Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Ebeveyn - Ergen iletişimi Özel Balıkesir Fırat Lisesi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Ebeveyn - Ergen iletişimi Özel Balıkesir Fırat Lisesi"— Sunum transkripti:

1 Ebeveyn - Ergen iletişimi Özel Balıkesir Fırat Lisesi
* Öss Sürecinde Ebeveyn - Ergen iletişimi Özel Balıkesir Fırat Lisesi Akın YILDIRIM Rehber Öğrt.

2 Ergenlik döneminin genel özellikleri
Kurallara karşı gelme Model alma – özdeşim kurma Süs ve giyime düşkünlük Otoriteye karşı gelme Aileyi beğenmeme Yalnız kalma isteği Garip müzik anlayışı Ders ilgisizliği ve başarısızlık Toplumun gelenek ve göreneklerine karşı zıtlık

3 Ergen ile ailesi arasında yaşanan iletişim kopukluğunun
Sebeplerinden birkaçı… Sınavlarda başarılı olması için ergene yapılan baskılar. Ergeni akranlarıyla kıyaslamak. Aşırı disiplin , her an kontrol etme hissi. Ergenin toplum içinde azarlanması,gururunun kırılması. Kardeşler arasında adaletli davranmama. Ergene yönelik ümitsiz tavırlar ,güvensizlik …

4 Öss Süreci ve Veli – Ergen İlişkisi
Sınavda öğrencinin kişiliği değil , bilgi düzeyi ölçülür. Sınavı, bir ölüm-kalım meselesi haline getirmemeli. Öğrenciye ulaşamayacağı hedefler verilmemeli. Öss’ye hazırlanma sürecindeki takip,baskıya dönüşmemeli Veli ,yıl içinde öğretmenlerle diyalog halinde olmalı Öss sürecinde ergen sürekli teşvik edilmeli ,desteklenmeli

5 Sınavlarda başarısız olan öğrencinin benlik saygısı azalır.
Her öğrenci , başarısızlığının ezikliğini az ya da çok hisseder. Bu durumda velinin ; * Öğrenciye destek vermesi ; * Öğrencisini diğer akranlarıyla kıyaslamaması gerekir Bu hassas dönemde velinin öğrenciye destek vereceği yerde daha da üzerine gitmesi ileride ciddi sorunlar oluşturabilir.

6 Ders çalışmak ve sınavı kazanmak uğruna çocuğunuzla olan yakınlığınızı
tehlikeye atmayınız. Çocuğunuzla aranızdaki sıcaklığın hayat boyu devam etmesi her şeyden daha önemlidir

7 Ergenle diyalog sürecinde
Anne – babanın birbirini desteklemesi gerekir. Ebeveynin ,ergenin yanında birbirinin uygulamalarını eleştirmemeleri gerekir.

8 Ergenlerin , aileleri hakkındaki düşünceleri…
Bize, onların istediklerini yaptığımız zaman değer veriyorlar. Sadece başarılı olduğumuz zaman değer veriyorlar Oysa bize sadece kendimiz olduğumuz için değer verselerdi.

9 Çocuk Eğitimi Hakkında
Özlü Bilgiler

10 Çocuklarınızı kendinize düşman etmenin yolları
Onlara karşı hep ters davranın. Çocuklarınızla alay edin. Çocuklarına yalan söyle , verdiğin sözleri yerine getirme Çocukların zararsız eğlencelerine engel ol. Çocukların duygularına karşı duyarlı olma. Evde çocuğunuz yokmuş gibi davranın.

11 Çocuklarınızın duygu dünyasını mahvetmenin yolları
Size şirin görünmek için gösterdikleri çabayı fark etmeyin. Onları cinlerle , perilerle korkutun. Sevgini çocuklarından birisinden al, tümüyle ötekisine ver. Hata yaptığı zaman ona haddini bildir , en ağır cezaları ver. Sürekli ders çalıştır.Oyun oynamasına,rahatlamasına fırsat verme. Onların yanında eşinize hakaret edin.

12 Çocuklarınızı kötü eğitmenin yolları
Çocuğun öğretmenlerini hafife al. Göreceksiniz , çocuğunuz tüm pencerelerini eğitimcilerine kapatacaktır. Çocuklarına sürekli olarak paranın yüksek değerinden bahset. Çocuğunuzun cimri birisi olacağını göreceksiniz. Çocuğuna hep kötü insanlardan bahset. Ona insanları kötüle. Göreceksin çocuğunuzdaki insan sevgisi kaybolacaktır.

13 Çocuklarınızı kötü eğitmenin yolları
Çocuğuna hep insanların çıkarcı olduklarını söyle. Göreceksiniz ,çocuğunuz insanlara olan güvenini kaybedecektir. Çocuklarına Allah’ın merhametinden bahsetme. Onu sürekli cehennemle tehdit et. Göreceksiniz çocuğunuz dinden soğuyacaktır. Çocuğuna “akşam baban gelince görürsün” deyin .Göreceksiniz çocuğunuz , babasından uzaklaşacak ve ondan soğuyacaktır.

14 Nelere dikkat edilmeli?
Onlara değer verdiğinizi hissettirin.Sevdiğinizi söyl. Onlar adına karar vermeyin. Mutlak suretle onunla diyalog kurun. Duygularını paylaşın. Yapabileceği vazifeler verin. Başarısız olursa azarlamayın. Prensip olarak dayaktan atmaktan uzak durun.

15 Tüm çocukların dinlenilmeye , anlaşılmaya ihtiyaçları vardır.
Eğer çocuklarınızı dinlemezseniz , onlar kendilerini dinleyecek Birilerini mutlaka bulurlar. Ama bu kişiler toplum için , çocuklarınız için ne kadar yararlıdır , onu bilemezsiniz.

16 “Benim çocuğum asla yalan söylemez” şeklindeki aşırı
güven yüzünden öğretmenlerle karşı karşıya gelinmemeli. Olaya mantıklı bakmalı ve iyice araştırıldıktan sonra karar verilmeli. İlk Slayt Kapat


"Ebeveyn - Ergen iletişimi Özel Balıkesir Fırat Lisesi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları