Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

AİLE İÇİ İLETİŞİM VE OKUL BAŞARISI F.Birsen OLGUN Rehber Öğretmen.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "AİLE İÇİ İLETİŞİM VE OKUL BAŞARISI F.Birsen OLGUN Rehber Öğretmen."— Sunum transkripti:

1 AİLE İÇİ İLETİŞİM VE OKUL BAŞARISI F.Birsen OLGUN Rehber Öğretmen

2 “ Siz gül fidanı yetiştiren, her türlü hürmete layık bahçıvansınız
“ Siz gül fidanı yetiştiren, her türlü hürmete layık bahçıvansınız. Olumlu çocuk yetiştirmenin ilk şartı, olumlu anne-babadır. Hiç birimiz mükemmel değiliz o zaman onlardan mükemmel olmalarını bekleyemeyiz.”

3 OKUL BAŞARISIZLIĞI; Çocuğun var olan potansiyelini tam olarak kullanmayarak ders ve diğer faaliyetlerde yeteneğinin altında başarı göstermesi olarak tanımlanabilir.

4 Çocukların okul başarısını etkileyen temel faktörler şunlardır:
1)Bireysel Sebepler 2) Aileye Bağlı Sebepler

5 BİREYSEL SEBEPLER Çocukların ders çalışma konusunda zamanı iyi kullanmamaları. Kendilerine amaç ve hedef belirlememeleri. Motivasyon eksikliği ve ders çalışırken konsantre olamamaları. Özgüven eksiliği. Derslere karşı önyargılı olmaları. Arkadaş ilişkileri. Düzenli uyumama, dengesiz beslenme. Görme ve işitme gibi fiziksel rahatsızlıklar Ergenlik dönemi sıkıntılarıdır.

6 Duyguları hızlı iniş çıkışlar gösterir. Tepkileri önceden kestirilmez.
Bireysel Sebepler içindeki ergenlik dönemi sıkıntıları önemle ele alınmalıdır. “Ergenlik Dönemi “12-21” yaş aralığını kapsayan, bir gelişim ve değişim dönemidir.Bu dönemde gençlerin özellikleri şunlardır. Duyguları hızlı iniş çıkışlar gösterir. Tepkileri önceden kestirilmez. Derslerine ilgisi azalmıştır. Dikkati dağınıktır. Evde durmak istemez, Önerilere aldırmaz, Beslenmesi düzensizdir.

7 Anne babasına karşıt düşünceler ileri sürmeye dikkat eder.
Karşı çıkmış olmak için karşı çıkar. Bu dönem için çelişkili duyuş ve davranış özellikleri olağan sayılır. Bazı gençler çalkantıyı daha az yoğunlukta yaşayıp çabucak uyum sağlarlar. Bazıları ise ileri derecede uyumsuzluklar gösterip bu tür davranışlarda ileri yaşlarda da bulunabilirler. Kulaktan dolma ödünç alınmış fikirleri savunur. Büyükleri ile tartışır.

8 Evinde uyumsuz olan genç bu uyumsuzluğunu okula da yansıtır.
Derslere ilgisi azalır, başarısı düşer. Bağırıp çağırma, kırıp dökme davranışları görülür. Bu davranışları art niyetli önderler vasıtası ile saptırılıp hırsızlığa, zararlı eyleme, toplum suçlarına yöneltilebilir. Aileden uzaklaşma arkadaş gruplarına yakınlaşma görülür.

9 AİLEYE BAĞLI SEBEPLER

10 Anne babanın çocuktan kendi kabiliyeti üzerinde başarı beklemesi ve bu konuda çocuğa baskı kurması.
Anne baba arasındaki geçimsizlik ve iletişimsizlik problemlerinin çocuğa yansıtılması. Çocuğun başarıları ile arkadaş ve kardeşlerinin arasındaki başarının kıyaslanması. Anne babanın çocuğuna zamanı kullanma konusunda örnek olmaması. Aile bireylerinden birinin sürekli hasta olması.

11 Ders dışı sosyokültürel etkinliklere zaman ayrılmaması ve arkadaşlarıyla birlikte vakit geçirmelerine izin verilmemesi. Anne babanın okulla ilgili olumsuz düşüncelerini çocuğa yansıtmaları. Çocuğa sürekli anne baba tarafından ‘ders çalış’ emir cümlelerinin verilmesi. Ailedeki sosyoekonomik durumun düşük olması ve çocukların dışarıda çalışmak zorunda kalması.

12 BAŞARISIZ OLAN ÇOCUKTA ŞU DURUMLAR GÖRÜLÜR

13 Sınıfta ya bir köşeye çekilip sessiz bir şekilde dururlar ya da çok yaramazlık yaparlar, sürekli arkadaşlarıyla kavga ederler. Ev ödevleri konusunda duyarsız ve dikkatsizlerdir. Genelde ödevleri kendileri yapmaz. Arkadaşlarından hazır alırlar. Sınıfta derse katılmaz ve ilgisizlerdir. Derse yoğunlaşamazlar, kendi dünyasındadırlar. Sürekli dersten kopuk hayaller kurarlar.

14 NE YAPILABİLİR!!! “Ben önemliyim” “Ben değerliyim” “Beni kabul edin”

15 Sorumluluk bilincini kazanmasını sağlayın
Öncelikle çocuğunuzun okuldaki başarısızlığının altında yatan temel etkenleri araştırın ve çocuğunuzla birlikte ortak çözümler bulun. Anne baba olarak çocuğunuzun kapasitesinin farkında olmalısınız ve bu kapasitesini zorlayıcı beklentiler içinde olmayın ya da ‘Nasıl olsa bu işi halleder.’ düşüncesiyle serbest de bırakmayın. Çocuğunuzu ilgileri ve yetenekleri doğrultusunda yönlendirin. Ona bu konularda destek olun.

16 Çocuğunuzun başarılı davranışlarını ödüllendirin.
Çocuğunuzu arkadaşları ve kardeşleriyle asla kıyaslamayın. ‘sen kötüsün, o iyi’ mesajını alan çocuk özgüvenine karşı, ‘ben yeteneksizim, ben başaramam’ gibi olumsuz duygular geliştirecektir. Çocuğunuza kendi odasında ders çalışacak imkanlar sunun ve çalışmalarını takip edin. Çocuğunuzun günlük faaliyetlerini (ders çalışma, televizyon izleme, oyun oynama) düzenli bir şekilde yapması için bir çalışma planı hazırlayarak zamanı iyi kullanmasını sağlayabilirsiniz.

17 Eğer çocuğunuzun bir çalışma odası yoksa ona evin bir yerinde ders çalışma köşesi hazırlayabilirsiniz Sınavlarda başarılı olamazsa bu durumun sebeplerini araştırıp,çocuğunuzla birlikte çözümler geliştirin. Çocuğunuzun başarısı ile ilgili motivasyonunu artırıcı faaliyetlerde bulunun.

18 Kazanamazsan “Biz Yıkılırız” gibi sözlerden kesinlikle uzak durun.
Çocuğunuzun uyku saatlerini düzenleyin ve gereken uykusunu günlük olarak düzenli bir şekilde almasını sağlayın. Düzenli yemek yeme ve beslenme alışkanlığına dikkat etmelisiniz. Sınıf ve ders öğretmenleri ile iletişim kurarak çocuğunuzun ders durumlarını takip edin, çocuğunuzun başarısı için öğretmeni ile birlikte ortak kararlar alın ve birlikte hareket edin.


"AİLE İÇİ İLETİŞİM VE OKUL BAŞARISI F.Birsen OLGUN Rehber Öğretmen." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları