BİYOM BİYOM; aynı iklim koşullarının yaşandığı ve bunun paralelinde aynı bitki örtüsüne sahip olan geniş coğrafi alanlardır. Canlıları ve yaşadıkları ortamı.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
Advertisements

5.ÜNİTE ÜLKEMİZ VE DÜNYA DÜNYADA NÜFUS DAĞILIŞI VE EKONOMİK FAALİYETLER.
OKYANUSLAR. Okyanuslar kıtaları birbirinden ayıran engin, ve açık denizlerdir. Yeryüzünün yaklaşık üçte ikisini (%70) kaplarlar ve bu alanın yaklaşık.
TÜRKİYENİN İKLİMİ Türkiye'de gerek matematik konumun gerekse özel konumun etkisiyle birden fazla iklim görülür. Ülkemizde dört mevsim belirgin olarak görülür.
Türkiye'nin İklimi Türkiye, genelde Akdeniz ikliminin etkisi altındadır. Ancak bununla beraber, birbirlerinden belirgin farklarla ayrılabilen karasal ve.
Çevre ve Ekoloji Canlı varlıkların hayati bağlarla bağlı oldukları, değişik şekillerde etkiledikleri ve etkilendikleri bu mekan birimlerine yaşamam ortamı.
Yönetim biçimi Cumhuriyet olan Türkiye Cumhuriyeti, Mustafa Kemal önderliğinde 1923'te kurulmuştur. Resmî dili Türkçe‘dir. Demokratik, laik, sosyal bir.
Türkiye’de Tarım. Türkiye'de Tarım İnsanların toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetine tarım denir.
BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR Biyoçeşitlilik, bir bölgedeki genlerin, türlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluşturduğu bir bütündür. Başka bir deyişle.
SERA KURULUŞUNDA ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
DAĞLARI: Ortalama yükseltini az olduğu Marmara Bölgesi’nin yerşekilleri engebeli bir yapıya sahip değildir. Trakya’daki Işık, Koru ve Yıldız Dağları ile.
COĞRAFYA PROJE ÖDEVİ ÖZGÜR SÖNMEZ 10/A Ulaşım Nedir ?
İklim ve İklim Elemanları SICAKLIK. Bilmemiz Gereken … Isı : Cisimlerim potansiyel enerjisidir. Sıcaklık : Isının dışa yansıtılmasıdır.Birimi santigrat.
TÜRK KÜLTÜRÜNÜ OLUŞTURAN UNSURLAR VE TÜRK KÜLTÜRÜ
SU KAYNAKLARI-OKYANUSLAR VE DENİZLER Su Döngüsü:
COĞRAFİ KONUM COĞ®AFYA NOTLA®I COĞRAFYA FİZİKİ coğrafya -Doğa olaylarını konu alır. -Klimatoloji-Jeomorfoloji-Biocoğrafya -Matematik coğr. GENEL COĞRAFYA.
CANLILARIN DAĞILIŞINI ETKİLEYEN PALEOCOĞRAFYA ÖZELLİKLERİ
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
GÖLLER VE AKARSULAR.
OMURGALI HAYVANLAR Omurgalı hayvanlar Omurgalıların Genel Özellikleri
İKLİM NEDİR Türkiye,iklim kuşaklarından ılıman kuşak ile subtropikal kuşak arasında yer alır. Türkiye’nin coğrafik konumu ve yeryüzünün aldığı şekiller.
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ.
Coğrafya Performans Ödevi
DÜNYANIN YAPISI VE GENEL ÖZELLİKLERİ. Mavi Gezegenimizi Tanıyalım ve Koruyalım  Üzerinde yaşadığımız Dünya Samanyolu galaksisine ait Güneş sistemindeki.
Çöl Biyomu Ve Tundra Biyomu
Hoş Geldiniz FEYAZ BİLGİ COĞRAFYA ÖĞRETMENİ SULTANBEYLİ KIZ ANADOLU İMAM-HATİP LİSESİ.
HAZIRLAYAN; MİRAÇ ÖKSÜZ 10rdtvtkn-91
Dünyamız belirli katmanlardan oluşmuştur.  Hava küre  Su küre  Yer kabuğu  Ateş küre  Çekirdek.
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
Ekolojinin Tanımı Eko+loji
BİTKİLER ATLIOĞLU İLKÖĞRETİM OKULU 5-B SINIFI HAZIRLAYANLAR
MAYOZ BÖLÜNME. Mayoz bölünme bitki, insan ve hayvanlarda üreme hücrelerinin (sperm, yumurta ve polen) oluşturulmasını sağlar. Canlıların üreme organlarında.
TÜRKİYE’NİN GÖLLERİ Göl: Kara içerisinde yer alan durgun su kütlelerine göl denir. TÜRKİYE’DE GÖLLERİN ÖZELLİKLERİ 1- Bazı göllerin suları tatlı, bazıları.
ÇEVRE-SAĞLIK ETKİLEŞİMİ
BAKTERİLER ALEMİ. BAKTERİLER ALEMİ BAKTERİLER ALEMİ Prokaryot hücre yapısı taşırlar. Birçok farklı kimyasal ve fiziksel ortamda yaşayabilirler. Çok.
TIBBİ BİTKİLERİN YAYGINLAŞTIRILMASI VE TARIMI
Savana(lar) Tropikal yağmur ormanları Tropikal yağmur ormanları Alpin tundrası Tundra Tropikal yağmur ormanları Çöl Çöl.
ÜLKEMİZ VE DÜNYA.
FOSİLLER (Özel Dicle Fırat Koleji)
COĞRAFİ KONUM.
AYŞE ÖZEL MERYEM ÖZDEMİR MERWAN RUBAR BEYAZGÜL MUHAMMED ENES YILDIRIM
ÜREME, BÜYÜME VE GELİŞME
ADI :Kuzey Eftal SESLİOKUYUCU
Hayvan refahına uygun koşulların belirlenmesi
Toprak nasıl oluşur Fen konusu.
YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ.
İç sular Zoo bentozu Ders Doç. Dr. Utku Güner
HALİM GÜNEŞ.
1-HETEROJEN KARIŞIMLAR (ADİ KARIŞIMLAR):
ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER
YEM KÜLTÜRÜNÜN İLKELERİ
TOPRAK BİLİMİNE GİRİŞ Jeoloji Mühendisliği
BİY 483 ÇEVRESEL ETKİ DEĞERLENDİRME
İLBEY ☾★. Büyüklükleri ve yaşayan canlıları değişim gösteren bu biyomların en önemli besinini yağmur ve eriyen kar suları oluşturur. Pelajik bölge: Balık,
YAVRU YETİŞTİRME Su Ürünleri Yetiştiriciliğinin Temel Esasları
Sayılarla WWF 50+ yıllık tecrübe (Kuruluş yılı 1961) 100+ ülke Yıllık
HAZIRLAYAN: FERİDE MÜRŞİDE ARSLAN
5. SINIF SOSYAL BİLGİLER 3. ÜNİTE: Bölgemizi Tanıyalım
1- Elementler ve Elementlerin Özellikleri :
BİY 422 BİTKİ EKOLOJİSİ PROF. DR. LATİF KURT
YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ.
HAYVANLARIN SINIFLANDIRILMASI.
Hayvanlar Hayvan yetiştirme sistemlerinin yerini belirtirken en çok göz önüne alınması gereken iklim elemanlarından biri yağıştır.
ATMOSFER VE KATMANLARI - HAVA OLAYLARI
Türkiye'nin İklimi Türkiye, genelde Akdeniz ikliminin etkisi altındadır. Ancak bununla beraber, birbirlerinden belirgin farklarla ayrılabilen karasal ve.
Canlıların Büyüme ve Yaşamasına Etki Eden Faktörler
ASİT VE BAZ TANIMLARI Arrhenius a göre Asit : sulu çözeltilerine H+ iyonu veren maddeler Arrhenius a göre Baz : sulu çözeltilerine OH- iyonu veren maddeler.
FOTOSENTEZ.
Sıcaklık Meyve ağaçlarının gelişmesi ve verimliliği sıcaklık ile yakından ilgilidir. Sıcaklığın yüksekliği veya düşüklüğü metabolik olayları farklı şekillerde.
TÜRKİYE GÖLLERİ TÜRKİYE’DE GÖLLER VE OLUŞUMLARI Göller; sularının tatlı, acı ve tuzlu olması bakımından farklılık gösterirler. Bu durum; a) Göl tabanının.
Sunum transkripti:

BİYOM BİYOM; aynı iklim koşullarının yaşandığı ve bunun paralelinde aynı bitki örtüsüne sahip olan geniş coğrafi alanlardır. Canlıları ve yaşadıkları ortamı içine almaktadır. Her biyom kendine özgü iklim, hayvan ve bitki türüne sahiptir. Biyomlar iklim koşullarına bağlı olarak ayrılmıştır. Her biyomun sahip olduğu egemen bitki örtüsü o biyomda yaşayan hayvan türlerini etkilemektedir.

SUCUL BİYOMLAR Biyosferin en büyük kısmını kaplayan su biyomları durgun veya hareketli su kütlelerinden oluşur. Durgun olanlarına gölleri, hareketli olanlarına da akarsu ve nehirleri örnek verebiliriz.

Tatlı su biyomları: Göl Biyomları: Büyüklükleri ve yaşayan canlıları değişim gösteren bu biyomların en önemli besinini yağmur ve eriyen kar suları oluşturur. Pelajik bölge: Balık, kurbağa gibi canlıların yaşadığı bölümdür. Bentik bölge: Organik ve inorganik madde içeren kısımdır. Karakteristik hayvanları: Levrek, kurbağa, siyanobakteri, sazan, algler. Karakteristik bitkileri: Sazlık, kamış ve nilüfer. Ülkemizde Ulubat, Manyas, Sapanca v.b. göller bulunmaktadır.

Tatlı Su Biyomları:Saz,kamış,nilüfer gibi bitkiler.Balıklar,kurbağalar,solucanlar,

Akarsu biyomları: Akış hızı az ve fazla olarak bulunur. Akış hızı fazla olan akarsu biyomlarında alg, sürüngen ve kara yosunu gibi canlılar yaşamaktadır. Akış hızı az olanlarda, solucan, yumuşakça ve alabalık bulunur. Akarsu biyomlarında, alabalık, kefal ve sazan balıkları yaşamaktadır. Kızılırmak, Fırat, Yeşilırmak, Sakarya ve Aras ülkemizde bulunan akarsu biyomlarından birkaçıdır.

Sulak alanlar: Su ile kaplı alanlardır. Çok çeşitli canlılar içermesinden dolayı en zengin biyomlar arasında gösterilmektedir. Özellikle sivrisinek kaynağı oldukları için kurutulan sulak alanlar ekolojik dengeye son derece zarar vermektedir. Nerede görülür ? Türkiye'de Sultan Sazlığı, Göksu Deltası ve Yeşilırmak Deltası. Karakteristik bitkiler: Bataklık, turbalık ve sazlık.

Tuzlu su biyomları: Deniz ve okyanusları ifade eden tuzlu su biyomları, zengin biyoçeşitliliğe sahiptir. Tuzlu su biyomlarında aşağı doğru inildikçe sıcaklık düşmekte, ışık azalmakta buna bağlı olarakta canlı çeşitliliği değişmektedir. Işığın fazla oranda hissedildiği üst bölüm fitoplankton, zooplankton ve küçük balıklar bakımından zengindir. Tuzlu suda yaşayan canlıları belirleyen faktörler: dalgalar, tuzluluk, sıcaklık, basınç, ışık ve akıntılardır. Karakteristik hayvanları: Deniz anası, midye, solucan, balık, fok ve mürekkep balığı.

Genellikle %3 lük tuz derişimine sahip sular tuzlu su biyomları içerisinde kabul edilmektedir. En büyük tuzlu su biyomları deniz ve okyanuslardır. Canlılar için büyük bir yaşam alanıdır. Denizler bulunduğu bölgeye göre farklı özellikleri bünyesinde barındırmaktadır. Denizlerde yaşayan canlı türleri genellikle derinliğe göre değişmektedir. Denizlerin akarsular ile beslenme noktaları en verimli bölgeleridir. Deniz ve okyanusların canlı çeşitliliğinin bol olduğu noktalar suyun üst kısımlarıdır. Tuzlu su biyomlarında derine doğru gidildikçe yaşayan canlı sayısı azalmaktadır. Bunun nedeni buralarda bulunan oksijenin yetersiz olmasıdır. Ayrıca derinlerde canlı yaşamını olumsuz etkileyecek gazlar bulunmaktadır.

Deniz Biyomları: Bitkisel planktonlar. Balık türleri,midye,yengeç,ahtapot,deniz anası,deniz yıldızı,