Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Doç. Dr. Derya Burcu ÖZKAN Yıldız Teknik Üniversitesi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Doç. Dr. Derya Burcu ÖZKAN Yıldız Teknik Üniversitesi"— Sunum transkripti:

1 Doç. Dr. Derya Burcu ÖZKAN Yıldız Teknik Üniversitesi
Soğutma Kuleleri Doç. Dr. Derya Burcu ÖZKAN Yıldız Teknik Üniversitesi

2 Kondenserler: Kondenserler, kompresörden çıkan kızgın soğutucu akışkan buharının soğutularak yoğuşturulduğu elemanlardır. Kondenserleri iki grupta inceliyebiliriz. Hava soğutmalı kondenserler: Genellikle ısı transfer yüzeyini arttırmak amacıyla kanatlı borulu üretilirler. Boruların içinden soğutucu akışkan dışından ise hava geçer. Bu tip kondenserler daha çok küçük soğutma yüklerinde ve yeterli soğutma suyunun bulunmadığı durumlarda tercih edilir. Hava tarafındaki ısı taşınım katsayısı küçük olduğundan, büyük soğutma yüklerinde çok büyük yüzeyler gerekir. Hava sıcaklığının gün ve mevsim boyunca değişmesi nedeniyle, otomatik kontrolleri zordur. Buzdolaplarında hava hareketi doğal olarak sağlanır. Bu dolaşımın rahat olabilmesi için yoğuşturucu ile duvar arasında cm kadar açıklık bırakılmalıdır. Yüksek yüklere çıkılmak istendiğinde zorlanmış konveksiyon ihtiyaç duyulur ve birkaç fan kullanılması gerekir. Kondenser oda dışına yerleştirildiğinde güneş ışınımından korunulmalıdır

3 Hava soğutmalı kondenser

4 Su soğutmalı kondenser
Su soğutmalı kondenserler: Su soğutmalı kondenserlerde önemli bir sorun özellikle su tarafındaki yüzey kirliliğidir. Kirlilik faktörünün hesaplarda göz önüne alınması gerekir. Su soğutmalı kondenserler çift borulu, spiral borulu, gövde borulu ve buharlaşmalı olarak dört sınıfta toplanabilir. Soğutma suyu hızı 0,5-2 m/s arasında değişmektedir. Su soğutmalı kondenser

5 Soğutma Kuleleri Soğutma kuleleri, sistemden gelen sıcak suyun dolgu üzerine püskürtülmesi ile ısının atmosfere verilerek ortamdan uzaklaşması ile soğuma sağlar. Soğutma kulesi bir ısı uzaklaştırma ünitesidir. Soğutma kulelerinin yaygın kullanım alanları arasında klima sistemleri, üretim tesisleri ve enerji santralleri vardır.

6

7 Soğutma kuleleri açık ve kapalı olarak iki tiptedir.
Açık soğutma kulelerinde, soğutulacak su direkt olarak hava içine küçük memelerden püskürtülür. Küçük damlacıklar halindeki su, etrafından geçen hava tarafından ve kendi buharlaşmasıyla soğutulur. Sudan havaya duyulur ve gizli ısı biçiminde ısı transfer edilir.

8 Açık Soğutma Kulesi

9 Kapalı Tip Soğutma Kulesi
Kapalı soğutma kulelerinde ise, soğutulacak su serpantin şeklindeki boruların içindedir. Borunun dışından ise soğutma havası geçer. Bu sırada boru dışına başka bir su püskürtülür. Bu suyun buharlaşması için gerekli ısı boru içindeki soğutulacak sudan çekilir. Böylece kapalı soğutma kulelerinde soğutulacak su dış ortamla temas etmeyerek, kapalı bir devrede soğutulmuş olur.

10 Açık Kapalı Tip Soğutma Kulesi

11 Soğutma Kulesinde Kullanılan Elemanlar

12 Uygun bir soğutma kulesi seçimi için;
Soğutulmak istenen suyun giriş çıkış sıcaklığı Ortamın yaş termometre sıcaklığı Soğutulmak istenen su debisi Teorikte suyu en fazla havanın yaş termometre sıcaklığına kadar soğutabiliriz. Bunun yanında iyi bir soğutma kulesinden çıkan su sıcaklığı, ortamın yaş termometre sıcaklığından 4 – 5°C daha fazladır.

13 Baca şeklindeki soğutma kuleleri ( Termik santrallerde)


"Doç. Dr. Derya Burcu ÖZKAN Yıldız Teknik Üniversitesi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları