Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ"— Sunum transkripti:

1 ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ
Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü HAZIRLAYANLAR Ebru DOĞAN Cahide ACAR Serdar BAŞAK

2 ÇOKLU ORTAM TASARIM İLKELERİ
KONULAR OYUN HAKKINDA OYUN ÇIKIŞ

3 KİŞİLİK KAZANDIRMA İLKESİ
KONULAR ÇOKLU ORTAM İLKESİ YAKINLIK İLKESİ YÖNTEM İLKESİ BÖLÜMLEME İLKESİ GEREKSİZLİK İLKESİ TUTARLIK İLKESİ KİŞİLİK KAZANDIRMA İLKESİ ÖN ÇALIŞMA İLKESİ

4 ÇOKLU ORTAM İLKESİ Öğrenenler, sadece sözcüklerden oluşan ortamlardansa,  resim ve sözcüklerin birlikte sunulduğu ortamlarda daha iyi öğrenirler. Mayer’e göre bir şey öğretilmek istendiğinde resimlerle desteklenirse öğrenme daha iyi gerçekleşir. Plüton: Formal adı  Pluto, Güneş Sistemi'nde Eris'ten sonra bilinen en büyük cüce gezegen ve doğrudan  Güneş'in etrafında dönen en büyük onuncu cisim. Önceleri gezegen olarak sınıflandırılmıştır. Plüton, birçok cismi barındıran  Kuiper kuşağı’nın en belirgin üyelerinden biridir. Plüton: Formal adı  Pluto, Güneş Sistemi'nde Eris'ten sonra bilinen en büyük cüce gezegen ve doğrudan Güneş'in etrafında dönen en büyük onuncu cisim. Önceleri gezegen olarak sınıflandırılmıştır. Plüton, birçok cismi barındıran  Kuiper kuşağı’nın en belirgin üyelerinden biridir.

5 Yakınlık, ekrandaki görsel ve metnin hizalanması anlamına gelir.
YAKINLIK İLKESİ Yakınlık, ekrandaki görsel ve metnin hizalanması anlamına gelir. Sunulan içerikte görselle ilgili bir metin varsa, metin mutlaka görselin bulunduğu ekranda görülmelidir. Görsel bir ekranda, görselle ilgili metin farklı bir ekranda gelmemelidir.

6 Uzamsal Yakınlık Zamansal Yakınlık
Birbiri ile ilişkili metinlerin ve resimlerin sayfada ya da ekran üzerinde birbirlerine yakın olması durumunda öğrenme daha iyi olur. Zamansal yakınlık ilkesinde birbiri ile alakalı görseller ve metinler birbiri ardına gösterilerek sunulmak yerine aynı anda gösterilirse daha etkili olur. Kiraz Üzüm Çilek

7 YÖNTEM İLKESİ Görselleri ses ile açıklamak öğrenmeyi arttırır.
 Eğer görsel oldukça karışıksa veya öğrenciye yeni bir konu ise görseli ses ile açıklamak daha çok işe yarar. GÖRSEL SES

8 GEREKSİZLİK İLKESİ Öğrenme açısından resimlerin ve sözlü anlatımın birlikte kullanıldığı durumlar, resim, sözlü anlatım ve metinin birlikte kullanıldığı durumlara göre daha iyi sonuçlar vermektedir. GÖRSEL SES METİN

9 Gereksizlik İlkesi Video:

10 TUTARLIK İLKESİ Öğrenenler, konuyla ilgisi olmayan sözcük, resim ve seslerin ortamın dışında tutulduğu ortamlarda daha iyi öğrenirler.  Konu ile alakası olmayan, birbirinden farklı materyallerin kullanılması öğrenenler üzerinde farklı anlamalara, kavram karmaşasına ve konunun dışına sapmaya neden olabilir. YÜN: Keçi, koyun, deve gibi hayvanların kırkılmasıyla elde edilen doğan elyaf.

11 BÖLÜMLEME İLKESİ Bölümlere ayırma ilkesinin kullanılma gerekçesi, öğrenenin bilişsel sistemine aşırı yükleme olmadan gerekli işlemleri yapabilmesine olanak sağlanmasıdır.

12 ÖN ÇALIŞMA İLKESİ Ön çalışma ilkesi, öğrenenlerin sunum sırasında yaptıkları temel işlem miktarını azaltarak sunulan karmaşık içeriği kendi öğrenme modellerine göre uyarlayabilmelerine olanak sağlar.

13 KİŞİLİK KAZANDIRMA İLKESİ
Öğrenmeyi arttırmak için; etkileşimli bir ses tonu ve eğitsel ajan kullanılmalıdır. Öğrenme öğrencinin içerik ve öğretme (instruction) ile bağlantıya geçmesine bağlıdır. Öğrenci bilgisayarın bir insan olmadığını bilmesine rağmen etkileşimli bir ses tonu veya eğitsel ajan öğrencinin sosyal ilişki kurmasını teşvik edebiliyor, bu sosyal ilişki de öğrenmeye katkıda bulunuyor.

14 YETER Kİ SEN KAZAN OYUNU
NASIL OYNANIR ? OYUNA BAŞLA ANASAYFA

15 NASIL OYNANIR ? Oyun 5 sorudan oluşmaktadır.
Soruyu doğru cevaplarsanız diğer soruya geçmeye hak kazanırsınız, eğer yanlış cevaplarsanız doğru cevabı bulmak için fikir yürütmeniz gerekecektir. Bol şanslar 

16 1. Aşağıdakilerden hangisi gereksizlik ilkesini en iyi şekilde açıklamaktadır ?
Grafik, yazı ve metnin birlikte sunulması öğrenmeyi engeller. Metin ve seslendirme öğrenmeyi engeller. C) Animasyon ve seslendirmenin birlikte verilmesi öğrenmeyi engeller. D) Tutarlık sağlama

17 2. Aşağıdakilerden hangisi Clark’ın tutarlık ilkesine uymayan bir tanımlamadır ?
Öğrenmeyi güçleştiren sesler kısık kullanılmalıdır. Anlatılan konunun içeriği sade ve anlaşılır olmalıdır. C) Görseli seslerle, kelimelerle ve müzikle destekleyerek sunmak. Odaklamayı sağlamak için içeriğin yanında ikincil sesler kullanmak.

18 3. Hangisi yakınlık ilkesine aykırıdır ?
Animasyon ve açıklamaların aynı ekranda gösterilmesi. Soru ve yanıtların geri bildiriminin aynı ekranda olması. Görsel ve metin birbirinden uzak olmamalıdır. Metin ve görselin birbirinden ayrılması.

19 4. Aşağıdakilerden hangisi kişiselleştirme ilkesinde kullanılan bir yöntemdir ?
Yazı ve görsel aynı ekranda olmamalıdır. Samimi bir dil kullanılmalıdır. Konu ile ilgisi olmayan grafiklerden kaçınılmalıdır. Görselin tek başına gösterilmesi daha etkilidir.

20 5. Ekrandaki görseli ses ve metinle açıklamaya çalışıp öğrenmeyi körelten yöntem hangisi ile açıklanır? Çoklu Ortam İlkesi Yöntem İlkesi Gereksizlik İlkesi Yakınlık İlkesi

21 KONUYU TEKRAR GÖZDEN GEÇİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ.
OYUN BİTTİ TEBRİKLER KONUYU TEKRAR GÖZDEN GEÇİRMEK İÇİN TIKLAYINIZ.

22 ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ
Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü HAZIRLAYANLAR Ebru DOĞAN Cahide ACAR Serdar BAŞAK


"ABANT İZZET BAYSAL ÜNİVERSİTESİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları