Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar ve İnsana Etkileri.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TÜRKİYE’ DE ÇEVRE SORUNLARI
Advertisements

GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ
Mikro-organizmalar nelerdir?
GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALAR
DNA ve Genetİk Kod Sağlık Slaytları
TRANSGENİK BİTKiLER.
Genetik Mühendisliği İyi seyirler….
GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALAR (GDO)
GDO’LU YİYECEKLER.
Psikoloji.
KKTC MERKEZ BANKASI BA Ş KANI Dr. Bilal SAN 8 Mart 2013, Lefko ş a Finansal Kriz, KKTC Bankacılık Sektörü ve Kurumsalla ş ma.
GENETİK MÜHENDİSLİĞİ ve BİYOTEKNOLOJİ
CANLILAR ve ENERJİ İLİŞKİLERİ
TARIMSAL BİYOTEKNOLOJİ
KKKanola Kanola Yagı. Kanola ş algama benzeyen tek yıllık bir serin sezon bitkisidir. Dünya ya ğ lı tohum üretiminde soya ve palmiyeden den sonra üçüncü.
Gen Klonlama.
MUTASYON ve MODİFİKASYON
Ekinözü Çok Programlı Lisesi Rehberlik ve Psikolojik Danışma Servisinin etkinlikleri, önleyici ve gelişimsel rehberlik hizmeti anlayışı çerçevesinde;
EFTADE PINAR GÜR Organik Kimya
Biyoteknoloji ve Gen Mühendisliği
Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar
Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar
AYSE EDA TARAKCI BIYOLOJI.
Tarımsal Biyoteknoloji
Biyoinformatik.
Doç. Dr. Hüseyin KARLIDAĞ
FEN VE TEKNOLOJİ 8.SINIF DNA VE GENETİK KOD.
Serdar SARICI VİRÜSLER Serdar SARICI
Modern Genetik Uygulamaları
Tarım Türleri Öğrenme Hedefleri Tarımın Farklı Türlerini Tanımlamak
Coğrafya Performans Ödevi
biyoteknoloji ve önemi
BİYOTEKNOLOJİ UYGULAMALARININ İNSAN HAYATINA ETKİLERİ
Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar
Biyo-teknoloji nedir? Biyo-teknoloji uygulama alanları nelerdir? Biyo-teknoloji olumlu ve olumsuz yönleri? Biyo-teknoloji tarihçesi? Biyo-teknoloji alanında.
Tıbbi ve Aromatik Bitkilerde Biyoteknolojik Uygulamalar
MODERN GENETİK UYGULAMALARI. MODERN GENETİK UYGULAMALARI.
RESTRİKSİYON ENDONÜKLEAZLAR
PLASMİDLER Bir çok bakteri, kromozomlarından hariç, plasmid olarak adlandırılan küçük non-kromozomal DNA moleküllerine sahiptir. Plasmidler, genellikle.
Çiftlik Hayvanlarında Yardımlı Üreme Teknikleri 1
DNA VE GENETİK KOD.
B- GENETİK MÜHENDİSLİĞİ ve REKOMBİNANT ÜRÜNLER
Kirletici Biyoremediasyonunda Rekombinant DNA Teknolojisi
Yönlendirilmiş Mutasyonlar
RİSKLER Transgenik ürünlerin toksik ve allerjen etkileri.
Kalıtsal madde (kalıtsal molekül, genetik materyal)
Gen Mühendisliği ve Veteriner Hekimlikte Biyoteknoloji
Gen Mühendisliği ve Veteriner Hekimlikte Biyoteknoloji-1
Rekombinant DNA Teknolojisi ya da Genetik Mühendisiliği
ENDÜSTRİYEL ENZİMLERİN REKOMBİNANT DNA TEKNOLOJİSİ ile ÜRETİMİ Turgut ZENGİN
ENDÜSTRİYEL ENZİMLERİN REKOMBİNANT DNA TEKNOLOJİSİ ile ÜRETİMİ Turgut ZENGİN.
Saccharomyces Cerevisiae. Saccharomyces Cerevisiae Nedir Saccharomyces cerevisiae, tomurcuklanan bir maya türüdür. Ökaryotik canlılar arasında moleküler.
Kalıtsal madde (kalıtsal molekül, genetik materyal)
BİYOTEKNOLOJİ.  Biyoteknoloji; hücre ve doku biyolojisi kültürü, moleküler biyoloji, mikrobiyoloji, genetik, fizyoloji ve biyokimya gibi do ğ a bilimlerinin.
 Plazmidler bakterilerde bulunan, ekstra kromozomal, çift iplikli, dairesel DNA molekülleridirler.  Hücre içerisinde boyutları ve kopya sayıları çeşitlilik.
BİYOÇEŞİTLİLİK BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR?  1. Erozyon  2. Tarımda zirai ilaçların kullanılması  3. Aşırı avlanma  4. Ev ve sanayi atıkları  5.
BİYOÇEŞİTLİLİK BİYOÇEŞİTLİLİK NEDİR?  1. Erozyon  2. Tarımda zirai ilaçların kullanılması  3. Aşırı avlanma  4. Ev ve sanayi atıkları  5.
Gen Teknolojilerinin Diğer Uygulama Alanları. GEN KLONLAMASI Gen klonlamasında önemli olan aşamalar kısaca şöyledir (genel prensipler). 1) Gen taşıyan.
BAKTERİLERDE EKSTRAKROMOZAL GENETİK ELEMENTLER
BITKI VE HAYVANLARDA KLONLAMA. GEN KLONLAMA Seçilmiş bir genin bir vektör (plazmit veya virüs) içerisine eklenerek bir bakteriye aktarılması ve sonra.
KALITSAL MADDE PROF. DR. SERKAN YILMAZ.
DNA 2 Hücrelerdeki yönetici molekül DNA’dır. Hücrelerdeki yönetici molekül DNA’dır. Bir canlıya ait tüm özellikler DNA’da saklanır. Bir canlıya ait tüm.
Biyoteknoloji İçin Mikrobiyoloji 1
İÇERİK BİTKİ BİYOTEKNOLOJİSİ VE BİTKİLERDE UYGULANAN BİYOTEKNOLOJİK YÖNTEMLER TARIMDA BİYOTEKNOLOJİ UYGULAMALARININ OLASI DEZAVANTAJLARI BİTKİ DOKU KÜLTÜRÜ.
GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALARIN
BİTKİ BİYOTEKNOLOJİSİ ve GÜNÜMÜZE YANSIMALARI
SU K İ RL İ L İĞİ Su kirliliği, istenmeyen zararlı maddelerin, suyun niteliğine ölçüle bilecek oranda bozmalarını sağlayacak miktar ve çoğunlukta suya.
Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar ile Terapötik Protein Üretimi
GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALARIN
Biyoteknolojinin Olumsuz Etkileri Biyoteknolojinin Olumsuz Yönleri Nelerdir ? 1-Bazı ürünlerin genleriyle oynandığı için insanlarda alerjik reaksiyonlara.
Sunum transkripti:

Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar ve İnsana Etkileri

GDO Nedir?  Genetik mühendisli ğ inin çe ş itli teknikler kullanarak yaptı ğ ı müdahalelerle kalıtımsal de ğ i ş ikli ğ e u ğ rattı ğ ı organizmalar günümüzde, G.D.O. (geneti ğ i de ğ i ş tirilmi ş organizmalar) kısaltılmı ş adıyla ifade edilmektedir. Rekombinant DNA teknolojisi sayesinde DNA molekülleri tüpte (LN vitro), yani canlı organizmanın ya da hücrenin dı ş ında, yeni bir tür yaratmak üzere bir molekül içinde bir araya getirilebilmektedir. Bu DNA da bir organizmaya aktarıldı ğ ında de ğ i ş tirilmi ş özellikleri ya da kendine özgü özellikleri olan bir canlının ortaya çıkmasını sa ğ lamaktadır.

Genetigi Degistirmemizin Tarihi Gelisimi  1970'lerde tarımsal ilaçlar ve kimyasal gübrelerin çevre ve insan üzerindeki olumsuz etkileri tartı ş ılmaya ba ş lanmı ş tır. Bu maddelerin sa ğ lı ğ a zararı kanıtlanmı ş tır. Ancak bu durum çevre ve insan üzerindeki tahribata engel olamamı ş tır. Bunun üzerine artan insan nüfusuna besin maddesi ihtiyacı konusunda sıkıntılar ya ş anmı ş tır. Besin maddesi sıkıntısına yeni çözümler aranmasını beraberinde getirmi ş tir. 1972'de Paul Berg ilk kez geneti ğ i de ğ i ş tirilmi ş rekombinant DNA molekülü üretmi ş tir. Bir yıl sonra 1973’de ilk kez geneti ğ i de ğ i ş tirilmi ş bir bakteri yaratılmı ş tır.

 Rekombinant DNA teknolojisini kullanan ilk ş irket Herbert Boyer tarafından kurulmu ş ve ş irket, 1978’de escherichia coli bakterisinin genetik manipülasyon yoluyla, insülinüreten bir türünü yarattı ğ ını açıklamı ş tır. 1983'te dört ayrı ekip geneti ğ i de ğ i ş tirilmi ş bitkiler üzerine çalı ş mı ş lardır. 1995'de geneti ğ i de ğ i ş tirilmi ş mısır ekimi yapılmı ş tır. Sonraki yıllarda bu alanda çalı ş maların hızı artarak devam etmi ş tir.1998 yılında geneti ğ i de ğ i ş tirilmi ş organizmalar hakkında etiketleme kuralları belirlenmi ş tir

GDO NUN İnsana zaraları