Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KARA EKOSİSTEMLERİ Göl Ekosistemleri -Nehir Ekosistemleri

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KARA EKOSİSTEMLERİ Göl Ekosistemleri -Nehir Ekosistemleri"— Sunum transkripti:

1 SU EKOSİSTEMLERİNİN İŞLEYİŞİ A)SU EKOSİSTEMLERİNİN DOĞAL SİSTEMLERİN İŞLEYİŞİNE ETKİSİ
KARA EKOSİSTEMLERİ Göl Ekosistemleri -Nehir Ekosistemleri -Bataklık Ekosistemleri DENİZ EKOSİSTEMLERİ Okyanus Ekosistemleri -Deniz Ekosistemleri

2 OKYANUSLAR 1-Okyanusların ortalama derinliği kaç m.dir ve okyanuslardaki canlıların çoğu, en fazla kaç m.lik derinlikte yaşar? Bu durumun sebebi nedir? Yanıt: 3700 m. Canlılar en fazla 100m.lik derinlikte yaşar.Sebep: Güneş ışığının bu derinliğe kadar ulaşabilmesi

3 Okyanusların En Derin Yeri
Mariana Çukuru (Challenger Çukuru), Dünya üzerinde bilinen en derin noktadır. Büyük Okyanus'ta, Guam Adası'nın güney batısında, Japonya ve Endonezya arasında, iki ülkeye de aşağı yukarı eşit uzaklıkta yer alır. Yapılan son ölçümlere göre en derin noktası yaklaşık m. Uzunluğu km, genişliği ise 69 km.

4 OKYANUSLAR OKYANUS TABANLARINDA; -Dağlar, volkanik alanlar
-Geniş kumluk alanlar -Bitki ve hayvan barındıran ortamlar(habitat) bulunur. Çok sayıda küçük alt ekosistemler mevcuttur.

5 Okyanuslar iklim üzerinde nasıl bir etkiye sahiptir?
Atmosfere nem sağlayıp, yağışı etkiler. Kazandırdığı nem etkisiyle ısıyı dengeler, sıcaklık farklarını azaltır. Akıntılar sayesinde ısı transferini sağlar. Ekvatorda ısınan sular kutuplara doğru hareket ederek oraların da ısınmasını sağlar.

6 TROPİKAL DENİZLERDEKİ MERCANLAR
Tuzlu sulardaki balıkların 1/3ü mercan atıklarıyla beslenir.Mercanlar diğer canlı türleri için besin ve barınma kaynağıdır.

7 Aerosol nedir,kaynağı neresidir? Doğal dengeye ne gibi katkıları vardır?
-Kaynağı okyanus olan küçük tuz kristalleri -Havada asılı durabilir. Yoğunlaşma çekirdeği olarak görev alırlar.Yani, nem ona yapışarak üzerinde yoğunlaşır.Bulutların oluşmalarını sağlarlar. -Yağışlarla karalara düşerek toprağı mineral yönünden zenginleştirirler. Bir çeşit gübredirler. Her yıl yağmurlarla 150 milyon ton gübre düştüğü sanılmaktadır.

8 AKARSULARIN EKOSİSTEM AÇISINDAN ÖNEMİ NEDİR?
-Yer altı sularını(Akifer) besler. -Okyanus ve denizlere ulaşarak onları besler. -Alüvyonlarının biriktiği yerler verimli alanları oluşturur. -Bir çok bitki ve hayvanın yaşam alanını oluşturur.(Örnek;deltalar)

9 Akarsuların Bölümleri ile Canlı Çeşidi Arasındaki İlişki
Yukarı Çığır(Kaynak); Eğim ve akış hızı fazladır.Canlı türü azdır.Bazı böcek türleri ve alabalık yaşar. D E N İ Z Orta Çığır; Eğim ve akış hızı azalmaya başlar. Balık türleri artar. Aşağı Çığır(Ağız);Eğim ve Akış hızı en az olan yer. Tatlı ve tuzlu suyun birbirine karıştığı bölge.Plankton bakımından çok zengin olup canlı çeşidinin en fazla olduğu yer.


"KARA EKOSİSTEMLERİ Göl Ekosistemleri -Nehir Ekosistemleri" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları