EKLEM ENFEKSİYONLARI Hem. Nesrin ÖRCÜN 5. Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SEPTİK ŞOK DR BARIŞ VELİ AKIN BAKIRKÖY DR SADİ KONUK EĞİTİM VE
Advertisements

EYLÜL 2014 ÖZGE DEMİR.
Septik Artrit Prof. Dr. Neşe Saltoğlu Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
YENİDOĞANDA AKILCI ANTİBİYOTİK KULLANIMI Dr. Ferhan KARADEMİR MART 2007.
Amaç Öğrenme Hedefleri Katılımcıların; «Genitoüriner sistem hastalıklarının çalışma hayatındaki önemi, çeşitleri, tanı ve korunma yöntemleri hakkında.
SAKARYA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ İl Kanser Koordinatörü Uzm. Dr. Sevda Gürsel.
Romatizmal Kalp Hastalığı Romatizmal Ateş Dr. Alper Beder.
2016 Dünya Sağlık Günü Diyabeti (şeker hastalığını) Yenelim! Dr Pavel Ursu Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi.
Kalıtımsal Bakteri Virüs Parazit Mantar
VEREM NEDİR? NASIL BULAŞIR? KORUNMA YOLLARI NELERDİR? HAZIRLAYAN : FATMA SALDUZ.
Metrik koşullarını sağlıyor mu?
Sağlık Hizmeti Kalite Göstergeleri
 LÖSEV, 24 Eylül 2000 tarihinde, lösemili çocuklara özel, modern tıbbın tüm olanaklarını bünyesinde barındıran 2000'li yılların.
KRONİK OBSTRÜKTİF AKCİĞER HASTALIĞI (KOAH) EPİDEMİYOLOJİSİ
ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve.
AMYOTROFIK LATERAL SKLEROZ (ALS)
ODUNPAZARI ATATÜRK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ.
Ultrasonography versus Computed Tomography for Suspected Nephrolithiasis Dr. Can Bilal'den bir makale sunumu.
ARDS Doç. Dr. Murat GÜNDÜZ ÇÜTF Anesteziyoloji ve Reanimasyon AD.
PNÖMONİ.
YANIKLARDA İLK YARDIM BEÜ ZONGULDAK SAĞLIK YÜKSEKOKULU HEMŞİRELİK BÖLÜMÜ CERRAHİ HASTALIKLARI HEMŞİRELİĞİ A.D.
?. Retrofaringeal apse Giriş Acil servise boğaz ağrısı, ateş, ense sertliği ve stridor gibi belirti ve bulgularla başvurur. Pediatrik popülasyonda sık,
Bel ve Boyun Fıtıkları.
hepatit d hastalığı nedir bulaşma yolları
Hepatit C 11/E SBT Giresun/Bulancak 2016
MENİSKUS YIRTIKLARI.
DİZ AĞRILARI ve EKLEM OSTEOARTRİTİ
AİLEVİ AKDENİZ ATEŞİ Dr. Fatoş Yalçınkaya.
Stres Üriner İnkontinansın Minimal İnvaziv Tedavisi: Mesane Boynu Enjeksiyonu Ayse Veyhürda Dikmen, Polatlı Duatepe Devlet Hastanesi, Üroloji Klinigi,
VENÖZ BASINCIN VENÖZ HASTALIĞIN GELİŞİMİNDEKİ ROLÜ
Zehirlenmeler ve Nutrisyon Sempozyumu
5 HASTALIK RAHŞAN KOLUTEK.
TÜRKİYE’DE ANNE ÖLÜMLERİNİN ANALİZİ
Dışa Atım Bozuklukları
p=0,005 Odds Ratio (Kanser/Diğer) 9,456 (% 95 CI 2,795-31,991)
İkiz eşi anomalili gebelerde klinik yönetimimiz
Girişimsel Tedavisi (nasıl yapıyorum ?)
Hİjyenİk El YIkama Normal sabunlar ve antiseptik özellikli sabunlar kullanılabilir. Bu şekilde geçici mikroorganizmalar uzaklaştırılır ya da öldürülür.
BAKTERİYEL KONJONKTİVİT
FNP GRUBU: fatma ışık, nagehan öztürk, pınar sevindik
SAĞLIKLI ERİŞKİNE YAPILMASI GEREKEN AŞILAR
M Arş. Gör. Dr. Esranur AKBULUT
Akciğerde biriken aşırı, tıbbi tedaviyle düzeltilemeyen, nüks eden ve ciddi solunum sıkıntısı ve ağrıya sebep olan “kanserli ve/veya şilöz sıvının” tedavisinde.
SAĞIM Sağım, süt ineği işletmelerinin en önemli, aşırı özen gerektiren ve aynı zamanda en zor işlerinden birisidir. Günde 25 kg süt veren bir ineğin el.
MEME İLE İLGİLİ DURUMLAR
Mastitis Çeşitleri Mastitis, şekillenen yangının derecesine göre subklinik ve klinik diye 2’ye ayrılır. Subklinik mastitiste, süt ve meme dokusunda gözle.
MASTİTİSLERİN TEDAVİSİ
Tek-gen Hastalıkları.
Amfizematöz Kolesistit
Septik Artrit Prof. Dr. Neşe Saltoğlu Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji.
DEJENERATİF EKLEM HASTALIKLARI
Çocuklarda Korozif Madde alımı
Trabzon Arş.Gör.Dr. Cuma Ali ZOBA.
Prof. Dr. S. Sinan Bilgin El Cerrahisi BD
TUTUM VE ALGILAR.
Kırınım, Girişim ve Müzik
Sağlık Bilimleri Fakültesi
10. Sınıf alan-dal seçimi REHBERLİK SERVİSİ.
KOÜ Hastanesİ’nde Akılcı İlaç Kullanımı Bİlİncİ
ŞEKER HASTALIĞI.
İMMÜN YETMEZLİKLER-1 Prof.Dr. Göksal Keskin
Grup B.
SAMSUN EĞİTİM VE ARAŞTIRMA HASTANESİ
Cerrahi El Yıkama.
C- EPİDOMİYOLOJİ.
VAKA SUNUMU Arş. Gör. Dr. Cuma Ali ZOBA KTÜ Tıp Fakültesi
Grup A.
Öğr. Gör. Dr. Ayşegül Öztürk Birge
Dr Mustafa KURÇALOĞLU1, FIPP Dr Sinan PEKTAŞ1
Multiple Skleroz Akılcı İlaç Kullanımı
Sunum transkripti:

EKLEM ENFEKSİYONLARI Hem. Nesrin ÖRCÜN 5. Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği

Eklem enfeksiyonlarına septik artrit denir Eklem enfeksiyonlarına septik artrit denir Ortopedik acillerden biridir. Ortopedik acillerden biridir.

Tedavideki gelişmelere rağmen özellikle ileri yaştaki hastalarda morbidite ve mortalite belirgindir. Tedavideki gelişmelere rağmen özellikle ileri yaştaki hastalarda morbidite ve mortalite belirgindir. Uygun tedavi ve antibiyotiklere rağmen ciddi komplikasyonlar gelişebilir. Uygun tedavi ve antibiyotiklere rağmen ciddi komplikasyonlar gelişebilir. Uygun tedavi ve müdahaledeki gecikmeler komplikasyonların en sık nedenidir. Uygun tedavi ve müdahaledeki gecikmeler komplikasyonların en sık nedenidir.

Görülme sıklığı Görülme sıklığı Kimlerde (kadın erkek demi?) Kimlerde (kadın erkek demi?) Yaş Yaş

Predispozan faktörler –İmmatür immün sistem –İmmün yetmezlik –Kemoterapotik ilaç kullanımı –Neoplazmlar –Alkolizm –DM –RA (romatoid artrit) –SLE (sistemik lupus eritematozus) –Malnutrisyon –Kronik karaciğer ve böbrek yetmezliği –İV ilaç kullanımı –Daha önce geçirilmiş travma veya artrit

Etkenler Yenidoğanlarda: Yenidoğanlarda: –Streptokoklar –Stafilokoklar –Gram (-) basiller –Candida –Hemofilus influenza

Etkenler Erişkinler Erişkinler –Stafilokokkus aureus : En sık etken –Gonokok (neisseria gonorea) : Adultlarda (40 yaş altında) en sık etkendir. Poliartikülerdir. Daha iyi prognozludur. –Streptokoklar –Gram (-) basiller –Salmonella : SLE’de sık görülür –Gram (-) basiller : (psödomonas aeroginosa) iv ilaç kullananlarda sık görülür.

Ekleme mikroorganizmanın bulaşma yolları: Ekleme mikroorganizmanın bulaşma yolları: –Hematojen yol (kan ile) –Komşuluk yoluyla (osteomyelit veya selülit) –Direkt inokülasyon (cerrahi girişim sonrası, intraartiküler enjeksiyon)

Bakteri sinoviuma ulaşınca akut inflamatuar yanıt başlar. Bakteri sinoviuma ulaşınca akut inflamatuar yanıt başlar. Proteolitik enzimler salınır. Proteolitik enzimler salınır. Kıkırdak matriksi ve kollajen parçalanır. Kıkırdak matriksi ve kollajen parçalanır. Kollajen yıkımı başlamadan septik hadise sonlandırılırsa olay geri dönüşlüdür. Kollajen yıkımı başlamadan septik hadise sonlandırılırsa olay geri dönüşlüdür.

KLİNİK BULGULAR Ödem Ödem Şişlik Şişlik Kızarıklık Kızarıklık Lokal ısı artışı Lokal ısı artışı Ağrı Ağrı Ateş Ateş (yenidoğanlarda teşhis zordur. Çünkü ateş, şişlik, kızarıklık minimaldir yada yoktur) (yenidoğanlarda teşhis zordur. Çünkü ateş, şişlik, kızarıklık minimaldir yada yoktur)

KLİNİK BULGULAR Daha sıklıkla yük taşıyan eklemlerde görülür. (diz, kalça, ayak bileği, omuz, el bileği, dirsek) Daha sıklıkla yük taşıyan eklemlerde görülür. (diz, kalça, ayak bileği, omuz, el bileği, dirsek) Genellikle tek eklem etkilenir. Genellikle tek eklem etkilenir.

LABORATUAR Beyaz küre artışı (hastaların yarısında 10000/mm3 üzerindedir) Beyaz küre artışı (hastaların yarısında 10000/mm3 üzerindedir) Sedimantasyon Sedimantasyon CRP CRP Eklem ponksiyonu : Gram boyama, kültür, hücre sayımı, kristal bakılır. Eklem ponksiyonu : Gram boyama, kültür, hücre sayımı, kristal bakılır. –Sinovial lökosit 50000/mm3 üzerindeyse –%90’den fazla polimorfonükleer hücre –Glukoz içeriği az

TEDAVİ 1- Eklem sterilizasyonu (drenaj, antibiyoterapi) 1- Eklem sterilizasyonu (drenaj, antibiyoterapi) 2- Deformitelerin önlenmesi 2- Deformitelerin önlenmesi 3- Rehabilitasyon 3- Rehabilitasyon

Drenaj Gonokok dışındaki etkenlerde septik artrit tedavisinde drenaj yapılmalıdır. Gonokok dışındaki etkenlerde septik artrit tedavisinde drenaj yapılmalıdır.

Yüzeyel lokalizasyonlu eklemlerde (dirsek, ayak bileği) Yüzeyel lokalizasyonlu eklemlerde (dirsek, ayak bileği) –Multiple aspirasyonlar yapılır. –Uygun antibiyoterapi başlanır. –Fonksiyonel pozisyonda splinte alınır. –Ağrı, şişlik, ısı artışı ve eklem hareket açıklığına bakılır. Düzeliyorsa bu şekilde tedavi edilir. –Eğer bu şikayetler düzelmiyorsa, sinovial lökosit sayısı saat içinde düşmüyorsa açık cerrahi yapılır.

Derin lokalizasyonlu eklemlerde (kalça, omuz) açık cerrahi yapılır. Derin lokalizasyonlu eklemlerde (kalça, omuz) açık cerrahi yapılır. Diz, el ve ayak bileği, omuz gibi eklemlerde artroskopik cerrahi yapılabilir. Diz, el ve ayak bileği, omuz gibi eklemlerde artroskopik cerrahi yapılabilir. Kalça ekleminde artroskopi yapılmaz. Kalça ekleminde artroskopi yapılmaz.

Antibiyoterapi Kültür sonucu gelene kadar ampirik tedavi başlanır. Gram boyama sonucuna göre, eğer gram boyama negatifse en olası bakteriye karşı tedavi başlanır. Kültür sonucu gelene kadar ampirik tedavi başlanır. Gram boyama sonucuna göre, eğer gram boyama negatifse en olası bakteriye karşı tedavi başlanır. Antibiyotikler parenteral verilmelidir. Laboratuar değerleri normale dönünce 2-3 hafta daha oral tedavi sürdürülür. Antibiyotikler parenteral verilmelidir. Laboratuar değerleri normale dönünce 2-3 hafta daha oral tedavi sürdürülür. Genellikle tedavi 4-6 hafta sürdürülür. Genellikle tedavi 4-6 hafta sürdürülür.

Rehabilitasyon Enfeksiyon gerileyince normal eklem fonksiyonu kazandırılmaya çalışılır. (subluksasyon-dislokasyon, kontraktürler önlenmeye çalışılır) Enfeksiyon gerileyince normal eklem fonksiyonu kazandırılmaya çalışılır. (subluksasyon-dislokasyon, kontraktürler önlenmeye çalışılır) –Deformiteyi önlemeye yönelik splintler –İzometrik egzersizler –Aktif ROM egzersizleri Yük binen eklemlere yük verdirilmez. Yük binen eklemlere yük verdirilmez saat sonra aktif-asiste ve pasif ROM egzersizleri başlanabilir saat sonra aktif-asiste ve pasif ROM egzersizleri başlanabilir.

Komplikasyonlar Ölüm (%8-15) Ölüm (%8-15) Eklem sertliği Eklem sertliği Fonksiyon kısıtlılığı Fonksiyon kısıtlılığı Subluksasyon-dislokasyon Subluksasyon-dislokasyon Avasküler nekroz Avasküler nekroz Lokal büyüme kusurları Lokal büyüme kusurları Osteomyelit Osteomyelit Postenfeksiyöz sinovit Postenfeksiyöz sinovit

2 Y, 2 aydır diz ağrısı şikayeti var, aspirasyonda staf. aureus üremiş. Distal femoral epifizde prematür kapanma sonucu varus deformitesi oluşmuş.

Sol kalçada septik artrit sonrası ilak kanatta osteomyelit gelişmiş. Sol kalça ankiloza gitmiş.