Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

· Elementler tek cins atomu içeren maddelerdir.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "· Elementler tek cins atomu içeren maddelerdir."— Sunum transkripti:

1 · Elementler tek cins atomu içeren maddelerdir.
· Bileşikler ise değişik atomların belirli bir sayıda birleşmesi ile oluşan ve kendini oluşturan atom türlerinin özelliklerinden farklı özelliklere sahip maddelerdir. · Bazı moleküller aynı tür atom içerir. Molekül yapılı oldukları halde tek bir cins atom içerdikleri için bu maddelerde element olarak değerlendirilir. Bu durum oksijen ve azot gazı örneklerinde olduğu gibi daha çok gazlarda görülür.

2 · Aynı cins maddelerin atomları aynı, farklı cins maddelerin atomları ise birbirinden farklıdır. Örneğin; Demir atomları ile Civa atomları birbirinden farklıdır. Bu fark atomu oluşturan parçacıkların farklı sayıda olmasından kaynaklanmaktadır. · Elementlerin türü değiştikçe içerdiği atomların büyüklükleri de değişir, dolayısı ile bunlar farklı atomlardır.

3 Günlük hayatımızda kullandığımız eşyaların yapıldıkları maddeleri incelersek bunların içinde en çok Demir, Alüminyum, mücevherler, Altın ve Gümüş, Oksijen, Hidrojen,Azot dan oluştuğu görülür. · Atomlar birbirlerinden büyüklük bakımından farklıdır

4 · Uluslar arası bilim dili oluşturabilmek için ve hem de kolaylık sağlamak için elementler sembollerle gösterilir. · Ayrıca kimyasal olarak ifade edilmesi gereken bazı olaylar (kimyasal tepkimeler) element sembolleri ile daha rahat ifade edilir. Örneğin; suyun oluşmasını anlatan tepkimeye bakacak olursak; oksijen atomunun 2 hidrojen atomuna bağlanarak su molekülünün oluştuğunu görürüz.

5 ÖRNEK: I. Bir tane H atomu, bir tane F atomuna bağlanarak HF molekülünü oluşturur. II. Magnezyum atomu iki tane klor atomuna bağlanarak MgCl2 molekülünü oluşturur. III. Bir tane azot atomuna 3 tane hidrojen atomunun bağlanmasıyla NH3 molekülü oluşur. Yukarıda verilen olayları kimyasal denklemlerle gösteriniz.

6 II. Mg + 2Cl ------------- MgCl2 III. N + 3H ----------------- NH3
Çözüm: I. H + F HF II. Mg + 2Cl MgCl2 III. N + 3H NH3 NH3


"· Elementler tek cins atomu içeren maddelerdir." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları