Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

EĞİTİMDE MATERYALİN YERİ VE ÖNEMİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "EĞİTİMDE MATERYALİN YERİ VE ÖNEMİ"— Sunum transkripti:

1 EĞİTİMDE MATERYALİN YERİ VE ÖNEMİ
Güven Gürkan GELGEÇ Münir ATILMIŞ

2 Araştırmanın Önemi Eğitimde kullanılan materyallerin yeri ve önemi doğrultusunda yapılabilecek iyileştirmeler.

3 Araştırmanın Amacı Bu çalışmanın amacı öğrencilerinin materyal eksikliği ile ilgili karşılaştığı genel sorunları belirlemek ve bu sorunların ortadan kaldırılabilmesi için çözüm önerileri sunmaktır.

4 Materyal Nedir ? Yazılı, sözlü, görüntülü, kaydedilmiş her türlü belge gereç anlamına gelmektedir.

5 Okullarda Kullanılan Materyaller
Gerçek araçlar, modeller, numuneler, Kuklalar, sergiler, geziler, Tahta, pano, Kitap, poster, afiş, harita, Tepegöz, Radyo, teyp-ses bandı, CD, Televizyon, Film makinesi, Bilgisayar.

6 Okullarda Karşılaşılan Materyaller Sorunları

7 Materyallerin Eğitim-Öğretim Ortamındaki İşlevleri
Materyaller, bazı öğretim ortamların da öğrenmeyi destekleyici amaçla kullanıldığı halde, bazı ortamlarda ise tamamen öğretmen rolü üstlenerek içeriği doğrudan öğrencilere aktarmaktadır.

8 Farklı öğretim materyallerinin, öğretim ortamındaki işlevleri ve önemini Amerikalı bilim adamı Edgar Dale tarafından oluşturulan yaşantı konisinde gösterilmektedir.Bu koninin dayandığı ilkeler şu şekilde açıklanmaktadır. Öğrenme işlemine katılan duyu organlarımızın sayısı ne kadar fazla ise o kadar iyi öğrenir ve öğrenmelerimiz o kadar kalıcı olur. En iyi öğrendiğimiz şeyler, kendi kendimize yaparak öğrendiğimiz şeylerdir. En iyi öğrenim soyuttan somuta ve basitten karmaşığa doğru gidilendir.

9 Materyallerin Öğrenme İle İlişkisi
Zaman sabit tutulmak üzere insanlar; okuduklarından %10’u, işittiklerinden %20’si, gördüklerinin %30’u, hem görüp hem işittiklerinin %50’sini, söylediklerinin %70’ini, yapıp söylediklerinin %90’ını, hatırlamaktadırlar. Bir eğitimci, öğretim materyallerini bu bulguları göz önüne alarak hazırlamalı ve öğretim ortamında öğrencinin kullanımına sunabilmelidir.

10 Öğretim Materyallerinin Eğitim-Öğretime Sağladığı Yararlar
Öğrenmeyi kalıcı hale getirir. Öğrencilerin ilgisini çeker. Öğrenmeyi güçlendirir. Anlamın gelişmesi ve anlatım kolaylığı sağlar. Öğretimde zaman kazandırır. Öğrenmede uyarıcı etki yapar. Düşüncenin devamlılığını sağlar. Öğretim süreçlerini güçlendirir ve etkin kılar. Sözcük gelişimine katkı sağlarlar.

11 Materyal Eksikliğinin Sonuçları
Öğrenme tam anlamıyla gerçekleşemez. Bilinçsiz uygulamalar. Öğrenci derse dikkatini tam olarak veremez. Öğrencilerin kafasında tam anlamıyla obje oluşmaz.

12 Öneriler Laboratuar ve materyal sayısı arttırılabilir.
Sosyal etkinlik sayısı arttırılabilir. Öğrenci çokluğuna göre sınıf sayısı arttırılabilir.

13 DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ..


"EĞİTİMDE MATERYALİN YERİ VE ÖNEMİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları