Hasan Hüseyin Savaş EPİAŞ Genel Müdürü

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Türkiye Elektrik Piyasaları CIGRE 2015
Advertisements

Maliye Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı Operasyonel Planlama Stratejik Yönetim Dairesi.
Hâsılat kavramları Firmaların kârı maksimize ettikleri varsayılır. Kâr toplam hâsılat ile toplam maliyet arasındaki farktır. Kârı analiz etmek için hâsılat.
 Bölüm 3: Toplu Sözleşme - Piyasa Ekonomisinden Verilen İlk Taviz Kaynak: Yönetim Ekonomisi – Prof. Dr. İ. Özer Ertuna.
EU-IPA12/CS03 Gaz Ticareti Platformu için Tasarım ve Uygulama Planının Oluşturulması Danışmanlık Hizmetleri 6. Istanbul Trader’s Meeting 1 Nisan 2016 Bakatjan.
ÖNCÜ SALÇA yılında Gaziantep'in yerli halkından rahmetli İbrahim Halil Kozlu ve 5 oğlunun (Fahrettin, Hasan, Mustafa, M. Hanifi ve Bilal Kozlu)
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Türkiye Cumhuriyeti VERİMLİLİK YÖNETİMİ BECERİLERİ Ali DOĞAN ST Uzmanı 2016 Yılı Verimlilik Projeleri Değerlendirme.
Farabi Değişim Programı Tanıtımı. Farabi Programı, Yüksek Öğretim Kurum- ları arasında, öğrenci ve öğretim üyesi değişim programıdır. Erasmus ile benzerlik.
KARADENİZ HAVZASINDA SINIR ÖTESİ İŞBİRLİĞİ PROGRAMI Proje Bütçesinin Hazırlanması - -- Proje Bütçesinin Hazırlanması -
Küresel Kalkınma Gündemi ve Türkiye Ankara, 12 Nisan 2016 BÜYÜKELÇİ (E) MİTHAT RENDE OECD İCRA KOMİTESİ ESKİ BAŞKANI KALKINMA ARAŞTIRMALARI MERKEZİ 1Büyükelçi.
MAKRO EKONOMİ 3. HAFTA.
DENGELEME VE UZLAŞTIRMA YÖNETMELİĞİ KAPSAMINDA NAKİT TAKASI VE TEMİNAT YÖNETİMİ Ağustos 2010 AYSUN KOÇAK ELEKTRİK PİYASA HİZMETLERİ VE MALİ UZLAŞTIRMA.
UNI-SET Toplantı Notları
Sigorta Denetleme Kurulu
Emir Çetinkaya Sözleşme, Araştırma ve İstatistik Müdürü VOB ELEKTRİK VADELİ İŞLEM SÖZLEŞMELERİ EYLÜL 2011 ELEKTRİK ÜRETİCİLERİ DERNEĞİ 22 EYLÜL 2011 ANKARA.
Türkiye Elektrik Piyasası Süreci (1/2)
BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR Biyoçeşitlilik, bir bölgedeki genlerin, türlerin, ekosistemlerin ve ekolojik olayların oluşturduğu bir bütündür. Başka bir deyişle.
TÜRKİYE ODALAR VE BORSALAR BİRLİĞİ. TOBB nedir ? Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (kısa TOBB) Ticaret Odaları, Sanayi Odaları, Ticaret ve Sanayi Odaları,
HASEN | HAZAR STRATEGY INSTITUTE Emin Emrah DANIŞ KÜRESEL PETROL PİYASALARI VE FİYATLARI ANLAMAK.
Yüksek Başarımlı Hesaplama Sistemleri ve Yapılan Çalışmalar Züleyha EZBER
RUSYA ENERJİ SEKTÖRÜNDE YATIRIMLAR Kasım 2013 A. Yağmur ÖZDEMİR Genel Md. Yrd. Yatırımlar ve Proje Finansman Zorlu Enerji Elektrik Üretim A.Ş.
 Enerji Ekseninde Türkiye-AB İlişkileri Ali Arif AKTÜRK.
©McGraw-Hill Education, 2014
NİSAN Eğitim-Öğretim yılında ilk olarak başlanmıştır. Şuan 94 üniversite ile protokol anlaşması mevcut.
1 T.C. Yükseköğretim Kurulu YÜKSEKÖĞRETİM KURULU STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRESİ BAŞKANLIĞI.
ERASMUS+ GENÇL İ K KA2 İ L SOSYAL ETÜT VE PROJE MÜDÜRLÜ Ğ Ü.
SMMM ve YMM’LER İLE DENETİM HİZMETLERİNİN EKONOMİK GELİŞMELERE VE SERMAYE PİYASASINA ETKİSİ Nazım Hikmet YMM, Grant Thornton Türkiye İcra Kurulu Başkanı.
ÇERKEZKÖY TİCARET VE SANAYİ ODASI MESSE 2016 FUAR ve İŞ GEZİSİ ORGANİZASYONU NİSAN 2016.
9. Hafta KAMU HİZMETİ. HEDEFLER Kamu hizmeti kavramını tanımlayacak Kamu hizmeti türlerini öğrenecek Kamu hizmetine hakim olan ilkeleri öğrenecek Kamu.
İSTANBUL ULUSLARARASI FİNANS MERKEZİ İSTANBUL ULUSLARARASI FİNANS MERKEZİ STRATEJİ BELGESİ HAZIRLIK ÇALIŞMALARI 13 ŞUBAT 2009.
İFM – Vergi Tekniği Alt Çalışma Grubu Ön raporu Genel stratejik ilkeler 18 Mart 2009 Osman Özen, Umurcan Gago, Berna Bayındır, Ateş Konca.
Forex Yatırımcıları için VİOP Ürünleri
TOBİN VERGİSİ.
Güncel Teşvik Bilgilendirme Sunumu
Makro İktisat.
6. 1. KYOTO PROTOKOLÜ.
SANAYİ İNKILABI 18. yüzyılda ilk olarak İngiltere'de başlayan, daha sonra diğer Avrupa ülkelerine yayılan, etkileri bakımından tüm dünyayı sarsan önemli.
IP Licensing – Concept, Do’s and Don’ts
ECON 321 ULUSLARARASI İKTİSAT
MİLLİ GELİR Bir ülkede belirli bir dönemde (genellikle bir yıl) üretilen nihai mal ve hizmetlerin parasal değerine eşittir. Gayri Safi Yurt İçi Hasıla.
Proje Dosyası - Belgeleme - Raporlama
YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI
SAĞLIK HİZMETLERİ ARZI
ECON 321 ULUSLARARASI İKTİSAT
FİNANSÇI OLMAYANLAR İÇİN FİNANS
Nasıl bir enerji politikası?
DÖVİZ PİYASASI.
GELECEK PİYASASI İŞLEMLERİ
YONT221 Küreselleşme ve Yerelleşme
FİNANSAL PİYASALAR VE KURUMLAR
Erdem Danyer 1,2* , N.Gamze YÖRÜK 2
Futbol Yetenek Avcısı AOFScout.
Dr. Abdullah Emili Rechtsanwalt Avukat
Ortak Piyasa Düzeni (OPD) Gerekliliklerine Uyum için Strateji Geliştirilmesi Teknik Yardım Projesi TR2014/AG/10-A1-01/001 Bu proje, Avrupa Birliği ve Türkiye.
ENFLASYON Prof. Dr. Metin BERBER.
İZMİR ÜNİVERSİTELERİ PLATFORMU DÖNEMİ ÇALIŞMALARI
YAT VE MARİNA İŞLETMELERİ
SÜLEYMAN DEMİREL ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ turizm mevzuatı
Pazarlama anlayışındaki gelişmeler-1
T.C. TİCARET BAKANLIĞI KOOPERATİFÇİLİK GENEL MÜDÜRLÜĞÜ YENİLENEBİLİR ENERJİ ÜRETİM KOOPERATİFLERİ Turna TURNA KARABÜK, KASIM 2018.
  (2 Ay) 2015 (2 Ay) İhracat
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Yönetim Kurulu Başkanı Ekonomide ve bankacılıkta reform;
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Yurtiçi Fuar için devlet destekleri
Sermaye Maliyeti Sermaye maliyeti; kullanılan veya kullanılması planlanan her çeşit kaynağın, maliyetlerinin ağırlıkları dikkate alınarak ortalamasının.
TKGM KADASTRO DAİRESİ BAŞKANLIĞI “GAYRİMENKUL DEĞERLEME ÇALIŞTAYI”
Devlet Maliyesi Açık Veri Uygulaması
2018 OCAK AYI TÜRKİYE VE MALATYA EKONOMİSİNDEKİ GELİŞMELER
Sunum transkripti:

