Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MİLLÎ UYANIŞ: YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER / BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI VE OSMANLI DEVLETİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MİLLÎ UYANIŞ: YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER / BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI VE OSMANLI DEVLETİ"— Sunum transkripti:

1 MİLLÎ UYANIŞ: YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER / BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI VE OSMANLI DEVLETİ

2 MİLLÎ UYANIŞ: YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER / BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI VE OSMANLI DEVLETİ
** 1800‘li Yıllarda Sanayi İnkilabı‘na bağlı olarak Hammadde Arayışı başlamış ve bunu sonucunda “SÖMÜRGECELİK FAALİYETİ” hız kazandı… ** Zaman içinde “SİYASİ BİRLİĞİ” ni sağlayan ülkeler sömürgecilikte öne geçerken, diğer ülkeler geri kaldılar… ** 1800 Yılı’nın başlarında İngiltere ve Fransa “SİYASİ BİRLİKLERİ” ‘ni gerçekleştirerek, sömürgeciliğe başlarken, Almanya ve İtalya, 1870 ‘li yıllarda “SİYASİ BİRLİKLERİ” ni gerçekleştirdikten sonra geçte olsa sömürgeciliğe başladılar… ** Bu durum İngiltere ile Almanya arasında “EKONOMİK REKABET” e yol açtı…Bu rekabette zamanla iki ayrı bloğun oluşmasına ve dünyanın gerilmesine neden oldu…

3 FRANSA RUSYA İNGİLTERE İTALYA ALMANYA AVUSTURYA İTİLAF DEVLETLERİ
MİLLÎ UYANIŞ: YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER / BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI VE OSMANLI DEVLETİ İTİLAF DEVLETLERİ FRANSA RUSYA İNGİLTERE Sömürge Yarışı Sömürge Yarışı İki Ülke Arasında Bulunan Alsas Loren Çekişmesi Rusya’nın Balkanlarda izlediği Panslavizm Politikası‘na bağlı olarak ilerlemesi Rusya’nın Balkanlarda izlediği Panslavizm Politikası‘na bağlı olarak ilerlemesi İTALYA ALMANYA AVUSTURYA İTTİFAK DEVLETLERİ

4 BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI ÖNCESİ DEVLETLERİN OSMANLI’YA BAKIŞI
MİLLÎ UYANIŞ: YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER / BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI VE OSMANLI DEVLETİ BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI ÖNCESİ DEVLETLERİN OSMANLI’YA BAKIŞI İngiltere, Osmanlı topraklarını Pazar olarak kullandığı için önceleri Osmanlı toprak bütünlüğünü savunmuştur. Ancak 19. Yüzyılın sonlarında bu politikadan vazgeçmiş ve azınlıkları kışkırtmıştır. İtalya, Siyasi birliğini geç tamamladığı için Sanayi İnkılabını da geç gerçekleştirdi. Hammadde ve pazar bulmak için Osmanlı’nın son Afrika toprağı olan Trablusgarp’ı işgal etti. Almanya, İtalya gibi o da siyasi birliğini geç tamamlamıştır. Osmanlı devletinin yanında yer alan bir politika izlemiştir. ABD, Osmanlı topraklarında bulunan azınlıkları kendi çıkarları doğrultusunda kışkırtmıştır. Fransa, 1789 İhtilali ile ortaya çıkan milliyetçilik akımı çok uluslu olan Osmanlı Devleti’ni olumsuz etkilemiştir. Ayrıca Fransa 1798’de Osmanlı Devleti’ne ait olan Mısır’a asker çıkararak yayılmacı bir politika izlemiştir. Rusya, Tarihi emelleri sıcak denizlere hakim olmak ve Balkan ulusları üzerinde her zaman söz hakkı elde etmekti. Bu amaç doğrultusunda Balkanlarda Panslavist bir politika izleyerek, Balkan uluslarını Osmanlıya karşı kışkırtmıştır.

5 MİLLÎ UYANIŞ: YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER / BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI VE OSMANLI DEVLETİ

6 MİLLÎ UYANIŞ: YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER / BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI VE OSMANLI DEVLETİ
AVUSTURYA-MACARİSTAN İMPARATORLUĞU VELİAHTTI’nın, SIRBİSTAN‘a ziyareti esnasında bir Sırplı Öğrenci tarafından suikast sonucu öldürülmesi sonrasında AVUSTURYA-MACARİSTAN İMPARATORLUĞU ile SIRBİSTAN arasında savaş çıktı. İki devlet arasında başlayan, aslında küçük bir alanda cereyan eden savaş, diğer AVRUPALI DEVLETLERİ ’nin savaşa girmesiyle birlikte savaş bir an da DÜNYA SAVAŞI’na dönüşüverdi.

7 MİLLÎ UYANIŞ: YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER / BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI VE OSMANLI DEVLETİ
İNGİLTERE, stratejik olarak güçlenmek için öbür blokta yer alan İTALYA ‘ya BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI SONRASINDA OSMANLI DEVLETİ‘NİN PARÇALANMASI DURUMUNDA EGE VE ÇEVRESİnin kendisine verileceği sözü ile kendi saflarına katılmasını teklif etmiştir. İTALYA ‘nın İNGİLTERE ‘nin içinde bulunduğu İTİLAF DEVLETLER GRUBU ‘ na geçmesi ile birlikte ALMANYA, JEOPOLİTİK KONUM özelliği nedeni ile OSMANLI DEVLETİ ve BULGARİSTAN DEVLETİ‘ne kendisinin içinde bulunduğu İTTİFAK DEVLETLER GRUBU‘na katılmaları teklifini yaptı. O zamana kadar savaşa girmemiş olan İTALYA, İNGİLTERE‘nin kendisine sunduğu teklifi kabul ederek, savaşın ilerki zamanlarında İNGİLTERE‘nin de içinde bulunduğu İTİLAF DEVLETLER GRUBU‘na katılır.

8 MİLLÎ UYANIŞ: YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER / BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI VE OSMANLI DEVLETİ
OSMANLI DEVLETİ ve BULGARİSTAN‘nın savaşa girmesi ve İTALYA’nın blok değiştirmesi sonrasında İtilaf ve İttifak Devletleri Grupları’nda değişiklikler meydana gelmişti. BUNA GÖRE; İTİLAF DEVLETLERİ İTTİFAK DEVLETLERİ İNGİLTERE ALMANYA FRANSA İTALYA Karşı Gruba Geçti RUSYA AVUSTURYA MACARİSTAN İMPARATORLUĞU İTALYA OSMANLI DEVLETİ BULGARİSTAN

9 MİLLÎ UYANIŞ: YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER / BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI VE OSMANLI DEVLETİ

10 MİLLÎ UYANIŞ: YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER / BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI VE OSMANLI DEVLETİ
Savaş başladıktan kısa bir süre sonra İNGİLTERE ve FRANSA, RUSYA‘nın talebi üzerine; RUSYA ‘ya gerekli olan savaş yardımını ulaştırmak amacıyla kendi aralarında el birliği yaptılar. İNGİLTERE ile FRANSA‘nın el birliği ile hazırlanan yardım gemileri, 18 MART 1915 yılında ÇANAKKALE BOĞAZI önlerine geldiler. O zamana kadar , BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI‘nın dışında kalan OSMANLI DEVLETİ, İNGİLTERE ile FRANSA‘nın öncülüğünde hazırlanan yardım gemilerinin ÇANAKKALE BOĞAZI‘ndan geçmesine olanak vermedi. OSMANLI DEVLETİ‘nin gösterdiği büyük kahramanlık sonrasında İNGİLTERE ve FRANSA DONANMASI ağır yenilgiye uğradı.

11 Tarihte bu isyana, BOLŞEVİK İHTİLALİ denir.
MİLLÎ UYANIŞ: YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER / BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI VE OSMANLI DEVLETİ Böylece; RUSYA‘ya gerekli yardım, ÇANAKKALE BOĞAZI‘ndan geçirilemediği için büyük ekonomik sorunlarla uğraşan ve tüm umudunu İNGİLTERE ile FRANSA‘dan gelecek yardımlara bağlayan RUSYA‘da BOLŞEVİK HALK SINIFI, bu yardımların RUSYA‘ya ulaştırılamaması üzerine devlete karşı isyan çıkardılar. Tarihte bu isyana, BOLŞEVİK İHTİLALİ denir. RUSYA; BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI‘ndan BREST-LİTOVSK ANTLAŞMASI ile çekilmiştir. Bu antlaşma ile RUSYA Doğu Anadolu’da işgal ettiği yerler ile Kars ve Ardahan’ı ülkemize bırakmıştır.

12 MİLLÎ UYANIŞ: YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER / BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI VE OSMANLI DEVLETİ
RUSYA‘nın savaştan çekilmesi sonrasında İtilaf ve İttifak Devletleri Grupları’nda değişiklikler meydana gelmişti. BUNA GÖRE; İTİLAF DEVLETLERİ İTTİFAK DEVLETLERİ İNGİLTERE ALMANYA FRANSA AVUSTURYA MACARİSTAN İMPARATORLUĞU İTALYA OSMANLI DEVLETİ BULGARİSTAN RUSYA SAVAŞTAN ÇEKİLDİ

13 MİLLÎ UYANIŞ: YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER / BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI VE OSMANLI DEVLETİ

14 MİLLÎ UYANIŞ: YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER / BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI VE OSMANLI DEVLETİ
BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI, ALMANYA‘nın içinde bulunduğu İTTİFAK DEVLETLERİ’ nin üstünlüğü ile devam ederken ; Bir ALMAN SAVAŞ GEMİSİ‘nin ATLAS OKYANUSU üzerinde bulunan ABD TİCARET GEMİSİ‘ni silah taşıdığı gerekçesiyle batırması üzerine ABD‘de İNGİLTERE‘nin içinde bulunduğu İTİLAF DEVLETLERİ‘nin yanında savaşa girdi.

15 MİLLÎ UYANIŞ: YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER / BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI VE OSMANLI DEVLETİ
ABD ‘nin İTİLAF DEVLETLERİ GRUBU ‘ nun yanında savaşa girmesiyle birlikte BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI ‘nın gidişatı değişmiştir. ALMANYA ‘nın lehine gözüken BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI ‘nın gidişatı,ABD ‘nin savaşa girmesiyle birlikte durum tersine dönmüştür BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI , kısa sürede sona ermiş ve İTTİFAK DEVLETLERİ sırayla barış teklifinde bulunmuşlardır. ABD BAŞKANI WİLSON , BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI‘nın hemen sonrasında antlaşmalar imzalanmadan kısa bir süre önce, DÜNYA BARIŞI‘nı sağlamak amacıyla 14 MADDELİK kendi adıyla anılan WİLSON İLKELERİ ‘ni yayınlamıştır.

16 ** 1. Barış Antlaşmaları açık ve şeffaf biçimde yapılmalı,
MİLLÎ UYANIŞ: YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER / BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI VE OSMANLI DEVLETİ ** 1. Barış Antlaşmaları açık ve şeffaf biçimde yapılmalı, gizli antlaşmalar yapılmamalıdır. Buna İşgal Antlaşmaları’da dahildir. ** 2. Karasuları dışındaki denizlerde dolaşım, savaşta ve barışta, özgür olmalıdır. Uluslararası kararla, uluslararası antlaşmalara uyulmasını sağlamak için genel veya bölgesel ablukalar oluşturulabilir. ** 3. Uluslar arasındaki bütün ekonomik engeller kaldırılmalı ve serbest ticarete izin verilmelidir. ** 4. Uluslar, iç güvenliği sağlamaya yetecek miktarın dışında silahlanmamalıdır. Bunun sağlanması için garantiler verilmelidir. ** 5. Uluslara kendi kaderini , yine kendilerince belirleme hakkı verilmelidir. ** 6. Rusya topraklarındaki yabancı birlikler ayrılmalı ve devletlerin de yardımı ile Rusya'ya kendi gelişmesini sağlamak için her türlü imkan verilmelidir. ** 7. Almanya, işgal ettiği Belçika topraklarını boşaltmalı ve Belçika'da savaş önceki durum yeniden kurulmalıdır. ** 8. Almanya, işgal ettiği Fransa topraklarının boşaltılmalı ve Prusya'nın 1871'de ilhak ettiği Alsas-Loren Fransa'ya geri verilmelidir. ** 9. İtalya'nın sınırları ulusçuluk prensibine yeniden düzenlenmelidir. ** 10. Avusturya-Macaristan İmparatorluğu halklarına kendi kaderini tayin etme hakkı sağlanmalıdır. ** 11. Romanya, Sırbistan ve Karadağ toprakları boşaltılmalı ve Sırbistan'a denize açılma imkanı verilmelidir. Balkan devletlerinin sınırları ulusçuluk prensibine göre düzenlenmelidir. ** 12. Osmanlı İmparatorluğu'nun Türk olan kısımlarına egemenlik hakkı tanınmalı, fakat Türk olmayan halklara bağımsızlık verilmelidir. Çanakkale Boğazı, sürekli olarak, bütün milletlerin ticaret gemilerine açık olmalı ve bu durum milletlerarası garanti altına konmalıdır. ** 13. Bağımsız bir Polonya kurulmalı ve Baltık Denizi'ne açılmalıdır. ** 14. Büyük ve küçük, bütün devletlere siyasi bağımsızlıklarını ve toprak bütünlüklerini karşılıklı olarak garanti altına almak imkanını sağlamak amacı ile, uluslararası örgüt kurulmalıdır./ Milletler Cemiyeti

17 MİLLÎ UYANIŞ: YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER / BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI VE OSMANLI DEVLETİ

18 MİLLÎ UYANIŞ: YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER / BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI VE OSMANLI DEVLETİ

19 MİLLÎ UYANIŞ: YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER / BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI VE OSMANLI DEVLETİ

20 MİLLÎ UYANIŞ: YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER / BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI VE OSMANLI DEVLETİ

21 MİLLÎ UYANIŞ: YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER / BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI VE OSMANLI DEVLETİ

22 MİLLÎ UYANIŞ: YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER / BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI VE OSMANLI DEVLETİ

23 MİLLÎ UYANIŞ: YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER / BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI VE OSMANLI DEVLETİ
KAFKAS CEPHESİ OSMANLI DEVLETİ‘nin BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI‘nda açtığı İLK CEPHEDİR. Cephenin Açılma Nedenleri 1) Osmanlı’nın Bakü petrollerini ele geçirmek istemesi 2) Orta Asya Türkleri ile birleşip büyük bir Türk dünyası kurmak. (TURANCILIK) 3) Rus işgalindeki yerleri (Kars, Ardahan, Batum) geri almak

24 KAFKAS CEPHESİ Savaş’ın Gelişimi
MİLLÎ UYANIŞ: YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER / BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI VE OSMANLI DEVLETİ KAFKAS CEPHESİ Savaş’ın Gelişimi 1- Enver Paşa komutasındaki 150 bin kişilik Osmanlı ordusu Doğu Anadolu’da Ruslara karşı saldırıya geçti. Osmanlı ordusu daha düşmanla karşılaşmadan salgın hastalık, açlık, soğuk gibi afetler yüzünden Sarıkamış’ta 90 bin askerimiz şehit oldu.(1914) Bu cephe, hafızalarımızda SARIKAMIŞ FACİASI ile yer edinmiştir

25 MİLLÎ UYANIŞ: YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER / BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI VE OSMANLI DEVLETİ
KAFKAS CEPHESİ 2- Ruslar bahar aylarında saldırıya geçerek Doğu Anadolu bölgesini işgal ettiler. 3- Mustafa Kemal Çanakkale savaşlarından sonra Muş ve Bitlis’i düşman işgalinden kurtardı. yılında Rusya’da çıkan Bolşevik (Komünizm) ihtilâli, Rusların bu bölgeleri kendiliğinden terk etmelerine neden oldu. 5- Rusya Birest Litowsk anlaşmasıyla I. Dünya Savaşından çekildi.(1918) Bu anlaşmayla Rusya daha önce aldığı Kars, Ardahan, Batum’u Osmanlı Devletine geri verdi.

26 MİLLÎ UYANIŞ: YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER / BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI VE OSMANLI DEVLETİ
KAFKAS CEPHESİ 1) 1.Dünya Savaşı sırasında Ruslarla birlik olup Osmanlı’ya saldıran Ermeniler Sevk ve İskan Kanunu ile tehcir (Göç) ettirilmiştir. 2) Kafkas(Doğu) Cephesi ilk açılan ve Brest-Litowsk Antlaşması ile kapanan cephedir.

27 Cephenin Açılma Nedenleri
MİLLÎ UYANIŞ: YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER / BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI VE OSMANLI DEVLETİ ÇANAKKALE CEPHESİ Cephenin Açılma Nedenleri 1) İtilaf devletlerinin İstanbul’u ve Boğazları alarak Osmanlı Devleti’ni savaş dışı bırakmak istemesi. 2) Bolşeviklerin baskıları sonucu darda olan RUSYA’ya yardım etmek. 3) Osmanlı’yı ele geçirerek savaşı kısa sürede bitirmek.

28 MİLLÎ UYANIŞ: YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER / BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI VE OSMANLI DEVLETİ
ÇANAKKALE CEPHESİ DENİZ MUHAREBESİ İngiliz ve Fransız gemileri Çanakkale Boğazına yığınak yaptılar. 18 Mart 1915’te teknik bakımdan üstün olan Müttefik Devletleri Boğazı geçmek amacıyla hareket ettiler.Fakat Türk Ordusunun olağanüstü savunmasıyla karşılaştılar ve pek çok kayıplar vererek geri çekildiler

29 ÇANAKKALE CEPHESİ KARA MUHAREBELERİ
MİLLÎ UYANIŞ: YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER / BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI VE OSMANLI DEVLETİ ÇANAKKALE CEPHESİ KARA MUHAREBELERİ Denizde başarılı olamayan İtilaf Devletleri karadan İstanbul’a ulaşmak üzere Gelibolu’ya asker çıkardılar. İngiliz ve Fransız sömürgelerinden de birçok asker getirdiler. Tarihin en kanlı kara savaşları burada meydana geldi. Türk askeri Conkbayırı, Anafartalar, Arıburnu  bölgelerinde Mustafa Kemal’in önderliğinde başarılı savunma savaşları yaparak tarihe “Çanakkale Geçilmez” diye yazdırdı.

30 MİLLÎ UYANIŞ: YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER / BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI VE OSMANLI DEVLETİ
ÇANAKKALE CEPHESİ

31 ÇANAKKALE CEPHESİ ÇANAKKALE SAVAŞI’NIN SONUÇLARI
MİLLÎ UYANIŞ: YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER / BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI VE OSMANLI DEVLETİ ÇANAKKALE CEPHESİ ÇANAKKALE SAVAŞI’NIN SONUÇLARI 1) Çanakkale Cephesinde yenilgiye uğrayan İtilaf Devletleri dünyada prestij kaybettiler. 2) 1.Dünya Savaşının uzamasına neden oldu. 3) İtilaf Devletlerinin yardımı Rusya’ya ulaşmadığı için Rus ekonomisi iyice bozuldu. Rusya’da çarlık rejimi yıkılarak yerine Bolşevik rejim kuruldu ve Ruslar I.Dünya Savaşından çekildi. 4) Çanakkale Savaşları milli mücadele ruhunun başlangıcı oldu. 5) Mustafa Kemal’in yurt çapında ve dünyaca tanınmasına ve bunun sonucunda milli mücadelede önder olmasında Çanakkale Savaşlarının büyük rolü vardır. 6) Bulgaristan Almanya’nın(İttifak Dev.) yanında savaşa katıldı. Böylece Osmanlı ile Almanya arasında kara bağlantısı sağlandı.

32 MİLLÎ UYANIŞ: YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER / BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI VE OSMANLI DEVLETİ

33 KANAL CEPHESİ Cephenin Açılış Nedenleri
MİLLÎ UYANIŞ: YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER / BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI VE OSMANLI DEVLETİ KANAL CEPHESİ Cephenin Açılış Nedenleri 1) İngiltere’nin Hindistan’a giden sömürge yollarını kesmek. 2) Mısırı İngilizlerden geri almak Savaşın Gelişimi: 1) Almanların yeterli desteği vermemesi, Arapların İngilizlerin yanında yer alması ve iklim koşullarının olumsuzluğu gibi sebeplerle, Osmanlı orduları savaşı kaybetti ve Suriye’ye kadar geri çekildi.

34 HİCAZ-YEMEN CEPHESİ Savaş’ın Nedenleri
MİLLÎ UYANIŞ: YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER / BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI VE OSMANLI DEVLETİ HİCAZ-YEMEN CEPHESİ Savaş’ın Nedenleri 1) İngilizlerin Arap Yarımadası’nı ele geçirme isteği 2) Osmanlı Devleti’nin kutsal toprakları korumak istemesi Savaş’ın Sonuçları 1) Türk ordusu İngiliz ve Araplara karşı mücadele ettiyse de başarılı olamadı. 2) İngilizler Yemen’i alarak Hicaz’a tamamen hakim oldular. Hicaz-Yemen ve Kanal Cephelerinde Arapların İngilizlerin yanında yer alması ümmetçilik fikrinin çökmesine sebep olmuştur.

35 FİLİSTİN-SURİYE CEPHESİ
MİLLÎ UYANIŞ: YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER / BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI VE OSMANLI DEVLETİ FİLİSTİN-SURİYE CEPHESİ Savaş’ın Nedenleri 1) İtilaf Devletlerinin Orta Doğu topraklarını ele geçirmek istemesi Savaşın Gelişimi - Kanal cephesinde İngilizlere yenilen birliklerimiz Filistin’e sonrada Suriye’ye kadar geri çekildiler. - Arap aşiretlerinin de İngilizlere yardım etmesi ile Suriye-Filistin kaybedildi. - Osmanlı kuvvetleri başarılı olamadı buraya Yıldırım Orduları Grup Komutanı olarak gönderilen Mustafa Kemal Paşa, Halep’e kadar çekilerek savunma hattı oluşturdu.

36 IRAK CEPHESİ Savaş’ın Nedenleri
MİLLÎ UYANIŞ: YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER / BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI VE OSMANLI DEVLETİ IRAK CEPHESİ Savaş’ın Nedenleri 1) İngilizlerin, Irak petrollerini(Musul-Kerkük) ele geçirmek istemeleri. Savaş’ın Sonucu 1) Halil Paşa komutasındaki Osmanlı ordusu İngilizlere karşı Irak’ın Kut bölgesinde Kut-ül Amare zaferini kazandı. Diğer cephelerde başarı kazanılamayınca bu kalıcı olmadı.

37 YARDIM CEPHELERİ (GALİÇYA, MAKEDONYA, ROMANYA)
MİLLÎ UYANIŞ: YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER / BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI VE OSMANLI DEVLETİ YARDIM CEPHELERİ (GALİÇYA, MAKEDONYA, ROMANYA) 1) Galiçya Cephesi: Türk askerleri,Avusturya ve Almanya ordusunda,Ruslara karşı savaşmıştır. 2) Makedonya Cephesi:Türk askeri Avusturya ordusunda Ruslara ve Fransızlara karşı savaşmıştır. 3) Romanya Cephesi: Türk askerleri, Avusturya ve Almanya ordusunda, Ruslara ve Rumenlere karşı savaşmıştır.

38 MİLLÎ UYANIŞ: YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER / BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI VE OSMANLI DEVLETİ
7. Yenen Devletler ile Yenilen Devletler arasında antlaşmalar imzalandı

39 MİLLÎ UYANIŞ: YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER / BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI VE OSMANLI DEVLETİ
NOTLAR 1)Savaşı uzatan ve geniş alana yayılmasına sebep olan devlet Osmanlı Devleti’dir. 2)Savaşın bitmesini hızlandıran devlet ABD’dir. 3)Savaştan en karlı çıkan ülke İngiltere’dir. 4)İlk kez kimyasal silahlar,denizaltılar ve tanklar bu savaşta kullanılmıştır.

40 Ateşkes Antlaşması Barış Antlaşması
MİLLÎ UYANIŞ: YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER / BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI VE OSMANLI DEVLETİ / Mondros Ateşkes Antlaşması Ateşkes Antlaşması Barış Antlaşması Barış anlaşması yapılıncaya kadar olan silahların bırakılmasıdır. Savaş durumunun kesin olarak bitirilmesidir.

