20. YY. BAŞLARINDA DÜNYA   I.Dünya Savaşı (1914-1918)

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Tarafından yayınlanmaktadır.
Advertisements

Birinci Dünya Savaşı / Kavram Haritası
I.DÜNYA SAVAŞI.
ÇANAKKALE ZAFERİ 18 MART 1915.
I. DÜNYA SAVAŞI ( ) Genel Nedenler :
I.DÜNYA SAVAŞI ( ) V.MEHMET REŞAT ( )
19.Yüzyılda Sömürgecilik, Güç İlişkilerine Etkisi ve I. Dünya Savaşı
Serkancatarih O bir ödemiş fatihi….
I.DÜNYA SAVAŞI ( ). Genel Nedenler:  Milliyetçilik akımı  Silahlanma  Sanayi inkılabı sonucunda doğan hammadde ve pazar arayışı,  sömürgecilik.
Birinci Dünya Savaşı.
LOZAN BARIŞ KONFERANSI VE ANTLAŞMASI
ÜLkeLer Arası KöprüLer
1.DÜNYA SAVAŞI.
LOZAN BARIŞ ANTLAŞMASI (24 TEMMUZ 1923)
sandıklı imam hatip lisesi
I. DÜNYA SAVAŞI’NIN NEDENLERİ SAVAŞIN BAŞLAMASI
20. YÜZYIL BAŞLARINDA OSMANLI DEVLETİ.
SAVAŞ ÖNCESİ BLOKLAŞMALAR
1. Dünya savaşI.
ATATÜRKÇÜ DÜŞÜNCE SİSTEMİNİ HAZIRLAYAN ETKENLER
PARİS BARIŞ KONFERANSI
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM UZAK DOĞU ÇATIŞMALARI ( ) Avrupa’da NATO’nun ve dolayısı ile Doğu ve Batı blokları arasında dengenin kurulması üzerine, bu iki blok.
I.DÜNYA SAVAŞI ( ). SAVAŞTA BLOKLAR: İtilaf Devletleri :(Savaş başlamadan önce) İngiltere, Fransa, Rusya, İttifak Devletleri :(Savaş başlamadan.
MUDANYA ATEŞKES ANTLAŞMASI (11 Ekim 1922)
Canakkale savaslari Yaprak yurdakul. Yirminci yüzyılın başlarında Avrupa sınırlarından taşıyordu. Ekonomik rekabet, sömürgecilik ve milliyetçilik akımları.
II. Dünya Savaşı.
DÜNYA SAVAŞI BAŞLIYOR 1.Dünya Savaşı
I.DÜNYA SAVAŞI
I. DÜNYA SAVAŞI ÖSS- YGS SORULARI.
20. YÜZYIL BAŞLARI OSMANLI DEVLETİ
SANAYİ DEVRİMİ VE EMPERYALİST YARIŞ
BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI ( )
AMERİKA’NIN BAĞIMSIZLIĞI VE FRANSIZ DEVRİMİ
I. DÜNYA SAVAŞI ÖNCESİNDE DÜNYANIN GENEL GÖRÜNÜMÜ
OSMANLI İMPARATORLUĞUNU SARSAN SON SAVAŞLAR HANGİLERİDİR?
Çalışma soruları 8. video
Atatürk İlkeleri Ve İnkılap Tarihi
Çalışma soruları 9. hafta
SOĞUK SAVAŞ DÖNEMİ.
 SAVAŞIN NEDENLER İ  EKONOM İ K NEDENLER  S İ YAS İ NEDENLER  SAVAŞTAK İ BLOKLAR  İ TT İ FAK VE İ T İ LAF DEVLETLER İ.
20 Maddede 1.Dünya Savaşı Berat Köse.
20 Maddede 1.Dünya Savaşı Berat Köse.
10 Ağustos 1920  10 AĞUSTOS 1920  I. Dünya SavaşıI. Dünya Savaşı sonrasında İtilâf Devletleri ile Osmanlı İmparatorluğu hükümeti arasında 10 Ağustos.
I.DÜNYA SAVAŞI ( 1914 – 1918 ).
AVRUPA ‘ NIN SÖMÜRGECİLİK FAALİYETLERİ
GÜZ-IV: OSMANLI DEVLETİ’NİN YIKILIŞININ DIŞ SEBEPLERİ Coğrafi Keşiflerin Osmanlı Devleti’ne Etkisi Ticaret yollarının değişmesi Amerika’dan getirilen altın.
İNKİLAP TARİHİ İBRAHİM AYHAN. BATI CEPHESİ (YUNANİSTAN) (YUNANİSTAN) KOMUTAN:İSMET BEY KOMUTAN:İSMET BEY SAVAŞLAR : SAVAŞLAR : 1-1.İNÖNÜ SAVAŞI 1-1.İNÖNÜ.
LOZAN BARIŞ ANTLAŞMASI (24 TEMMUZ 1923)
MİLLİ UYANIŞ: YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER / Birinci Dünya Savaşı’nın Sonu ve Mondros Ateşkes Antlaşması.
1.DÜNYA SAVAŞI.
MİLLİ UYANIŞ: YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER / Birinci Dünya Savaşı ve Osmanlı Devleti
1.DÜNYA SAVAŞI
: I. DÜNYA SAVAŞI.
SANREMO KONFERANSI (18-26 NİSAN 1920)
I.BALKAN SAVAŞI.
I.DÜNYA SAVAŞI ( ) V.MEHMET REŞAT ( )
I. DÜNYA SAVAŞI ÖNCESİNDE DÜNYANIN GENEL GÖRÜNÜMÜ
T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK KAZANIMLAR 1.DÜNYA SAVAŞ’INDA OSMANLI DEVLETİ’NİN DURUMUNU,TOPRAKLARININ PAYLAŞILMASI VE İŞGALİ AÇISINDAN DEĞERLENDİRİR.
Savaşın Nedenleri 1870 yılında siyasi birliğini kuran İtalya'nın sömürge yarışında geri kalması Sanayileşmesini tamamlayan İtalya'nın ham madde ve Pazar.
İNKILÂP TARİHİ ÖĞRETEN TÜRKÇE YARIŞMASI
MİLLÎ UYANIŞ: YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER / BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI VE OSMANLI DEVLETİ
1. DÜNYA SAVAŞI VE SONUÇLARI
ÇAĞDAŞ TÜRK VE DÜNYA TARİHİ-1
İkİ DÜNYA SAVAŞI ARASI DÖNEM ( )
1. DÜNYA SAVAŞI. 1.DÜNYA SAVAŞI’NIN TARİHLERİ I. Dünya Savaşı, 28 Temmuz 1914'te başlayan ve 11 Kasım 1918'de sona eren Avrupa merkezli küresel savaş.
I.Dünya Savaşı Öncesi Gelişmeler
İKİ SAVAŞ ARASI DÜNYA VE MİLLETLER CEMİYETİ
I.DÜNYA SAVAŞI Sebepleri: a-Almanya’nın siyasi birliğini tamamlayarak, sömürgecilikte İngiltere’ye rakip olması b -Fransa ve Almanya arasındaki Alsas-Loren.
1914 I. DÜNYA SAVAŞI 1918.
Sunum transkripti:

20. YY. BAŞLARINDA DÜNYA   I.Dünya Savaşı (1914-1918)

Savaşın Genel Sebepleri Sömürgecillik yarışı Ham madde ve Pazar yarışı (Sanayi Inkılabı ) Devletler arası bloklaşma Silahlanma Milliyetçilik akımı

Savaşın Özel Nedenleri Almanya ile İngiltere arasında ortaya çıkan siyasi ve ekonomik rekabet Fransa’nın Sedan Savaşı sonucunda Almanya’ya kaptırdığı Alses-Loren  bölgesini geri almak istemesi Boğazları ele geçirip sıcak denizlere inmek isteyen Rusya’nın Almanya ve Avusturya– Macaristan’ı etkisiz hale getirme düşüncesi. Rusların Slavları birleştirme (Panslavizm) politikasının Avusturya-Macaristan’ı etkilemesi (Slav-Germen çatışması)

Rusya, Balkanlara yönelik politikasının Balkanlar üzerinden Orta Doğuya açılmak isteyen Almanya’yı tedirgin etmesi.    Siyasi birliğini geç tamamlayan İtalya’nın yeni sömürgeler  ele geçirmek ve Akdeniz’de etkili olmak istemesi.    Dini ve kültürel yayılma yarışı Japonya’nın uzakdoğu’da etkili bir güç olmak istemesi

28 Haziran 1914

İttifak Grubu İttilaf Grubu İNGİLTERE FRANSA İTALYA (1915) RUSYA JAPONYA ROMANYA PORTEKİZ BELÇİKA YUNANİSTAN ABD İttilaf Grubu ALMANYA AVUSTURYA-MACARİSTAN İMP. OSMANLI İMP. BULGARİSTAN

I. Dünya Savaşı Tarihi'nde savaştan çekilen ilk devlet JAPONYA'dır. İttifak Kuvvetleri safında savaşa son katılan ve savaştan ilk ayrılan devlet BULGARİSTAN'dır. BREST-LİTOWSK ANTLAŞMASI –RUSYA - 1917

Bulgaristan -Selanik Ateşkes Anlaşması Avusturya- Macaristan- Willaqiste Ateşkes Antlaşması Osmanlı İmparatorluğu -Mondros Ateşkes Antlaşması Almanya -Rethandes Ateşkes Antlaşması-

Paris konferansı (18 Ocak 1919) AMACI: I. Dünya savaşını sonunda yapılacak barış antlaşmalarının taslağını belirleme İttilaf devletlerinin kendi aralarında sorunları çözmek için toplanan konferanstır. 32 devlet katılmıştır. İNG-FRA etkili olmuştur. Sınırlar belirlenirken milliyetçilik ön plana çıkmıştır.

LIOYD GEORGE (İNG), EMANUEL ORLANDO (İTA), GEORGES CLEMENCEAU ( FRAN), WOODROW WİLSON ( ABD)

Sonuç: İtalya, Ege bölgesinin Yunanistan’a verilmesiyle konferanstan küskün ayrılmıştır. Ermenistan devletinin kurulması ilk defa gündeme gelmiştir. Sömürgecilik yerine manda ve himaye fikri önem kazanmıştır. ‘Savaş tazminatı’ yerine ‘savaş onarım’ fikrini ortaya konularak uygulanmıştır. ABD gözlemci olarak katılmıştır.

YAPILAN ANTLAŞMALAR ALMANYA---Versay (Versailles) Antlaşması (28 Haziran 1919) AVUSTURYA---Sen Jerman (Saint- Germain) Antlaşması (10 Eylül 1919) MACARİSTAN---Triyanan (Trianon) Antlaşması (4 Haziran 1920) BULGARİSTAN---Nöyyi (Neuilly) Antlaşması (27 Kasım 1919 OSMANLI----Sevr (Sevres) Antlaşması (10 Ağrustos 1920):

Avrupa ve Asya’da devletlerarası dengeler bozulmuş, Sonuçları: Avrupa ve Asya’da devletlerarası dengeler bozulmuş, Osmanlı, Avusturya-Macar imparatorluğu ve Rusya tarihe karıştı. Polonya, Çekoslovakya, Yugoslavya ve Macaristan kuruldu. yeni siyasi rejimler ortaya çıktı. yenilen devlerin imzaladığı ağır antlaşmalar 2. dünya savaşına ortam hazırladı. sömürgecilik isim değiştirerek "mandacılık" adı altında devam etti.

Osmanlı devleti parçalanmış Hıristiyan azınlıktan sonra Müslüman Araplarda bağımsızlıklarını ilan etti. A.B.D bu savaştan sonra Avrupa politikasına karışmaya başladı. Cemiyet-i akvam kuruldu. İlk defa kimyasal ve biyolojik silahlar kullanıldı. İlk defa denizaltılar ve uçaklar kullanıldı.

Monroe Doktrini ABD’nin; Avrupa devletlerinin kendi kıtasına karışmaması, buna karşılık ABD’nin Avrupa sorunları ve diplomasisinden uzak durmasına yani kendi kıtasına kapanarak yalnızlık (infirat) politikasına dönmesine neden olan doktrindir. Kısaca “Amerika, Amerikalılarındır.” sözü ile özetlenebilir. ABD’nin Birinci ve İkinci Dünya Savaşı’na katılması bu politikasında sapma olduğunu gösterir.

ABDULKADİR CEYLAN