YAZIM KURALLARI.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Bu sunumda yazım kuralları konusu içerisindeki sayıların yazımı ve satır sonundaki kelimelerin yazımını işleyeceğiz. ADI SOYADI : İmran Yücel BÖLÜMÜ :
Advertisements

“-de” Hal ekinin Ve “-de” Bağlacının Yazılışı ► DURUM EKİ OLAN “-de” ♫ Kendinden önceki sözcüğe bitişik yazılır.(Her yerde aradım) ♫ Ünlü uyumunu bozmaz.(Okulun.
VARLIKLARA VERİLİŞLERİNE GÖRE ADLAR
Noktalama işaretleri, yazıda okuyuşu kolaylaştırmak, doğru anlaşılmayı sağlamak için kullanılan yardımcı işaretlerdir.
Algoritma.  Algoritma, belirli bir görevi yerine getiren sonlu sayıdaki işlemler dizisidir.  Başka bir deyişle; bir sorunu çözebilmek için gerekli olan.
İnsanlar; duygu, düşünce ve isteklerini cümlelerle dile getirir. Cümleler ise sözcüklerden oluştuğu için sözcükler, dilin en önemli öğesidir. Sözcükler,
1 SÖZCÜKTE ANLAM ÖZELLİKLERİ TÜRKÇE / Sözcükte Anlam Özellikleri.
Varlıkların Özelliklerini Belirten Kelimeler (Sıfat – Ön Ad)
Değerli Arkadaşlar, aşağıdaki sorular 7. ve 8. sınıflar için özel hazırlanmış dil bilgisi kitabımızdan yararlanılarak oluşturulmuştur. Kendi okulumuzda.
Ad (İsim) Ad (İsim) Çeşitleri Özel Ad Cins Ad
Göksel KURT Türkçe Öğretmeni1 1. BÜYÜK ÜNLÜ UYUMU.
NOKTALAMA İŞARETLERİ:Yazıda ” karışıklıkların önüne geçmek, yanlış okumayı önlemek, okumayı ve anlamayı kolaylaştırmak, cümlenin yapısını ve duraklama.
ALFABETİK SIRA. 1. İlk harfe göre sıralanır. 2. İlk harfler aynı ise sırayla diğer harflere bakılır. Yalı Yaban Yeşil Yemin 1- yaban 2- yalı 3- yemin.
AHİLİ K Güçlü bir sivil toplum örgütü. ESKİ BİR SİVİL TOPLUM ÖRGÜTÜMÜZ; AHİLİK Bilindiği gibi Türklerin tarih sahnesine çıkışı neredeyse insanlık tarihi.
İSİM GRUBU. Bu konu için önerilen literatür: 1. İSİM TAMLAMASI: Leyla Karahan, Türkçede Söz Dizimi, Akçağ Yayınları, 2008, İYELİK GRUBU VE İSİM.
1 ZAMİRLER Dil, kısa, öz anlatımı sever. Konuşurken, yazarken gereksiz, sevimsiz tekrarlardan kaçınmak için, daha önce anılan bir ismin yerine, onu karşılayacak.
SES BİLGİSİ MUSTAFA DEMİRCAN.
Türk Dili I Hafta 14 1 TÜRK DİLİ I Okutman Vedat BALKAN Hafta 14.
NOKTALAMA İŞARETLERİ. 1.NOKTA(.) 1.NOKTA(.) Bitmiş cümlenin sonunda kullanılır: Okula geldim. Bitmiş cümlenin sonunda kullanılır: Okula geldim. İsimlerin.
TANIMI: TANIMI: Görevdeş sözcükleri,söz öbeklerini veya cümleleri birbirine bağlayan sözcüklere bağlaç denir. Genel olarak söylenirse ya görevdeş öğeleri.
AKIL (ZİHİN) HARİTASI.
1. Ders Bir, İki ve Üç Yazarlı Eserlerin Kataloglanması Prof. Dr. Bülent Yılmaz Arş. Gör. Tolga Çakmak.
KONU: ATATÜRK ÖNDERLİĞİNDE ÖLÇÜLERDE YAPILAN YENİLİKLER
MORFEMLER. MORFEM TÜRLERİ Şu örneklere bir göz atalım: Boyacının elleri beyaz. Öğrencilerde hefer olmalı.
ÖRGÜTLERDE İLETİŞİM TÜRLERİ
SES BİLGİSİ SES: 1-Kulağımızla duyabildiğimiz, doğadaki titreşimlere ses denir. 2-Dilin en küçük parçasına “ses” denir. HARF: Dildeki seslerin, yazıdaki.
TAMLAMALAR.
BRAİLLE YAZI KISALTMA SİSTEMİ
Sözsüz İletişimin Özellikleri
Büyük Harflerin Kullanıldığı Yerler
SIFAT ( ÖN AD) ÖRNEKLER: * Beyaz tahta * Görgülü kişi
Varlıkları daha iyi anlatabilmek için bazen daha tanıtıcı sözcükler kullanırız. Bu sözcükler isimlerin önüne gelerek onları renk, şekil, durum, sayı vb.
TÜRKÇE EŞ ANLAMLI KEL İ MELER. EŞ ANLAMLI KEL İ MELER NED İ R EŞ ANLAMLI SÖZCÜKLER (Anlamdaş Sözcükler) Sesleri farklı, anlamları aynı olan sözcüklere.
ZAMIRLER(ADILLAR). ZAMİR (ADILLAR) İsimlerin yerine kullanılan sözcüklerdir. Bütün zamirler sıfatlardan farklı olarak isim çekim eki alabilir.
Bölüm 2 C Dilinin Temelleri
YAZIM (İMLÂ) KURALLARI
KONULAR BÖLÜM: Kesirler, Ondalık Kesirler, Yüzde
T.C MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI TEMEL EĞİTİM GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
Metinlerin Sınıflandırması
KEVSER KURNAZ TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ 2. SINIF - II. ÖĞRETİM
KONU:SIFAT(ÖNAD) Varlıkların Özelliklerini Belirten Sözcükler
MORFEMLER.
. , ; : … ? ! - ′ / ( ) − ″ “ ” TÜRKÇECİNİN AŞKI Sevgilim( )
YAZIM KURALLARI FAHRİYE ŞAHİN 9/C NO:134 BÜNYAN ANADOLU LİSESİ.
PARAGRAF Hüdayi Can Çankırı, 2015.
10. HAFTA TUR181 TÜRK DİLİ l.
Adlar (İsimler) Ad soylu sözcükler Fiiller
TÜRKÇE FATMANUR ŞAHİN 6/A 523.
DOĞAL SAYILAR TAM SAYILAR
Yazım kuralları konusunun önemli bölümlerinden birisi de –de ve –ki eklerinin yazımıdır. Bu belgede konu ayrıntılı olarak işlenmiştir. ADI: AYDIN SOYADI:
SÖZ SANATLARI SUNUSU.
10. HAFTA TUR181 TÜRK DİLİ l.
TEMEL GEOMETRİK KAVRAMLAR VE ÇİZİMLER
Kedi, köpek, tarak, çekiç, anne, dayı, ayak,
KÜMELER HAZIRLAYAN : SELİM ACAR
Yazı Sistemleri.
Sözcük Türleri İsimler(Adlar)
HAZIRLAYAN: DAVUT DOĞAN
Okul Öncesi Dönemde Fen Eğitimi
SES BİLGİSİ Ali MUTLU MUTLUCAN.
KONUMUZ 5. SINIF ÖĞRENCİLERİNE YÖNELİK, KİTABIMIZIN 4. ÜNİTESİDİR
HAZIRLAYAN: DAVUT DOĞAN
Türkiye Atıf Dizini nedir?
Öğr. Gör. Asuman Reyhan KURT
Prof. Dr. Eşref ADALI Doç. Dr. Şule Gündüz Öğüdücü Sürüm-B
ZAMİRLER(ADILLAR) 6.SINIF.
CİHANGİR ÇAĞLAR ZAMİRLER
TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI II DERS XI
Ders İçeriği Nicel araştırma adımları
SESBİLGİSEL GELİŞİM Dil EdİNimi-4. Hafta.
Sunum transkripti:

YAZIM KURALLARI

YAZIM KURALLARI 1-KÜÇÜK VE BÜYÜK HARFLERİN YAZILIŞI Cümlenin ilk sözcüğü büyük harfle başlar. ÖRNEK:Sokakta gürültü arttı. Özel isimler büyük harfle başlar. ÖRNEK:Kahve halkı Selim Paşayı aralarında görünce çekindiler.

Kişilerin unvanları ve adları büyük harfle başlar. ÖRNEK:Ayşe Hanım ,Öğretmen Ali Şiirde dize başları büyük harfle başlar. ÖRNEK:Yaş otuz beş yolun yarısı eder Dante gibi ortasındayız ömrün

Kitap adları ve yazı başlıkları büyük harfle başlar, her sözcüğün ilk harfi büyük yazılır. ÖRNEK:Kaşağı Nutuk Özel adların kısaltmaları büyük harfle başlar, her sözcüğün ilk harfi büyük olur. ÖRNEK:TBMM,TDK,

Kısaltmaların ilk harfi büyük olur. ÖRNEK:Alm,İng Tamlama biçiminde kurulmuş özel isimlerin ilk harfleri büyük olur. ÖRNEK:Ağrı Dağı Ay ,güneş ,dünya sözcükleri astronomi terimi olarak kullanıldıkları zaman büyük harfle ;diğer zamanlar küçük harfle yazılır. Dünya ,Güneşin etrafında döner.

Bir başka kimseden alıp tırnak içinde verdiğimiz aktarmaların ilk sözcüğü büyük harfle başlar. “Bir dakika geliyorum .”dedi Mektuplarda hitapların ilk sözcüğü büyük harfle başlar. ÖRNEK:Sevgili babacığım

Resmi yazılarda hitap sözcükleri büyük harfle başlar. ÖRNEK:Sayın Profesör Cümle rakamla başlamışsa ondan sonra gelen sözcüğün ilk harfi küçük yazılır. ÖRNEK:V. sınıf, ///. blok,V/. daire İki noktadan sonra örnekler, küçük harfle yazılır. ÖRNEK:V. sınıf, ///. blok, V/. daire İki noktadan sonra örnekler, küçük harfle yazılır. ÖRNEK:Yaz sebzeleri:patlıcan, biber, domates,…

Gazete, dergi adlarını her sözcüğü büyük harfle başlar. ÖRNEK:Resmi Gazete Din ve mitoloji kavramları büyük harfle başlar. ÖRNEK:Allah, Cebrail Ülke adları ve bu adlardan sonra gelen cumhuriyet ve krallık sözcüklerinin ilk harfi büyük yazılır. ÖRNEK:Amerika Birleşik Devletleri

2-Sayıların yazılışı Sayılar hem rakamla hem de yazıyla yazılabilir küçük sayılar,yüz ile bin sayılar ve daha çok sanatsal özelliği bulunan metinlerde geçen sayılar yazı ile gösterilir. ÖRNEK:Üç hafta Saat, para tutarı, ölçü, istatistik verilere ilişkin sayılar yazılırken rakamlar kullanılır. ÖRNEK:Sabah saat 7,00’idi.

Saat ve dakikalar metin içinde yazıyla yazılabilir. ÖRNEK:Saat sekizi on geçiyordu. Kompozisyon içinde veya edebi eserlerde sayılar rakamla değil yazı ile yazılır. Her sayının ayrı yazılması gerekir. ÖRNEK:Bin otuz yedi Banka işlemlerinde, vb. işlemlerde sayılar bitişik yazılır. ÖRNEK:1037=binotuzyedi

3-Tarihlerin yazılışı Tarihler yazılırken önce gün, sonra ay, daha sonra yıl yazılır.Bu yazım üç şekilde olur. 1)19,5,1973 2)19,V,1973 3)19,mayıs,1973

4-Kelimelerin Ayrı ve Bitişik Yazılışı Ses düşmesine uğrayan sözcükler bitişik yazılır. ÖRNEK:Seyretmek, hapsetmek Vurgusu son heceye kayan birleşik yazılır. ÖRNEK:Babayiğit İnsana özgü ad ve sıfatlarla kurulan bitki, hayvan ve eşya adları bitişik yazılır. ÖRNEK:Camgüzeli

5-”-ki” Ekinin Yazılışı Ek olan “-ki” sözcüğe bitişik yazılır. ÖRNEK:Bahçedeki çocuk Sıfat yapan “-ki” sözcüğe bitişik yazılır. Bağlaç olan “-ki” sözcüğe ayrı yazılır.

“mi” Ekinin Yazılışı İster soru eki olsun, isterse bağlama edatı olsun bütün “mi”ler ayrı yazılır. ÖRNEK:Uzun mu uzun bir yol.

7-”de” Hal Ekinin ve “de” Bağlacının Yazılışı Türkçe’mizde “de” ya bağlaç ya da ismin hal ekidir. Bağlaç olan “de” sözcükten ayrı yazılır, ünsüz uyumuna uymaz. “da,de” bağlacını kendinden önceki sözcüklerden kesme işareti ile ayırmak yanlıştır. Bu bağlacı tamamen ayrı yazmak gerekir. Hal eki “-de” sözcüğe bitişik yazılır ve hem ünlü hem ünsüz uyumuna uyar.

8-Düzeltme İşareti Dilimizde yazılışları birbirine benzeyen, anlamları aynı yabancı sözcükler vardır. Dilimize giren Arapça-Farsça sözcüklerde ünsüzlerin ince okunduğunu göstermek için, bu ünsüzlerden sonra ünlülerin üzerine düzeltme işareti konur. Batı dillerinde geçmiş sözcüklerde ünsüzün ince okunduğunu göstermek için düzeltme işareti kullanılır.