EK, ÇEŞİTLERİ VE ÖZELLİKLERİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Sunuindir.blogspot.com YAPIM EKLERİ
Advertisements

Eğitimde Hedefler ve Hedef Türleri
İnsanlar; duygu, düşünce ve isteklerini cümlelerle dile getirir. Cümleler ise sözcüklerden oluştuğu için sözcükler, dilin en önemli öğesidir. Sözcükler,
DEZAVANTAJLı ÇOCUKLARDA EĞITIM HAKKı YENI ORHANLı ORTAOKULU – ÖZGÜR KAYA.
1 SÖZCÜKTE ANLAM ÖZELLİKLERİ TÜRKÇE / Sözcükte Anlam Özellikleri.
Değerli Arkadaşlar, aşağıdaki sorular 7. ve 8. sınıflar için özel hazırlanmış dil bilgisi kitabımızdan yararlanılarak oluşturulmuştur. Kendi okulumuzda.
Sonunda süreksiz sert ünsüzlerden (p-ç-t-k) biri bulunan sözcük ünlü ile başlayan bir ek aldığında sonundaki sert ses yumuşar P B kita p ı >kita b ı Kal.
YAZIM KURALLARI.
ARAZİ ROBOTU KAVRAMSAL TASARIMI
Bilimsel bilgi Diğer bilgi türlerinden farklı
İSİM GRUBU. Bu konu için önerilen literatür: 1. İSİM TAMLAMASI: Leyla Karahan, Türkçede Söz Dizimi, Akçağ Yayınları, 2008, İYELİK GRUBU VE İSİM.
TÜRK KÜLTÜRÜNÜ OLUŞTURAN UNSURLAR VE TÜRK KÜLTÜRÜ
1. GRUP PUANI 2. GRUP PUANI SORUYU GÖR SORUYU GÖR.
BAĞLAÇ. BAĞLAÇ  Eş görevli sözcükleri, söz öbeklerini, cümleleri birbirine bağlayan ya da çeşitli anlam ilgileri kuran sözcük veya söz öbekleridir. Başlıca.
Tane Kavramının Öğretimi (Basamaklandırılmış Yönteme Göre)
Gurbet Duymuş YAPI BİLGİSİ Gurbet Duymuş GURBET DUYMUŞ.
Aile Hayatı. “Ey insanlar! Sizi bir özden yaratan ve ondan da eşini yaratan; ikisinden birçok erkek ve kadın (meydana geti- rip) yayan Rabbinize karşı.
TANIMI: TANIMI: Görevdeş sözcükleri,söz öbeklerini veya cümleleri birbirine bağlayan sözcüklere bağlaç denir. Genel olarak söylenirse ya görevdeş öğeleri.
BEBEKLER VE TELEVİZYON anket
BİLGİ YARIŞMASI 5. SINIF Hazırlayan: Mustafa AKKAŞ 5-A Sınıf Öğretmeni Hazırlayan: Mustafa AKKAŞ 5-A Sınıf Öğretmeni Başarılar dilerim.
Arş.Gör.İrfan DOĞAN.  Bugün otizm tedavisinde en önemli yaklaşım, özel eğitim ve davranış tedavileridir.  Tedavi planı kişiden kişiye değişmektedir,
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Geliştirme
EĞİTSEL OYUNLAR DOÇ. DR. GÜLTEN HERGÜNER BÖLÜM: 2
MORFEMLER. MORFEM TÜRLERİ Şu örneklere bir göz atalım: Boyacının elleri beyaz. Öğrencilerde hefer olmalı.
ÖRGÜTLERDE İLETİŞİM TÜRLERİ
TAMLAMALAR.
 Cümlede, eylemin nesne alabilip alamamasına ya da öznenin, eylemde bildirilen işle ilgili olarak gösterdiği özelliğe eylem çatısı denir. Dolayısıyla,
Prof. Dr. İnayet Aydın Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi
Sözsüz İletişimin Özellikleri
SIFAT ( ÖN AD) ÖRNEKLER: * Beyaz tahta * Görgülü kişi
Varlıkları daha iyi anlatabilmek için bazen daha tanıtıcı sözcükler kullanırız. Bu sözcükler isimlerin önüne gelerek onları renk, şekil, durum, sayı vb.
ZAMIRLER(ADILLAR). ZAMİR (ADILLAR) İsimlerin yerine kullanılan sözcüklerdir. Bütün zamirler sıfatlardan farklı olarak isim çekim eki alabilir.
OYUNUN TARİHÇESİ Doç. Dr. Ender DURUALP.
EĞİTİCİ OYUNCAKLAR Doç. Dr. Ender DURUALP.
İşlev Açısından Kelime Türleri
KEVSER KURNAZ TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ 2. SINIF - II. ÖĞRETİM
KONU:SIFAT(ÖNAD) Varlıkların Özelliklerini Belirten Sözcükler
PARAGRAF Hüdayi Can Çankırı, 2015.
OYUN VE OYUNCAĞIN ÇOCUK GELİŞİMİ ÜZERİNE ETKİLERİ
11. HAFTA TUR181 TÜRK DİLİ l.
10. HAFTA TUR181 TÜRK DİLİ l.
Sözcük (Kelime) Bilgisi
FİİLLERDE ÇATI.
CESARETLENDİRME ve ÖVGÜ
Adlar (İsimler) Ad soylu sözcükler Fiiller
TÜRKÇE FATMANUR ŞAHİN 6/A 523.
EKLER VE KELİME YAPISI.
İNSANHAKLARI YURTTAŞLIK VE DEMOKRASİ
YAŞLILIKTA DEMANS (BUNAMA)
BEBEKLİK DÖNEMİNDE GELİŞİM DERSİ
Hazırlayan: Eray POLAT Numara:
CÜMLE TÜRLERİ YÜKLEMİNİN TÜRÜNE GÖRE Fiil Cümlesi
Kedi, köpek, tarak, çekiç, anne, dayı, ayak,
Hazırlayan: Eray POLAT Numara:
KELİME-SÖZCÜK NEDİR? Cümlenin anlamlı en küçük birimlerine ya da tek başına anlamı olmadığı hâlde cümle içinde anlam kazanan anlatım birimlerine kelime.
ZAMİRLER “Sen ve ben ve deniz Bizi anlamayan bir nesle aşina değiliz”
‘AHŞAP OYUNCAK YAPIMI VE AHŞAP BOYAMA KURSU’
EKLER VE KELİME YAPISI.
Sözcük Türleri İsimler(Adlar)
Okul Öncesi Dönemde Fen Eğitimi
KELİME TÜRLERİ FİİLLER.
DİL GELİŞİMİ KURAMLARI - II
Beden Eğitimi ve Spor Tarihi
FİİLİMSİ.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Kozmik Materyalleri ve Çalışmaları Doç. Dr. Müdriye YILDIZ BIÇAKÇI
9.HAFTA TÜRKÇENİN EKLERİ
TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI II DERS XI
Hazırlayan: Eray POLAT Numara:
TÜRKÇE EĞİTİMİNİN ÖNEMİ
Sunum transkripti:

EK, ÇEŞİTLERİ VE ÖZELLİKLERİ

Yapım Ekleri Eklendikleri kökün ya da gövdenin anlamında değişiklik yapan, köklerden veya gövdelerden yeni sözcükler türeten eklerdir.

YAPIM EKLERİ, GÖVDE VE ÇEŞİTLERİ

1. İsimden İsim Türeten Ekler -lık (-lik,-luk,-lük): koruluk, çiftlik, kitaplık, aralık… Yer belirten ad türetmiştir. demlik, sineklik, kalemlik, önlük… Araç belirten ad türetmiştir.

İnsanlık, dürüstlük, kötülük… Soyut ad türetmiştir. İşçilik, dişçilik, hemşirelik, amelelik… Meslek adı türetmiştir. Gençlik, insanlık, Türklük… Kavram adı türetmiştir.

-cı (-ci,-cu,-cü,-çı,-çi,-çu,-çü): simitçi, topçu, şekerci, sütcü, muslukçu, kitapçı, futbolcu, avcı… Meslek belirten ad türetmiştir. Atatürkçü, çevreci, halkçı, cumhuriyetçi… Bir düşünce ve inanca bağlı olma ifade eden ad türetmiştir.

Hayalci, inatçı, yalancı, uykucu, akılcı… Soyut anlamlı sıfatlar türetmiştir. (Sıfatlar da ad soylu sözcüklerdir.)

-sız (-siz,-suz,-süz): imkansız, akılsız, kimsesiz, susuz… Addan sıfat türetmiştir. -ki,-kü: seninki, akşamki, oradaki, dünkü, benimki, babamınki… Bu ek aitlik belirten “-ki”ekidir.

-cık (-cik,-cuk,-çık,-çik,-çuk, -çük): kısacık, küçücük, (küçük+cük) yavrucuk, zavallıcık… Küçültme, sevgi ve acıma ifade eden ad türetmiştir. -cağız (-ceğiz): çocukcağız, kadıncağız, yavrucağız, evceğiz, köyceğiz… Bu ek de sevgi ve acıma ifade eden ad türetmiştir.

-ca (-ce,-ça,-çe): Türkçe, Türkmence,Latince, İspanyolca, Farsça -ca (-ce,-ça,-çe): Türkçe, Türkmence,Latince, İspanyolca, Farsça... Ulus adlarından dil adları yapar. -msı (-msi,-msu,-msü): acımsı, ekşimsi, yeşilimsi, morumsu, tepemsi... Benzerlik ifade eder. Renk ve tat adlarında kullanılır.

-ar (-er, -şar, -şer): onar, altışar, beşer -ar (-er, -şar, -şer): onar, altışar, beşer... Sayıları üleştirme (paylaştırma ve dağıtma) görevinde bulunur. -ncı (-nci, -ncu, -ncü): altıncı, on beşinci, ellinci, yetmiş beşinci... Sıra sayıları yapan bir ektir.

-daş (-deş, -taş, -teş): arkadaş, soydaş, kardeş (karın-daş), yoldaş, yurttaş sesteş, özdeş... Ortaklık ve bağlılık ifade eden sözcük türetir.

2. İsimden Fiil Türeten Ekler -la (-le): başla-, kapla-, zıpla-, üfle-, horla-, sapla-, temizle-... -da (-de, -ta, -te): çatırda-, kütürde-, kikirde-, horulda-, fısılda-, uğulda-, parılda-... (Tabiat taklidi seslerden fiil yapmıştır.).

-ar (-er): morar-, başar-, yaşar-, sarar- (sarı-ar)... -kır (-kir, -kur, -kür): haykır-, hıçkır-, fışkır-, püskür-, tükür-... (Tabiat taklidi adlardan fiil türetir.) -ar (-er): morar-, başar-, yaşar-, sarar- (sarı-ar)...

-a (-e): yaşa-, oyna- (oyun+a), boşa-... -l (-al, -el): azal-, çoğal- (çok-al), kısal-,eğril-, daral-... -a (-e): yaşa-, oyna- (oyun+a), boşa-...

3. Fiilden Fiil Türeten Ekler -n: kuşan-, söylen-, açın-, gezin-, yakın-, alın-, şevin-, bakın-, övün-... -il (-il, -ul, -ül): yazıl-, katıl-, sevil-, seçil-, dövül-, çekil-, üzül-...

vurdur-, barıştır-, durdur-... -ş (-iş, -iş, -üş, -üş): bakış-, yazış-, dövüş-, kaçış-, çekiş-, bölüş-, atış-, uçuş-... -dır (-dir, -dür, -dür, -tır, -tür, -tur tir): haktır-, giydir-, söndür-, koştur-, konuştur-, vurdur-, barıştır-, durdur-...

-ar (-er): çıkar-, gider (git+er), kopar-... -t-: tarat-, karart-, anlat-, şişirt-, işlet-,arat-, kapat-... -ar (-er): çıkar-, gider (git+er), kopar-...

4. Fiilden isim Türeten Ekler -mak (-mek): okumak, gelmek, satmak, sevmek, yapmak, kırmak... Bütün fiillere gelebilen ektir. Mastar eki olarak bilinir. "Yemek, ekmek, kaymak" örneklerinde ise bu ek, nesne adı yapmıştır.

-ma (-me): Bütün fiillere gelebilir. İş adları ve nesne adları yapar. Okuma, dinlenme, yatma, izleme örneklerinde iş adları; dolma, kazma, dondurma, kıyma, oturtma, kavurma, kızartma örneklerinde nesne adları yapar.

-iş (-iş, -üş, -üş): alış, veriş, görüş, dönüş, buluş, söyleyiş, kaçış, gülüş... -m: tadım, biçim, seçim, verim, sayım, yaşam, kıyım... -ı (-i, -u, -ü): batı, yazı, takı, tartı, ölçü, koşu, sürü, ölü, bölü, dolu, koku, korku...

-ık (-ik, -uk, -ük ): kayık, bulaşık, karışık, aksırık, karmaşık, yanık, tanık, sanık, ayık,asık, kazık... -ak (-ek): yatak, batak, ölçek, kaçak, saçak, barınak, yutak, uçak, ürkek, binek...

Örneklerinde görüldüğü gibi fiilin gösterdiği hareketi ifade eder Örneklerinde görüldüğü gibi fiilin gösterdiği hareketi ifade eder. Yer ve alet isimleri yapar.

-gı (-gı, -gu, -gü, -ki, -ki, -ku, -kü): saygı, silgi, burgu, görgü, atkı, bilgi, askı, içki, uyku, (uyu-ku), tutku... -gın (-gin, -gün, -gün, -kın, -kin, -kun, -kün): azgın, bilgin, bozgun, üzgün, yatkın, seçkin, coşkun, düşkün...

-gan (-gen, -kan, -ken): atılgan, çekingen, çalışkan, üretken... -ıcı (-içi, -ucu, -üçü): yakıcı, dikici, yüzücü, sürücü, yaratıcı, sıkıcı... -ntı (-intı, -inti, -untu, -üntü): süp(ü)rüntü, kırıntı, kalıntı, yaşantı, sızıntı, çalıntı...