Bir devletin kalkınmasında ticaret yapılan yollara ve denizlere yakın olmasının rolü nedir?

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
AÇLI SEFERLERİ Sedat ALTAŞ.
Advertisements

DÜNYAYI BİRBİRİNE BAĞLAYAN AĞLAR
KARA EKOSİSTEMLERİ Göl Ekosistemleri -Nehir Ekosistemleri
DÜNYA ÜZERİNDE ÖNEMLİ BOĞAZLAR-KANALLAR
DÜNYADAKİ DENİZ ULAŞIMINDA KULLANILAN BOĞAZ VE KANALLAR
Erhan KALAN Mahsum ŞEN Muhammet ÇÖPÇÜ Sercan ONAT
HAZIRLAYAN GÜLÇİN ERENOĞLU
Anadolu Uygarlıkları Lidyalılar.
TÜRK DİLİNİN TARİHİ GELİŞİMİ
COĞRAFİ KEŞİFLER.
6. SINIF SOSYAL BİLGİLER DÜNYAMIZ.
Tarafından yayınlanmaktadır.
COĞRAFİ KEŞİFLER Gülçin ERENOĞLU.
COĞRAFİ KEŞİFLER.
Anadolu ve Mezopotamya Devletleri
ANADOLU SELÇUKLULARI VE HAÇLILAR
DÜNYA ÜZERİNDE ÖNEMLİ BOĞAZLAR VE KANALLAR.
Ticaret nedir? Kral Yolu İpek Yolu Baharat Yolu
COĞRAFİ KEŞİFLER HAZIRLAYANLAR MERAL KARSU NEVZAT ALTIN MEHMET ÖNAL
TÜRKİYE’NİN JEOPOLİTİĞİ
M.Ö 1000 yıllarında Yunanistan’dan göç ederek Ege kıyılarına yerleşen Akalar tarafından kuruldu. Akalar Ege kıyılarında 12 ayrı şehir kurmuşlar ve şehir.
TÜRKİYE’NİN BÖLGELERİ
YAVUZ SULTAN SELİM DÖNEMİ SİYASİ OLAYLARI
Eskişehir Salih Zeki Anadolu Lisesi
AVRUPADA YENİLİKLER.
COĞRAFİ KEŞİFLER HAZIRLAYANLAR MERAL KARSU NEVZAT ALTIN MEHMET ÖNAL.
ANADOLU UYGARLIKLARI.
BÖLGEMİZİ TANIYALIM.
COĞRAFİ KEŞİFLER VE SONUÇLARI
ANADOLU MEDENİYETLERİ
KAZANIMLAR 2. Kaynakların, ürünlerin ve ticaret yollarının devletlerin gelişmesindeki önemine tarihten ve günümüzden örnekler verir.
4 Bölüm MEKÂNSAL BİR SENTEZ: TÜRKİYE MEDENİYET MERKEZİ TÜRKİYE
ÇİN MEDENİYETİ.
Salih Zeki Anadolu Lisesi
UYGARLIKLAR BEŞİĞİ ANADOLU
Sosyal Bilgiler ANADOLU’DA İLK TÜRK DEVLETİ ve BEYLİKLERİ
ANADOLU UYGARLIĞI HİTİTLER UYGARLIGI (MÖ 1700-MÖ700)
BAHARAT YOLU İPEK YOLU KRAL YOLU
,.
10.SINIF KANUNİ SULTAN SÜLEYMAN DÖNEMİ
ANADOLU’DA KURULAN İLKÇAĞ MEDENİYETLERİ
FRİGYALILAR KİBELE GORDİON
ÇANAKKALE SAVAŞI.
FERHAT PAŞA- İRAN BUCAŞ- LEHİSTAN İRAN
DEVLETLER NASIL GELİŞİR?. Ticarette pazara yakın olmak herzaman önemli olmuştur. İlk Çağdan günümüze kadar birçok uygarlık, malların pazarlara ulaştırıldığı.
BİLİM:İnsanlar yaşadığı doğal çevreyi her dönemde kendi ihtiyaçlarına göre düzenlemeye çalışmıştır.Bunun için öncelikle doğanın yasalarını araştırmıştır.bu.
ANADOLU’NUN TÜRK YURDU OLMASI
Anadolu ve Mezopotamya
DÜNYA ÜZERİNDEKİ ÖNEMLİ BOĞAZLAR VE KANALLAR.
Büyük selçuklu devletİ
Nuran BOYRAZ Tarih Öğretmeni HAÇLI SEFERLER İ (1096–1270) XI. yy.'ın sonlarından XIII. yy.'ın sonlarına kadar Hıristiyanların güçlenen Müslüman dünyasına.
OSMANLI VE DIŞ TİCARET. KONU BAŞLIKLARI OSMANLI HAKKINDA DIŞ TİCARET OSMANLI’ DA DIŞ TİCARET OSMANLI DEVLETİ NİN DÜNYA TİCARETİNDEKİ ROLÜ İPEK YOLU SONUÇ.
ANADOLU (TÜRKİYE) SELÇUKLU DEVLETİ.
COĞRAFİ KEŞİFLER Coğrafi keşifler 15.yüzyıl ve 16.yüzyıllarda Avrupalılar tarafından yeni ticaret yollarının bulunması amacıyla başlatılan ve yeni okyanusların.
SBEP TARİHİ İPEK YOLU
GÜZ-IV: OSMANLI DEVLETİ’NİN YIKILIŞININ DIŞ SEBEPLERİ Coğrafi Keşiflerin Osmanlı Devleti’ne Etkisi Ticaret yollarının değişmesi Amerika’dan getirilen altın.
5.HAFTA ANADOLU’NUN TÜRK YURDU OLMASI 1. 2 Doğu ile Batrı arasında doğal bir köprü görünümünde olan Anadolu, coğrafi konumu, iklimi ve doğal güzellikleriyle.
COĞRAFİ KEŞİFLER VE SONUÇLARI
İPEKYOLUNDA TÜRKLER.
Avrupa’da, hangi savaşın sonucunda, Haçlı Düşüncesi ortaya çıkmıştır?
EKONOMİ VE SOSYAL HAYAT / ZENGİNLİK KAYNAKLARI
Eğitimcilere başarılar diler.
TARİHE YOLCULUK KAZANIM: 4 DERS SAATİ
SINIF İÇİ GRUPLAR ARASI YARIŞMA SORULARI
YARARLANILAN KAYNAK SOSYAL BİLGİLER DEV PAYLAŞIM ORTAMI
Coğrafi keşifler. KONULAR Coğrafi keşifler nedir ? Hangi ülkeler coğrafi keşifler yaptı ? Coğrafi keşiflerde neler keşfedilmiştir? Coğrafi keşiflerde.
YAPAN:CANSU KARADUMAN 11-H1 801  OSMANLI- VENEDİK VE AVUSTURYA İLİŞKİLERİ  Osmanlı kaybettiği toprakları almak için önce Venedik daha sonra da Avusturya.
-Göçlerden sonra Orta Asya,da kurulan ilk Türk devletidir. Necdet YILMAZ Sosyal Bilgiler Öğretmeni 2008.
COĞRAFİ KEŞİFLER.
Kazanım SB Konum ile ilgili kavramları kullanarak kıtaların, okyanusların ve ülkemizin coğrafi konumunu tanımlar.
Sunum transkripti:

Bir devletin kalkınmasında ticaret yapılan yollara ve denizlere yakın olmasının rolü nedir?

KRAL YOLU İlkçağda kendiliğinden oluşan bir ticaret yoludur. Aşağı Mezopotamya'da İran Körfezi kıyılarından Anadolu'da Ege Denizi kıyılarına kadar uzanır. Lidyalılar tarafından geliştirilmiştir. Persler zamanında yol boyunca karakollar ve konak yerleri yapılmış, ticaretin yanı sıra askeri amaçla da kullanılmıştır. Yaklaşık 2500 km. Uzunluğunda bakımlı ve düzenli bir yoldur. Anadolu tarihinin bilinen en eski yolu Kral Yolu’dur. M.Ö. 6. yüzyılda Kral Yolu, Efes’ten başlamakta ve Sardes, Gordion, Hattuşaş üzerinden Kayseri’ye varmakta ve Gülek Boğazı’ndan geçerek Susa’ya ulaşmaktaydı. Zaman içerisinde Hattuşaş’ın önemini kaybetmesiyle Kral Yolu Tuz Gölü’nün güneyinden geçmeye başlamıştır

NİNOVA MALATYA SİVAS ANKARA GORDİON SARDES EFES MİLET

BİLİNMEZ Bir ipek böceğinin Kaç yaprak yemesi gerek Geçmişin renklerinde Elbise yapması için Kim bilebilir Kaç kıvrım olduğunu bir nehrin Bulutların kaç kat olduğunu Ne kadar yağmur gerekir Okyanuslar göz yaşlarıyla Dolup taşana kadar

Ömrüm deve sırtında geçti. İpek Yolu’nu avucumun içi gibi bilirim. Çin’den Anadolu’ya ulaşmam yaklaşık ay sürüyor. Yoruldum artık emekli olmak istiyorum. Kervan ticareti (Deve kervanı)

İPEK YOLU Çin'den başlayarak Anadolu ve Akdeniz aracılığıyla Avrupa'ya kadar uzanan ve dünyaca ünlü ticaret yoludur. İpek Yolu’nda bir malın fiyatı batıya gittikçe yükselirdi. İpek Yolu’nda taşınan malların batıya gittikçe fiyatlarının yükselme sebepleri neler olabilir?

İpek Yolu yaklaşık 6400 km lik bir güzergahtır. Bir tüccarın tüm yolu tek başına bir kervanla alması pek mümkün değildir. Bu sebeple belirli pazarlarda mallar el değiştirir bu el değiştirme esnasında her tüccar kendi karını eklerdi. Bundan dolayı taşınan ticari malların fiyatı artardı.

Türk Tarihi, İpek Yolu çevresinde şekillenmiştir. Türkler tarih boyunca bu yola hakim olmaya çalışmışlardır. Hunlar, Uygurlar, Köktürkler, Karahanlılar, Selçuklular, Osmanlılar hakim oldu. Ve tarih boyunca İpek Yolu' na sahip olmanın ayrıcalığını kullanmışlar ticaret sayesinde zenginleşmişlerdir. İpek Yolu’na hangi Türk devletleri egemen olmuştur?

YÜN İPEK PORSELEN GÜMÜŞ ALTIN BAHARAT KUMAŞ

ŞİAN ANSİ KAŞGAR TAŞKENT SEMERKANT BUHARA TEBRİZ ANKARA İSTANBUL

BAHARAT YOLU Baharat Yolu Hindistan' dan başlar Kızıldeniz,Mısır Akdeniz ve Avrupa' ya kadar uzanır. Baharat Yolu' nda daha çok deniz yolcuğulu yapılırdı. Baharatların çoğu Hindistan' da bulunurdu. Taşıma işi genellikle deniz yoluyla yapılırdı. Mısırlılar ve Venedikliler bu yola hakim olan devletlerdi. Daha sonra Osmanlı devletinin Mısır’ı ele geçirmesiyle Baharat Yolu Osmanlı ekonomisine katkı sağlamaya başladı.

TARÇIN KARANFİL ZENCEFİL ZERDEÇAL

KRAL YOLU İPEK YOLU BAHARAT YOLU BU YOLLAR VARKEN, AVRUPALILAR NEDEN BAŞKA YOLLAR ARAMAYA İHTİYAÇ DUYMUŞLARDIR?

İPEK VE BAHARAT YOLUNUN OSMANLI KONTROLÜNDE OLMASI. AVRUPALILARIN DOĞUNUN ZENGİNLİKLERİNE HAKİM OLMAK İSTEMESİ PUSULANIN KULLANILMASI. GEMİCİLİK VE HARİTADAKİ GELİŞMELER

Ümit burnunun keşfi Hint deniz yolunun aşılması Macellan boğazı ve Dünyanın dolaşılması Amerika’nın keşfi

Bering Boğazı

Etkinlik Çalışması ÖRNEK CÜMLELERDOĞRUYANLIŞ Ticaret yolları üzerinde olan ülkeler ekonomik olarak güçlenmişlerdir. Ticaret yolları ile sadece çeşitli ticari eşyalar diğer ülkelere götürülmüştür. Üretim yerinin Pazar yerine yakın olması ticareti olumsuz etkiler. Haçlı seferleri ile Akdeniz limanları, Coğrafi Keşiflerle Atlas Okyanusu limanları önem kazandı. Osmanlı Devleti’nin Süveyş Kanalı’nı açması Akdeniz ticaretinin canlanmasını sağlamıştır.