Hasan Hüseyin Savaş EPİAŞ Genel Müdürü ENERJİ BORSALARI EPİAŞ ISTRADE Nisan 2016 Hasan Hüseyin Savaş EPİAŞ Genel Müdürü

Piyasaya İlişkin Değerler 2015 Yılı Piyasa Değerleri Kurulu Güç 73.147 MW Ortalama Gün Öncesi PTF 138 TL/MWh Piyasa Katılımcısı Toplam Ticaret Hacmi 99,2 TWh Toplam Tüketim 263,50 TWh Ticaret Hacmi 45 Milyar TL

Elektrik Piyasalarının Yapısı Toptan Elektrik Ticareti Fiziksel Teslimatlı Piyasalar Spot Piyasalar Gün Öncesi Piyasası Gün İçi Piyasası Gerçek Zamanlı Piyasalar Dengeleme Güç Piyasası Yan Hizmetler Türev Piyasalar Vadeli İşlem Piyasaları Standardize Edilmiş Aylık Sözleşmeler OTC Piyasaları Tezgah Üstü Piyasada Gerçekleşen İkili Sözleşmeler EPİAŞ TEİAŞ BORSA İSTANBUL BAĞIMSIZ BROKERLAR

Milli Gün Öncesi Piyasası Milli Gün Öncesi Piyasası Yazılımı Milli Gün Öncesi Piyasasının yazılımı tamamlanmış olup, 18 Mart 2016 tarihinden itibaren piyasa katılımcılarına test ortamı açılmıştır. Yeni GÖP Yazılımı Piyasa Katılımcılarının İhtiyaçlarının Tespiti Avrupa Örneklerinin İncelenmesi Enerji Piyasasındaki İhtiyaçların Belirlenmesi EYLÜL 2015 Optimizasyon ve Yerli Yazılım Çalışmalarının Başlatılması Ekran Tasarımlarının Yapılması Mevzuat Güncellemesi MART 2016 Nihai Test Çalışmalarının Başlatılması Milli Gün Öncesi Piyasası MAYIS 2016

Şeffaflık Platformu Oluşturulması 14 Mart 2016 tarihinde Şeffaflık Platformu Beta sürümü hizmete sunuldu. Şeffaf Piyasa Hacim Artışı Yatırım Miktarı Şeffaf bir piyasada oluşacak referans fiyat, hem piyasa hacminin hem de sektöre yapılan yatırımın artmasını sağlar.

Vadeli İşlem Sözleşmelerinin Tarihsel Süreci 18 Mart EPİAŞ kuruldu. 1 Eylül EPİAŞ piyasa işletim lisansını aldı. 14 Mart 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu ile Borsa İstanbul standardize edilmiş elektrik sözleşmelerinin ve türev ürünlerin işlem gördüğü piyasaların işleticisi olarak yetkilendirildi. 26 Eylül VOB tarafından ilk baz yük elektrik vadeli işlem sözleşmesi işleme açıldı. 1 Ekim VİOP baz yük elektrik vadeli işlem sözleşmeleri yeni piyasa yapıcılık programı kapsamına dahil edildi. 5 Ağustos VOB-VİOP birleşmesi Borsa İstanbul bünyesinde gerçekleşti. 2011 2013 2015 Tezgah üstü piyasalar (OTC) 2011-2013 arası dönemde faaliyete geçti.

Vadeli İşlem Sözleşmelerine İlişkin Piyasa Gelişimi Vadeli İşlem Sözleşmelerinde işlem hacminin artışına ilişkin iki önemli gelişmeden söz edilebilir. Eylül 2015 EPİAŞ’ın Piyasa İşletim Lisansını Alması Ekim 2015 BİST’in Gelir Paylaşımlı Piyasa Yapıcılık Programını Başlatması 2016 yılının ilk iki ayında elektrik vadeli işlem sözleşmeleri işlem hacmi, 2015 yılı toplam hacmini geçerek 696 milyon TL olmuştur.

Kurulması Planlanan Diğer Piyasalar Doğal Gaz Günlük gaz ticaretinin gerçekleştirilmesine imkan tanıyacak Gün Ertesi Piyasası ile dengelemeye ilişkin Dengeleme Gazı Piyasası kurulması çalışmalarına başlanmıştır. Beyaz Sertifika Enerji verimliliğini ve karbon salınımını azaltmayı teşvik etmek amacıyla, enerji tasarrufu karşılığında verilen belgedir. Karbon Kyoto Protokolü uyarınca karbon salınımına ilişkin sektör ve ülke bazında kotalar konularak, bu kotaları aşan tarafların, kotalarının altında salınım yapan taraflardan kotalarını satın alması böylece salınım azaltanların ödüllendirilmesini, fazla salınım yapanların cezalandırılmasını teşvik ederek Dünya çapında sera gazı salınımını azaltmayı amaçlayan piyasadır. Yeşil Sertifika Yenilenebilir enerji kaynaklarından üretilen elektriğe birim başına (örneğin bir MW için bir sertifika) verilen belgedir. Üretilen elektriğin kaynağının ifşasını mümkün kılan, yenilenebilir kaynaktan elektrik üretenleri destekleyebilecek ve borsa içinde veya dışında ticareti yapılabilen belgedir.

TEŞEKKÜRLER