BUILDING STRONG SCHOOL-FAMILY-COMMUNITY RELATIONSHIPS LLP No: 2013-1-RO1-GRU06-29567 1 AİLE İÇİ DİSİPLİN VE OKUL AİLE İŞBİRLİĞİNİN ÖNEMİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
STRES SINAV KAYGISI KARACASU LİSESİ Rehberlik Servisi.
Advertisements

TEMEL EĞİTİMDEN ORTAÖĞRETİME GEÇİŞ Öğrencilerin aldıkları puanlar kadar yaptıkları doğru tercihler de iyi bir liseye adım atmalarına yardımcı olacaktır.8.sınıf.
ÖĞRETİM İLKE VE YÖNTEMLERİ
AVRUPA BİRLİĞİ SİSTEMİNDE ENGELLİLER ve ÖZEL EĞİTİM
ADIYAMAN FEVZİ ÇAKMAK İLKÖĞRETİM OKULU SUNAY AKIN OYUNCAK KÜTÜPHANESİ.
CP HASTALARINDA SOSYAL HİZMETLER. CP hastalıklı bireyin temel özbakım, sosyal ve mesleki becerileri kullanabilecekleri yeterlilik düzeyine ulaşabilmeleri.
AKRAN DESTEKLİ ÖĞRENME
OKULA UYUM OKUL FOBİSİ. Okul Fobisi Değil, Anneden Ayrılma Korkusudur.
ASDEP Kapsamında Aileyle Görüşme Yöntem ve Teknikleri Doç. Dr. Yusuf GENÇ T.C. AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR BAKANLIĞI ASDEP EĞİTİCİ EĞİTİMİ.
YOL HARİTASI Okul Çevre İşbirliği Etkinliklerine İlişkin Temel Kavramlar Okul Çevre İş Birliği Etkinliklerinin Temel Özellikleri Okul Çevre İş Birliği.
OKUL FOBİSİ AİLE SUNUSU. OKUL FOBİSİ NEDİR? Çocuklarda bir endişe nedeniyle okula gitmek istememe ve gitmeme durumu; okul fobisi olarak adlandırılmaktadır.
1 HASTA UYUMU UYUMU Yrd. Doç. Dr. Zeliha Cansever Mevlana Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı, Konya.
TEFTİŞ SİSTEMİ VE İKS İLİŞKİSİ. İlköğretim Kurumları Standartları (İKS) Teftiş Sisteminde de bazı değişimleri beraberinde getirecektir (?) İlköğretim.
Zihinsel engellilerin sınıflandırılması
Arş.Gör.İrfan DOĞAN.  Bugün otizm tedavisinde en önemli yaklaşım, özel eğitim ve davranış tedavileridir.  Tedavi planı kişiden kişiye değişmektedir,
EĞİTSEL OYUNLAR DOÇ. DR. GÜLTEN HERGÜNER BÖLÜM: 2
AİLELERLE İŞBİRLİĞİ.
SOSYAL GELİŞİM Öğr. Gör. İdris KARA.
DİYARBAKIR 2008.
Program Tasarım Modelleri
ÖĞRENME SINIF YÖNETİMİ
Sözsüz İletişimin Özellikleri
AİLE’NİN SOSYAL ROLÜ Prof.Dr.Sami Şener. Aile, hayati bir ihtiyaçtır Aile, kendimizi bulduğumuz ve anladığımız bir eğitim sürecidir Aile, kişinin sosyalleştiği.
SA Ğ LI Ğ IN GEL İŞ T İ R İ LMES İ VE İ L EYLEM PLANI.
Bireyi Tanıma Teknikleri I
ÜSTÜN ZEKALI VE ÜSTÜN YETENEKLİ ÇOCUKLAR
ADIYAMAN FEVZİ ÇAKMAK İLKÖĞRETİM OKULU “VELİ UYUM” PROJESİ
İlköğretim Okulu Veli Toplantımıza HOŞGELDİNİZ
OKUL- ÇEVRE İLİŞKİLERİ
Ebeveyn - Ergen iletişimi Özel Balıkesir Fırat Lisesi
BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMLARI
Sosyal Hizmet Meslek Etiği
OYUN VE OYUNCAĞIN ÇOCUK GELİŞİMİ ÜZERİNE ETKİLERİ
Kişisel-Sosyal Rehberlik
ÖZEL EĞİTİMİN TEMEL İLKELERİ
ERGEN AİLE İLİŞKİLERİ.
Öğretimin Uyarlanması
NOT VERME VE MEZUNİYET.
Bütünleştirme uygulamaları
KOCASİNAN REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
DEVAMSIZLIK NEDENLERİ VE GİDERİLMESİ İÇİN NELER YAPILMALI?
AİLE İÇİ İLETİŞİM VE OKUL BAŞARISI F.Birsen OLGUN Rehber Öğretmen.
PPT 6 Kapsayıcı bir eğitim için nasıl bir sınıf yönetimi yaklaşımı benimsemeliyim? Sınıfında Yabancı Uyruklu Öğrenci Bulunan Milli Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerinin.
KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİ.
Neden sevilmez.
SarIyer beledİyesİ gençlİk eğİtİm merkezİ Aİle-eğİtmen buluŞmasI
Program Tasarım Modelleri
BİREYSELLEŞTİRİLMİŞ EĞİTİM PROGRAMI
ZİHİNSEL ENGELLİ ÇOCUKLAR Sağlık Bilimleri Fakültesi
Sağlık Bilimleri Fakültesi
TÜRK EĞİTİM SİSTEMİ ve OKUL YÖNETİMİ
AİLE EĞİTİMİ.
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
OKUL-AİLE-ÇEVRE İŞBİRLİĞİNİN ÖNEMİ
MATEMATİK DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMI
Eğitsel Rehberlik.
EĞİTSEL VE DAVRANIŞSAL DEĞERLENDİRME- ASSESSMENT Ders 2: Yasal Düzenlemeler Prof. Dr. Tevhide Kargın.
ÖĞRENME STİLLERİ.
AİLE TUTUMLARI.
EĞİTİME GİRİŞ Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
SAĞLIK PSİKOLOJİSİNE GİRİŞ
6. Sınıf 3. Ünite: ZARARLI ALIŞKANLIKLAR
14. EKİPLE ÖĞRETİM İKİ KAFA TEK KAFADAN DAHA İYİDİR ( Two heads are better than one) ingiliz atasözü.
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
Yrd. Doç. Dr. Şükrü KEYİFLİ
BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR ÖĞRETMENLİĞİ EĞİTİM PROGRAMI HAZIRLAMA PLANI (1)
BİREYİ TANIMA TEKNİKLERİ
GEÇİŞ GEÇİŞ SÜRECİ Özel Gereksinimli ve / veya Engeli
Sunum transkripti:

BUILDING STRONG SCHOOL-FAMILY-COMMUNITY RELATIONSHIPS LLP No: RO1-GRU AİLE İÇİ DİSİPLİN VE OKUL AİLE İŞBİRLİĞİNİN ÖNEMİ

Aile toplumun temel yapı taşıdır Aile toplumun temel yapı taşıdır. Aile yüz yüze ve samimi ilişkilerin en güçlü olduğu birimdir. Aile içinde sevgi görmüş çocuklar, diğer insanlarla ilişkilerinde de uyumlu, sıcak oluyorlar. Kısacası aile, çocuğun SEVİLME gereksinimini giderir.

Aile çocuğun korunma gereksinimini de yerine getirir. Çocuğun kötü alışkanlıklar elde etmesini önler. Aile çocuğun toplumsallaşmasında ilk duraktır. Çocuğun özbakımıyla ilgili ilk eğitimi aile verir.

Çocuk boş zamanlarını değerlendirmeyi özellikle ailede öğrenir. Görüldüğü gibi aile, toplumun genel refahı ve mutluluğu için temel birim olma özelliğine sahiptir. Mutsuz ailelerin çoğunlukta olduğu bireylerden oluşan bir toplumun da mutsuz olması kaçınılmazdır.

Disiplin Aile hayatın yıkıcı fırtınalarından koruyan bir limandır. Bu nedenle aile içindeki sevgi-saygı ortamının sürekli ayakta tutulması, geliştirilmesi gerekmektedir. Ailede bu ortamın sağlanmasında önemli araçlardan birisi disiplindir.

Disiplin nedir? Disiplin bir toplumun üyelerine ya da insanın kendi kendine uygulamasını buyurduğu davranış kurallarının tümüdür. Olumsuz anlamda disiplin, herhangi bir tepkinin ya da acı veren önlemlerle durdurulmasıdır.

Ana-babalar disiplin konusunda kendilerinden pek az; çocuklarından ise çok şey beklerler. Oysa ana-babalar, evdeki disiplin sorunlarının birçoğuna kendileri neden olmuşlardır.

Ana-babadan kaynaklanan disiplin sorunlarının başlıcaları şunlardır: Çocuklarla dalga geçerler Çocukları kötü, küstah, aptal, terbiyesiz, dik başlı, aptal, haylaz ve adam olmaz olarak etiketlerler. Çocukları başkalarının çocuklarıyla karşılaştırırlar. Çocuklarını açıkça sevdiklerini göstermezler.

Yanlışları ve başarısızlıkları hemen cezalandırırlar. Çocukları bırakıp gideceklerini söylerler Eşleriyle ilişkilerinde çocukları kurye olarak kullanırlar. Çocuklara aşırı düşkünlük gösterirler.

Çocukların disiplin sorunları Hiperaktiflik Düşünmeden hareket etme Kontrolsüz gülme ya da kıkırdama Ev eşyalarına zarar verme Kardeşleri ezme Cinsel konulara aşırı ilgi

Aşırı utangaçlık Özgüven eksikliği Okul fobisi Gözleri kaçırma Aşırı titizlik Oyunlardan uzak durma

Ana-babalardan kaynaklanan disiplin sorunları nedenleri Ana-babanın zayıf özgüveni Ana-baba arasındaki zayıf, sevgisiz ilişki Ana-baba, çocuklar arasındaki zayıf ilişki Ana-babanın toplum dışı davranışları(tembellik, aylaklık, sarhoşluk) Kardeşler arasındaki düşmanlık

Çocuklardan kaynaklanan nedenler Zayıf özgüven Yetersiz bilgi Zayıf öğrenme isteği Gelişim gecikmeleri Fiziksel-zihinsel özür

Ailede olası disiplin sorunlarını nasıl önleyebiliriz? Ana-babalar çocuklarını koşulsuz biçimde sevmeyi öğrenmeli ve uygulamalıdırlar. Ana-babalar ana babalık etme biçimlerini değiştirmelidirler. Yardımsever-zalim Denetleyici-koruyucu Şımartıcı ana-babalar

Ana-babaların birbirleriyle ilişkileri çok önemlidir. Ana-babaların çocuklarını eğitme biçimi önemlidir.

Ailede ortaya çıkan disiplin sorunlarını nasıl önleyebiliriz? Tutarsızlıklar giderilmelidir. Ana-baba kurallara aynı biçimde uymalıdır. Ana-baba ve çocuk arasındaki iletişim güçlü olmalıdır. Ana-babalar duygusal sorunlarını eve mümkün olduğunca taşımamalıdır. Zayıf evlilik ilişkisi mümkün olduğunca eve yansıtılmamalıdır.

Aşırı baskıcılık ve aşırı koruyuculuk sorunları çözmez. Çocuklarınıza zaman ayırın Son olarak şunu söyleyebilirim: Çocuklarınızı dövmeyin Onları aşağılamayın

OKUL-AİLE İŞBİRLİĞİ

Ana-babalarla iletişim Çocuğun eğitiminde gerekli olan ana- baba desteğini alabilmek için velilerle iyi iletişim kurulması önemlidir. Ancak bu iletişim her zaman sağlıklı olmayabiliyor. Bu durumun çeşitli nedenleri vardır. Genelde aileler okuldan, veli toplantılarından uzak dururlar. Bunun başlıca nedenleri şunlardır:

Okuldan kaynaklanan nedenler Ana-babalarla kurulan iletişimin uygunsuzluğu ve yetersizliği Ana-babaların genellikle olumsuz durumlarda veya okulun ihtiyaçlarının karşılanmasına parasal destek istemek amacıyla okula çağrılması. Okulun fiziksel koşullarının uygunsuzluğu

Okuldan kaynaklanan nedenler Toplantıların içeriğinin veliye uygunsuzluğu Okul yönetimi ile öğretmenler arasındaki sorunlar Okulun kendini velilere yeterince tanıtamaması

Velilerden kaynaklanan nedenler Okula ve öğretmenlere ilişkin olumsuz önyargılar Toplantıları gereksiz ve yararsız bulma Çalışan veliler için zamanın uygun olmaması Velinin kendini kültürel olarak yetersiz hissetmesi

Öğrencilerden kaynaklanan nedenler Ana-babanın okula gelmesinden rahatsız olması Öğrencinin toplantı konusunda ana- babasına bilgi vermemesi Öğrencinin ana-babanın okula gelmesini gerektirecek bir sorunun olmaması.

Veli Toplantısı Toplantılar gerçekten işe yarar ve gerçekçi amaçlar için yapılmalıdır. Toplantılar velilerin çoğunlukla katılabileceği gün ve saatlerde yapılmalıdır. Toplantıların gündemi ve amacı hakkında ana-babalara mutlaka önceden haber verilmelidir.

Her veliye eşit muamelede bulunulmalıdır. Toplantılarda ana-babaların öneri ve görüşlerini sunmalarına fırsat verilmelidir.

Ana-babalar okulun çocukları için olduğunu unutmamalıdır.