Burak ÜNSAL Tarih Öğretmeni

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ADIM ADIM TÜRKİYE Yurdumuzu Dolaşırken.
Advertisements

Fatih Camii.
GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE EVLER
Kazanım 5. Şehir incelemesi yoluyla. Türk kültür, sanat ve estetik anlayışındaki değişim ve sürekliliğe ilişkin kanıtlar gösterir.
HAT SANATI Mustafa Süreyya SEZGİN.
Vakıf Nedir? Vakıf, kurumlaşmış bir YARDIM ANLAYIŞI ‘nı ifade eder.
RABİA GİZEM KURU - ELVİN YILMAZ-DOĞUKAN AYTEKİN - BURAK YILMAZ-EFE ŞAHİN 4 A SINIFI.
ÜLKEMİZİN KÜLTÜREL ZENGİNLİKLERİ
Değerli Dostlar, 2008 tatilimi Doğu Anadoluyu gezerek değerlendirmiştim. Bu sunumun konusu Ahlat, Van Gölünün batı kıyısında Bitlis.
ÖZGE BEŞİKÇİ - ZEYNEP YAŞA
(Acele ve Mühimdir) Konya: Başvekâlete Konya ‘da, asırlarca devam etmiş ihmaller sebebiyle büyük bir harabe içinde bulunmalarına rağmen sekiz.
İlk Türk Devletlerinde Sanat
TÜRKLERDE SANAT 1- İLK TÜRK DEVLETLERİNDE SANAT
TÜRKİYE NİN TARİHİ VE TÜRİSTİK YERLERİ
GELENEKSEL SANATLAR.
TÜRKLERDE EĞİTİM.
Sunum: Ahmet YORDAM Bursa-Mustafakemalpaşa Teknik Lise ve Endüstri Meslek Lisesi Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni.
SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…
ORHAN GAZİ DÖNEMİ YAPILAN BAYINDIRLIK FAALİYETLERİ.
GÖRSEL SANATLAR Mehmet KURTBOĞAN.
Tempietto Kilisesi, Roma
GÖRSEL SANATLAR Mehmet KURTBOĞAN.
CUMHURİYET DEVRİ TÜRK SANATI
BEDESTENLER Bedesten eskiden alışveriş hayatının nabzının attığı, üstü kapalı içinde alışveriş yapılan, ince uzun çarşılardır. Her bedesten de onu korumakla.
En çok merak edile motif:
TOPKAPI SARAYI. TOPKAPI SARAYI Osmanlı sultanlarının ikametgahı, devletin yönetim ve eğitim merkezidir. Fatih Sultan Mehmed Han tarafından
Türklerin İslam Medeniyetine Katkıları
DOĞAN KUBAN MELİS AKAYDIN
SULTAN AHMET CAMİİ.
OSMANLI MİMARLIĞI.
MİMAR SİNAN Mimar Sinan 1490’da Kayseri’ye bağlı Gesi nahiyesinin Ağırnas köyünde doğmuştur. 1512’de devşirme olarak alınıp “acemi oğlanlar” okulunda eğitim.
Mehtap İŞMARCI Görsel Sanatlar Öğretmeni
Genel HatlarIyla Hİndİstandakİ Türk SanatI
İSLAMİYET ÖNCESİ TÜRK DEVLETLERİNDE KÜLTÜR VE MEDENİYET
İLK TÜRK DEVLETLERİNDE DİN
Türkiyedeki Müzeler.
FRİGLER Frigler dokumacılık, kuyumculuk, maden ve tahta işçiliği, dantel örücülüğü, helkeltraşlık, kaya mimarisi, su kanalları yapımı ve üzerinde geometrik.
Yakutiye Medresesi - Erzurum
EDEBİYAT PERFORMANS ÖDEVİ DESTAN DÖNEMİ TÜRK EDEBİYATI
Emeviler Döneminde Mimari Bagül Hudeyberdiyeva Büşra Kaim Elif Ünal
DERS İŞLENİŞ ÖRNEĞİ 5 E MODELİ
Hazırlayan: Asusena Ela ÖZTÜRK Konu: Onlar da Çocuktu
ÜNİTE: TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK KONU: OSMANLIDA BİR MERKEZ
Eser İncelemesi Edirne Selimiye Camii
GÜZEL ÜLKEM TÜRKİYE SİZLERİ SEVİYORUM MAHİR KOÇ. DOĞAL VARLIK Doğada insan eli değmeden oluşan ve gezilip görülebilecek özelliği olan unsurlara doğal.
ÇAĞDAŞ TÜRKİYE YOLUNDA ADIMLAR / Sanat, Spor ve Atatürk
Türklerin anayurdu Orta Asya'dır.
CAĞDAŞ TÜRK RESMİ.
ÇİNİ VE ÇİNİCİLİK SANATI’NIN TARİHİ
SANAT NASIL DOĞMUŞTUR ?.
İSLAMİYET ÖNCESİ TÜRK DEVLETLERİNDE KÜLTÜR VE MEDENİYET
Türkçe yazı çeşitleri.
TÜRKLERİN BİLİME KATKILARI
İSLAMİYET ÖNCESİ EĞİTİM
Geleneksel Türk Görsel Sanatları
HAZIRLAYANLAR EBRAR ÇAKIR BEYZA EFE KEVSER ÇAYIR
KONYA SIRÇALI MEDRESE Konya Sırçalı Medrese ismini çini süslemelerinden almaktadır. Medrese II. Alaeddin Keykubad tarafından 1242 yılında inşa ettirilmiştir.
Resimle İlgili Meslekler
TÜRKLERDE SANAT.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
T TÜRBE KAPISI …  Bu camii Türk mimarisinde Batı sanat etkilerinin yoğun olduğu bir dönemde inşa edilmiş olmasına rağmen klasik.
Türk Sanatı Tarihi Ders I. Orta Asya Türk Devletlerinin Sanatı Türklerin ana yurdu, Orta Asya adı ile bilinen; doğuda Kingan dağları, batıda Hazar Deni­zi,
M İ MAR S İ NAN. MİMAR SİNAN [1490 – 1588] Büyük Osmanlı mimarı. Kayseri’nin Ağırnas köyünde doğdu. 1511’de Yavuz Sultan Selim zamanında devşirme olarak.
UYGUR DEVLETI ( ). Uygurlar, Asya Hun Devleti’ne bağlı olarak Orhun ve Selenga nehirleri kıyılarında yaşamışlardır. II. Kök Türk Devleti’nin son.
TÜRK DEVLETLERİNDE SANAT ANLAYIŞI. TÜRKLERDE SANAT İLK TÜRK DEVLETKERİNDE SANAT  ORTA ASYA TÜRK SANATININ TEMELİ İLK TÜRK DEVLETLERİNDE GÖRÜLEN ATLI.
 Osmanlı'da Güzel Sanatlar  -Osmanlı Devleti'nde mimari en gelişmiş sanat dalıdır. Kuruluş döneminde Selçuklu ve Bizans etkisi vardır. Bursa'da Ulu.
Cam göz. Mimar sinan Yeniçeri ordusunda bir asker olarak değil, istihkâm işlerinin idare ve tasarımından sorumlu olarak görev yapan Mimar Sinan’ın ilk.
Sunum transkripti:

Burak ÜNSAL Tarih Öğretmeni TÜRKLER’DE SANAT Burak ÜNSAL Tarih Öğretmeni

A-) İlk Türk Devletleri’nde Sanat İlk Türk Devletleri’nde sanatta da göçebeliğin etkileri görülür Göçebeliğe bağlı olarak taşınabilir sanat eserleri ortaya çıkmıştır: Süs eşyaları, dokuma ürünleri, seramik parçaları…vs. Çadırda yaşayan Türklerde çadır sanatı gelişmiştir. Çadırlara “otağ” denilirdi. Hayvancılıkla uğraştıkları için motiflerinde hayvan figürleri görülür.

“Kurgan” denilen anıt mezarlar yapmışlardır. Kurganlar ev şeklinde yapılır, ölüler eşyaları ve atıyla birlikte gömülürdü. Bugüne kadar bulunan en önemli kurganlar “Esik Kurganı” ve “Pazırık Kurganı”dır. Uygurlardan itibaren mimari gelişmiştir. Evler, saraylar, manastırlar ve tapınaklar yapmışlardır. Balbal adı verilen mezar taşları o dönem sanatı hakkında bilgi vermektedir. Koç başlı mezar taşları da görülür. Uygurlar’da Budizm’in etkisi ile resim sanatı da gelişmiştir. Osmanlı’da da meşhur olan minyatürler ilk olarak bu dönemde yapıldı.

B-) Türk-İslam Devletleri’nde Sanat Türk-İslam sanatının temeli Karahanlılar döneminde atılmıştır. Her Türk Devleti sanata bir şeyler katmış, Osmanlı zamanında zirveye ulaşmıştır. Cami, medrese, kervansaray, hanlar, köprüler, çeşmeler en önemli sanat eserleri olmuştur. Türklerin cami sanatına en önemli katkısı kubbe ve minare olmuştur. Önemli kişilerin defnedildiği türbeler ve kümbetlere de Türk-İslam estetiği yansıtılmıştır.

Kervansaraylar ilk olarak Karahanlılar döneminde yapılmıştır Kervansaraylar ilk olarak Karahanlılar döneminde yapılmıştır. Karahanlılar bu yapılara “Ribat” adını vermiştir. Saray mimarisi Gaznelilerde daha çok gelişmiştir. Selçuklulardan günümüze sağlam bir saray kalmamıştır. Süsleme sanatında çinicilik, taş oymacılığı, ahşap oymacılığı gelişmiştir. Halı ve kilimcilik dünyaca meşhurdur. İslamiyetin etkisi ile Hat ve tezhip(süsleme) sanatları da gelişmiştir.

Türk-İslam devletlerinde resim ve heykelcilik gelişme göstermemiştir. U Y A R I !!! Türk-İslam devletlerinde resim ve heykelcilik gelişme göstermemiştir.

C-) Osmanlı Sanatı Osmanlı Devleti eski Türk-İslam sanat anlayışı ile İran ve Bizans sanat anlayışını kaynaştırarak kendine has bir anlayış geliştirdi. Cami yapımında zirveye ulaştılar. Mimar Sinan Osmanlı tarihinin en büyük mimarıdır. En önemli eserleri: Şehzade Camii(Çıraklık eseri) Süleymaniye Camii(Kalfalık eseri) Selimiye Camii(Ustalık eseri)

Toplumun kullandığı yapılara daha çok değer veren Osmanlılar saray yapımında çok gelişmemiştir. Fatih döneminde yapılan Topkapı Sarayı 400 yıl kullanılmıştır. Daha sonra Avrupa tarzında olan Dolmabahçe, Yıldız, Beylerbeyi Sarayları yapılmıştır. Osmanlı evleri genellikle 2 katlı bir bina ve avludan oluşurdu. Türbe şeklinde anıt mezarlar yapmışlardır. Osmanlı’da ticareti geliştirmek için kervansaraylar ve bedestenler(kapalı çarşı) yapmışlardır.

Olayların resmedildiği minyatürler yapılmıştır Olayların resmedildiği minyatürler yapılmıştır. En önemli minyatür sanatçısı Matrakçı Nasuh’tur. Cami süslemelerinde hat ve çinicilik kullanılmıştır.

D-) Cumhuriyet Dönemi’nde Sanat Bu dönemde sanata ve sanatçıya çok önem verilmiştir. Avrupa başkentlerine müzik, resim, heykel ve edebiyat öğrenimi için öğrenciler gönderildi. Sanatçı yetiştirmek için Güzel Sanatlar akademisi kuruldu. Anıtkabir, Ankara Palas, TBMM binası bu dönemin en önemli sanat eserleridir. Mimar Kemalettin dönemim önemli mimarlarındandır.

Sabırla dinlediğiniz için teşekkür ederim Burak ÜNSAL Tarih Öğretmeni