PAS PAYI ELEMANLARI Son yıllarda, “paspayı” olarak adlandırılan, donatı örtü tabakasının kalınlığının bazı ülkelerde (örneğin Almanya’da) 4-5 cm’ye kadar.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
Advertisements

Hâsılat kavramları Firmaların kârı maksimize ettikleri varsayılır. Kâr toplam hâsılat ile toplam maliyet arasındaki farktır. Kârı analiz etmek için hâsılat.
Mastarlar.
AVRUPA BİRLİĞİ SİSTEMİNDE ENGELLİLER ve ÖZEL EĞİTİM
İMAL USULLERİ KAYNAK TEKNOLOJİSİ BÖLÜM 5 KESME. Esası? Oksijen saflığının etkileri? Kesme üfleci ve çalışma şekli? Yüzey kalitesi değerlendirmesi?
Betonarme Yapılarda Deprem Hasarları
Kaynak işlemi sırasında ;
COĞRAFYA PROJE ÖDEVİ ÖZGÜR SÖNMEZ 10/A Ulaşım Nedir ?
Çözünme durumuna göre Tam çözünme: Bir elementin diğeri içerisinde sınırsız çözünebilmesi. Hiç çözünmeme: Bir elementin diğeri içinde hiç çözünememesi.
DEPREME DAYANIKLI BETONARME YAPI TASARIMI
İŞ SAĞLIĞI ve İŞ GÜVENLİĞİ KURSU
İNŞAAT TEKNOLOJİSİ UYGULAMALARI I
KESME ÖZELLİĞİ OLAN ÇİFT BAŞLIKLI HEMOSTATİK KLİPS APARATI Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerahi AD, Konya, Turkey.
Yığma yapıların ana taşıyıcı elemanı duvarlardır
PLASTİK ŞEKİL VERME YÖNTEMİ
SUNUCU İŞLETİM SİSTEMİ Öğr. Gör. Ümit ATİLA.  1980’li yıllardan günümüze geldikçe, bilgi toplumuna yönelişte teknolojik rota, telekomünikasyon ve iletişim.
- BASİT MAKİNELER -  .
PNÖMATİK SİSTEM.
EĞİTSEL OYUNLAR DOÇ. DR. GÜLTEN HERGÜNER BÖLÜM: 4
Betonarme Yapılarda Proje Hataları
 Ülkemizdeki nüfusun sayısı ve nüfusla ilgili veriler yapılan nüfus sayımları ile elde edilir. Bu sayımlar sonucunda, toplam nüfus, nüfusun yaş gruplarına.
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
©McGraw-Hill Education, 2014
DONANIM VE YAZILIM.
DEPREME DAYANIKLI BETONARME YAPI TASARIMI
AİLELERLE İŞBİRLİĞİ.
ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve.
Jominy (Uçtan Su Verme) Deneyi
DİRENÇ. Cisimlerin elektrik akımını geçirirken gösterdiği zorluğa direnç denir. Birimi ohm olup kısaca R ile gösterilir. Devredeki her elemanın direnci.
SAĞLIK TURİZMİNDE ÖNEMLİ TIBBİ DESTİNASYONLAR 1. Sağlık Turizminde Öne Çıkan Destinasyonlar Global ölçekte değerlendirildiğinde son yılda bazı ülkelerin.
TEMELLER.
FİZİK PROJE ÖDEVİM Büşra Kortak /h.
ATLETİZM.
Öğr. Gör. Dr. İnanç GÜNEY Adana MYO
Örtü Altı Yapıları Malç Örtüler
Isıtma Çalışma alanlarında çalışanların terlememesi
TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ
DÖŞEMELER.
İMAL USULLERİ PLASTİK ŞEKİL VERME
MAKİNA İMALAT VE DONATIM DAİRESİ BAŞKANLIĞI
BARALAR.
Konfeksiyon Yardımcı Malzemeleri
ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE YARATICILIK VE SANAT EĞİTİMİ
YAPI KALİTESİ Bitmiş bir yapının kalitesini, yani servis ömrü boyunca güvenliğini belirleyen dört ana unsur; PROJE KALİTESİ Zemin özellikleri dikkate alınmış,
Fluvyal Jeomorfoloji Yrd. Doç. Dr. Levent Uncu.
TEKNİK RESİM KESİT ÇIKARMA.
Kırınım, Girişim ve Müzik
*Tıraş çeşitleri Kıvırma Tıraşı Yakma Tıraşı Bindirme Tıraşı
Geniş Ölçekli Testler Yrd. Doç. Dr .Ömer Kutlu.
Agregalarda Granülometri (Tane Büyüklüğü Dağılımı)
TS 802 Haziran 2009 BETON TASARIMI KARIŞIM HESAPLARI
BENZETİM Prof.Dr.Berna Dengiz 13. Ders Çıktı Analizi
Türk Standartlarına göre Beton Karışım Hesabı
CİHANGİR MAHALLESİ YAPISAL RİSK ANALİZİ
Türkiye HBÖ Eylem Planı ( )
İMÜ198 ÖLÇME BİLGİSİ İMÜ198 SURVEYING Bahar Dönemi
Bir Kurumda Öğrenme Merkezi (ÖMer) Nasıl Oluşturulur?
Evren-Örneklem, Örnekleme Yöntemleri 2
ÇUBUK SONLU ELEMANLAR DERSİ DÖNEM PROJESİ SUNUMU
Planlanan Harcama Düzeyi: basit Keynesyen Model
ZTM321 MAKİNE ELEMANLARI 10.hafta
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Bilgisayar Bilimi Koşullu Durumlar.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
BETONARME YAPILARIN PROJELENDİRİLMESİ DERSİ
PROKTOLOJİK MASA KONT PM
GÖRSEL ARAÇ ÇEŞİTLERİ.
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
ÇATI MAKASINA GELEN YÜKLER
Sunum transkripti:

PAS PAYI ELEMANLARI Son yıllarda, “paspayı” olarak adlandırılan, donatı örtü tabakasının kalınlığının bazı ülkelerde (örneğin Almanya’da) 4-5 cm’ye kadar arttırıldığı görülmüştür. Kuşkusuz ki bunun nedeni, betonarme eleman içindeki donatının korozyonunu önlemeye çalışmaktır. Pas payı tabakası donatı korozyonunu fiziksel ve kimyasal olmak üzere iki şekilde engelleyebilmektedir.

Betonarmede demir ile betonun birlikte çalışması çok önemlidir Betonarmede demir ile betonun birlikte çalışması çok önemlidir. Demirin korozyona (paslanmaya) karşı direnci düşüktür. Paspayı elemanları yeterli olarak kullanılmadığı zaman dış etkenlere maruz kalan betonarme yapılarda, demir donatılar korozyona (paslanmalara) maruz kalır. Bu olumsuzluk, sıva ile kapatılsa dahi giderilemez. Korozyondan dolayı demir çapındaki genişlemeler, betonda çatlamaları meydana getirir ve böylece demir donatının beton içinde hızlı bir şekilde özelliğini kaybetmesine neden olur.

Bu durum, betonarmenin taşıma kapasitesinin azalmasına, yapının depreme dayanma direncinin düşmesine sebep olacaktır. Paspayının ne kadar önemli olduğu son yaşadığımız acı depremler neticesinde hiçbir şüpheye ve itiraza meydan vermeyecek şekilde anlaşılmıştır.

Piyasada Kullanılan Bazı Paspayı Elemanları

PERDE KOLON TİP PASPAYI Perde ve kolon kalıplarında kullanılan bu tip paspayları etriyelere montaj edilip kalıpla donatı arasında istenilen mesafeyi sağlayarak en yüksek verimin elde edilmesine olanak tanır Çeşitli demir çaplarına uygun olarak değişik yüksekliklerde imal edilmiştir. Kavrama ayakları değişik demir çaplarını rahatça kavrayabilir.

AYAKLI TİP PERDE DÖŞEME PASPAYI Döşemelerde ve perdelerde kullanılan ayaklı bir paspayı çeşididir. Ağır demir donatılarında da kullanılabilir. Paspayın alt kısmında bulunan ayak çıkıntıları sayesinde taşıma yüküne karşı direnci benzerlerine göre daha fazladır.

MANDAL TİP DÖŞEME PASPAYI Kiriş ve döşemelerde yatay düzlemde demir donanımına yerden yükseklik kazandırmak amacıyla döşeme ve prekast uygulamalarında kullanılan bir paspayı çeşididir.

AĞIR TİP DÖŞEME PASPAYI Kullanım alanı olan temellerde yatay demir donanımlara verilmesi gereken paspayı mesafesini sağlayan bu plastik ekipmanlar ağır demir donanımlarında rahatlıkla kullanılabilir. Kullanılmasıyla demirin mukavemetini artırır.

PREKAST TİPİ DÖŞEME PASPAYI Yatay demir donanımlarında (kiriş, döşeme) kullanılan paspayı çeşididir. Prefabrik ve prekast tipi elemanların imalatında kullanım alanı geniştir.

SEHPA TİPİ DÖŞEME PASPAYI (Genel Amaçlı) Döşemede en fazla kullanılan paspayı tipi olan sehpa tipi, kiriş üzerine asma kat uygulamaları vs. gibi alanlarda kullanılır. Demir çapında değişimine karşın esnek kullanım alanı vardır (tek ölçüye farklı demir çapı uygulamaları yapılabilir).

ÇEMBER TİP DÖŞEME PASPAYI Geniş alanlı döşemelerde ve hasır çelik uygulamalarda büyük kolaylık sağlayan bir paspayı çeşitidir. Paspayı üst kısmında bulunan iki adet demir kavrama çıkıntısı sayesinde hasır demiri kolayca kavrar. Uygun aralıklarla yüzeye döşenir.

RAY TİPİ DÖŞEME PASPAYI Geniş alanlı döşemelerde ve tablalı hasır çelik kullanırken büyük kolaylık sağlayan bu tip paspayı üst kısmında bulunan çengeli ile demiri kolayca kavrar. Uygun aralıklarla demire döşenir. Yatay ve dikey olarakta kullanılabilir.

FORE KAZIK TİP PASPAYI ELEMANLARI Gelişen teknolojilerde temel hafriyat çalışmaları sırasında güçlendirme amaçlı fore kazık çalışmalarında kullanılmak için geliştirilmiş bir paspayı çeşididir. Sisteme uygulanacak olan demir donatının toprağa temasını engeller. Demir ile beton arası paspayı mesafesini sağlar.

ANKRAJ AYIRICI & BİRLEŞTİRİCİ TİP PASPAYI ELEMANLARI Zeminde uygulanan Ankraj elemanlarını malzemelerin akışına engel olmayan yapısı ile bir arada tutarak ve ayırarak Ankraj elemanlarının düzenli olarak güçlenmesini sağlar, değişik tip ve ölçülerde imalatı yapılmaktadır.