PROJE GELİŞTİRME VE DEĞERLENDİRME

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BİLİMSEL BİR MAKALE NASIL YAZILIR
Advertisements

BİLİMSEL ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
HOŞ GELDİNİZ.
Prof. Dr. Ülkü Çömelekoğlu Mersin Üniversitesi Öğretim Üyesi
PROBLEME DAYALI ÖĞRENİMDE DEĞERLENDİRME
Ölçme Düzeyleri Ölçeklerin Kullanılması
ORTAÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİ ARASI “ARAŞTIRMA PROJESİ NASIL YAZILMALIDIR”?
AB-TÜRKİYE ODA FORUMU PROJESİ 1/51 DEĞERLENDİRME TABLOSU Başvuru Rehberi içinde yer alan ve proje tekliflerinin hangi kriterlere göre değerlendirileceğini.
PROJE HAZIRLAMADA ALANA ÖZGÜ KONU SEÇİMİ
TÜBİTAK BİLİM PROJELERİ
Doç.Dr. Şirin Karadeniz ÖĞRETİM MESAJI TASARIMI. ÖĞRETİM TASARIMI MODELİ.
TEMEL KALİTE İYİLEŞTİRME ARAÇLARII
Hatay İl Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Proje Ekibi
Hatay İl Milli Eğitim Müdürlüğü AR-GE Proje Ekibi
PROJE NEDİR? Önceden belirlenmiş bir süre içerisinde;
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME
46. ORTAÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİ ARAŞTIRMA PROJELERİ YARIŞMASI
Fen ve Teknoloji Dersi Öğretim Programının Vizyonu İlk öğretim mezunu her öğrencinin fen ve teknoloji okur- yazarı olmasıdır
Yrd. Doç. Dr. Emre SÜMER Aralık-2011
EĞİTİM SİSTEMİ VE ÖLÇMENİN SİSTEMDEKİ YERİ
DERECELİ PUANLAMA ANAHTARLARININ HAZIRLANMASI
Neden Proje Yönetimi - PROBLEMLERİN KARMAŞIKLIĞI - TEK BİR KİŞİNİN ÇÖZÜME ULAŞMA GÜÇLÜĞÜ - DİSİPLİNLER ARASI İLİŞKİLERİN SAĞLANMASI - MADDE VE İNSAN KAYNAKLARININ.
T.C. HAKKARİ VALİLİĞİ İl Milli Eğitim Müdürlüğü. 1.ÖZGÜNLÜK VE YARATICILIK Proje, çözüme kavuşturulmak istenilen konuda yaratıcılık ve özgünlük taşıyor.
 KONU VE AMAÇ: Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı bölgenin ekonomik ve sosyal kalkınmasının hızlandırılması amacıyla 2012 yılında TR83 Bölgesi İnovasyon.
Araştırma Projeleri Yarışması
Prof. Dr. Ahmet AYAR (TÜBİTAK 2237 Programı)
İç Hastalıkları Klinik Stajı GİRİŞ DERSİ
Neden Proje Yönetimi - PROBLEMLERİN KARMAŞIKLIĞI
Problemi Tanımlama Şener BÜYÜKÖZTÜRK, Ebru KILIÇ ÇAKMAK,
FEN EĞİTİMİNDE PROJE ÇALIŞMASI Koç Özel Lisesi Biyoloji Öğretmeni
KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİ Özel eğitim gerektiren bireylerin,yetersizliği olmayan akranlarıyla birlikte eğitim-öğretimlerini resmi okullarda sürdürmesi esasına.
ORTAÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİ ARASI ARAŞTIRMA PROJE YARIŞMASI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI :30-16:00 DEÜ Tıp Fakültesi-İZMİR.
BU BENİM ESERİM ORTAOKULLAR ARASI PROJE YARIŞMASI
Tübitak Ortaöğretim Öğrencileri Proje Yarışması
Öğrenci İş Yüküne Dayalı AKTS Kredisi Hesaplama. Giriş Üniversitemiz senatosunun 3 Mayıs 2013 tarihinde aldığı karar gereği eğitim öğretim yılından.
KDZ. EREĞLİ İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ
Yeni YGS - LYS Sınav Sistemi. Özetle yeni sınav sistemi 1- Geçmiş yılların ÖSS'si ve ÖYS'si gibi bu sınav sistemi de temelde 2 aşamada gerçekleşiyor.
İŞLETME BİLİMİNE GİRİŞ
Hazırlayan: Ufuk ŞENSOY ZAİM Giresun Mimar Sinan Anadolu Lisesi Rehber Öğretmeni ÖSYS SINAV S İ STEM İ (YGS – LYS)
“DÜNYADA HERŞEY İÇİN, MEDENİYET İÇİN, HAYAT İÇİN, MUVAFFAKİYET İÇİN HAKİKİ MÜRŞİT İLİMDİR, FENDİR İLİM VE FENNİN HARİCİNDE MÜRŞİT ARAMAK GAFLETTİR, CEHALETTİR,
Bilimsel Araştırma ve Proje Yönetimi
ARAŞTIRMA TÜRLERİ.
2. TÜRK DÜNYASI BİLİM OLİMPİYATI ARALIK ESKİŞEHİR
ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ.
47. TÜBİTAK ORTAÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİ ARAŞTIRMA PROJELERİ YARIŞMA SÜRECİ
TÜBİTAK 47. ORTAÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİ PROJE YARIŞMASI
ORTAÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİ ARAŞTIRMA PROJELERİ YARIŞMASI
PROJELER-1 Öğrencilerin istedikleri bir konuda inceleme, araştırma ve yorum yapma, yeni bilgilere ulaşma ve sonuç çıkarma amacıyla öğretmen rehberliğinde.
Çalışmanın adı Yazarlar (sunum yapan kişi belirtilmeli) Kurum.
I. TEMD Üyesi olmak II. 38 yaşından gün almamış olmak (11 Mayıs 2016'da 38 yaşından gün almamış olmak) III. Başvuru formunu doldurmak BAŞVURU DOSYASINDA.
Öğretim Tasarımı Problem Analizi ve İhtiyaç Değerlendirme.
T.C. BİLİM, SANAYİ VE TEKNOLOJİ BAKANLIĞI BİLİM VE TEKNOLOJİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ AR-GE DESTEK PROGRAMLARI İL MÜDÜRLÜKLERİ EĞİTİM VE BİLGİLENDİRME TOPLANTISI.
ANTRENÖRLÜK EĞİTİMİNDE
BOLU-DÜZCE AR-GE PROJE PAZARI
KİTAP: PROF.DR. BÜLENT KOBU
Proje Oluşturma ve Yönetimi
BYE900 Bilimsel Araştırma Teknikleri ve Araştırma Yayın Etiği
GÖREV ANALİZİ.
MEZUNİYET TEZİ AKIŞ ŞEMASI
Eğitim Bilimleri Fakültesi
Havacılıkta İnsan Kaynakları Eğitimde 4. hafta, fiilen 3
ERP Projesinin Aşamaları İzmir. ERP Projesinin Aşamaları SatışSatış - Başlangıç – Kurulum – Analiz – Plan – Uyarlama – Eğitim – Geliştirme.
Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Müh.
FİZİK-1DERSİ UYGULAMA PROJE SUNUSU
ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİ ARAŞTIRMA PROJELERİ YARIŞMA SÜRECİNİN TANITIMI
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme
KKTC GİRİŞİMCİLİK PROJESİ - ÖNCELİK 2 İŞ PLANI
Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS)
Özel Cizre Bilim Teknik Koleji
Sunum transkripti:

PROJE GELİŞTİRME VE DEĞERLENDİRME Prof. Dr. Semra Mirici semramirici@gmail.com.tr

PROJE GELİŞTİRME VE DEĞERLENDİRME Neden Proje ? Ortaöğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Yarışması Proje Nasıl Yapılır? Proje Raporu nasıl Yazılır? Projeleri Kimler Nasıl Değerlendirir ? Başvuru Nasıl yapılır?

Neden Proje?

Öğretim yöntemleri ve akılda kalma oranı *ABD Drexel Üniversitesi, Müh. Fakültesi öğrencilerine uygulanan eğitim araştırması, Balkı, E., 2002

TÜBİTAK ‘Ortaöğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Yarışması’ Yarışma üç aşamadan oluşmaktadır. Birinci aşama: 12 ayrı bölgede ve her dal için ayrı ayrı oluşturulacak jürilerce,“Proje Raporu” üzerinden değerlendirilir.12 bölge p.ppt İkinci aşama: Bölge Sergisine davet edilen projeleri hazırlayan öğrenciler jüriler tarafından mülakata alınır. Üçüncü aşama: Ankara’da düzenlenecek yarışma sergisinde projeler jürilerce tekrar değerlendirilir.

TÜBİTAK ‘Ortaöğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Yarışması’ Final Yarışması Dereceleri DERECESİ ÖĞRENCİ ÖDÜLÜ  ÖĞRETMEN ÖDÜLÜ BİRİNCİLİK 3.000TL   İKİNCİLİK 2.500TL ÜÇÜNCÜLÜK 2.000TL TEŞVİK 1.500TL  Bir proje sahibine/sahiplerine Yılın Genç Araştırmacısı Ödülü verilir. Bu ödülün miktarı 3.500TL’dir.

TÜBİTAK ‘Ortaöğretim Öğrencileri Arası Araştırma Projeleri Yarışması’ Final Yarışmasında dereceye giren adaylar ÖSS’ye girdikleri yıl, bir kereye mahsus olmak üzere yarışmada aldıkları derece ile orantılı ek katsayı uygulamasından yararlanacaklardır. (Bkz. LYS 2013 Kılavuzu)

Proje Nasıl Yapılır ? Ne? Kiminle? Ne Zaman? Nerede? Nasıl? Ne Kadar Maliyetle? Ne Oldu?

Proje Nasıl Yapılır ? PROJE kaynaklar zaman Görev ve faaliyetler

PROJE NEDİR? NE: Amaç / Ürün KİMİNLE: Ekip / Yönetici NE ZAMAN: Başlangıç / Bitiş Tarihleri Takvim İş Akışı NASIL: Yöntem / Süreç / İşleyiş NEREDE: Yapılacak İşler Listesi Yapılacak işler, tarihler, yer, sorumlular çizelgesi, malzeme ve satın alma, ölçmeler, sayısallaştırma NE KADAR: Bütçe NE OLDU: Sonuç / Değerlendirme Sonuç / Ürün Ölçümlerin Analizi Etkililik: Hedefe ne ölçüde ulaşıldı? Verimlilik: Sonuç ve maliyetlerin birlikte değerlendirilmesi

PROJE PROJE NEDİR? NE: Amaç / Ürün Hizmet Somut Ürün Ölçülebilir Çözüm Net Tanım

PROJE PROJE NEDİR? KİMİNLE: PROJE EKİBİ Yönetici Ekip Üyelerinin Özellikleri Görev Dağılımı 2 projede görev dağılımı.doc İstihdam Edilecek Kişiler Özellikleri Görev Tanımları Kişi / Saat Maliyetleri

PROJE PROJE NEDİR? NE ZAMAN: PROJENİN SÜRESİ Başlangıç / Bitiş Tarihleri Ara Aşamaların Tarihleri 1 çalışma takvimi.doc

PROJE PROJE NEDİR? NASIL - NEREDE: Yöntem / Süreç / İşleyiş Yapılacak İşler Listesi İş Akışı / Etkinlik Şeması İşler Tarihler Yer Sorumlular Malzeme / Satın alma Geri Bildirim Yolları (Sayılsallaştırma / Ölçme)

PROJE PROJE NEDİR? NE KADAR: İş akış şemasının maliyetlerinin çıkartılması Ek giderler (varsa) eklenmesi (K.D.V. gibi) %20’lik hata payı eklenmesi Toplam ve kalemlere göre maliyetlerin hesaplanması 3 ALINMASI ÖNERİLEN MAKİNE teçhizatın gerekçesi.doc

PROJE PROJE NEDİR? NE OLDU: DEĞERLENDİRME Sonuçların ölçülmesi Süreç ve sonuçlara ait ölçümlerin analizi Etkililik: Amaçlara ne ölçüde ulaşıldı? Verimlilik: Bu sonuç bu maliyetle karşılaştırıldığında durum nedir? Rapor yazılması

Genellikle değerlendirme formları, dereceli (rubrik) ölçek formunda hazırlanmaktadır.

Planlama Araştırma konusu belirlenir - Soğanlı bitkilerin in vitro hızlı çoğaltımı - Göl soğanının in vitro hızlı çoğaltımı - Göl soğanının soğan pul yapraklarından in vitro hızlı çoğaltımı - Göl soğanının soğan pul yapraklarında BAP ve NAA büyüme düzenleyicileri ile in vitro hızlı çoğaltımı

Planlama Hipotez Sorulan soruya verilen cevap veya tahmin En önemli özelliği.........

Planlama Hipotez Göl soğanının soğan pul yaprakları kullanılarak in vitro hızlı çoğaltımı yapılabilir. Göl soğanının in vitro hızlı çoğaltımında soğan pul yaprakları kullanılabilir.

Planlama Kullanılacak Yöntem ve Süreçlerin Tanımı -Süreçler; veri toplanmasında yapılacak işlemler, deney düzeneği.. -Veri analizi; verilerin istatistiksel analizi

Planlama Kaynaklar Kullanılan bilgilerin kaynaklarına yapılan atıflar.4 KAYNAKÇA.doc

Planlama Raporlaştırma Projenin Adı Projenin Amacı Giriş Yöntem Sonuçlar ve Tartışma Kaynaklar Teşekkür, içerik listesi, tablolar listesi, şekiller listesi vb.

Proje Özeti Nasıl Yazılır? Kısa ve anlaşılır (250 kelime) Ayrıntı yok Yorum yok Kaynak yok

Proje Özeti Nasıl Yazılır? Deneyin amacı Araştırma sebebini açıklayan bir cümle; hipotez veya problemin ifadesi Kullanılan yöntem ve işlemler Önemli noktaların özeti, kullanılan malzemeler anlatılmaz...

Proje Özeti Nasıl Yazılır? Gözlemler/Veri/Bulgular Sonuca doğrudan etkisi olan anahtar bulguları içerir. Ayrıntı, grafik, tablo verilmez. Sonuçlar Kısaca bahsedilir.

DEĞERLENDİRME Öğrencinin fikri basit fakat ilginç ve pratik bir çözüme yönelik olabilir. Üniversite desteği olabilir fakat bilgi alma ya da laboratuar kullanma ile sınırlı olmalıdır.

TÜBİTAK uyarıyor!! Orjinallik ve yaratıcılık Beceri, dikkat ve özen Çalışma süreci İlişkilendirme ve açıklık Etik Detaylı bilgi için; http://www.tubitak.gov.tr/tubitak_content_files/BIDEB/projerehberi_2204.pdf

Konu Seçimi Orijinal ve öğrenciye ait olmalı. Merak, araştırma, uzmanlardan bilgi, kritik düşünce, yaratıcılık ve azim…

DEĞERLENDİRME KRİTERLERİ Özgünlük ve Yaratıcılık (20 puan) Bilimsel Yöntem (40 puan) Tutarlılık ve Katkı (10 puan) Yararlılık (5 puan) Uygulanabilir veya kullanışlı olma (5 puan) Kaynak Taraması (5 puan) Sonuç ve Açıklık (5 puan ) Özümseme ve Hakimiyet (10 puan) TOPLAM (100 puan)

TÜBİTAK Başvuru Süreci başvuru.ppt

KATILIMINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER. Bol projeli günler dileriz.