Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Proje Oluşturma ve Yönetimi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Proje Oluşturma ve Yönetimi"— Sunum transkripti:

1 Proje Oluşturma ve Yönetimi
Günümüzde yazılım, tıptan inşaata, elektronikten eğlence sektörüne kadar her alanda kullanılmaktadır. Giderek yaygınlaşan ve vazgeçilmez hale gelen yazılım ürünlerinin hatasız geliştirilmesi gerekmektedir. Bunun için iyi kodlama yapmanın ötesinde bir çok sürecin de gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Yzn: H. Nur Baysal GÜNEŞ

2 Proje Oluşturma Yapılan bir çok projenin tıpkı icatlarda olduğu gibi toplumun ihtiyaçlarından doğduğunu bilmemiz gerekir. Proje oluştururken öncelikle projenin sırasıyla: Amacı Kapsamı(İçeriği) Kaynaklar(kısıtlar) Varsayımlar Ölçekler Planlama Bütçesi Ürün Bilgileri …………………..belirlenir.

3 1.Projenin Amacı Gerçekleştirilecek projenin amacı, hedefleri belirlenir. Proje amacının açık ve anlaşılır bir şekilde ifade edilmesi önemlidir. Amaçta şu saptanır proje sonunda neler gerçekleşecek. Hedef veya ürün nedir?

4 2.Projenin Kapsamı Proje boyunca geliştirilecek ürün yada hedef için yapılacak çalışmaların içeriği belirlenir. Kısaca hedefe ulaşmak yada ürünü elde etmek için neler yapılması gerekir bunlar belirlenir.

5 3.Proje Kaynaklar(Kısıtlar)
Projenin geliştirilmesi sırasında karşılaşılacak teslimat tarihleri, kaynakların durumu, kullanıcı müdahalesi gibi kısıtlar belirlenir.

6 4.Varsayımlar Proje başlangıcında belirsiz olan ve ileride sağlanacağı varsayılan durumlar belirtilir. Gerekli bilgisayar kaynaklarının bulunabilirliği örnek olarak verilebilir.

7 5.Proje Ölçek Projenin gerçekleştirilebilmesi için gerekli olan sistem ve ortam belirlenir. Proje boyunca kullanılacak donanım, yazılım, laboratuvar araçları belirlenir. Geliştirme ve test ortam özellikleri belirlenir. Kısacası burada projenin büyüklüğü ve gerçekleştirilebilirliği belirlenir.

8 6. Projenin Planlama Bütçesi
Projenin planlanması sürecinde gerek duyulacak bütçenin ne kadar olacağına karar verilir. Maliyeti belirlenir yani tamamen duygusal kısmıdır

9 7.Ürün veya Hedef Bilgileri
• Oluşturulacak ürün yada hedef kısa ve öz olacak şekilde tanımlanır. • Ürünün açık ve anlaşılır olarak geliştirilme sebepleri ve önemi tanımlanır. • Ürün yada hedefin yararları belirlenir. • Ürünü kapsayan Pazar( Satış yapılacağı alan) tanımlanır. • Ürünü geliştirirken kullanılacak teknolojiler tanımlanır • Ürün geliştirme kriterleri belirlenir.

10 Proje Yönetimi Örneğin: Yazılım projesi yönetimi;

11 Proje Yönetimi 1. İstekler: Hedef kitle isteklerinin karşılıklı diyalog ile belirlendiği aşama. 2. Tanımlar: İstenilen hedefin veya ürünün özellikleri belirlenir 3. Proje Adımları: İstenilen hedefin veya ürünün gerçekleştirilmesi için yapılması gerekenlerin parçalara ayrılması. 4. Kestirimler: Hedef veya ürünle ilgili büyüklük, maliyet, işgücü, ve takvim değerlerinin tahminleri yapılır. 5. Riskler: Proje oluşturulurken ve gerçekleştirilirken karşılaşılacak sorunlar belirlenir. 6. Proje Planı Yönetimi: Projenin planlı bir şekilde yürütülmesi sağlanır. 7. Test Planı: Ürün yada hedef amacı gerçekleştiriyor mu? Buna bakılır 8. Konfigürasyon Yönetimi Planı: Proje oluşumu ve yapılan değişiklerin yönetiminin planlaması. 9. Kalite Planı: Kurum içi ve ürün için istenilen kalite hedeflerinin planlandığı aşama. 10. Kestirim Yönetimi: Proje boyunca kestirimlerin yenilendiği aşama. 11. Risk Yönetimi: Proje boyunca risklerle ilgili planların gerektiğinde uygulandığı aşama. 12. İnsan Kaynakları Yönetimi: Proje çalışanlarının belirlenip görevlendirildiği ve eğitimlerinin gerçekleştirildiği aşama. 13. İletişim Yönetimi: Projede çalışanların iletişimin yönetildiği aşama. 14. Proje İzleme ve Gözetim: Projenin ilerleyişinin kontrol edildiği aşama

12 Dinlediğiniz İçin Teşekkürler…
Yzn: H. Nur Baysal GÜNEŞ


"Proje Oluşturma ve Yönetimi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları