Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Betonarme Yapılarda Proje Hataları

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Betonarme Yapılarda Proje Hataları"— Sunum transkripti:

1 Betonarme Yapılarda Proje Hataları
Yapı Hasarları Betonarme Yapılarda Proje Hataları

2 Betonarme Yapılarda Proje Hataları ve Tehlike Oluşturabilecek Durumlar
Kirişsiz Balkon Döşemeleri Kolona Yapıştırılan Kirişler Kısa Kolon Davranışı Güçlü Kolon Zayıf Kiriş Hataları Köşe Kolon Hataları Kirişsiz Döşeme Uygulamaları Yetersiz temel Yüksekliği Yumuşak Kat Saplama Kiriş

3 Kirişsiz Balkon Döşemeleri
Betonarme yapının riskli olan kısımlarından biridir .Sadece bir kenarından yapıya bağlıdır . Özenli projelendirmesi ve yapılması gerekir. En çok yapılan hata üstte olması gereken donatıların alta yada ortaya konmasıdır.

4

5

6 Kolona Yapıştırılan Kirişler
Kirişler kolona oturtulmak yerine yanına yapıştırılır bu durumda daha iyi performans elde edebilme imkanımız varken daha az performans elde etmiş oluruz. Ayrıca kolonlarla kirişlerin aksı uyuşmayacağı için dış merkezlik oluşur.

7

8

9 Kısa Kolon Davranışı Kısa kolon davranışı dediğimizde aklımıza boyu kısa olan kolonlar gelmemeli .Kolonun komşu kolonlara göre olan kısalığıdır . Bant pencere , asma kat gibi nedenlerden meydana gelir .Bu kolonlar diğerlerine göre daha rijit olacağından daha fazla deplasmana karşı koymaya çalışacaktır .Dikkat edilmesi gereken önemli bir konudur.

10

11

12 Güçlü Kolon Zayıf Kiriş
Deprem etkisi ile oluşan kesme kuvveti kolonlar tarafından taşınacağı için kolonların daha güçlü olması istenir . Plastik mafsalların kolon uçlarında değil kiriş uçlarında oluşması gerekmektedir.

13

14

15 Köşe Kolon Genelde çıkmalı yapılarda karşımıza çıkmaktadır. Kolonlar arasında ki kirişler birbirine direk bağlanmak yerine dolaştırılarak bağlanır . Bu durumda köşe kolonlar büyük momentler taşır . Deprem kuvveti köşe kolonlardan diğer kolonlara yeteri kadar taşınamaz .

16

17

18 Kirişsiz Döşemeler Genelde koridorlarda karşımıza çıkar. Uzun,ince ve tek yönde çalışan döşemeler olur. Döşeme yeterince rijit davranamaz yükleri kolonlara düzenli dağıtamaz.

19

20

21 Yetersiz Temel Yüksekliği
Bodrum kat olmadığında ve temel derinliğinin az olduğu durumlarda yapının sıyrılarak devrilmesine neden olur .

22

23

24 Yumuşak Kat Katlar arasında yükseklik farkından , zemin katın otopark , dükkan gibi amaçlar için kullanmasını sağlamak için duvarsız yapılması katlar arasında rijitlik farkı oluşturur buda farklı ötelenmelere yol açacağı için binamızın çökmesine neden olabilir.

25

26

27

28 Saplama Kirişler Kirişleri kolonlara oturtmak yerine bazen kirişe bağlamak zorunda kalabiliriz. Bu durumda kiriş, yükü direk kolona taşıyamaz dolaylı yoldan başka kirişle taşımış olur. Burada yükleri kolona aktaracak kirişin daha rijit olması gerekir . bu kirişte kesme kuvveti , moment daha büyük olur daha çok sehim yapar . Bu tür birleşimlerden yapmadan taşıyıcı sistemimizi daha düzenli yapmaya özen göstermeliyiz.

29

30

31 Öneriler İncelediğimiz slaytta bilgisizlikten kaynaklanan proje hataları ve mal sahibinin istekleri doğrultusunda alternatif çözümler sonucu ortaya çıkan olumsuzlukları gördük. Kolayca ulaşabileceğimiz bu bilgileri öğrenmeden direk paket programlar kullanarak mühendislik yapmayalım. Bir mühendis için yapının görünüşü , güzelliği değil daima güvenliği(dayanımı) en önemli unsur olmalıdır.


"Betonarme Yapılarda Proje Hataları" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları