Bölgelerin özelliği. EGE BÖLGESİ Türkiye'de; · En fazla tütün üretimi, en fazla zeytin üretimi, en fazla üzüm üretimi. · En fazla incir üretimi, en fazla.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Türkiye’nin Coğrafi Bölgeleri
Advertisements

5.SINIF 4.ÜN İ TEÜRETT İ KLER İ M İ Z. Bu ğ day ülkemizin neresinde yeti ş tirlir ?
TOPRAĞIN HİKAYESİ HORİZON: Toprağı meydana getiren katmanlara horizon adı verilir. TOPRAK: Toprak taşların parçalanması ve ayrışmasıyla meydana gelen,
5.ÜNİTE ÜLKEMİZ VE DÜNYA DÜNYADA NÜFUS DAĞILIŞI VE EKONOMİK FAALİYETLER.
1. Karadeniz Bölgesi ‘NİN HALAYI
TÜRKİYENİN İKLİMİ Türkiye'de gerek matematik konumun gerekse özel konumun etkisiyle birden fazla iklim görülür. Ülkemizde dört mevsim belirgin olarak görülür.
Türkiye'nin İklimi Türkiye, genelde Akdeniz ikliminin etkisi altındadır. Ancak bununla beraber, birbirlerinden belirgin farklarla ayrılabilen karasal ve.
1- Deprem Yer kabuğu içindeki kırılmalar nedeniyle ani olarak ortaya çıkan depremler önemli can ve mal kaybına neden olan afetlerdendir.Depremin yol açtığı.
Yönetim biçimi Cumhuriyet olan Türkiye Cumhuriyeti, Mustafa Kemal önderliğinde 1923'te kurulmuştur. Resmî dili Türkçe‘dir. Demokratik, laik, sosyal bir.
TÜRKİYEDE İKLİM Türkiye'de çok çeşitli iklimler görülür. İklim çeşitlili­ğine sebep olan faktörler şunlardır: Üç tarafının denizlerle çevrili olması Yükseltisinin.
Türkiye’de Tarım. Türkiye'de Tarım İnsanların toprağı işleyerek ekme ve dikme yoluyla ondan ürün elde etmesi faaliyetine tarım denir.
SERA KURULUŞUNDA ETKİLİ OLAN FAKTÖRLER
DAĞLARI: Ortalama yükseltini az olduğu Marmara Bölgesi’nin yerşekilleri engebeli bir yapıya sahip değildir. Trakya’daki Işık, Koru ve Yıldız Dağları ile.
EGE BÖLGES İ Ege Bölgesi, Türkiye'nin yedi co ğ rafi bölgesinden biridir. İ smini kıyısında oldu ğ u Ege Denizi'nden alır. Kıyı Ege.
DEVİR SONRASI SULAMA ŞEBEKELERİNİN PERFORMANSINA GENEL BİR BAKIŞ Prof.Dr. Hasan DEĞİRMENCİ Yrd.Doç.Dr. Çağatay TANRIVERDİAraş.Gör. Gülşah ÜĞLÜ Kahramanmaraş.
İklim ve İklim Elemanları SICAKLIK. Bilmemiz Gereken … Isı : Cisimlerim potansiyel enerjisidir. Sıcaklık : Isının dışa yansıtılmasıdır.Birimi santigrat.
COĞRAFİ KONUM COĞ®AFYA NOTLA®I COĞRAFYA FİZİKİ coğrafya -Doğa olaylarını konu alır. -Klimatoloji-Jeomorfoloji-Biocoğrafya -Matematik coğr. GENEL COĞRAFYA.
TÜRKİYE ‘DE ve DÜNYA’DA İKLİM.
Temiz su kaynakları azalıyor. Dünyanın üçte biri sularla kaplı olmasına rağmen ancak yüzde iki buçuk kullanılabilir temiz su bulunuyor. temiz su kaynakları.
 Ülkemizdeki nüfusun sayısı ve nüfusla ilgili veriler yapılan nüfus sayımları ile elde edilir. Bu sayımlar sonucunda, toplam nüfus, nüfusun yaş gruplarına.
AKARSULARDA AŞINDIRMA
CANLILARIN DAĞILIŞINI ETKİLEYEN PALEOCOĞRAFYA ÖZELLİKLERİ
Türkiyedeki iklim çeşitleri Doğa Sever 10/F Coğrafya Performans.
Türkiye'de Nüfusun Dağılışı Türkiye'de, 1997 nüfus sayımına göre, km2 ye düşen ortalama nüfus yoğunluğu 81 kişidir. Ancak, ülkemizdeki coğrafi bölgeler,
GÖLLER VE AKARSULAR.
Türkiye’de Karstik Şekiller
İKLİM NEDİR Türkiye,iklim kuşaklarından ılıman kuşak ile subtropikal kuşak arasında yer alır. Türkiye’nin coğrafik konumu ve yeryüzünün aldığı şekiller.
EKOSİSTEM EKOLOJİSİ.
FEYAZ BİLGİ 2 Hoş Geldiniz FEYAZ BİLGİ COĞRAFYA ÖĞRETMENİ SULTANBEYLİ KIZ ANADOLU İMAM-HATİP LİSESİ FEYAZ BİLGİ
COĞRAFYA FEYAZ BİLGİ
COĞRAFYA.
Çöl Biyomu Ve Tundra Biyomu
Hoş Geldiniz FEYAZ BİLGİ COĞRAFYA ÖĞRETMENİ SULTANBEYLİ KIZ ANADOLU İMAM-HATİP LİSESİ.
ARNAVUTLUK.
Türkiye’de Yetiştirilen Sanayi Bitkileri
Coğrafya Performans Ödevi Türkiye de Görülen Toprak Tipleri
SAĞLIK TURİZMİNDE ÖNEMLİ TIBBİ DESTİNASYONLAR 1. Sağlık Turizminde Öne Çıkan Destinasyonlar Global ölçekte değerlendirildiğinde son yılda bazı ülkelerin.
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
SİNOP COĞRAFYASI SUNUM PLN.1124 ŞEHİR COĞRAFYASI DERSİ DÖNEM SUNUM PROJESİ.
TÜRKİYE’NİN BÖLGELERİ MARMARA BÖLGESİ KARADENİZ BÖLGESİ EGE BÖLGESİ İÇ ANADOLU BÖLGESİ AKDENİZ BÖLGESİ DOĞU ANADOLU BÖLGESİ G.D. ANADOLU BÖLGESİ.
Slovakya Yüz ölçümü: km 2 Nüfusu: İdare şekli:Cumhuriyet Başkenti:Bratislava Önemli şehirleri :Kösice, Zilina Dili:Slovakça Dini:Hıristiyanlık.
TÜRKİYE’NİN GÖLLERİ Göl: Kara içerisinde yer alan durgun su kütlelerine göl denir. TÜRKİYE’DE GÖLLERİN ÖZELLİKLERİ 1- Bazı göllerin suları tatlı, bazıları.
5.Sınıf SOSYAL BİLGİLER 4. ÜNİTE ÜRETTİKLERİMİZ.
MARMARA BÖLGESİ YERYÜZÜ ŞEKİLLERİ:
DOĞU ANADOLU BÖLGESİ.
ÜLKEMİZ VE DÜNYA.
4.ÜNİTE ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI
ADI :Kuzey Eftal SESLİOKUYUCU
SBEP ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI TARIM
GÜNEY DOĞU ANADOLU BÖLGESİ
KONU:BÖLGEMİZDE NELER YETİŞİR ?
TÜRKİYEDE GÖRÜLEN İKLİM ÇEŞİTLERİ
Erozyon ve Toprak Erozyonunun Oluşumu
DÜNYADA ORGANİK TARIM Günümüzden yaklaşık 1,5-2 milyon yıl önce ilk insanların dünya yaşamı içinde yer aldığı sanılmaktadır. Bu zamanda dünyada insan yaşamı.
Türkiye’nin Kaynakları Sunu
4. ÜNİTE : ÜRETTİKLERİMİZ
4. ÜNİTE : ÜRETTİKLERİMİZ
4. ÜNİTE : ÜRETTİKLERİMİZ
BÖLGELERİMİZDE YETİŞEN TARIM ÜRÜNLERİ SUNU.
Sayılarla WWF 50+ yıllık tecrübe (Kuruluş yılı 1961) 100+ ülke Yıllık
4. ÜNİTE : ÜRETTİKLERİMİZ
Bu Sunu En İyi Ofis 2010 Yüklü Bilgisayarlarda Görüntülenir
Dünyada ve Türkiye’de Su Ürünleri Üretimi
HAZIRLAYAN: FERİDE MÜRŞİDE ARSLAN
5. SINIF SOSYAL BİLGİLER 3. ÜNİTE: Bölgemizi Tanıyalım
4. ÜNİTE : ÜRETTİKLERİMİZ
4. ÜNİTE : ÜRETTİKLERİMİZ
Türkiye'nin İklimi Türkiye, genelde Akdeniz ikliminin etkisi altındadır. Ancak bununla beraber, birbirlerinden belirgin farklarla ayrılabilen karasal ve.
4. ÜNİTE : ÜRETTİKLERİMİZ
MEVSİMLER VE İKLİM Son Tekrar Tarık ÖLMEZ LGS’de MASTER olma zamanı
Sunum transkripti:

