Borrelia Recurrentis ÖZGE TUNÇBİLEK 2624. Borrelia lar spiroketler grubuna aittir. Spiroketler;uzun, silindir şeklinde,kendi etrafında spiral şeklinde.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Yanık, Donma ve Sıcak Çarpması
Advertisements

Gıda Mikrobiyolojisi Eğitimi 04 Kasım 2014, Kuşadası Prof. Dr. Kadir HALKMAN Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü 04; Sonuçların değerlendirilmesi.
MADENSEL MADDELER (MİNERALLER)
Prof.Dr.Mehmet Tunç ÖZCAN
TOPLU İŞ MÜZAKERELERİNİN ÖNCELİKLERİ Mato Lalić. Toplu müzakerelerinin öncelikleri ana sendika görevlerinden türemektedir -Maaş -İş koşulları -Kazanılmış.
CP HASTALARINDA SOSYAL HİZMETLER. CP hastalıklı bireyin temel özbakım, sosyal ve mesleki becerileri kullanabilecekleri yeterlilik düzeyine ulaşabilmeleri.
Klinikopatolojik Konferans Nefroloji Dr.Burcu BİLALOĞLU.
BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR Biyoçeşitlilik, bir bölgedeki genlerin, türlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluşturduğu bir bütündür. Başka bir deyişle.
Bizi hasta eden mikroorganizmalar neler? 1- Bakteriler 2- Virüsler 3- Mantarlar 4- Parazitler.
HAZIRLAYAN AYŞE KAÇAR. Hastalılar kullanılan ilaçlar vb. nedenlerle vücut direncinin düşmesi sonucu fırsatçı mikroorganizmalar ağız içinde enfeksiyon.
Eğitim Kültür Alanında İnkılaplar 11.Milli Eğitim Tevhid-i Tedrisat(Öğretim Birliği Kanunu) ve Medreselerin Kaldırılması: (3 Mart 1924) Osmanlı Devleti’nin.
Virüs hastalıkları. Grip İ nfluenza ya da grip, viral bir hastalıktır.viral Sa ğ lıklı insanlarda ortalama bir haftada geçer.
HEMOFİLLİ HASTALIĞI Hemofili hastalığı; Kandaki pıhtılaşmayı sağlayan faktörlerden faktör 8 (VIII) ve 9 (IX)’un hayat boyu eksik ve kanın pıhtılaşmasının.
VEREM NEDİR? NASIL BULAŞIR? KORUNMA YOLLARI NELERDİR? HAZIRLAYAN : FATMA SALDUZ.
EĞİTSEL OYUNLAR DOÇ. DR. GÜLTEN HERGÜNER BÖLÜM: 4
Boşaltım sistemi.
EĞİTSEL OYUNLAR DOÇ. DR. GÜLTEN HERGÜNER BÖLÜM: 2
ŞEKER(DİABETES MELLİTUS DM) HASTALARININ YAŞAM KALİTESİNİ ARTIRMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER Şeker ya da diyabet denilen hastalık genellikle kalıtsal ve.
GEBELİĞİ ETKİLEYEN HASTALIKLAR
Bordetella.
ÜNİTE 1 HÜCRE BÖLÜNMESİ VE KALITIM MİTOZ BÖLÜNME.
SESİMİZE KULAK VERİN SESİMİZE KULAK VERİN BİLGİ YUVAMIZIN KUZUCUKLARI BİLGİ YUVAMIZIN KUZUCUKLARI.
PNÖMONİ.
SA Ğ LI Ğ IN GEL İŞ T İ R İ LMES İ VE İ L EYLEM PLANI.
hepatit d hastalığı nedir bulaşma yolları
MAYOZ BÖLÜNME. Mayoz bölünme bitki, insan ve hayvanlarda üreme hücrelerinin (sperm, yumurta ve polen) oluşturulmasını sağlar. Canlıların üreme organlarında.
MAYOZ BÖLÜNME. MAYOZ BÖLÜNME:Bitki, insan ve hayvanlarda üreme hücrelerinin (Sperm, Yumurta ve Polen) oluşturulmasını sağlar. Canlıların üreme organlarında.
TETANOS NEDİR. TETANOS, SOLUNUM PROBLEMLERINE VE KAS SPAZMLARıNA YOL AÇAN CIDDI BIR BAKTERIYEL HASTALıKTıR. ÜLKEMIZDE KAZıKLı HUMMA OLARAK DA BILINIR.
Çocukluk Çağı Kanserleri Yrd. Doç. Dr. Tülay KUZLU AYYILDIZ
SEMA ÜNAL- NEZAKET GÖZÜN
5 HASTALIK RAHŞAN KOLUTEK.
VEKTÖRLERLE BULAŞAN HASTALIKLAR VE KORUNMA YOLLARI Rahşan KOLUTEK
PLASMİDLER Bir çok bakteri, kromozomlarından hariç, plasmid olarak adlandırılan küçük non-kromozomal DNA moleküllerine sahiptir. Plasmidler, genellikle.
Ayrık Zaman Hopfield Ağı ile Çağrışımlı Bellek Tasarımı
FNP GRUBU: fatma ışık, nagehan öztürk, pınar sevindik
Trichinella spiralis.
YETİŞKİNLİK DÖNEMİ İlk Yetişkinlik Orta Yetişkinlik Yaş
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
MASTİTİSLERİN TEDAVİSİ
KONU DEĞERLENDİRME TESTİ
KAN TERİMLERİ Yrd. Doç. Dr. Mukadder GÜN.
ADALET PSİKOLOJİSİ YILI GÜZ DÖNEMİ 4. Ders 20 Ekim Cuma.
Necator americanus ve Ancylostoma doudenale
KIRIM KONGO KANAMALI ATEŞİ
KOBAY Araştırmalarda sadece kısa ve sert kıl yapısına sahip İngiliz kobay ırkı ve bu ırka ait Duncan-Hartley, 2 ve 13 soyları kullanılmaktadır. Duncan-Hartley.
TULUMSU YAVRU ÇÜRÜKLÜĞÜ
Swİtch çeşİtlerİ – GÖKÇE TENEKECİ.
MEHTER. MEHTER Cevgan Ucunda gümüşten veya sarı pirinçten yapılan küçük ziller bulunan bir sopa şeklinde müzik aletidir. Bir ince değnek şeklinde.
ŞEKER HASTALIĞI.
UYGUN OLMAYAN İLAÇ KULLANIMLARI
SICAK HASARI ve İLKYARDIM
TEKNOLOJİ VE TASARIM DERSİ 7.D.1. Özgün Ürünümü Tasarlıyorum.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
UYGUN OLMAYAN İLAÇ KULLANIMLARI
Dr. İbrahim ÇETİN Veteriner Hekim GTHB Bursa İl Müdürlüğü
ÖRDEK YETİŞTİRİCİLİĞİ
MİKROORGANİZMALARIN İNVİTRO ÜREME GÖRÜNÜMÜ
ÜREME VE ÇEŞİTLERİ.
OSMANLI TARİHİ Osmanlı Ekonomisi.
Gövde Tatlı patateste gövde ince, uzun ve zayıftır. Bu nedenle kendi başına dik büyüyemez, toprak yüzeyine yayılarak gelişir. Gövde uzunluğu çeşitlere.
2. Isının Işıma Yoluyla Yayılması
C- EPİDOMİYOLOJİ.
EŞEYSİZ ÜREME Bölünerek Üreme Sporla Üreme Tomurcuklanarak Üreme
Kırım Kongo Kanamalı Ateşi
HIYARDA GÖRÜLEN BESİN ELEMENT NOKSANLIĞI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
ÇANKAYA ÜNİVERSİTESİ TEMEL İŞ SAĞLIĞI ve GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ.
HÜCRE BÖLÜNMESİ.
TRANSPOZONLAR HAZIRLAYANLAR SERKAN ÇAM HASAN KESKİN DANIŞMAN
Sunum transkripti:

Borrelia Recurrentis ÖZGE TUNÇBİLEK 2624

Borrelia lar spiroketler grubuna aittir. Spiroketler;uzun, silindir şeklinde,kendi etrafında spiral şeklinde kıvrılmış, gram negatif basillerdir. Boylamasına ikiye bölünerek çoğalırlar. Dış kılıfları ve endoflagellaları vardır. Çok hareketli bakterilerdir.

Borrelia recurrentis‘ in genel özellikleri;

Spiral şeklinde 8-18 µm boy ve µm eninde geniş ve düzensiz 3-8 adet kıvrımlı ve uçları sivri bakterilerdir. Vektör olarak bitleri kullanırlar. Hareketli, sporsuz, kapsülsüz ve gram negatif bir bakteridir.Giemsa ile menekşe rengine boyanır.

Anaerob koşullarda ürerler ve üremeleri çok zordur. Besiyerlerine serum, taze organ parçaları, taze kan katılarak elde edilen besiyerlerinde dahi zor ürerler. Üremeleri zor oldugundan hayvan denekleri özelliklede farelere hayvan kanı enjekte edilerek tanı konulabilir.

YAPTIĞI HASTALIKLAR Borrelia recurrentis,Avrupa dönek ateşi adı verilen vücut bitleri ile bulaşan ateşli hastalık etmenidir. Ateşin yüksek olduğu dönemlerde bakteri kanda bulunur. Ateş dışında baş, bel, eklem ve kas ağrıları, dalak büyümesi ve hafif bir sarılık hastalarda görülebilir.

BULAŞMA YOLLARI, İnsanlar Borrelia recurrentis’in rezervuarıdır. Vektörü insan bitidir. Mükoz memranlar veya deri üzerinde insan bitinin ezilmesi ile vektörden insana bulaşır. Daha sonra kan dolaşımına geçer. Bit ısırması ile bulaşmaz.

KORUNMA YOLLARI VE TEDAVİSİ, Dönek ateşi hastalığı bitlerle bulaştığı için halk sağlığı açısından bitlerle savaşılması gereklidir. İnsanların yaşam koşullarının iyileştirilmesi gereklidir. Tedavisi antibiyotiklerle yapılır. Normal kişilerde Doxycycline ile Hamile ve çocuklarda Erythromycin ile tedavi yapılır.

KAYNAKLAR,