sakarya Muharebesinde ba ş arılı olması Yunanistan dı ş ındaki di ğ er İ tilaf devletlerini de tedirgin etmi ş tir.Türk ordusunun daha da üstün duruma geçmesi İ tilaf devletlerinin yapmayı dü ş ündü ğ ü barı ş antla ş masını tehlikeye dü ş ürecekti.Bu nedenle İ tilaf devletleri Türk ve Yunan Hükümetlerine ate ş kes yapmaları teklifinde bulunmu ş tur.Bu teklif zaten zor durumda olan Yunan hükümeti tarafından hemen kabul edildi.Türk hükümeti ise tam ba ğ ımsızlı ğ ı sa ğ lamak istedi ğ ini belirterek teklifi reddetmi ş tir.

TBMM’ye sunulan ate ş kes önerisinde ş u temel esaslar yer almı ş tı: Türk ve Yunan orduları arasındaki silahlı çatı ş malar sona erecek ve iki taraf arasında tarafsız bir bölge olu ş turulacak Türk ve Yunan birlikleri İ tilaf devletlerinin kontrolüne verilecek Bu tarihten itibaren her iki ordu da asker ve silah alımını durduracak. Bu maddeler TBMM’nin ba ğ ımsızlık dü ş üncesine aykırı olması ve asıl olarak TBMM’yi engellemesi nedeniyle kabul edilmemi ş tir. Bu maddeler TBMM’nin ba ğ ımsızlık dü ş üncesine aykırı olması ve asıl olarak TBMM’yi engellemesi nedeniyle kabul edilmemi ş tir. Buna ra ğ men İ tilaf devletleri 26 Mart 1922’de Paris’te yapılan bir toplantı sonunda TBMM’ye barı ş teklifi olarak bir metin sunmu ş lardır.Fakat Sevr antla ş masının hafifletilmi ş ş eklinden ba ş ka bir ş ey olmadı ğ ı görüldü ğ ü için bu teklifler de reddedilmi ş tir. Yapılan bütün görü ş meler İ tilaf devletlerinin TBMM’nin daha da güçlenerek Misak-ı Milli sınırlarına ula ş masını engellemeyi istedi ğ ini açıkça göstermi ş tir.Bu nedenle görü ş melere son verilerek Yunan ordusuna kar ş ı yapılacak taarruz için hazırlıklara ba ş lanmı ş tır.

Sakarya Meydan Sava ş ı’nı Takip Eden Siyasi Olay: Kars Antla ş ması (13 Ekim 1921): TBMM Hükümeti ile Sovyet Rusya’ya ba ğ lı Kafkas Cumhuriyetleri (Azerbaycan, Ermenistan ve Gürcistan) arasında imzalandı. Antla ş maya göre; ko Do ğ u sınırımız kesin olarak çizildi. o Moskova Antla ş ması Kafkas Cumhuriyetleri tarafından da benimsendi. o Ardahan Türkiye’ye bırakıldı. o Batum’un Gürcistan’da kalması kesinle ş ti (Misak-ı Milli’den ilk taviz). NOT: 13 Ekim 1921’de Ermenistan, Azerbaycan ve Gürcistan ile, 2 Ocak 1922’de Ukrayna ile dostluk antla ş maları imzalandı.

SAVAŞIN HARİTASI :

SON !