dİn kültürü ve ahlak bİlgİsİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Kur'an Aklımızı Kullanmamızı İster. Konuyla ilgili ayetler: 1- "Acaba onlar herhangi bir yaratıcı olmadan mı yaratıldılar? Yoksa kendileri mi yaratıcıdırlar?
Advertisements

بسم الله الرحمن الرحيم Kur’an’ı Anlayalım Ders 5.
VAAZ HAZIRLAMA VE SUNMA İLE İLGİLİ TEMEL İLKE VE YÖNTEMLER
ROBOT.
0000 A Grubu B Grubu C GrubuD Grubu d i n d e r s i o y u n. c o m BİLGİ YARIŞMASI.
E R G E N L İ K ERGENLİK DÖNEMİ FİZİKSEL GELİŞİM
Hemen hemen her toplumda önem verilen İnsanların davranışlarına yön veren Dini ve ahlaki ilkelerdir.
ÖRGÜTSEL ADALET Adaletsizlik Nedir? Örgütlerdeki Adaletsizlikler?
 Bir Uygur destanıdır. Büyük Türk İmparatorluğunu Göktürkler' den devralan Uygur Türkler' i, Türeyiş Destanı ile soylarının vücut buluşunu anlatırken.
TEVEKKÜL.
Literatür taramasının önemi  Daha önce neler yapıldığını çıkarmaya çalışmayan araştırmacılar alanlarında önemli katkı sağlama fırsatından yoksun kalırlar.
Paragraf Nedir? & Herhangi bir yazının bir satırbaşından öteki satırbaşına kadar olan bölümüdür. & Duygu, düşünce, istekleri anlatım tekniklerinden yararlanarak.
GÜNLÜK HAYATTA HZ. MUHAMMED 2. ÜNİTE: GİYİM KUŞAM 1
Program Tasarım Modelleri
Kur’an-ı Kerim’i Anlama Yolları
Kur’an-ı Kerim’in temel özellikleri nelerdir?
PAYLAŞMA VE YARDIMLAŞMA İBADETİ OLARAK ZEKAT
RAMAZAN. ÖYLE BİR AY Kİ O !!! RAMAZAN.
ASR SURESİ MEALİ VE TEFSİRİ
%68 % 32 ANADOLU İMAM HATİP LİSELERİ İMAM HATİP ORTAOKULLARI EĞİTİM İÇERİĞİ.
KURAN. Allah tarafından gönderilen ilahi kitapların sonuncusu olan KURAN-I KERİM, Son peygamber Hz.Muhammed’e indirilmiştir. Sözlükte toplamak,okumak,biraraya.
Hazırlayan İSMAİL ŞAHİNER. SORU ÇÖZERKEN!!! Önce soru okunur. Daha sonra parça (metin) okunur. Önce soru okunur. Daha sonra parça (metin) okunur.
dİn kültürü ve ahlak bİlgİsİ
Allaha İman İfagat Kazanck 10-D Allahın varlığına ve birliğine inanmak inanç esaslarının biridir. Bu «tevhid inancı» olarakta isimlendirilir. Kelime.
Kolay Yolla Kur’an’ı Anlama Ders 4 بسم الله الرحمن الرحيم.
HAZIRLAYAN : SAD İ YE D İŞ BİR İNSAN VE PEYGAMBER OLARAK HZ. MUHAMMED.
Bugün neler öğreneceğiz?
SEVİYE: 11. SINIF 1. ÜNİTE KAZANIMLAR: Mantık ve Doğru Düşünme arasındaki ilişkiyi değerlendirir. Akıl ilkelerinin önemini değerlendirir. ÖĞRENME – ÖĞRETME.
GÖKTÜRK KİTABELERİ.
Değerlendirme Soruları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni
ÇAĞDAŞ EĞİTİM SİSTEMİNDE ÖĞRENCİ KİŞİLİK HİZMETLERİ VE REHBERLİK
ÖZEL EĞİTİMİN TEMEL İLKELERİ
Son İlahi Kitap Kur’an-ı Kerim
Bugün neler öğreneceğiz?
TARİHDE BİLİM BİLİM VE SANAT ÖZGÜRLÜĞÜ
BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR. BÖLÜM 1 TEMEL KAVRAMLAR.
BÖLÜM 3 ÖĞRETMENLİK MESLEĞİ. BÖLÜM 3 ÖĞRETMENLİK MESLEĞİ.
İNSANHAKLARI YURTTAŞLIK VE DEMOKRASİ
MESLEK NEDİR? Meslek , ‘bir kişinin hayatını kazanmak geçimini sağlamak için yaptığı iş’ olarak tanımlanmaktadır. Belli bir eğitimi gerektiren bilgi,
DİN VE DİN ANLAYIŞI.
Bu Slayt gösterisi www. varolmak. com sitesi tarafından hazırlanmıştır
Abant İzzet Baysal Üniversitesi
Bugün neler öğreneceğiz?
Bugün neler öğreneceğiz?
BÖLÜM 4 ÖTMG’de ÖĞRETMEN NİTELİKLERİ VE ÖĞRETMEN YETİŞTİRME
Bugün neler öğreneceğiz?
Müfitcan ÖZKÖYLÜ CUMHURİYET İLKOKULU REHBERLİK SERVİSİ
Din Dersi Paylaşım Portalı
1- İmam Hatip Okulları nedir?
ÖĞRENME STİLLERİ.
6. Sınıf 2. Ünite: Namaz ÜNİTE KONULARI Namaz İbadeti ve Önemi
6. Sınıf 2. Ünite: Namaz ÜNİTE KONULARI Namaz İbadeti ve Önemi
DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİGİSİ Peygamber ve Peygamberlere İman
TÜRKÇE EĞİTİMİNDE METİNLER VE METİNLERİN İLETİSİ
DİL GELİŞİMİ KURAMLARI - II
Peygamber ve İlahi Kitap İnancı
DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ DERSİ 7.SINIFLAR SINAVA HAZIRLIK SORULARI
Otokontrol Öz denetimli
6. Sınıf 3. Ünite: ZARARLI ALIŞKANLIKLAR
7. SINIF 1. ÜNİTE Melek ve Ahiret İnancı.
Ünite Konuları için tıklayınız
3. Bir Peygamber Tanıyorum: Hz. Yusuf (a.s.)
Bir Peygamber Tanıyorum: Hz. Salih (a. s.)
HZ. MUHAMMED VE AİLE HAYATI
GÖRÜŞME İLKE VE TEKNİKLERİ Sağlık Bilimleri Fakültesi
TÜRKÇE EĞİTİMİNİN ÖNEMİ
Yrd. Doç. Dr. Şükrü KEYİFLİ
BİREYİ TANIMA TEKNİKLERİ
Sunum transkripti:

dİn kültürü ve ahlak bİlgİsİ KURAN ANLAŞILMAK İÇİN İNDİRİLMİŞTİR 10.SINIF

KUR’AN ANLAŞILMAK İÇİN İNDİRİLMİŞTİR

KUR’AN ANLAŞILMAK İÇİN İNDİRİLMİŞTİR Kur’an’ın gönderiliş amacı insana her konuda rehberlik etmektir. Bu amacın gerçekleşmesi ise ancak insanın Kur’an’ı anlaması ile mümkündür. Zira insan anlayamadığı bir şeyi uygulayamaz. Yüce Allah Kur’an’ı anlaşılmak için gönderdiğini şöyle ifade eder: “Ey Muhammed sana indirdiğimiz bu kitap mübarektir. Ayetlerini düşünsünler, aklı olanlar da öğüt alsınlar.” Kur’an’ı doğru anlamak, iyi niyetli ve ön yargısız bir okumayı gerektirir. Bu nedenle inkâra şartlanmış kimseler Kur’an’dan faydalanamazlar.

KUR’AN ANLAŞILMAK İÇİN İNDİRİLMİŞTİR Kur’an gerçekten öğüt almak isteyen, bunun için de aklını kullanıp düşünen insanlar için anlaşılması kolaylaştırılmış bir kitaptır. Kur’an’ı doğru anlamak dinin özünü ve temel amaçlarını doğru kavramamızı sağlar. Bu nedenle Kur’an’ı doğru anlamak için ayetleri üzerinde derinlemesine düşünmek gerekir. Zira Kur’an herhangi bir söz değildir. Allah’tan insana bir mesajdır. İnsana düşen ilahî, mesajın anlam ve önemine uygun bir gayret ve ciddiyetle Kur’an’ı anlamaya çalışmasıdır.

KUR’AN ANLAŞILMAK İÇİN İNDİRİLMİŞTİR Kur’an, belirlediği ilkeler ve getirdiği hükümlerle insanın düşünce, inanç, ibadet ve ahlaki değerlerini şekillendirir. Öğütleri ile insanları iyiye, güzele ve doğruya yönlendirir. Kıssalarda tanıttığı şahsiyetlerle de örnek modeller tanıtır. Dinimizin temel kaynağı olan Kur’an-ı Kerim’i anlamaya, ondaki ilahî ilke, emir, öğütleri öğrenmeye önem vermeli, bunun için de Kur’an’ın Türkçe meal ve tefsirlerini okumayı ilke edinmeliyiz.

KURANI YORUMLAMADA TEMEL İLKELER

KURANI YORUMLAMADA TEMEL İLKELER Kur’an insanın anlayabileceği bir kitaptır. Çünkü o; kendisinde asla şüphe, eğrilik ve çelişki bulunmayan, apaçık bir kitaptır. Ancak onun anlam derinliği ve anlatım güzelliği benzeri getirilemez mucizevi özelliklere sahiptir. Bu nedenle herkes ondan, imanı, kültürü ve bilgi kapasitesi derecesinde bir şeyler anlar. Kur’an’ı doğru bir şekilde anlayıp yorumlamak için dikkat edilmesi gereken bazı kurallar vardır. Bu konuların başlıcaları şunlardır:

KURANI YORUMLAMADA TEMEL İLKELER Kur’an öncesi tarihî dönemlerle ilgili doğru bilgilere sahip olmak gerekir. Kur’an’ı anlamaya çalışırken öncelikle Hz. Peygamberin açıklamasına ya da uygulamasına başvurmak gerekir. Kur’an’ın indiği dönemin şartlarını bilmek de ayetleri doğru anlama konusunda büyük önem taşır. Bazı ayetlerin tam anlaşılması için “nüzul ortamı” denilen Kur’an’ın indirildiği dönemin inanç, sosyal, kültürel ve geleneksel yapısının bilinmesi gerekir.

KURANI YORUMLAMADA TEMEL İLKELER Kur’an ayetlerini tefsir eden kimselerin temel İslam bilimlerini bilmesi gerekir. Aynı konu ile ilgili ayetleri bir bütün olarak değerlendirmek Kur’an’ı doğru anlamak için çok önemlidir. Kâinatın yaratılış kanunları ile ilgili ayetler tefsir edilirken işin bilimsel yönü uzmanlarına sorulmalıdır. Kur’an’ı okurken her tür ön yargıdan ve taassuptan uzak bir yaklaşım içinde olmalıyız. Ayetlerin doğru anlaşılabilmesi için Kur’an’a zihnimizi ve gönlümüzü açmamız, samimi olmamız gerekir.

DEĞERLENDİRME Kur’an’ı doğru anlama ve yorumlamanın başlıca ilkeleri nelerdir? CEVAP: * Tefsir yapacak kişi Arap dilini çok iyi bilmelidir. * Hadis, Fıkıh, Kelam gibi İslami ilimlere vakıf olmalıdır. * Kuran'ın indiği dönemin sosyal, kültürel, dini ve ekonomik durumunu iyi bilmelidir. * Sosyal bilimler ve pozitif bilimler alanında bilgi sahibi olmalı veya tefsir yaparken bu alanlarda uzman kişilerden yardım alınmalıdır.

DEĞERLENDİRME A- Aşağıdaki boşlukları doldurunuz. ............................. .........................., Kuran-ı Kerim ayetlerinin "iniş sebepleri" anlamına gelir. CEVAP: SEBEB-İ NÜZUL