ULS2008 ULUSLARARASI GÜVENLİK KURAMLARI ve ANALİZİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ULUSAL GÜVENLİK MİLLİ GÜVENLİK KAVRAMI VE KAPSAMI
Advertisements

KYF II. DÖNEM HİBE PROGRAMI ETKİ DEĞERLENDİRMESİ
TÜRKİYE’DE ÇAĞCIL DEMOKRASİ, DEMOKRATİK KÜLTÜR VE OLGUNLUK
PYD’nin Suriye’nin Kuzeyindeki Faaliyetleri ve Türkiye
Kolluğun Parlamenter Gözetimi
21. Yüzyılda Yeni Güvenlik Anlayışları ve Yaklaşımları
MALİ SOSYOLOJİ
Mathieu Zagrodzki UNDP. Güvenlik Stratejileri ve İç Güvenlik Kuvvetleri’nin Örgütlenmesi Fransa Örneği.
Bölgesel Konferans n°1 25 Haziran 2014 İzmir
SİVİL TOPLUM KURULUŞLARINDA ETKİLİ YÖNETİM
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük HER ŞEY GÜÇLÜ BİR TÜRKİYE İÇİN
Hakkımızda Kimlik: MSE ulusal, bölgesel, küresel barış ve güvenlik ile kurumsal yapılanma, risk analizi ve strateji geliştirme ko- nularında eğitim ve.
Siyaset Bilimine Giriş
AVRUPA BİRLİĞİ’NİN ORTADOĞU POLİTİKASI
Yrd. Doç. Dr. Yaprak Gürsoy İstanbul Bilgi Üniversitesi,
ULUSLARARASI HUKUKTA İNSANİ MÜDAHALE
Tanı ve tedavi için gerekli olan laboratuvar hizmetlerini yapmak.
PCcolog ÜLKE BAYRAKLARI PCcolog.
Doç. Dr. Atilla SANDIKLI & Bilgehan EMEKLİER
FAALİYETLER 24 MAYIS 2013 – 15 KASIM 2013
ÜLkeLer Arası KöprüLer
Doç. Dr. Atilla SANDIKLI BİLGESAM Başkanı
DERS-2: Milli Güvenlik Stratejimiz
SAVAŞTA VE BARIŞTA TÜRK ORDUSU
Türkiye'nin Jeopolitik Konumu
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük II. DÜNYA SAVAŞI SONRASI DÜNYA
KAZANIMLAR 3. Türkiye’nin dünya üzerindeki konumunun öneminden yola çıkarak İkinci Dünya Savaşı sonrası değişen ülkeler arası ilişkileri değerlendirir.
NATO Kuruluşundan Bugüne Stratejik Konsept Evreleri.
Siyaset Bilimine Giriş
ETKİNLİKLER Orta Doğu ve Türkiye Paneli: BİLGESAM ve Haliç Üniversitesi işbirliği ile hazırlanan panel, 25 Aralık 2014 tarihinde Haliç Üniversitesi Kâğıthane.
Yardımcı Doçent Doktor Cenk Aygül. Soğuk Savaşın bitişi KSB için çok kolay olmadı. Yeni bir kategori çıktı: post-komünist devletler. Italya, Fransa, Kanada,
Uluslararası İnsan Hakları Çalıştayı Suriye’nin Yeniden Yapılandırılması: Devlet İnşası Çalıştayı ETKİNLİKLER.
İleri Teknolojiler ÇalıştayıUluslararası Enerji ve Güvenlik Kongresi ETKİNLİKLER.
ELEKTRONİK DEMOKRASİ.
4. ÜNİTE: YUMUŞAMA DÖNEMİ VE SONRASI
TİKA: Türkiye’nin Küresel Dış Politika Enstrümanı
İnsan Hakları Nedir? İnsan hakları, olmadığı koşulda, kişilerin insan olarak onurlarıyla yaşabilmelerinin mümkün olmadığı temel ilkelerdir. İnsan hakları.
Uluslararası Ukrayna ÇalıştayıSuriye’nin Yeniden Yapılandırılması: Devlet İnşası Çalıştayı II ETKİNLİKLER.
SEZGİN ÖZTEK ŞEREF AYAN
ULS311 Türk DIŞ POLİTİKASI - I
S İ YASET, DEVLET VE TEROR İ ZM. S İ YASET SOSYOLOJ İ S İ NDE TEMEL KAVRAMLAR Siyaset - yönetsel eylemlerin kapsam ve içeri ğ ini etkilemede güç kullanımının.
En Yeni 10 Ülke.
MİLLETLER CEMİYETİ (CEMİYET-İ AKVAM).
KÜRESELLEŞME NEDİR?.
TÜRKİYE ORTADOĞU İLİŞKİLERİ VE SURİYE KRİZİ
BİRLİK.
SOĞUK SAVAŞ DÖNEMİ.
Türkiye Birleşmiş Milletler Boğazlar Konuları görüşülmüştür.
KUZEYDOĞU ASYA’DA GÜVENLİK
KIZILAY, SAVAŞ ALANINDA YARALANAN YA DA HASTALANAN ASKERLERE HİÇBİR AYRIM GÖZETMEKSİZİN YARDIM ETMEK ARZUSUNDAN DOĞMUŞTUR.  11 Haziran 1868 tarihinde.
Uluslararası Örgütler
Coğrafya Performans Ödevi
Yrd Doç Dr Turhan ŞALVA İş Sağlığı ve Güvenliği
Kadir Has Üniversitesi
Sağlık ve Kültür Doç. Dr. Melike KAPLAN.
ATATÜRK DÖNEMİ TÜRK DIŞ POLİTİKASI VE ATATÜRK’ÜN ÖLÜMÜ TEST SUNU
(E)Tuğg.Doç.Dr. Oktay Bingöl
7 TEMEL İLKE İlkyardım Eğitimi.
İnsan Hakları Nedir? İnsan hakları, olmadığı koşulda, kişilerin insan olarak onurlarıyla yaşabilmelerinin mümkün olmadığı temel ilkelerdir. İnsan hakları.
I. Dünya Savaşına İtilaf devletleri yanında giren Çarlık Rusya’sı savaş sırasında ekonomik bunalıma girince 1917 de Bolşevik İhtilali çıkmış Çarlık.
13. Hafta: Pax Americana Pax Americana küresel kapitalizmin savaş sonrası ihtiyaçlarına uygun olarak doğdu. Öncelikle Sovyet Sosyalizmi coğrafi ve siyasal.
GÜVENLİK KONSEYİ (BM Antlaşması, m. 23 vd.)
1. DÜNYA SAVAŞI VE SONUÇLARI
Azgelişmiş Ülkelerin Profili
II. Dünya Savaşı büyük bir yıkıma sebep oldu. 80 milyondan fazla insanın hayatını kaybettiği bu savaş dünya genelinde ekonomik krizlere, ülke sınırlarının.
1982 TARİHLİ TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI’NDA İNSAN HAKLARI VE DEMOKRASİ Prof. Dr. Yasemin KARAMAN KEPENEKCİ Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
SİBER GÜVENLİK BÖLÜM 6.
1 ŞANGHAY İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI ( SHANGHAI COOPERATION ORGANISATION )
BÖLÜM1 :ULUSLARARASI İŞLETMECİLİĞE GİRİŞ
Sunum transkripti:

ULS2008 ULUSLARARASI GÜVENLİK KURAMLARI ve ANALİZİ Güvenliğin Referans Nesneleri/Düzeyleri: Birey, Devlet, Uluslararası Sistem (II) Dr. Bülent ŞENER Yrd. Doç., KTÜ İİBF Uluslararası İlişkiler Bölümü Uluslararası İlişkiler Anabilim Dalı

ULUSAL GÜVENLİK VE DEVLETİN DOĞASI Güvenliğin Referans Nesneleri/Düzeyleri Devletler, bireylerden daha büyük ve karmaşık varlıklardır. Devletler, uluslararası sistemdeki en güçlü birimlerdir. Devlet hem siyasi-topraksal bir birim, hem davranışsal bir birim hem de merkezi örgütlenmesi yüksek sosyo-politik bir birimdir. Ülke (Toprak) Nüfus (Millet) Egemenlik/Hükümet (İçsel ve Dışsal)

ULUSAL GÜVENLİK VE DEVLETİN DOĞASI MODERN DEVLETİN BİLEŞENLERİ Güvenliğin Referans Nesneleri/Düzeyleri ULUSAL GÜVENLİK VE DEVLETİN DOĞASI MODERN DEVLETİN BİLEŞENLERİ Devlet fikri (Ulus/Ulus-devlet + Örgütleyici İdeoloji/Ulusal çıkar) Ülke + Nüfus Hükümet kurumları + İdeoloji (Fiziksel bileşenler) (Anayasal ve değersel bileşenler) E G E M E N L İ K

ULUSAL GÜVENLİK VE DEVLETİN DOĞASI Güvenliğin Referans Nesneleri/Düzeyleri ULUSAL GÜVENLİK VE DEVLETİN DOĞASI

Güvenliğin Referans Nesneleri/Düzeyleri Ulusal Güvenlik Nedir? Dar anlamda: Toprak bütünlüğünün korunması Bağımsızlığın korunması Geniş anlamda: Ulus olarak sahip olunan değerlerin (maddi + manevi) korunması (İç güvenlik + Dış güvenlik) Kavramın ilk kullanımı : ABD, 1947, Ulusal Güvenlik Yasası (National Security Act) Başkan ve ABD Savunma Bakanlığı/Pentagon (sorumlu) ABD Ulusal Güvenlik Konseyi/NSA (askeri ve sivil danışmanlar) Ulusal Güvenlik Danışmanlığı (Başkan’a bağlı danışmanlar) Merkezi İstihbarat Ajansı (CIA) ULUSAL GÜVENLİĞİN BAĞLI OLDUĞU FAKTÖRLER Uluslararası anarşi (Kalıcı) Uluslararası sistemin yapısı (Dinamik ve değişken) Devletlerin karşılıklı etkileşimi (işbirliği + çatışma) Devletlerin iç yapıları (Ulusal güç ve Ulusal çıkar)

Ulusal Güvenliğe Yönelik Temel Tehditler DEVLETİN GÜVENLİĞİ Güvenliğin Referans Nesneleri/Düzeyleri Ulusal Güvenliğe Yönelik Temel Tehditler Başka devlet(ler) kaynaklı tehditler Bölgesel kaynaklı tehditler Uluslarüstü gruplardan kaynaklanan tehditler Çevresel ve küresel tehditler Ulusal Güvenlik Stratejileri Caydırıcılık Tarafsızlık Güvenlik ortamının şekillendirilmesi (Güç dengesi ve ittifaklar) Kriz yönetimi ve savaş dışı operasyonlar Sınırlı askeri güç kullanımı (Zorlayıcı diplomasi) Kesin sonuçlu savaş (Konvansiyonel ya da nükleer) Başarı = Tehdidin Niteliği + Ulusal güç kapasitesi + Ulusal güvenlik yapılanmasındaki esneklik

Güvenliğin Referans Nesneleri/Düzeyleri DEVLETİN GÜVENLİĞİ Güvenliğin Referans Nesneleri/Düzeyleri Ulusal Çıkar ve Ulusal Güvenlik Arasındaki İlişki Ulusal çıkarlar, dış politikanın ve ulusal güvenliğin tasarlanmasında ve yürütülmesinde bir çerçeve vazifesi görmektedirler. Bazı ulusal çıkarlar sabit ve sürekli, bazıları değişken, bazıları da kısa sürelidir. Ulusal çıkarlar genellikle 4 türde olup, bunlar önem derecelerine göre genellikle 4 kategoride sınıflandırılabilirler: Süreklilik/Değişmezlik ULUSAL ÇIKAR MATRİSİ (+) (-) Savaş riski (+) (-) Ulusal Çıkarlar Önem Dereceleri (Çıkar Yoğunlukları) Beka Hayati Önemli İkincil Anavatanın savunulması X Bölgesel çıkarlar Ekonomik çıkarlar Ulusal/Uluslararası ve ideolojik değerler

Güvenliğin Referans Nesneleri/Düzeyleri ULUSAL GÜVENLİK VE DEVLETİN DOĞASI Güvenliğin Referans Nesneleri/Düzeyleri Devlet Kurumları ve Ulusal Güvenlik Arasındaki İlişki Kurumlar, güç yoluyla tehdit edildiğinde tehlike onların yenilmesidir ve bunun tek çaresi savunmadır. Kurumlar karşıt fikirlerle tehdit edildiğinde ise tehlike meşruiyetlerinin sarsılması ve destek eksikliği yüzünden dağılmasıdır. Ulusal güvenlik sorunu, hükümetlerin (siyasal iktidarların) kendi güvenlikleri ile devlet güvenliği arasındaki bağlantıyı iç politikadaki baskıları arttırmak için/meşrulaştırmak için istismar etmesine yol açabilir. Bir ülkede eğer iç güvenlik kalıcı olarak ulusal güvenliğe bağlanabilirse, o zaman bir hükümet (siyasal iktidar) polis devletinin bütün aygıtlarıyla kendisini koruyabilir (Sürekli iç ve dış düşmanlar söylemi ve aralarında işbirliği olduğu söylemi).

ULUSAL GÜVENLİK VE DEVLETİN DOĞASI Güvenliğin Referans Nesneleri/Düzeyleri Ulusal Güvenlik ve Ulus-Devlet Modelleri Arasındaki İlişki Ulus ile devlet arasındaki ilişki dört farklı biçimi olarak ortaya çıkmaktadır: İlkel ulus-devlet (Orijinal ulus-devlet) Devlet-ulus Parçalı ulus-devlet Çok uluslu ulus-devlet Devlet Fikri ve Ulus Arasındaki İlişki «Devlet fikri»nin iki bileşeni vardır: Ulus (hayati önemde) (Olmazsa olmaz şart) Örgütleyici ideolojiler (Gerekli) Güvenli bir devlet için örgütleyici ideoloji; Tutarlı olmalı Geniş bir biçimde benimsenmeli «Devlet fikri»nin zayıf olduğu ülkelerde «devlet kurumları» devlet yapısı içerisinde fikirlerin yerini alabilir.

ULUSAL GÜVENLİK VE ZAYIF DEVLETLER Güvenliğin Referans Nesneleri/Düzeyleri Zayıf (Başarısız/Kırılgan) Devletlerin Ayırt Edici Özellikleri 1) Yüksek düzeyde siyasi şiddet (Afganistan, Kamboçya, İsrail, Sri Lanka, Güney Afrika, Etiyopya)   2) Vatandaşların günlük yaşamında siyasi polis gücünün dikkat çeken rolü (eski SSCB, eski Romanya, Çin Halk Cumhuriyeti, Irak, Kuzey Kore) 3) Devleti bütünleştirme konusunda hangi ideolojinin kullanılacağı hakkında temel politik çatışma (Peru, El Salvador, Afganistan, Polonya) 4) Tutarlı bir ulusal kimliğin eksikliği ya da devlet içinde çatışan ulusal kimliklerin varlığı (Nijerya, Etiyopya, Sudan, Güney Afrika, eski SSCB ve Yugoslavya, Sri Lanka, Türkiye) 5) Siyasi otoritede açık ve gözlemlenebilir bir hiyerarşi eksikliği (Lübnan, Sudan, Çad, Uganda) 6) Medya üzerinde yüksek düzeyde devlet kontrolü (1990 öncesi Nikaragua, Çin Halk Cumhuriyeti, İran, eski Doğu Almanya, Türkiye?) 7) Politik koşulların genellikle orduyu devleti bir arada tutmak için (güç ve/veya ulusal meşruiyete sahip tek yapılanma olarak) hükümetin içine sevk etmesi (Özellikle askeri hükümetler ve rejimler genellikle zayıf devletlerin bir göstergesidir.)