41 MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI
MİLLÎ UYANIŞ: YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER / BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI VE OSMANLI DEVLETİ / Mondros Ateşkes Antlaşması Bulgaristan’ın savaştan çekilmesi ile Almanya ile kara bağlantısının kesilmesi Osmanlı’yı savaşa sokan İttihat ve Terakki Partisi yöneticilerinin ülkeyi terketmesi MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI Amerika’nın yayınladığı Wilson İlkelerine güvenilmesi Savaşılan cephelerde yenik durumda olunması

42 MİLLÎ UYANIŞ: YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER / BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI VE OSMANLI DEVLETİ / Mondros Ateşkes Antlaşması Günümüzde Yunanistan’ın Limni Adasının Mondros Limanı’nda Agamemnon adlı İngiliz gemisi’nde 27 Ekim'den itibaren dört gün süren çetin müzakereler sonunda 30 Ekim 1918 akşamı Mondros Ateşkes Antlaşması imzalandı. 1 Kasım sabahından geçerli olmak üzere Osmanlı Devleti ile İngiltere arasında ateşkes ilan edildi. İtilaf Devletleri adına İngiliz Amiral Kalthorpe Osmanlı Devleti adına Rauf (Orbay) Bey

43 MİLLÎ UYANIŞ: YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER / BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI VE OSMANLI DEVLETİ / Mondros Ateşkes Antlaşması MADDE 1. Çanakkale ve İstanbul Boğazlarının açılması, Karadeniz'e serbestçe geçişin temini ve Çanakkale ve Karadeniz istihkamlarının İtilaf Devletleri tarafından işgali sağlanacaktır. Boğazların İtilafların eline geçmesi ile İstanbul ile Anadolu arasındaki bağlantı koparılmıştır. Siyasi açıdan başkentin bulunduğu bir yerin kontrolünün başkasında olması egemenliği zedeler.

44 MİLLÎ UYANIŞ: YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER / BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI VE OSMANLI DEVLETİ / Mondros Ateşkes Antlaşması MADDE 5. Hudutların muhafazası ve iç güvenliğin korunması için lüzumu görülen kuvvetlerden fazlasının derhal terhisi, işbu askeri kuvvetlerin miktar ve durumları, Osmanlı Devleti ile müzakere edildikten sonra, müttefikler tarafından kararlaştırılacaktır. Yapılacak işgallerde herhangi bir direnişle karşılaşılmamasını hedeflemişlerdir.

45 MİLLÎ UYANIŞ: YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER / BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI VE OSMANLI DEVLETİ / Mondros Ateşkes Antlaşması MADDE 7. Müttefikler, emniyetlerini tehdit edecek durum zuhurunda herhangi bir stratejik noktayı işgal hakkını haiz olacaklardır. Bu madde, ateşkes anlaşmasından ziyade Osmanlı Devletinin teslimini ve işgalini amaçlandığını ortaya koymaktadır.

46 MİLLÎ UYANIŞ: YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER / BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI VE OSMANLI DEVLETİ / Mondros Ateşkes Antlaşması MADDE 8-9 Osmanlı demiryollarından İtilaf Devletleri istifade edecekler ve Osmanlı ticaret gemileri onların hizmetinde bulundurulacaktır. İtilaf Devletleri, Osmanlı tersane ve limanlarındaki vasıtalardan istifade sağlayacaktır.

47 Toros Tünelleri Müttefikler tarafından işgal edilecektir.
MİLLÎ UYANIŞ: YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER / BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI VE OSMANLI DEVLETİ / Mondros Ateşkes Antlaşması MADDE 10. Toros Tünelleri Müttefikler tarafından işgal edilecektir.

48 MİLLÎ UYANIŞ: YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER / BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI VE OSMANLI DEVLETİ / Mondros Ateşkes Antlaşması MADDE 12. Hükümet haberleşmesi dışında, telsiz, telgraf ve kabloların denetimi, İtilaf Devletlerine geçecektir. Halkın örgütlenerek İtilaf devletlerine karşı gelmesi engellenmek istenmiştir.

49 MİLLÎ UYANIŞ: YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER / BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI VE OSMANLI DEVLETİ / Mondros Ateşkes Antlaşması MADDE 24. Altı Vilayette (Erzurum, Van, Bitlis, Harput, Diyarbakır ve Sivas ) karışıklık çıkması durumunda bu vilayetlerin herhangi bir kısmını işgal hakkı İtilaf Devletlerine ait olacaktır. Doğu Anadolu’da Ermeni devleti kurma düşüncesini gösterir. Anlaşmanın İngilizce metninde “Six Armenian City” şeklinde bahsetmektedir. Ermenistan Cumhuriyeti’nin armasında yer alan Ağrı Dağı ve bu armada Ağrı Dağı’nın yer aldığının anayasada da belirtilmesi Ermenilerin hala Doğu Anadolu topraklarımızda gözleri olduğunu gösterir.

50 MİLLÎ UYANIŞ: YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER / BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI VE OSMANLI DEVLETİ / Mondros Ateşkes Antlaşması Ciddi olarak arz ederim ki gereken önlemleri almadıkça orduyu terhis etmeyiniz. Şayet orduları terhis edecek ve İngilizlerin her dediğine boyun eğecek olursak düşman tutkularının önüne geçmeye imkan kalmayacaktır.

51 MİLLÎ UYANIŞ: YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER / BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI VE OSMANLI DEVLETİ / Mondros Ateşkes Antlaşması

52 MİLLÎ UYANIŞ: YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER / BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI VE OSMANLI DEVLETİ / Paris Barış Konferansı I. Dünya Savaşında yenilen devletlerin durumunu görüşerek yapılacak olan barış antlaşmalarının maddelerini belirlemek sebebiyle, İngiltere, Fransa ve Abd başkanlığında 32 devletin katılımıyla 18 Ocak 1919 tarihinden PARİS BARIŞ KONFERANSI toplandı. Osmanlı paylaşımını gözden geçirmek ve paylaşımda bazı değişiklikler yapmak temel amaçlar içerisinde yer almaktadır. ABD Başkanı Wilson savaşa girerken kendi adı ile bilinen Wilson İlkelerini yayınlamıştı. Bu ilkelere göre İtilaf devletleri yenilenlerden toprak ve tazminat alamayacaktı. Wilson İlkelerine göre toprak alamayacak olan İngiliz ve Fransızlar Manda ve Himaye yönetimini ileri sürerek işgalin adını değiştirdiler.

53 MİLLÎ UYANIŞ: YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER / BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI VE OSMANLI DEVLETİ / Paris Barış Konferansı Manda: Kendini yönetemeyecek duruma gelen ülkeler, kendilerini yükseltecek ve yönetecek duruma gelenek kadar başka ülkelere ve cemiyetlere verdiği yetkiye manda denir. Himaye: Güçlü olan bir devletin, güçsüz olan bir devleti sömürülmesini ve işgale uğramasına önlemek adına kendisinin kontrolü adına almasına himaye denir. Savaşlardan sonra ortaya çıkan iki terim devletlerin birbirlerine destek ve çıkarları amacında yapmışlardır. Güçlü devletin başka devletleri koruyarak onlardan faydalanmışlardır. Uzun yıllar boyunca böyle devam ederek güçlü olanlar daha çok güçlenmiştir.

54 MİLLÎ UYANIŞ: YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER / BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI VE OSMANLI DEVLETİ / Paris Barış Konferansı İngiltere, sömürgelerine giden yolda (Akdeniz de) güçlü bir devletin olmasını istemediği için güçsüz olan Yunanlıların işgalini istedi. Bu anlaşmazlıklardan dolayı Osmanlı ile yapılacak olan barış antlaşması sonraya bırakılmıştır.

55 MİLLÎ UYANIŞ: YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER / BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI VE OSMANLI DEVLETİ / İzmir’in İşgali Paris Barış Konferansına dayanarak Yunanlılar İngilizler eşliğinde İzmir’i işgal etmiştir. (15 Mayıs 1919) Hemen katliamlara başlayarak işgali genişletmeye başlamışlardı.

56 Bölgedeki Rumlar da bu olaya çok sevinmişlerdi.
MİLLÎ UYANIŞ: YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER / BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI VE OSMANLI DEVLETİ / İzmir’in İşgali Bölgedeki Rumlar da bu olaya çok sevinmişlerdi. Türk Halkı bu işgaller karşısında tepkisini göstermek için mitingler düzenlemeye başladı. Sultan Ahmet mitinglerinden görüntüler Yapılacak olan miting ve protestolarla halk bilinçlendirmek istenilmektedir.

57

58


"MİLLÎ UYANIŞ: YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER / BİRİNCİ DÜNYA SAVAŞI VE OSMANLI DEVLETİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları