Sürdürülebilir Tarım Doç. Dr. Kürşat DEMİRYÜREK

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
Advertisements

Dünya’da Türkiye’de Konya’da KOYUNCULUK Prof.Dr. Şeref İNAL.
Hâsılat kavramları Firmaların kârı maksimize ettikleri varsayılır. Kâr toplam hâsılat ile toplam maliyet arasındaki farktır. Kârı analiz etmek için hâsılat.
Tarımın Önemi Sürdürülebilir Tarım ve Kalkınma Ders Slaytları.
SÜRDÜRÜLEB İ L İ R TARIM. SÜRDÜRÜLEB İ L İ R TARIMSAL S İ STEMLER Mevcut do ğ al kaynak kullanımıyla ilgili tartışmaların temelinde “sürdürülebilirlik”
 Bölüm 3: Toplu Sözleşme - Piyasa Ekonomisinden Verilen İlk Taviz Kaynak: Yönetim Ekonomisi – Prof. Dr. İ. Özer Ertuna.
Kooperatifimiz, 2006 yılından itibaren sütün tamamını soğuk zincir altına almıştır. SÜT KALİTESİNİ ARTTIRMAYA YÖNELİK HİZMETLER.
Çevre ve Ekoloji Canlı varlıkların hayati bağlarla bağlı oldukları, değişik şekillerde etkiledikleri ve etkilendikleri bu mekan birimlerine yaşamam ortamı.
Türkiye’de Çevre Yönetimi ve Belediyeler Pınar Akpınar Proje Yöneticisi UCLG-MEWA Yönetim Kurulu ve Konsey Ortak Toplantısı Çevre Komitesi Toplantısı Sürdürülebilir.
1 Konu 20: YENİ TARIM KANUNU. AMAÇ ; Tarım sektörünün ve kırsal alanın, kalkınma plân ve stratejileri doğrultusunda geliştirilmesi ve desteklenmesi için.
Entegre Savaş Zararlı ve hastalık etmenlerine karşı kullanılan çeşitli yöntemlerin birbirini tamamlayıcı, ekosistemdeki dengeyi koruyucu şekilde uygulanmaları...
İMAL USULLERİ KAYNAK TEKNOLOJİSİ BÖLÜM 5 KESME. Esası? Oksijen saflığının etkileri? Kesme üfleci ve çalışma şekli? Yüzey kalitesi değerlendirmesi?
Türk Müşavir Mühendisler ve Mimarlar Birliği 11. Teknik Müşavirlik Kongresi Etkili Süreç Yönetimi ve Teknoloji Yönetim Yeteneği Dr. Ahmet Tunçay 28 Nisan.
Türkiye’de Tarım. Türkiye'de Tarım İnsanların toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetine tarım denir.
BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR Biyoçeşitlilik, bir bölgedeki genlerin, türlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluşturduğu bir bütündür. Başka bir deyişle.
SERA KURULUŞUNDA ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
İŞLE 524 – İŞLE 531 Yönetim Muhasebesi
Yüksek Başarımlı Hesaplama Sistemleri ve Yapılan Çalışmalar Züleyha EZBER
TÜRK KÜLTÜRÜNÜ OLUŞTURAN UNSURLAR VE TÜRK KÜLTÜRÜ
Girişimcilik Öğr.Gör.Seda AKIN GÜRDAL. Ders Akışı İşletmenin Amaçları İşletme Çevre İlişkisi.
Editorials Eating Less Meat: A Healthy and Environmentally Responsible Dietary Choice American Academy of Family Physician
Doğadaki canlı varlık yaşam sürecini tamamladıktan sonra kompostlanarak tekrar yaşama katabilir.Şehirlerde evlerde uygulanacak bu sistem sayesinde şehir.
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
atık Üretim ve kullanım faaliyetleri sonucu ortaya çıkan, insan ve çevre sağlığına zarar verecek şekilde doğrudan veya dolaylı biçimde alıcı ortama verilmesi.
KÖK  Kök bitkinin toprağın altında kalan kısmıdır.Aynı zamanda bitkinin toprağa bağlanmasını ve toprakta ki su ve mineralleri alarak bitkinin yaşamasını.
İşletme Yönetimi Dr. Adil AKINCI Bankacılık ve Finans Bölümü.
I.BÖLÜM TÜKETİCİ DAVRANIŞLARI KAVRAMI VE PAZARLAMA
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
Pazarlama Çevresi.
AĞAÇLANDIRMA VE GENÇLEÇTİRME ÇALIŞMALARININ BİYOLOJİK ÇEŞİTLİLİĞE ETKİSİ İsmail KÜÇÜKKAYA Orm. Yük. Müh.
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tekstil Mühendisliği Bölümü
Pazarlama İlkeleri.
KIRSAL KALKINMA ve TURİZM Prof. Dr. Bülent GÜLÇUBUK
Örtü Altı Yapıları Malç Örtüler
TIBBİ BİTKİLERİN YAYGINLAŞTIRILMASI VE TARIMI
Üretim teknolojisi ve bilişim teknolojisindeki değişim
Başarılı bir üretim amaçlandığında yüksek verim, kalite ve en başta genetik özellikleri bilinen, canlılığı, çimlenme ve çıkış gücü yüksek tohum kullanımı.
KİMYASAL SAVAŞIM.
Uluslararası Pazarlama Araştırması
Öğr. Gör. Dr. İnanç GÜNEY Adana MYO
Öğr. Gör. Dr. İnanç GÜNEY Adana MYO
COĞRAFİ İŞARET DENETİMİ
FNP GRUBU: fatma ışık, nagehan öztürk, pınar sevindik
Pazarlama Yönetimi Doç. Dr. Hayrettin ZENGİN.
Su Ayak İzi ve Sanal Su ( ) Bu dersin notları, Water Footprint Network web sayfasında bulunan ve Twente University öğretim üyesi Prof. Dr. Arjen.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM İÇ DENETİM VE İÇ KONTROL SİSTEMİ
KONU DEĞERLENDİRME TESTİ
FORFAITING Dr. ÇAĞATAY Orçun.
YÖNETİM- ÖRGÜT TEORİLERİ MODERN EKOL- SİSTEM TEORİSİ
İŞLETME TÜRLERİ BÖLÜM 3.
Hayvancılık İşletmeleri Açısından Yönetim
YONT221 Küreselleşme ve Yerelleşme
PAZARLAMADA FİYATLAMA
I.BÖLÜM TÜKETİCİ DAVRANIŞLARI KAVRAMI VE PAZARLAMA
TOPRAK BİLİMİNE GİRİŞ Jeoloji Mühendisliği
DÜNYADA ORGANİK TARIM Günümüzden yaklaşık 1,5-2 milyon yıl önce ilk insanların dünya yaşamı içinde yer aldığı sanılmaktadır. Bu zamanda dünyada insan yaşamı.
Bölüm 4: Tarımsal ürünlerin pazarlama fonksiyonları
Tarımda Yenilikçi Girdi Uygulamaları Bitki Besleme Ş
Sayılarla WWF 50+ yıllık tecrübe (Kuruluş yılı 1961) 100+ ülke Yıllık
ENFLASYON Prof. Dr. Metin BERBER.
Dünyada ve Türkiye’de Su Ürünleri Üretimi
BİYOMEDİKAL MÜHENDİSLİĞİ LİSANS EĞİTİMİ
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Piyasa destek tedbirleri
İcat, Buluş, Keşif, Endüstri ve Endüstri 4.0 Kavramlarını tanıyalım
TANIM Otlatma alanlarından yararlanmayı, vejetasyon, toprak ve diğer doğal kaynakların korunmasıyla beraber, devamlı maksimum hayvansal ürünü elde edecek.
ÇEVRE SORUNLARI.
KARIK SULAMA YÖNTEMİ Prof. Dr. A. Halim ORTA.
Örgüt Kuramı, Örgüt Tasarımı ve Örgütsel Değişim
Sunum transkripti:

Sürdürülebilir Tarım Doç. Dr. Kürşat DEMİRYÜREK Tarım Çeşitleri Sürdürülebilir Tarım Doç. Dr. Kürşat DEMİRYÜREK

Tarımsal ekoloji Genel olarak, dünyada tarımın rolünü inceleyen bir bilim dalıdır. Tarımsal ürün yetiştiriciliği ve çevre arasındaki ilişkiyi inceleyen bir bilimdir. Tarımsal-ekoloji, tarımsal faaliyetlerin incelenmesi ile ilgili disiplinler arası bir çerçeve sunmaktadır. Bu çerçevede, tarım izole edilmiş bir varlık değil, aynı bağlamda ekolojinin bir parçası olmaktadır. Tarımsal-ekolojinin kavramsal çerçevesi temel ekolojik ilkelere dayanmaktadır.

Sürdürülebilir Tarım Sürdürülebilir tarım, ekosistem sağlığı için ciddi ya da geri dönüşümsüz bir hasara neden olmaksızın, süresiz olarak gıda üretimi için bir çiftlik yönetimini ifade etmektedir. Biyofiziksel (ürün verimliliği için temel süreçler veya toprak özelliği üzerine çeşitli uygulamaların uzun vadede etkileri) ve sosyo-ekonomik (emek gibi yönetim kaynakları ve çıktıları elde etmek için uzun vadede çiftçi yeteneği) olarak iki temel sorun ile ilgilenmektedir.

Sürdürülebilir Tarım ST üç ana hedefi bütünleştirir: Çevre yönetimi (ekolojik), Çiftlik karlılığı (ekonomik), Çiftçi toplulukları (sosyal).

Kentsel Tarım / Yarı-Kentsel Tarım Kentsel tarım, bir köy, kasaba veya şehir yakınında tarım ev gıda ürünleri üretimi , işemesi ve dağıtımı ile ilgili işletme uygulamasıdır. Kentsel tarımda, bazı topluluklarda ivme hoşça vakit geçirme veya eğlence olmasına rağmen; genellikle gelir elde etme faaliyetlerini de kapsamaktadır. Kentsel tarım, gıda güvenliğine ya da gıda güvencesine iki şekilde katkı sağlamaktadır: Şehirlerde yaşayan insanların mevcut gıda üretimine katkılarının artırması, Kentsel tüketiciler için taze sebze, meyve ve et ürünlerinin ulaşılabilirliğine izin vermesidir.

Organik Tarım Organik tarım, toprak, ekosistem ve insan sağlığını devam ettiren bir üretim sistemidir. Organik tarım, olumsuz etkileri olan kimyasal girdilerin kullanılmasından ziyade; yerel koşullara adapte doğal olmuş döngülere ve biyolojik çeşitliliğe dayanmaktadır. Organik tarım, herkes için iyi kalitede bir yaşam ve adil ilişkileri geliştirmek için paylaşılan çevre yararına bilimi, geleneği ve yeniliği birleştirmeye çalışmaktadır

Hassas Tarım Hassas tarım, eşzamanlı olarak çevreyi korurken yüksek ve sürdürülebilir üretim seviyeleri ile kabul edilebilir bir kar elde etmeye çabalayan, kaynak tasarrufu sağlamayı amaçlayan bir tarımsal üretim şeklidir (FAO, 2008). Hassas tarımın ilk anahtar ilkesi, toprakta meydana gelen su kaybını önlemek, erozyonu durdurmak, toprak içerisindeki besin maddelerini korumak için gerekli olan minimum mekanik toprak işleme uygulamasıdır.

Hassas Tarım İkinci anahtar ilke, toprağın korunması ile ilgili birinci ilke ile ilgilidir. Kalıcı bir organik toprak örtüsü oluşturmak için üst toprak katmanını koruma ilkesi, toprak yapısı içindeki organizmaların büyümesine de izin verebilir. Bu bitki örtüsünün sonradan parçalanması sanki toprak yüzeyine uygulanan bir gübre olarak hareket edecek ve bu durum topraktaki organik madde seviyesini yükseltecektir.

Hassas Tarım FAO tarafından ifade edilen üçüncü ve ana ilke, ikiden daha fazla ürün çeşidi ile ürün rotasyonunun uygulanmasıdır. Bu süreç, tek bir ürün yetiştiriciliği(mono-tarım) sonucu ortaya çıkan yabani ot veya zararlıların giderilmesi için tarımsal ilaçların kullanılmasını gerektirmeyecek veya miktarlarını azaltabilecektir. Münavebedeki bitkiler başka ürünlere karşı doğal bir insektisit ve herbisit olarak hareket edecektir. Bölge 1 Bölge 2 Bölge 3 Bölge 4 1. Yıl Domates/Patates Kabak/ Mısır Baklagiller Yeşil yapraklı sebzeler 2. Yıl Kabak/Mısır 3. Yıl Yeşil yap. sebzeler 4. Yıl Domates/patates

Hassas Tarım Hassas tarım uygulamaları ürün verimini artırırken aynı zamanda maliyetten tasarruf sağlar. Aynı zamanda tarımda yoğun girdi kullanımının yarattığı çevre kirliliği bu metot kullanılarak azaltılabilir.

Hassas Tarım Hassas tarım için Bilgi İletişim Teknolojileri (ICT) yoğun olarak kullanılmaktadır: Küresel konumlandırma sistemi uydu verileri, toprak örnekleme, verim izleme, uzaktan algılama vb. gibi seçenekler vasıtasıyla veri-bilgi toplama girişi için, Coğrafi bilgi sistemi (CIS) ve yapay zeka sistemleri, süreç modelleri, uzman sistemler gibi karar destek teknolojileri vasıtasıyla işlem veya veri analizi için, Çiftçiler tarafından uygulanan bilgi sistemleri.

Endüstriyel Tarım Endüstriyel tarım, çok yoğun girdili, mekanizasyon düzeyi yüksek, fabrika tipi bitki, balık, kümes hayvanları ve canlı büyük ve küçükbaş hayvan üretimini kapsayan modern tarımın bir oluşumudur. Endüstriyel tarımın yöntemleri, yüksel bilimsel teknoloji, ekonomi yöntemleri ve hükümet politikalarını takibi gerektirmektedir .

Endüstriyel Tarım Üretimde ölçek ekonomileri elde etmek için yoğun girdi ve sermaye kullanımı, genetik teknolojiyi, tarım yöntemlerindeki ve tarım makinelerindeki yenilikleri, tüketim için yeni pazarlar oluşturmayı, küresel ticareti ve genetik bilgi için patent başvurusunu içermektedir. Bu yöntemler gelişmiş ülkelerde gittikçe yaygınlaşmaktadır. Süpermarketlerde mevcut olan et, süt, yumurta, meyve ve sebzelerin çoğunluğu, endüstriyel tarım yöntemleri kullanılarak üretilmektedir.

Biodinamik Tarım/Ekolojik Tarım Bio-dinamik tarım, kapalı bir kendi kendine yeterli bir sistem olarak hayvanların, bitkilerin, toprağın birbirleri ile ilişkileri ve bütünsel doğal dengeleri kurmayı amaçlayan kendine ait daha katı kuralları olan bir organik tarım yöntemidir.

Biodinamik Tarım/Ekolojik Tarım İlk modern ekolojik tarım sistemi olarak kabul edilen biodinamik tarım, toprak ve bitkiler üzerindeki yapay kimyasalların kullanımının dışlanmasını ve organik gübreyi veya gübrelerin kullanılmasını içerir. Biodinamik yaklaşım için organik gübre ilaveleri ve organik ilaçlar, astronomik bir ekim ve dikim takviminin kullanımı, fermente bitkisel ve mineral preparatlarının kullanımını içerir.

Toplum Destekli Tarım Toplum destekli tarım ya da CSA, küçük ölçekli yetiştiriciler için doğrudan bir pazarlama alternatifidir. Bir toplum destekli tarımda çiftçi, sezonda çiftlik ürünlerinin bir kısmını satın almayı taahhüt eden hissedarların (ya da abonelerin) bir grubu için ürün yetiştirir. Organik tarımda sepet sistemi örnek olarak verilebilir

Toplum Destekli Tarım Bu düzenleme, aracıları elimine ettiğinden, üreticilerin daha yüksek fiyatlarla ürünlerini satmaları, aracıların katma değerlerinin üreticilere yansıması, tüketicilerin daha ucuz ürün satın almalarını sağlayabilmektedir. Yüksek kaliteli ürün, taze, haftalık bir kutu ya da torbanın alınmasının yanı sıra hissedarların aynı zamanda yerel bir çiftliği doğrudan desteklemesini sağlamaktadır