Bulaşıcı Hastalıklar Daire Başkanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu T.C. Sağlık Bakanlığı LEGIONELLA BAKTERİSİNE YÖNELİK UYGULANAN DEKONTAMİNASYON YÖNTEMLERİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SÜT SAĞIM EKİPMANLARININ TEMİZLİĞİ
Advertisements

BİO-TEK ÇEVRE TEKNOLOJİLERİ MÜŞAVİRLİK MÜHENDİSLİK
Legionella pneumophila
SU GÜVENLİĞİ EĞİTİM TOPLANTISI
Su Arıtımı Nedir? Dünya standartlarında en son su arıtma teknolojilerini kullanarak kaliteli, güvenilir ve sağlıklı su elde edilmesini sağlayan su arıtma.
TANKLARA ASEPTİK DOLUM VE ASEPTİK BAG-İN-BOX SİSTEMLERİ
SEYAHAT İLİŞKİLİ LEJYONER HASTALIĞI
BAKTERISINDEN PEROKSIDAZ ENZIMININ SAFLAŞTIRILMASI VE KINETIĞININ ARAŞTIRILMASI Parham Taslimi.
SANAYİDE ENERJİ VERİMLİLİĞİNİ NASIL SAĞLAYABİLİRİZ? 1
TAVUK ETİNİN SOĞUTULARAK VE DONDURULARAK
SU ARITIMI SU ARITIMI NEDİR?.
KÖY İÇME SUYU DEPOLARININ TEMİZLİĞİ VE DEZENFEKSİYONU
SU DEPOLARI TEMİZLİK VE DEZENFEKSİYON Halkımızın Dikkat Etmesi Gereken Hususlar * Bina ve konutlarda kullanılan su depolarından temizliği yapılmamış.
İLERİ OKSİDASYON PROSESLERİ (ADVANCED OXIDATION PROCESSES)
9.Sınıf Meslek Esasları ve Tekniği
ÇEVRE SAĞLIĞI ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
YAVAŞLATICILAR İNHİBİTÖRLER
SU KİMYASI ve SUYUN SERTLİĞİ
Doç. Dr. Derya Burcu ÖZKAN Yıldız Teknik Üniversitesi
Sağlıklı ve Güvenli Tesisler 19 Ekim 2012 TÜRKİYE KİMYA SANAYİCİLERİ DERNEĞİ Turkish Chemicals Manufacturers Association Mustafa Bağan Genel Sekreter.
AQUA HİDROSAN KD; Hidrojen peroksit ve kolloidal gümüş içeren bir dezenfektandır. Konsantre dezenfektandır. Ekonomiktir. Renksiz; tatsız ve kokusuzdur.
METAL YÜZEYLERİN BOYANDIĞI TESİSLER VE SKHKKY ÇEVRE GÖREVLİSİ EĞİTİMİ
ISI YALITIMI.
Bardaklara aynı sıcaklıkta çay koymamıza rağmen,bir süre sonra bardaklardaki çayların sıcaklıklarının aynı olmadığını fark ediyoruz. Çünkü bazı bardaklar.
DENEYLERİN ABC’si. Ağaç lifleri Bitkilerde bulunan ağsı yapılardır.
BİYOSİDAL ÜRÜNLERDEN KAYNAKLANAN ATIKLARIN YÖNETİMİ
TEORİK DOZ HESAPLAMA VE KALİBRSAYON
ÇEVRE SAĞLIĞI DAİRE BAŞKANLIĞI
Isının Yalıtımı.
ENERJİ KAYNAĞIMIZ GÜNEŞ
BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ BİRİMLERİ KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARINA UYUM EYLEM PLANININ HAZIRLANMASI BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ BİRİMLERİ KAMU İÇ KONTROL STANDARTLARINA.
T. C. DENİZLİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İşyeri Sağlığı ve Güvenliği İlçe Milli Eğitim Müdürleri Bilgilendirme/Değerlendirme Toplantısı 20/10/2015 DENİZLİ.
Nermin Akdeniz Elif Göçeri
BÖLÜM 13 DEZENFEKSİYON VE FLORLAMA. BÖLÜM 13 DEZENFEKSİYON VE FLORLAMA.
BÖLÜM 20 SU ALMA YAPILARI VE ÖN ARITMA.
BÖLÜM 26 ÜÇÜNCÜL ARITMA. BÖLÜM 26 ÜÇÜNCÜL ARITMA.
BÖLÜM 2 TASARIM VE İNŞAAT SÜREÇLERİ. BÖLÜM 2 TASARIM VE İNŞAAT SÜREÇLERİ.
Aşı İle Önlenebilir Hastalıklar Daire Başkanlığı
Bulaşıcı Hastalıklar Daire Başkanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu T.C. Sağlık Bakanlığı RUTİN KONTROL ÖNLEMLERİ VE İZLEME.
Dezenfeksiyon Dr. A. Saatçı. Su neden temizlenir ? Patojenleri gidermek için Parazitleri, bakterileri ve virüsleri gidermek için Suyun bulanıklığını zaltma.
LEJYONER HASTALIĞI SÜRVEYANSI HAKKINDA GENEL BİLGİLER
Türkiye Halk Sağlığı Kurumu T.C. Sağlık Bakanlığı LEJYONER HASTALIĞI KONTROL PROGRAMI EĞİTİMİNİN AMACI.
BAKANLIK UYGULAMALARI VE MEVZUAT
SAKARYA ÜNİVERSİTESİ PAMUKOVA MESLEK YÜKSEK OKULU SÜT VE ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ KURUTULMUŞ VE ÖZEL SÜT ÜRÜNLERİ KONU SÜTTOZLARININ NİTELİKLERİ VE KALİTESİ.
MEMBRAN FİLTRASYON CİHAZLARINDA SANİTASYON SÜRELERİNİN MİKROBİYAL KONSANTRASYON İLE KARŞILAŞTIRILMASI BÜŞRA SARIM* , BURCU ASLANER*, FATİH SULTAN KAZDAL*,
LEJYONER HASTALIĞI T.C BURSA VALİLİĞİ İL HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
İçme Suyunda Dezenfeksiyon Muhammed HAS y
1.  1. Su temini ve sanitasyon,  2. Gıda Yardımı  3. Beslenme,  4. Barınak ve yerleşim yeri  5. Sağlık hizmetleri 2.
ORHAN BAYKAN MAKİNE MÜHENDİSİ. Su Yönetimi; Suyun havzalarda toplanmasından depolanmasına, arıtma tesislerinde işlenmesine, bu arıtma tesislerinden terfi.
SU VE HAYAT. Su yaşamın ana kaynağıdır. Yaşadığımız gezegenin yüzde 70 i suyla kaplıdır. Su fiziksel olarak üç halde bulunur, katı, sıvı ve gaz hali.
7. MİKROORGANİZMA HABİTAT TİPLERİ
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
TBS’DE OLUŞAN ARTIK VE KAYIPLAR ÇÖPLERİN KALDIRILMASI
F- SU KAYNAKLI HASTALIKLAR
BESLENMEDE SÜTÜN ÖNEMİ
Farklı Dalga Boylarındaki Işınların Coccuslar Üzerindeki
GIDA VE PERSONEL HİJENİ
ÇALIŞANLARIN İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMLERİNİN USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİK 15 Mayıs 2013  ÇARŞAMBA RG Sayı :
Kuluçkahane Kuluçkahane binaları yumurtadan civcive doğru tek yönlü bir ilerleyiş planıyla sağlık korumayı en etkin düzeyde ele alan havalandırma imkanı.
Bakteri- Virus- Mantar
ÇEVRE ve SAĞLIK. AMAÇ: Çevre sağlığı ve sağlığın korunması konusunda bilgi kazandırmak ÖĞRENİM HEDEFLERİ: Çevre kavramını açıklayabilme Çevre kavramını.
EĞİTİM YERLEŞKELERİNDE MEKANİK TESİSAT
TEMİZLİK MADDELERİ. Pek çok temizlik ürünü çeşidi vardır.Sabun ise eskiden beri temizlikte kullanılmaktadır. Günümüzde ise ; sabun, kireç giderici, yağ.
Sterilizasyon ve Dezenfeksiyon Uzm. Feriha Başoğlu Yoldaşlar.
ÖZLEM TÜRKMEN MANİSA CELAL BAYAR ÜNİVERSİTESİ TIBBİ MİKROBİYOLOJİ ANABİLİM DALI STERİLİZASYON VE OTOKLAVLARIN ETKİ MEKANİZMASI.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
TÜTÜN – ALKOL DAİRESİ BAŞKANLIĞI. VİZYON: * Türkiye’de üretilen tütünlerin yurt içi ve dünya tütün kullanımı içindeki payının artırılmasına ve ülkemizin.
GIDA MUHAFAZA YÖNTEMLERİ
DEZENFEKSİYON VE STERİLİZASYON
İçme Sütü Teknolojisi-1
Sunum transkripti:

Bulaşıcı Hastalıklar Daire Başkanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu T.C. Sağlık Bakanlığı LEGIONELLA BAKTERİSİNE YÖNELİK UYGULANAN DEKONTAMİNASYON YÖNTEMLERİ

Bulaşıcı Hastalıklar Daire Başkanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu T.C. Sağlık Bakanlığı Öğrenim Hedefleri-1 Katılımcılar bu oturumun sonunda; Dezenfeksiyon ve dekontaminasyonun tanımını yapabilmeli Su sistemlerinin temizlenmesi ve dekontaminasyonunda kullanılan yöntemleri söyleyebilmeli

Bulaşıcı Hastalıklar Daire Başkanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu T.C. Sağlık Bakanlığı Öğrenim Hedefleri-2 Dekontaminasyon yöntemlerinden ısıtma yönteminin tanımını yapabilmeli Dekontaminasyon yöntemlerinden kimyasal metodların tanımını yapabilmeli Dekontaminasyon yöntemlerinden radyasyon metodunu tanımlayabilmeli

Bulaşıcı Hastalıklar Daire Başkanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu T.C. Sağlık Bakanlığı Legionella bakterileri dünyanın hemen her yerinde su kaynaklarında bulunabilirler. Legionella bakterileri yapay sistemlerdeki biyofilm katmanlarında yerleşme ve çoğalma özelliğine sahiptirler. Doğal suların, şehir şebeke sistemine verilmesinde dezenfeksiyon işlemleri ile tam olarak yok edilemediği durumlarda bina su tesisatlarına ulaşırlar; uygun şartları bulduklarında da yerleşir ve çoğalırlar.

Bulaşıcı Hastalıklar Daire Başkanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu T.C. Sağlık Bakanlığı Lejyoner hastalığının kontrolü ve önlenmesi için esası teşkil eden insan yapımı su sistemlerinde Legionella bakterilerinin sisteme yerleşmesinin ve burada çoğalmasının önlenmesidir.

Bulaşıcı Hastalıklar Daire Başkanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu T.C. Sağlık Bakanlığı Fiziksel Yöntemler-1 Konaklama birimlerinde Legionella bakterilerinin su sistemine yerleşmesini önlemek için, konaklama biriminin yetkilileri tarafından, su sisteminin fiziki şartlarının bakterinin yaşaması ve çoğalmasını engelleyecek şekilde düzenlenmesi gerekir.

Bulaşıcı Hastalıklar Daire Başkanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu T.C. Sağlık Bakanlığı Fiziksel Yöntemler-2 Uygulanması gerekenler: Tanklarda biriken tortu ve sedimentin süpürülüp temizlenmesi. Tesisatın tümü ile boşaltılıp doldurulması. Soğutma kulelerinin ve depo iç yüzeylerinin fırçalanarak biyofilm tabakasının kazınması. Filtrasyon gibi fiziksel yöntemlerin sürekli etkin bir şekilde uygulanması.

Bulaşıcı Hastalıklar Daire Başkanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu T.C. Sağlık Bakanlığı Fiziksel Yöntemler-3 Legionella baktesinin yaşamasının ve çoğalmasının önlenmesinde etkili olmak şartıyla dekontaminasyon yöntemlerinden; – Termal – Kimyasal – Radyasyon ile eradikasyon yöntemlerinden en az biri ya da birkaçı uygulanır.

Bulaşıcı Hastalıklar Daire Başkanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu T.C. Sağlık Bakanlığı Termal Eradikasyon Yöntemleri Yüksek ısıtma yöntemi Flushing Şok ısıtma

Bulaşıcı Hastalıklar Daire Başkanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu T.C. Sağlık Bakanlığı Termal Eradikasyon Yöntemleri-1  Yüksek ısıtma yöntemi  Sıcak su tanklarındaki suyun sıcaklığı en az 24 saat süresince 70°C’nin üzerine çıkarılır ve son kullanma noktalarında da 60°C’nin üzerinde olması sağlanır.  Konaklama biriminin risk durumuna göre yüksek ısıtma yöntemi süresi 72 saate kadar uzatılabilir.

Bulaşıcı Hastalıklar Daire Başkanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu T.C. Sağlık Bakanlığı Termal Eradikasyon Yöntemleri-2  Flushing  Tanklarda biriken tortu ve sedimentin süpürülüp temizlenmesi, tesisatın tümü ile boşaltılıp doldurulması ve suyun uç noktalarda 60°C’ye ulaşmasından sonra, tüm musluklar ile duş başlıklarından en az 5-10 dakika süreyle akıtılması işlemidir.

Bulaşıcı Hastalıklar Daire Başkanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu T.C. Sağlık Bakanlığı Termal Eradikasyon Yöntemleri-3  Şok ısıtma  Sistemin belirli bir yerinde bulunan suyun aniden yüksek sıcaklıklara çıkarılması(>88°C) ve hemen ardından uygun miktarda soğuk su ile karıştırılarak kullanıma verilmesi işlemidir.

Bulaşıcı Hastalıklar Daire Başkanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu T.C. Sağlık Bakanlığı Kimyasal Eradikasyon Yöntemleri 1.Klorlama 2.Ozonizasyon 3.Hidrojen Peroksit Uygulaması 4.Bakır Gümüş İyonları

Bulaşıcı Hastalıklar Daire Başkanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu T.C. Sağlık Bakanlığı Kimyasal Eradikasyon Yöntemleri-1  Klorlama  En yaygın olarak kullanılan yöntemdir.  Sudaki klor düzeyinin son kullanma noktalarında en az 2 saat mümkünse 24 saat süreyle en az 3ppm olacak şekilde yüksek konsantrasyonda klorlanması uygulamasıdır.

Bulaşıcı Hastalıklar Daire Başkanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu T.C. Sağlık Bakanlığı Kimyasal Eradikasyon Yöntemleri-2  Ozonizasyon;  Güçlü bir biyosit ve oksitleyici ajan olan ozon(O 3 )’un uygulanmasına dayalı bir işlem olup, mikroorganizmalarda enzim aktivitesini bozarak etki eder.  İçme-kullanma suyu uygulamalarında rezidüel konsantrasyon 1-2 mg/L olacak şekilde suyun akış hızına göre ayarlanarak ozon (O 3 ) uygulanması işlemidir.

Bulaşıcı Hastalıklar Daire Başkanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu T.C. Sağlık Bakanlığı Kimyasal Eradikasyon Yöntemleri-3  Hidrojen peroksit uygulaması (H 2 O 2 )  Stabilize edilmiş Hidrojen Peroksit (H 2 O 2 ), rutin uygulamalarda su sisteminde ppm olacak şekilde kullanılır.  Dekontaminasyon işlemi sırasında ise % 1-3 lük konsantrasyonda ( ppm) olacak şekilde su şebekesine verilerek en az iki saat bekletildikten sonra şebekedeki suyun atık su sistemine deşarj edilmesi; su şebekesine yeni su verilerek ölçümlerin yapılmasını takiben su şebekesinin kullanıma açılması işlemidir.

Bulaşıcı Hastalıklar Daire Başkanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu T.C. Sağlık Bakanlığı Kimyasal Eradikasyon Yöntemleri-4  Bakır(Cu) – Gümüş (Ag) iyonları-1 Cu-Ag iyonizasyon cihazı elektrolitik mekanizma ile düzenli olarak ürettiği Cu ve Ag iyonlarını su sistemine vererek fonksiyon görür.

Bulaşıcı Hastalıklar Daire Başkanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu T.C. Sağlık Bakanlığı Kimyasal Eradikasyon Yöntemleri-5  Bakır(Cu) – Gümüş (Ag) iyonları-2  Cihazın Legionella’lar üzerinde etkin olabilmesi için sudaki Cu ve Ag iyonları her zaman belli düzeylerde tutulmalıdır.  Cu-Ag iyonizasyon cihazı ile düzenli olarak üretilen Cu ve Ag iyonlarının Cu ppm, Ag ppm olacak şekilde sürekli olarak su sistemine verilmesi işlemidir.

Bulaşıcı Hastalıklar Daire Başkanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu T.C. Sağlık Bakanlığı Kimyasal Eradikasyon Yöntemleri-6  Bakır(Cu) – Gümüş (Ag) iyonları-3  Konaklama birimlerinde, Legionella bakterisinin yaşamasının ve çoğalmasının önlenmesi amacı ile yapılacak kimyasal çalışmalarda, kullanılacak biyosidal ürünlerin, kullanım amacına uygun olarak Sağlık Bakanlığı’ndan üretim ve ithal iznine sahip olması gerekmektedir.  Uygulanan tüm işlemlerden sonra kullanıma verilecek suyun kalitesi, İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik’te belirtilen özelliklere sahip olmalıdır.

Bulaşıcı Hastalıklar Daire Başkanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu T.C. Sağlık Bakanlığı Radyasyon ile Eradikasyon Yöntemleri-1  Ultraviyole (UV) uygulaması-1  UV radyasyonu, hücrede DNA sentezini bozarak bakteriyi öldürür.  Optimum sonuç için (%100 transmisyon), 254 nm UV dalga boyunda suyun 40°C olması önerilir.  Daha yüksek ısılar UV etkisini azaltır.  UV ünitesi tesisat içindeki suya temas halinde yerleştirilir ve organizmalara suyun akışı sırasında etki eder.

Bulaşıcı Hastalıklar Daire Başkanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu T.C. Sağlık Bakanlığı Radyasyon ile Eradikasyon Yöntemleri-2  Ultraviyole (UV) uygulaması-2  Yerleştirilen ünitenin kapasitesine göre dakikada 500 L’ye kadar etkili olabilir.  UV uygulaması 40°C’deki suyun Ultraviyole (UV) cihazı ile %100 transmisyon esası ile 254 nm UV dalga boyunda işleme tabi tutulması işlemidir.

Bulaşıcı Hastalıklar Daire Başkanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu T.C. Sağlık Bakanlığı Teşekkür ederim.