Bölgelerin özelliği

EGE BÖLGESİ Türkiye'de; · En fazla tütün üretimi, en fazla zeytin üretimi, en fazla üzüm üretimi. · En fazla incir üretimi, en fazla haşhaş üretimi, en fazla kaliteli linyit üretimi, en fazla linyit ile çalışan termik santral. · En fazla Delta Ovası, en gelişmiş ihracat limanı, en girintili çıkıntılı, kıyılar. En geniş, kıta sahanlığına sahip kıyılar. · En uzun Deniz, kıyısına sahip il (Muğla) Ege bölgesindedir. · Bölge içerisinde; · En yüksek şehir Afyon'dur. · En büyük şehri İzmir'dir. · Ege bölgesinin Türkiye ekonomisine en önemli katkısı tarımdır. · Tek SIĞLA ağacı yetiştirme alanı. (Dünya Çapında).

AKDENİZ BÖLGESİ Türkiye'de; · En fazla yer fıstığı üretimi, · En fazla anason üretimi, · Tek Muz yetişme alanıdır, · En fazla seracılık, · En fazla boksit çıkarımı, · En fazla kükürt çıkarımı, · En fazla intansif tarımın yapıldığı, · En fazla karstik şekillerin görüldüğü, En geniş alüvyon ova Akdeniz Bölgesindedir. · Bölge içerisinde; · En az ve en seyre nüfuslu yerler, Taşeli ve Teke yarım adasındadır. · En çok kıl keçisi Adana bölümünde yetişir. · Antalya bölümünün ekonomiye en önemli katkısı Turizmdir. · Adana bölümünün ekonomiye en önemli katkısı ise Tarımdır. · En Büyük şehri Adana'dır.seracılıkşekillerin

İÇ ANADOLU BÖLGESİ Türkiye’de; · En fazla buğday üretimi, en fazla şeker pancarı üretimi, · En fazla koyunun yetiştirildiği, · En çok tiftik keçisinin yetiştirildiği · En fazla kapalı havzanın bulunduğu, en çok sel rejimli akarsuların bulunduğu, en geniş nadas arazisinin bulunduğu, · En fazla küçükbaş hayvancılığın yapıldığı, · Tek lületaşı çıkarım alanı Bölge içerisinde; · En turistik yerleri Nevşehir, Ürgüp, Göreme'dir. · En soğuk yeri yukarı Kızılırmak bölümüdür. · En yoğun nüfuslu yerler yukarı Sakarya bölümüdür. · Ülke ekonomisine en önemli katkısı tarımdır. · En büyük şehri Ankara'dır.

DOĞU ANADOLU BÖLGESİ · En büyük yüzölçümü. · En fazla engebelik, · En fazla yükselti, · En fazla dağınık alan, · En fazla büyükbaş hayvancılık, · En fazla yıllık sıcaklık farkı, · En fazla kar yağışı, · En fazla Don olayı, · En fazla donlu gün sayısı · En fazla ormanın üst yükselti sınırının olduğu, daimi kar sınırının yükseltisinin olduğu, · En geniş Buzul, · En büyük Göl, · En seyrek Nüfus, · En çok maden rezervi, · En çok hidroelektrik enerjisinin üretimi, · En hızlı akarsular, · En uzun kış süresi, · En kısa yaz süresi, · En düşük sıcaklık, · En yüksek dağ, · En şiddetli Karasallık, · En düşük toprak sıcaklığının olduğu. · Ulaşım imkanlarının en az olduğu bölge Doğu Anadolu Bölgesidir. Bölge içerisinde; · En fazla yetiştirilen tarım ürünü buğday ve arpadır. · Bölgenin ülke ekonomisine en önemli katkısı Hayvancılıktır. · En önemli tarım alanları Iğdır ovası, Malatya ovası, Muş ovası, Elazığ ovası, Erzurum ovası ve Elbistan ovalarıdır.yükseltisininGöl

