ÜNİVERSİTELERDE YAPILMASI GEREKEN TEMEL UYARLAMALAR FUNDA ACARLAR Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Bölümü.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BEP : Her bir engelli çocuk için yazılı olarak, bireyin bağlı olduğu eğitim kurumunda oluşturulan birim tarafından geliştirilmiş olan ve engelli çocukların,
Advertisements

ÜNİVERSİTE WEB SAYFALARINDA YER ALMASI GEREKEN ÖZELLİKLER
Yüksek Öğrenimdeki Engelli Öğrenciler
ÖĞRETİM MATERYALLERİNİN SEÇİMİ ve GELİŞTİRİLMESİ
 Sık sık ara vermeye gereksinim duyabilirsiniz.  Öğrenirken ellerinizi kullanabileceğiniz her fırsat size yardımcı olacaktır.  Ders çalışırken hareket.
ADNAN MENDERES ÜNİVERSİTESİ
Açık ve Uzaktan Öğretim Modelleri
ENGELLİ ÖĞRENCİLERİN AKADEMİK ORTAMLARDA DESTEKLENMESİ
SINIFTA KAYNAŞTIRMA UYGULAMALARI
Engeli Öğrenci Platformu
Eğitimde Hedefler Hedef Kaynakları
1.Hafta: Özel Gereksinimli Bireyler ve Özel Eğitim
A.Ekrem ÖZKUL Kürşat ÇAĞILTAY
Makalenin Yazarları: Vehbi Aytekin SANALAN Esra TELLİ Yavuz SELİM
Rejyonal Anestezide Eğitim Problemleri Prof Dr Fuat GÜLDOĞUŞ Ondokuzmayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Algoloji.
Yrd. Doç. Dr. Emre SÜMER Aralık-2011
ANKOS 3. ULUSLARARASI TOPLANTISI 6-7 HAZIRAN 2003 ANKARA.
9.Sınıf Sağlık Hizmetlerinde İletişim
Araçları Sınıflandırma İşlemi
Eğitimde Bilgisayar Uygulamaları
Dr. Süleyman Sadi SEFEROĞLU Hacettepe Üniversitesi, Eğitim Fakültesi
GÖRME ENGELLİ KAYNAŞTIRMA ÖĞRENCİLERİNİN EĞİTİMİ
1 IV. AMAÇLARIN BAŞARILMASI İÇİN GEREKLİ OLAN ÖZEL EĞİTİM VE İLGİLİ SERVİSLERİN BETİMLENMESİ.
Türkiye’deki Üniversitelerde İnternet Tabanlı Akademik Kayıt ve Not Takip Sistemleri (IANTS) Y.Doç.Dr.Ender Özcan Yeditepe Üniversitesi.
PowerPoint’te Görselleri Kullanarak Etkili Sunum Hazırlama
Bu BEP’in Geliştirildiği BEP Toplantısı
KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİNDE DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
BEP NEDİR?. Akdeniz Rehberlik ve Araştırma Merkezi Bireyselleştirilmiş Eğitim Planı.
EŞİT BİR EĞİTİM İÇİN ENGELSİZ KAMPÜS
KAYNAŞTIRMA VE DESTEK ÖZEL EĞİTİM HİZMETLERİ
KEÇİÖREN İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ
ÖZEL EĞİTİM BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM. Özel gereksinimli öğrencinin zihinsel, duygusal, sosyal, dil ve iletişim alanlarında yapabildiklerini dikkate.
Çalışma Yaprağı.
KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİ.
OTMG KAPSAMINDA YAPTIĞIMIZ ETKİNLİKLER GELİŞİM ALANLARI EYLÜLEKİMKASIMARALIKOCAKŞUBATMARTNİSAN MESLEKİ GELİŞİM KİŞİSEL VE MESLEKİ GELİŞM Öğrencilerin.
İÇERİK ÖZEL DEĞERLENDİRME ÖLÇÜTLERİ PUAN DERS KİTABI 1.Kazanımların tümünün doğrudan veya dolaylı yer almaması 2.İçerikte bilimsel hata bulunmaması.
Özürlü Öğrenci Birimleri Engelsiz Üniversite Birimleri 17.MAYIS.2010 Prof. Dr. Bülbin Sucuoğlu
BASAMAKLI ÖĞRETİM PLANI
ÖZEL EĞİTİM HİZMETLERİ SEMİNERİ. EĞİTİM HAKKI Özel gereksinimi ve/veya engeli olan ya da olmayan tüm çocuklar eğitim hakkından yararlanma özgürlüğüne.
Öğretim Yazılımları Hiper metin Hiper ortam Zeki Öğretim Sistemleri Yapay ZekaBenzetişim Sanal Gerçeklik.
BEP BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMLARI.
BRAİLLE YAZI SİSTEMİNDE KULLANILAN ARAÇ VE GEREÇLER
CGL 310 OKUL ÖNCESİ EĞİTİM PROGRAMLARI II DERSİ
Bölüm IV Öğretimde Görsel İşitsel Araçlar
ENGELLİLERİN EĞİTİMİNDE KULLANILAN MATERYALLER
Görme Engelliler.
GÖRME ENGELLİ BİREYLERİN DİJİTAL İÇERİKLERE ERİŞİMİ
AOÖ406 OKUL ÖNCESİNDE KAYNAŞTIRMA PROGRAMLARI
Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi
DOÇ. DR. HATİCE BAKKALOĞLU
ARAŞTIRMA NASIL YAPILIR Araştırma Sürecindeki Aşamalar
ÖĞRETİMSEL UYARLAMALAR
ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ
ENGELLERİ KALDIRAN TEKNOLOJİLER
Bu çalışma 114K725 no’lu TUBİTAK projesi ile desteklenmektedir.
EĞİTSEL VE DAVRANIŞSAL DEĞERLENDİRME- ASSESSMENT Ders 1: Değerlendirme Basamakları Gönderme Öncesi Süreç Prof. Dr. Tevhide Kargın.
KOCASİNAN REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
Engelli Bireylerin Eğitimi Yasası (Individuals with Disabilities Education Act-IDEA)-(1990)
BİLECİK REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
YARDIMCI DESTEK TEKNOLOJİLERİ
OKUL ÖNCESİ EĞİTİM ROGRAMLARI-I
BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI (BEP) HAZIRLAMA BEP Nedir?
BE BEP NEDİR ?.
ENGELLİLERE YÖNELİK TUTUMLARIN DEĞİŞTİRİLMESİ
BİL1007 BİLGİ TEKNOLOJİLERİ VE UYGULAMALARI
Yrd. Doç. Dr. Şule GÜÇYETER Engelli Birim Koordinatörü
BASIN VE HALKLA İLİŞKİLER MÜDÜRLÜĞÜ
Projenin Amacı Projenin en temel amacı okul öncesi sınıflarında engeli olan çocuklarla çalışan öğretmenlerin sınıf içi yeterliklerinin artırılmasıdır.
Sağlık, Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı
BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI (BEP) HAZIRLAMA BEP Nedir?
Sunum transkripti:

ÜNİVERSİTELERDE YAPILMASI GEREKEN TEMEL UYARLAMALAR FUNDA ACARLAR Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Özel Eğitim Bölümü

Üniversitedeki tüm akademik, sosyal ve fiziksel düzenlemelerin herkesin ihtiyaçlarına yanıt verecek biçimde düzenlenmesi.

Bireysel farklılıklar ve gereksinimlerin dikkate alınması. Aynı engel grubundaki bir öğrenci için bulunan çözüm yolu başka bir engelli öğrenci için uygun olmayabilir.

 Öğretim materyallerini uyarlama  Öğretimi uyarlama  Değerlendirmenin uyarlanması  Fiziksel çevrenin uyarlanması

Öğretim materyallerini uyarlama  Ders içeriği ve işleyiş planı. Sınavlar, öğretim materyali ve öğretim stratejileriyle ilgili olarak öğrenciyle dönem başında bireysel görüşme.  Öğrenme güçlüğü olanlar için ders içeriğinin ayrıntılı hazırlanması, etkinliklerin zaman ve sırasının belirlenmesi.  Okuma materyallerinin listesinin dönem başında verilmesi.  İletişim ve hareket için yardımcı cihazların, teknolojinin (odyo-teyp, hesap makinası, ses kartları, harfleri büyüten program vb.) kullanımı.

 Kitap, sunu, ders notları gibi tüm ders materyallerinin öğrencilerin gereksinimlerine göre farklı formatlarda sunulması. Görme engelliler için yazılı ders materyallerinin (kitap, ders notu vb.) elektronik ortam, Braille, odyo-teyp, büyük puntolu materyal gibi alternatif formatlarda sunulması. İşitme engelliler için derste gerekebilecek işitsel materyallere yönelik görsel bir format düşünülmesi.

Öğretimi uyarlama  Derse devam etme ölçütleri her öğrenci için aynıdır.  Engelli öğrencinin dersin gerekliliklerini yerine getirmede diğer öğrencilere göre bir ayrıcalığı olmamalıdır.  Ders anlatımında engelli öğrenciler için yapılabilecek düzenlemeler Not tutma için yardımcı İşitme engelli öğrenciler için derste işaret dili bilen çevirmen

Öğretim sırasında işitme engelli öğrenciler için görsel, görme engelliler için ise işitsel materyalden yararlanmak. - İşitme engelliler için görsel materyallerin kullanımı, yazılı anlatımların bulunması, duyuruların tahtaya yazılması, tekrara yer verilmesi. - Görme engelliler için görsel materyallerin (resim, tablo vb.)sesli olarak betimlenmesi. Dersin teybe kaydı

Fiziksel engelliler için okuma, çalışma, cevaplama vb. için ek süre Öğrenme güçlüğü olanlar için uygun hız, yapılandırılmış ve açık sunum, tekrar  Verilen ödevlerde bazı uyarlama ve değişiklikler yapılması. Ödevin tamamlanması için daha fazla zaman gerekebilir. Engelli öğrencinin ödevleri diğer öğrencilerden daha önce öğrenmesinin sağlanması.

Değerlendirmenin uyarlanması  Alternatif sınav formatları kişinin engel türüne ve engelinin düzeyine göre farklılık gösterebilir. - Okuyucu yardımı - Yazıcı yardımı - Teyp kaydı, bilgisayar, hesap makinası kullanımı - Braille formatı - Sınav kağıdının daha büyük puntoda sunulması - Sözlü sınav

 Ek süre  Ayrı odada sınava alma  Sınavda ara verme  Sınav sorularının gerektiğinde aynı bilgiyi ölçen eşdeğer başka sorular ile değiştirilmesi.

Fiziksel çevrenin uyarlanması  Herkes için ulaşılabilir kampus. Yurt, yemekhane, kütüphane, sınıf vb. üniversite içinde yer alan her bina ile ilgili düzenlemelerin yapılması.  Kampuste her binanın yeri ile ilgili haritalar olması. Görme engelliler için dokunsal olabilir. Kampus içindeki tüm tabelaların, yönlendirmelerin ve sınıfları yerini gösteren planların Braille alfabesiyle hazırlanması.  Fiziksel engelliler için merdivenlerde, kaldırımda rampa olması.

 Kampus içi ulaşım hizmetleri  Fiziksel engelliler, görme engelliler için ulaşılabilir sınıflar, gerektiğinde sınıfın ulaşılabilir bir sınıfla değiştirilmesi  Oturma yeri  Asansörler  Tuvaletler

Teşekkürler...