Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DÜZENLİ ORDU KURULUYOR

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DÜZENLİ ORDU KURULUYOR"— Sunum transkripti:

1 DÜZENLİ ORDU KURULUYOR
Engin DEMİRCİ MALATYA 2016

2 Zafer, her yönden iyi donanımlı bir orduyla elde edilebilirdi.
Düzenli Ordunun Kurulma Nedenleri Zafer, her yönden iyi donanımlı bir orduyla elde edilebilirdi. Halk ile Kuvayı Milliye birliklerinin karşı karşıya gelmeye başlaması Yunan ilerleyişinin durdurulamayışı Kuvayı Milliyenin merkezi otoriteden yoksun oluşu

3 GELİŞİM TBMM,1920 sonlarında düzenli ordunun kurulmasını kararlaştırdı. İsmet İnönü ALBAY BATI CEPHESİ BATI GÜNEY Refet Bele Batı Cephesinde düzenli orduyu kurmakla İsmet İnönü görevlendirildi. Cephenin güneyi ise Refet Bele’nin komutasına verildi.

4

5 Doğu Cephesinde, Osmanlıdan kalan düzenli ordumuz mücadele etmiştir.
Önemli Şimdiye kadar işlediğimiz cephelerde ; Doğu Cephesinde, Osmanlıdan kalan düzenli ordumuz mücadele etmiştir. Son işlediğimiz konu olan ,Güney Cephesinde ise şehirlerde, Kuvayı Milliye birlikleri mücadele etmiştir Batı cephesinde ise TBMM'nin kurduğu düzenli ordu mücadele edecektir.

6

7

8 BATI CEPHESİ Engin DEMİRCİ MALATYA 2016

9 I.İNÖNÜ SAVAŞI

10 Yunan Saldırısının Amaçları
1. TBMM'ye, Sevr Antlaşması'nı kabul ettirmek ve yeni topraklar kazanmak, 2. Çerkez Ethem isyanından faydalanmak, düzenli orduyu daha doğmadan yok etmek, 3. İstanbul-Bağdat demir yolunun geçtiği Eskişehir’i ele geçirerek ulaşımı kontrol altına almak. 4. Ankara'ya ulaşarak Milli Mücadele'yi sona erdirmek.

11 Aşağıdaki Bilgilerden Ne Çıkarımda Bulunabiliriz?

12

13 Yunanlılar, Türk ordusu Çerkez Ethem isyanıyla uğraşırken üç koldan saldırıya geçtiler. İnönü yakınlarında yapılan savaşı Türk ordusu kazandı. Yunanlılar geri çekildi. Bundan sonra Çerkez Ethem isyanı da kolayca bastırıldı.

14

15 Savaşın Sonuçları 5.İsmet Bey albaylıktan generalliğe yükseltildi. 6. TBMM bu zaferden sonra Londra Konferansı'na davet edildi. Uluslararası Sonucu 3. Çerkez Ethem olayı tamamen sona erdi. 4. Bu zafer TBMM'nin içte ve dışta itibarını arttırdı. 1. TBMM'nin kurduğu düzenli ordunun ilk askeri başarısı oldu. 2. Türk milletinin kendine olan güveni ve kurtuluş ümidi arttı. Halkın TBMM'ye ve düzenli orduya güveni arttı. Askere alım işleri hızlandı. 7. I. İnönü Savaşı'ndan sonra Afganistan'la dostluk, 8-Rusya ile Moskova Antlaşması imzalandı. 8.Birinci İnönü Savaşı’nın ardından yeni Türk devletinin ilk anayasası olan Teşkilat-ı Esasiye kabul edilmiştir. Uluslararası Sonucu Uluslararası Sonucu

16

17

18

19

20

21

22

23 Londra Konferansı (23 Şubat-12 Mart 1921)
I.İnönü Savaşı sonucunun İtilaf Devletleri arasında görüş ayrılığına oluştu. Sevr Antlaşmasının yumuşatıp TBMM’ye kabul ettirilmesi amaçlanıyordu. Londra konferansı toplandı. Konferansa Osmanlı hükümeti ile TBMM Hükümeti de çağırıldı. Anlaşma devletleri, iki hükümet arasında rekabet yaratmak, bölücülük yapmak istiyorlardı.

24 İstanbul Hükümeti heyeti başkanı sadrazam Tevfik Paşanın sözü TBMM temsilcisi Bekir Sami Beye bırakması ikililik çıkmasını önlemiştir.

25

26

27 TBMM’nin konferansa katılma nedenleri
1-Anlaşma devletlerince yapılan “Türkler barış görüşmelerine katılmayarak savaşı sürdürüyorlar” propagandasını çürütmek 2-TBMM’nin ve Türk ulusunun haklı davasını Dünya kamuoyuna duyurmak ve Türk ulusunun yasal temsilcisinin TBMM olduğunu göstererek, hukuksal varlığını kanıtlamak

28

29 KABUL EDİLEMEZ İtilaf Devletleri şunları teklif etmiştir:
İzmir Türk Devleti’ne iade edilecek, ancak şehirde Yunan güçleri bulunacak. KABUL EDİLEMEZ İzmir’in valisi Hıristiyan olacak ve Milletler Cemiyeti tarafından tayin edilecek. Doğu Trakya Yunanlılara kalacak. Doğu Anadolu’da Ermenistan kurulacak. Ordunun sayısı arttırılacak, fakat kapitülasyonlar devam edecek.

30 Sonuçları İtilaf Devletleri TBMM’yi hukuken tanımıştır. Avrupa’da ‘Türkler barışa yanaşmıyorlar’ türünde çıkan propagandalara engel olunmuştur. Konferansın başarısız olması nedeniyle Yunan saldırısı yeniden başlamış, II.İnönü Savaşı gerçekleşmiştir.

31

32

33 Önemi :İlk kez bir İslam devleti TBMM’yi tanımıştır.
Afganistan Dostluk ve Yardımlaşma Antlaşması Afganistan ile TBMM arasında imzalanmıştır. Antlaşmaya göre: Önemi :İlk kez bir İslam devleti TBMM’yi tanımıştır. TBMM Afganistan’ın bağımsızlığını tanıyacak. İki taraf da birine saldırı yapıldığında kendine saldırı yapılmış sayacak. TBMM, Afganistan’a subay ve öğretmen gönderecek.

34

35 Moskova Antlaşması (16 Mart 1921)
Antlaşmaya göre İki ülkenin ekonomisini geliştirmek için yeni iktisadî anlaşmalar yapılacak. Sovyet Rusya, Misâk-ı Millî’yi tanıyacak. İki taraftan birinin tanımadığı devletlerarası bir anlaşmayı diğeri de tanımayacak. Sovyet Rusya, kapitülasyonların kaldırıldığını kabul edecek.Batum, Gürcistan’a iade edilecek.

36 Önemi: İlk kez büyük bir devlet TBMM’yi tanımıştır.
Sovyet Rusya, Misâk-ı Millî’yi ve TBMM’yi tanıyan ilk Avrupa devleti olmuştur. Her iki ülke de kendilerinden önce imzalanan antlaşmaları geçersiz saymıştır. Batum Gürcistan’a, Kars ve çevresi de Türk Devleti’ne ait olmuştur. İlk kez büyük bir devlet TBMM’yi tanımıştır. Doğu sınırımız büyük ölçüde belirlenmiş ve doğu sınırının güvenliği sağlanmıştır. Sovyet Rusya, Sevr Barış Anlaşması’nı tanımadığını açıklamıştır. Not : Batum, Misâk-ı Millî’den verilen ilk tavizdir. Yeni Türk Devleti’nin diplomasi sahasında kazandığı büyük bir zaferdir.

37

38

39

40

41

42 Yeni Türk Devleti’nin İlk Anayasası
(Teşkilat-ı Esasiye Kanunu/20 Ocak 1921) Kabul Edilme Nedenleri: TBMM, üzerinde hiçbir gücü tanımamakla padişah ve halifeliği reddetmiştir. Bu yeni bir devletin kurulduğunun ifadesiydi. Bu nedenle yeni devlete yeni bir anayasa gerekiyordu.

43 1921 Anayasası’nın Esasları
1. Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir. 2. Yasama, yürütme ve yargı güçleri Meclis’e aittir (Güçler Birliği) 3.Padişah ve halifenin geleceği meclisin vereceği karara göre olacaktı. Amaç, padişah ve hilafet yanlıları arasında ikilik çıkarmamaktı.

44

45

46

47

48 Batı Cephesinde Kuvayımillîye birliklerinin faaliyet- lerini ve düzenli ordunun kurulmasını değerlendirir.


"DÜZENLİ ORDU KURULUYOR" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları