HASEN | HAZAR STRATEGY INSTITUTE Emin Emrah DANIŞ KÜRESEL PETROL PİYASALARI VE FİYATLARI ANLAMAK.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Hâsılat kavramları Firmaların kârı maksimize ettikleri varsayılır. Kâr toplam hâsılat ile toplam maliyet arasındaki farktır. Kârı analiz etmek için hâsılat.
Advertisements

 Bölüm 3: Toplu Sözleşme - Piyasa Ekonomisinden Verilen İlk Taviz Kaynak: Yönetim Ekonomisi – Prof. Dr. İ. Özer Ertuna.
OLAĞANDIŞI DURUMLARIN EPİDEMİYOLOJİK ÖZELLİKLERİ.
Cam Vakıf Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları A.Ş. Ve İştirakleri Sosyal Güvenlik ve Bilimsel Araştırma Vakfı Temsilciler Meclisi Olağan Genel Kurul Toplantısı.
Hasan Hüseyin Savaş EPİAŞ Genel Müdürü
Enerji Taşımacılığı Erce Mola Şehit Kaya Aldoğan Anadolu Lisesi.
Entegre Savaş Zararlı ve hastalık etmenlerine karşı kullanılan çeşitli yöntemlerin birbirini tamamlayıcı, ekosistemdeki dengeyi koruyucu şekilde uygulanmaları...
YATIRIMCILARI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI (2009) (2009) 07/05/10 1.
Yönetim biçimi Cumhuriyet olan Türkiye Cumhuriyeti, Mustafa Kemal önderliğinde 1923'te kurulmuştur. Resmî dili Türkçe‘dir. Demokratik, laik, sosyal bir.
UNI-SET Toplantı Notları
I. TOPLAM GSYİH’DAKİ GELİŞMELER
Mehmet ŞİMŞEK Maliye Bakanı. 2 GLOBAL EKONOMİK GÖRÜNÜM.
2016 Dünya Sağlık Günü Diyabeti (şeker hastalığını) Yenelim! Dr Pavel Ursu Dünya Sağlık Örgütü Türkiye Temsilcisi.
2 Yatırım Karlılık Analizleri Finansal Analizler Basit Yöntemler İndirgenmiş Yöntemler Karlılık Yöntemi Geri Ödeme Süresi Yöntemi Net Bugünkü Değer Yöntemi.
F.Dilvin Taşkın.  Nakit akışı tahminlerinde kavramsal konular.
Sağlık Gözetimi ve Çalışma Ortamı Gözetimi
RUSYA ENERJİ SEKTÖRÜNDE YATIRIMLAR Kasım 2013 A. Yağmur ÖZDEMİR Genel Md. Yrd. Yatırımlar ve Proje Finansman Zorlu Enerji Elektrik Üretim A.Ş.
VAN UÇMAYI SEVDİ, UÇAK VE YOLCU SAYILARI ARTMAYA DEVAM EDİYOR…. TÜRKİYE'DE Kİ TÜM HAVALİMANLARINDA OLDUĞU GİBİ VAN FERİT MELEN HAVALİMANINDA Kİ YOLCU,
Temiz su kaynakları azalıyor. Dünyanın üçte biri sularla kaplı olmasına rağmen ancak yüzde iki buçuk kullanılabilir temiz su bulunuyor. temiz su kaynakları.
 Ülkemizdeki nüfusun sayısı ve nüfusla ilgili veriler yapılan nüfus sayımları ile elde edilir. Bu sayımlar sonucunda, toplam nüfus, nüfusun yaş gruplarına.
 5. Hafta: İç ve Dış Borç  Kamu harcamaları, kamu gelirleri tarafından finanse edilemediğinde; 1.Para basılabilir (emisyon), 2.İç borçlanma yapılabilir,
©McGraw-Hill Education, 2014
ERASMUS+ GENÇL İ K KA2 İ L SOSYAL ETÜT VE PROJE MÜDÜRLÜ Ğ Ü.
SMMM ve YMM’LER İLE DENETİM HİZMETLERİNİN EKONOMİK GELİŞMELERE VE SERMAYE PİYASASINA ETKİSİ Nazım Hikmet YMM, Grant Thornton Türkiye İcra Kurulu Başkanı.
DİRENÇ. Cisimlerin elektrik akımını geçirirken gösterdiği zorluğa direnç denir. Birimi ohm olup kısaca R ile gösterilir. Devredeki her elemanın direnci.
SAĞLIK TURİZMİNDE ÖNEMLİ TIBBİ DESTİNASYONLAR 1. Sağlık Turizminde Öne Çıkan Destinasyonlar Global ölçekte değerlendirildiğinde son yılda bazı ülkelerin.
DÜNYADA SAĞLIK TURİZMİNE GENEL BAKIŞ Öğr.Grv. Dr. Funda AKDURAN.
Seyhan Havzası Sektörel Su Tahsis Planı Hazırlanması Projesi Seyhan Havzası Sektörel Su Tahsis Planı Hazırlanması Projesi 3. Yönlendirme Komitesi Toplantısı.
2 SANAYİ ALANININ ŞEHİR MERKEZİNE GÖRE KONUMU 3 Kastamonu Belediye Başkanlığı olarak şehirdeki her iki eski sanayi sitesinin şehir yerleşik alanı içerisinde.
CLK BOĞAZİÇİ ELEKTRİK Gayrimenkulün Enerjisi Raporu 2016 Yılı – İlk 6 Ay 2 Ağustos 2016.
Dopingli büyümenin öteki yüzü:
TOBİN VERGİSİ.
Güncel Teşvik Bilgilendirme Sunumu
ENERJİ ve SİYASET , İstanbul.
Dopingli büyümenin öteki yüzü:
ASGARİ ÜCRET GERÇEĞİ 8 Aralık 2016, İstanbul.
Makro İktisat.
ENGELSİZ ÜNİVERSİTE FAALİYET RAPORU
ECON 321 ULUSLARARASI İKTİSAT
ÜLKEMİZ VE DÜNYA.
YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI
DÜZHANLAR HİDROELEKTRİK SANTRALİ (HES) PROJESİ
YONT ’TEN GÜNÜMÜZE TÜRKİYE İKTİSAT YAPISI
ŞEHİRLERİN REKABET KRİTERLERİ
İŞLETMELERİN KURULUŞU
Aşağıdaki kavramları açıklayınız
Su Ayak İzi ve Sanal Su ( ) Bu dersin notları, Water Footprint Network web sayfasında bulunan ve Twente University öğretim üyesi Prof. Dr. Arjen.
Rasyonel Beklentiler: Para Politikası
ECON 321 ULUSLARARASI İKTİSAT
FİNANSÇI OLMAYANLAR İÇİN FİNANS
Prof. Dr. Arif YAVUZ İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi
Toplam Arz- Toplam Talep
TARIM EKONOMİSİ İSTATİSTİĞİ
DÜNYADA ORGANİK TARIM Günümüzden yaklaşık 1,5-2 milyon yıl önce ilk insanların dünya yaşamı içinde yer aldığı sanılmaktadır. Bu zamanda dünyada insan yaşamı.
FİNANSAL PİYASALAR VE KURUMLAR
Pazarlama tanımları 1970’li yıllardan önce, pazarlama, hemen hemen tüm pazarlama teorisyenleri tarafından, kar amaçlı işletmelerin, ürünleri ve hizmetleri.
4. ÜNİTE Finansal Analiz Finansal yönetimin temel amacının, işletme değerini maksimize edecek kararlar vermek olduğu ilk ünite belirtilmişti. Piyasa değeri.
ANKARA TABİP ODASI (ATO) DENEYİMİ Dilek ASLAN
Dünyada ve Türkiye’de Su Ürünleri Üretimi
KALKINMA EKONOMİSİ DERS KONULARI
İçerik GELİRİN BÖLÜNMESİ DEVAM ( FAİZ, KAR).
PERFORMANS KAVRAMI PERFORMANSIN BOYUTLARI
İÇİNDEKİLER Kısa – Orta – Uzun Vadeli Borç Kaynakları
BÖLÜM 3: ARZ VE ÜRETİM TEORİSİ
Ürün ve Hizmetler İçin Kapasite Planlaması
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Yönetim Kurulu Başkanı Ekonomide ve bankacılıkta reform;
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
2018 OCAK AYI TÜRKİYE VE MALATYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER
Sunum transkripti:

HASEN | HAZAR STRATEGY INSTITUTE Emin Emrah DANIŞ KÜRESEL PETROL PİYASALARI VE FİYATLARI ANLAMAK

HAZAR STRATEGY INSTITUTE (HASEN) HASEN HAKKINDA 01 Petrol, Yüzde 33’lük payı ile dünya birincil enerji tüketiminde yüksek paya sahip enerji kaynağı durumundadır.

HAZAR STRATEGY INSTITUTE (HASEN) HASEN HAKKINDA 02

HAZAR STRATEGY INSTITUTE (HASEN) HASEN HAKKINDA 03

HAZAR STRATEGY INSTITUTE (HASEN) HASEN HAKKINDA 04

HAZAR STRATEGY INSTITUTE (HASEN) HASEN HAKKINDA 05

HAZAR STRATEGY INSTITUTE (HASEN) HASEN HAKKINDA 06

HAZAR STRATEGY INSTITUTE (HASEN) HASEN HAKKINDA 07 Yıllık ortalama fiyatı 2011’de 111,26 dolar/varil olan brent petrol, 2014 Haziran ortasından itibaren hızlı bir düşüş kaydetmiş ve 2014’te yıllık ortalama fiyatı 98,97 dolar/varile, 2014 yılı sonundaki fiyatı ise 57,33 dolar/varile gerilemiştir. Fiyatlarda sert düşüşlerin yaşandığı süreç 2015 yılında da devam etmiş ve yıllık ortalama fiyat 52,32 dolar/varile düşmüştür. Haziran 2014-Ocak 2016 dönemindeki toplam değer kaybı ise %75’e çıkmıştır.

HAZAR STRATEGY INSTITUTE (HASEN) HASEN HAKKINDA ’de Küresel Petrol Sondajları Yüzde 53 Düştü 2015 yılında dünya genelinde açılan ortalama petrol kuyusu sayısı %53,1’lik düşüşle 2337 adede gerilemiştir yılında ise bu rakam 3578 adetti. Son 5 yılda açılan kuyu ortalaması ise 3262 adet oldu. Kuyu sayılarında en büyük düşüşün ABD’de yaşandığı görülmektedir yılında ABD’de açılan ortalama kuyu sayısı 1862 adet iken 2015 yılında %47,5’lik düşüşle 977’ye geriledi. Kanada’da açılan ortalama kuyu sayısı ise 2015’te bir önceki yıla göre %49,2’lik düşüşle 193’e geriledi.

HAZAR STRATEGY INSTITUTE (HASEN) HASEN HAKKINDA 09 Avrupa’da 2015’te açılan ortalama kuyu sayısı bir önceki yıla göre %19,3’lük düşüşle 117’ye, Asya Pasifik’te %13,4 azalışla 220’ye, Afrika’da %20,9’luk düşüşle 106’ya ve Latin Amerika’da %19,6’lık gerileme ile 319’a indi.

HAZAR STRATEGY INSTITUTE (HASEN) HASEN HAKKINDA 10 Düşük petrol fiyatlarının uzun süre devam edeceği varsayımı altında yaptığı düşük fiyat senaryosuna göre ise düşük petrol fiyatlarının talep üzerindeki uyarıcı etkisiyle birlikte; Petrol talebinin 2020’de 97 milyon varil/gün, 2040 yılında ise 107,2 milyon varil/güne yükseleceği öngörülmektedir. Küresel petrol arzının ise 2020’de 95,3 milyon varil/gün, 2040 yılında ise 103,5 milyon varil/gün seviyesine çıkacağı beklenmektedir.

HAZAR STRATEGY INSTITUTE (HASEN) HASEN HAKKINDA 11 Düşük petrol fiyatlarının uzun süre devam edeceği varsayımı altında yaptığı düşük fiyat senaryosuna göre ise düşük petrol fiyatlarının talep üzerindeki uyarıcı etkisiyle birlikte; talebin 2020’de 97 milyon varil/gün, 2040 yılında ise 107,2 milyon varil/güne yükseleceği öngörülmektedir. Küresel petrol arzının ise 2020’de 95,3 milyon varil/gün, 2040 yılında ise 103,5 milyon varil/gün seviyesine çıkacağı beklenmektedir.

HAZAR STRATEGY INSTITUTE (HASEN) HASEN HAKKINDA 12 Düşük petrol fiyatları nedeniyle yarıdan fazlası derin deniz (offshore) olan petrol ve gaz projesinin nihai yatırım kararının ertelendiği ya da durdurulduğu görülmektedir. Petrol fiyatlarında düşüşün başladığı 2014 yılı ortasından 2015 yılı sonuna kadar 380 milyar dolar değerinde 27 milyar varil petrol eşdeğer rezerv karşılığı olan toplam 68 adet büyük ölçekli yatırım ertelenmiştir.

HAZAR STRATEGY INSTITUTE (HASEN) HASEN HAKKINDA 13 Ertelenen bu yatırımlarının 170 milyar dolarlık bölümü yılları arasında yapılması planlanan yatırımlardan oluşmaktadır. Söz konusu projelerin 2017 sonrasına ötelenmesi nedeniyle petrol fiyatlarının 60 dolar/varil seviyesinin üzerine çıkması gerektiği ve bu projelerden en erken üretimin arasında yapılabileceği değerlendirilmektedir. Projelerin ötelenmesinden dolayı üretimde yaşanacak ertelemenin 2021’de üretimde 1,5 milyon varil/gün, 2025’te ise 2,9 milyon varil/gün seviyesine çıkacağı öngörülmektedir.

HAZAR STRATEGY INSTITUTE (HASEN) HASEN HAKKINDA 14 Doğası gereği enerji yatırımları uzun vadeli, yüksek maliyetli ve riskli yatırımlardır. Enerji projelerinde 1-4 yıl kısa, 5-10 yıl orta, yıl ise uzun vade olarak tanımlanmaktadır. Petrol yatırımlarının gerçekleştirilmesi için ihtiyaç duyulan zaman ve bu yatırımların finansmanının sağlanması için gerekli koşullar, kreditör kuruluşların finansman sağlayacakları projelerin değerlemesinde daha seçici davranmasına yol açmaktadır. Buna ek olarak daralan likidite imkanları gibi yatırımlar üzerindeki temel belirleyici durumundaki faktörler nedeniyle önümüzdeki 10 yılda petrol talebinde yaşanacak artışın karşılanması için gerekli üretim yatırımlarının ciddi riskler ile karşı karşıya kaldığı görülmektedir.