GÜNEYDOĞU ANADOLU BÖLGESİ Türkiye'de; · En küçük yüz ölçümü, · En yüksek yaz sıcaklığı, · En az orman oranı, · En fazla petrol çıkarımı, · En fazla fosfat çıkarımı, · En fazla mercimek üretimi, · En az engebelik, · En fazla yaz kuraklığı, · En fazla sulama sorunu, · En fazla buharlaşma miktarı, · En az bulutluluk oranı ve en sade yer şekillerine sahip olan Bölge Güneydoğu Anadolu Bölgesidir. Bölge içerisinde; En fazla yağış kış mevsimindedir

KARADENİZ BÖLGESİ Türkiye'de; · En fazla yağış, · En yüksek orman alanı, · En yoğun kır nüfusu, · Tek çay üretim alanı, · En çok keten, kenevir üretimi, · En fazla orman ürünleri üretimi, · En çok dışarıya göç, · En fazla eğim oranı, · En fazla heyelan ihtimali, · En çok dağınık, en fazla falez kıyı oluşumu, · En dar kıta sahanlığı, en uzun kuş uçuşu uzunluğa sahip kıyılar, · En fazla akarsu ağı, en düzenli rejimli akarsular, · En dar havzaya sahip akarsular, en yüksek nem oranı, · En fazla toprak yıkanması, · En az yıllık sıcaklık farkı, · En düzenli yağış rejimi, · En fazla dalga aşındırması, · En az yaz kuraklığının hissedilmesi, · En az denizellik, · Orman alt sınırının en düşük olduğu, en fazla bulutluluk oranı, · En az buharlaşma oranı, en fazla nemlilik Karadeniz Bölgesi'ndedir. Bölge içerisinde; · Ortadoğu ve Doğu Karadeniz'in Türkiye ekonomisine en önemli katkısı tarımdır. · Batı Karadeniz'in en önemli katkısı endüstri alanıdır. · Tek tabi limanı Sinop'tur, · En fazla yağış alan yeri Rize'dir. · En büyük şehri Samsun'dur, · En fazla endüstri Zonguldak'ta gelişmiştir, · Kıyıda en az yağış Samsun'dadır. · İklim yönünden kıyı ile iç kesimler arasındaki en az fark orta Karadeniz'dedirorman

MARMARA BÖLGESİ Türkiye'de; · En fazla toplam nüfus, · En fazla nüfus yoğunluğu, · En fazla şehirleşme oranı, · En fazla okur-yazar oranı, · En fazla sağlık hizmetleri, · En fazla enerji tüketimi, · En fazla sanayi işçisi, · En fazla ekili dikili arazi, · En fazla ayçiçeği üretimi, · En fazla ipek böcekçiliği, · En fazla kümes hayvancılığı, · En fazla nüfusa sahip şehir, · En fazla pirinç üretimi, · En az ortalama yükselti, · En az izdüşüm alanı, · En çok bor mineralleri çıkarılan yer, · En çeşitli iklim, · En az kır nüfusu, · En az izohips sayısı, · En çeşitli tarım ürünü Marmara bölgesindedir. Bölge içerisinde; · Türkiye ekonomisine en büyük katkısı, endüstri alanıdır. · En soğuk, en az yağışlı ve bitki örtüsü en cılız bölüm Ergene bölümüdür. · En geniş tarım alanları Güney Marmara bölümündedir. · En gelişmemiş civarları ise Çanakkale ve Istıranca civarlarıdır,

BENİ ÖĞRENME İSTEĞİYLE DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM ARKADAŞLAR Gülce kılıç 3/A Ata Koleji