Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SU VE HAYAT.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SU VE HAYAT."— Sunum transkripti:

1 SU VE HAYAT

2 SUYUN HAYATIMIZDAKİ YERİ
 Su, canlıların hayatını sürdürmesi için gerekli olan ve bu sebeple hayati önem taşıyan, dünya üzerindeki en mucizevi maddedir. Fiziksel olarak incelendiğinde, kokusuz, renksiz ve tatsızdır. Suyun canlılar üzerindeki özellikle de insan yaşamındaki önemi çok büyüktür.

3 SU Su, balıkların ve diğer su canlılarının yaşama ortamı, başka canlıların ise hem besini, hem de avlanma ortamıdır.Çöllerdeki sular,Su ve hayat arasındaki ayrılmaz ilişkinin en canlı göstergesidir.Su olmazsa hayat olmaz.

4 Doğrudan kullanılabilir kaynak suları ve diğer tatlı sular, doğadaki su döngüsü sayesinde sürekli yenilenir. Yer yüzeyinden ve okyanuslardan buharlaşan su, yeniden yağışa dönüşüp yeryüzüne dönerken yapısındaki safsızlıklardan büyük ölçüde arınmış olur. Yağışlar karalara yağarsa akarsuları besler veya yer altı sularına karışır. Okyanusa yağan yağışlar ise yeniden tuzlu su olur.

5

6 YER ALTI SULARI Yer altı sularının bir bölümü, kaynak suyu olarak yeniden yeryüzüne çıkar ki içmeye en elverişli su budur. Yağışla yeryüzüne inen sular saf su sayılabilir. İçinde çözünmüş halde oksijen (O2), azot (N2) ve başka bazı gazlar (CO2, N2O5, SO2 vb.) bulunur ve bunların oranı binde birden daha azdır. Sular toprak ve kayalar ile temas edince bunların yapısındaki bazı tuzlar ve organik bileşikler az da olsa çözünüp suya karışır.

7 SUDA SERTLİK Tortul kayalar, Al3+, Fe2+, Fe3+, Ti3+ gibi yer kabuğunda bol bulunan katyonların çözülebilir bileşiklerini de içerdiği için, Ca2+ ve Mg2+ bakımından zengin sularda bu katyonlar da bulunur. Böyle sulara sert su denir. Bu tür katyonları içermeyen veya çok az içeren sular da yumuşak su olarak bilinir. Fransız sertlik tanımına göre; kaynak sularının sertliği, çoğu zaman 4 birimden daha küçüktür. Daha sert sular da içilebilir; ancak sertlik arttıkça suyun içim kalitesi azalır. Hatta sertlik, 50 birimi aşınca su lezzeti içilemeyecek kadar bozulur

8 Şehir Suları Nasıl Arıtılır?
Şehirlerin içme/kullanma suyu ihtiyacı çok büyüktür ve ırmak, göl, yer altı suyu gibi içme suyu kaynaklarından yararlanmayı gerektirir. İçme sularının kullanımdan önce, yukarıda sözü geçen istenmeyen özelliklerinden kurtarılması gerekir. Bu sürece arıtma veya arıtım denir

9

10 KİMYA PRFORMANS ÖDEVİ ADI: Sevda SOYADI: PELİT SINIFI:10/Bilişim
NUMARASI:91 KONU: Su ve Hayat ÖĞRETMEN: ADI: Gülten SOYADI: DOĞRU


"SU VE HAYAT." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları