Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Dünyamızı Tanıyalım Okan Ünal

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Dünyamızı Tanıyalım Okan Ünal"— Sunum transkripti:

1 Dünyamızı Tanıyalım Okan Ünal www.okanunal.name.tr
GEZEGENİMİZ DÜNYA Dünyamızı Tanıyalım Okan Ünal

2 GEZEGENİMİZ DÜNYA Dünya'nın şekli küredir. Dünyanın şeklinin küre olduğunu gözlemlerimizden anlıyoruz.

3 GEZEGENİMİZ DÜNYA Uzaydan çekilmiş fotoğrafları görüyor musunuz?

4 GEZEGENİMİZ DÜNYA Dünyanın küre şeklinde ve masmavi görüntüsü ne hoş değil mi?

5 GEZEGENİMİZ DÜNYA Dünyanın belirli bir noktadan yolculuğuna başlayan uçak hep aynı yönde giderse yine aynı noktaya ulaşır.

6 GEZEGENİMİZ DÜNYA Macellan sürekli doğuya giderek başladığı yere ulaştı.

7 GEZEGENİMİZ DÜNYA Gemi limandan uzaklaşırken önce gövdesi gözükmez oluyor. Sonra bacası ve en son dumanı ortadan kayboluyor.

8 GEZEGENİMİZ DÜNYA Teknoloji gelişmeden önce insanlar dünyanın küre şeklinde olduğunu bilmiyorlardı. Bilim insanları dünyanın küre şeklinde olduğunu söylese de Macellan dünyayı gezene kadar inanmadılar.

9 BİLİM İNSANLARI Galileo, 17. yy.da Dünya'nın küre şeklini ve kendi etrafında döndüğünü ispatladı. Ancak kilise Hristiyanlığa karşı çıktığını iddia ederek cezalandırdılar.

10 BİLİM İNSANLARI Macellan aynı yönde gidildiğinde aynı noktaya ulaşacağını ispatlayan kaşif.

11 BİLİM İNSANLARI THALES (Tales), matematik alanında çalışan ünlü bilgin dünyanın su içinde yüzen yarım küre biçiminde olduğunu iddia ediyordu.

12 BİLİM İNSANLARI PİSAGOR, Yunanlı bilgin. Evrende sayıların bir denge içinde olduğunu söyleyen bilim insanı Dünya'nın küre biçiminde olduğunu söylüyordu.

13 BİLİM İNSANLARI ARİSTO, Yunanlı bilgin matematik, biyoloji ve felsefeyle uğraşan bilim insanı Dünya'nın yuvarlak olduğunu söylüyor.

14 BİLİM İNSANLARI BİRUNİ, Harezm'de doğdu, ünlü matematikçi ve coğrafyacıdır. Küre biçimindeki Dünya'nın yarı çapını ve çevresini hesapladı. KEPLER, Alman bilim adamı Dünya'nın kutuplardan basık olduğunu ispatladı.

15 DÜNYA'NIN ŞEKLİ Dünya kutuplardan basık ekvatordan şişik şekildedir.

16 DÜNYA'NIN GÖRÜNEN KATMANLARI
Dünya'nın görünen ve görünmeyen katmanları var.

17 DÜNYA'NIN GÖRÜNEN KATMANLARI
Bu katmanlar; Hava küre Taş küre Su küre'dir.

18 HAVA KÜRE Dünya'mızın etrafını saran azot, oksijen, su buharı ve diğer gazlardan oluşan atmosfer olarak da bilinen küredir.

19 HAVA KÜRE Atmosferin 12km'lik kısmında yaşam vardır.
Ozon tabakası ve hava olayları da burada olur.

20 HAVA KÜRE Atmosferin taş küre ve su küreye temas ettiği yere alt sınır uzay boşluğunun başladığı yere ise üst sınır denir.

21 TAŞ KÜRE Yer kabuğu olarak da adlandırılır. Toprak ve kayaçlardan oluşur. Çok incedir. Okyanus diplerinde incedir. Engebelidir. Depremler taş kürede oluşur ve taş kürenin şeklini değiştirir.

22 SU KÜRE Dünya'mızın mavi gözükmesine sebep olan su küre %75'i kaplar. Büyük su kütlelerine okyanus, deniz denir. Tuzlu olduğundan kullanılmaz.

23 SU KÜRE Göller ve akarsular tatlı sular olarak adlandırılır. Bizim yararlanabildiğimiz bu sular Dünya toplam su miktarının %1'i kadardır. Balıklar, midye, sünger gibi canlılar burada yaşar.

24 SU KÜRE Su küreden buharlaşan sular gökyüzünde bulutları oluşturur. Buradaki bulutlar soğuk hava tabakalarında yoğunlaşarak yağmur olarak yeryüzüne döner. Buna suyun döngüsü denir.

25 DÜNYA'NIN İÇ KATMALARI Dünya'nın gözlemlenemeyen iç katmanları da var. Bunlar; Ateş küre Ağır küre ( çekirdek )

26 ATEŞ KÜRE Yer kabuğunun altındaki katmandır. Çok sıcak olduğunundan buradaki maddeler erimiş halde bulunur. Buna magma denir. Magma yeryüzüne yanardağlarla çıkar buna lav denir.

27 AĞIR KÜRE Dünya'nın en kalın katmanıdır. Sıcaklığı ateş küreden daha fazladır. Bütün maddeler erimiş şekildedir. Dünya'nın yapısında bulunan demir, nikel gibi en ağır maddeler çekirdekte toplanmıştır.

28 AĞIR KÜRE Dünya'nın en kalın katmanıdır. Sıcaklığı ateş küreden daha fazladır. Bütün maddeler erimiş şekildedir. Dünya'nın yapısında bulunan demir, nikel gibi en ağır maddeler çekirdekte toplanmıştır.

29 TEST

30 TEST

31 TEST

32 TEST

33 TEST

34 TEST

35 TEST

36 TEST

37 TEST

38 TEST

39 TEST

40 TEST

41 TEST

42 TEST

43 TEST

44 TEST

45 TEST

46 TEST

47 TEST

48 TEST

49 TEST SON


"Dünyamızı Tanıyalım Okan Ünal" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları