Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

(E)Tuğg.Doç.Dr. Oktay Bingöl

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "(E)Tuğg.Doç.Dr. Oktay Bingöl"— Sunum transkripti:

1 (E)Tuğg.Doç.Dr. Oktay Bingöl
04 Terörizm Çeşitleri (E)Tuğg.Doç.Dr. Oktay Bingöl Bu sunumda yer alan hususların tüm sorumluluğu yazara ait olup MSE ve üyelerini bağlamaz. Bu belgenin her hakkı , 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu esasları çerçevesinde MSE’ye aittir. Alıntılarda uzantısının verilmesi, belgenin tamamına ulaşılabilmesi için zorunlu tutulmuştur

2 Terörizm Çeşitleri Devlete karşı terörizm (Aşağıdan terörizm, ihtilalcı ve yari ihtilalcı) Devlet tarafından yapılan terörizm (Yukarıdan terörizm, bastırıcı-cezalandırıcı)

3 Devlete Karşı Terörizm Çeşitleri
Dini istismar eden terörizm/dinsel terörizm Etnik milliyetçi (Ayrılıkçı-bölücü) Siyasi-ideolojik Aşırı Sol (Marksist-Leninist) Aşırı Sağ Diğer Devlet destekli Uyuşturucu/kaçakçılık bağlantılı Kriminal

4 Etkili Olduğu Alan Bakımından Terörizm Çeşitleri
Yerel Ulusal Bölgesel Uluslarüstü-küresel

5 Devlet Destekli Terörizm
Terörizm; bir devlet tarafından diğer bir devletin iç istikrarını bozmak, rejimini değiştirmek, toprak kazanmak, bir isteği kabul ettirmek ve bir çıkarı gerçekleştirmek için dış politika aracı olarak kullanılır.

6 Devlet Destekli terörizm
Hedefe ulaşmak ve amacı gerçekleştirmek kolaydır. Gizli, örtülü ve dolaylı olduğunda kanıtlanması zordur. Ekonomiktir. Asimetrik etki yaratır, zayıf ve küçük aktöre de hitap eder.

7 Teröre Devlet Desteği Konseptleri
Doğrudan destek Dolaylı destek Düşmanca destek Pasif destek Ev sahibi ülke desteği

8 Teröre Devlet Desteği Konseptleri
Doğrudan destek: her türlü destek açıkça verilir. Teröristler özgürlük savaşçısı olarak görülür. Dolaylı destekte paravan ve taşeron yapılar, gizli istihbarat birimleri vardır. Düşmanca destek, düşük yoğunluklu savaştır. Ev sahibi ülke desteği; üs, eleman temini, eğitim yeri, lojistik, saklanma, pasaport, medya vb konuları kapsayabilir.

9 Teröre Devlet Desteği Çeşitleri
Siyasi, ideolojik Diplomatik Kültürel Moral Mali/Lojistik Silah Eğitim Üs Eleman İstihbarat

10 Devlet Terörü tiplemeleri
Açık resmi devlet terörü Örtülü resmi devlet terörizmi Soykırımcı devlet terörizmi İhtiyatı yurtiçi devlet terörizmi

11 Devlet Terörü Tiplemeleri
Açık resmi devlet terörü; özellikle otoriter, totaliter ve yarı demokrat yönetimler tarafından istikrarsız toplumlarda “iç düşmana” karşı evrensel değerleri ve kendi kurallarını hiçe sayarak açık olarak baskı, cezalandırma, işkence, insan hakları ihlalleri, ölümler şeklinde görülür.

12 Devlet Terörü Tiplemeleri
Örtülü resmi devlet terörizmi; gizli polis/isthihbarat birimleri ve bağlantılı örgütler tarafından yapılır. Soykırımcı devlet terörizmine Nazi Almanya’sı dışında da örnekler vardır. İhtiyatı yurtiçi devlet terörizmini hükümet dışı gruplar kendi başlarına ancak devlet için yaparlar. Derin yapılar, ölüm mangaları vs. vardır.


"(E)Tuğg.Doç.Dr. Oktay Bingöl" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları