Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALAR

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALAR"— Sunum transkripti:

1 GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALAR
Recep Burak OTMAN HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ GIDA MÜHENDİSLİĞİ

2 GDO NEDİR? GDO (Genetiği Değiştirilmiş Organizma),besinlerin daha çok miktarda ve zor koşullarda yetiştirilmelerini kolaylaştırmak amacıyla genlerinde değişiklik yapılmış organizmalara denir.

3 GDO’NUN DOĞUŞU Mendel teorisi üzerine kurulmuş olan klasik bitki ve hayvan ıslahının çok yavaş gerçekleşmesinden dolayı, bilim adamları canlıların genlerindeki değişmeyi bu ıslah yöntemlerine bırakmak yerine, son 30 yılda gelişen DNA biliminden faydalanarak direk olarak değiştirmeyi amaçlamışlardır. Bunun üzerine GDO’lu gıdalar birer birer ortaya çıkmıştır.

4 GDO'YA NEDEN DİKKAT ETMELİYİZ?

5 Evrim teorisine göre canlılar sürekli bir değişim içerisindedir
Evrim teorisine göre canlılar sürekli bir değişim içerisindedir. Evrim süreci uzun bir süreyi kapsar. Bu durum canlıların DNA’larında değişmelere sebep olur. Biz canlıların genetiğiyle oynayarak, doğal sürece etki etmekteyiz. Dikkatli olunmazsa bu ileride ki nesilleri negatif etkileyecektir.

6 GDO ile ilgili, birçok bilimsel çevrede, olumsuz düşüncelerin olması bu sebeptendir.

7 GDO’NUN FAYDALARI

8 Zaman ilerledikçe, insan nüfusu artmakta ve beslenme gibi temel ihtiyaçlar için daha çok talep olmaktadır. GDO tam bu durumda devreye girer ve beslenme kaynaklarını daha verimli kullanmamıza olanak sağlar.

9 Alttaki tabloda GDO nun şeker pancarı bitkisi üzerindeki etkisi görünmektedir.
Böcek, virüs gibi zararlılara karşı etkili bir dayanıklılık sağlamasına rağmen, ürün kalitesindeki artış bu büyüklükte olmamıştır.

10 Dikkatli kullanıldığı taktirde GDO, insanlık yararına kullanılabilecek muhteşem bir olanaktır.

11 TEŞEKKÜRLER

12 KAYNAKÇA GASSON M ().Scientific perspectives on regulating the consumer safety of GM Food. GLİCK BR, PASTERNAK JJ (1994). Molecular Biotechnology : Principles and Applications of Recombinant DNA. ASM Press. Washington, DC. BÜYÜKÜNAL SK (2004). GDO. Genetiği Değiştirilmiş Organizma Gerçeği. İnfovet, Hayvan Sağlığı Sektörü Dergisi, Sayı 9 : KINGHORN B (2003). Where are we going with their genes? Do we need GMO's?


"GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ORGANİZMALAR" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları