Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Bilgi Teknolojisinin Temel Kavramları

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Bilgi Teknolojisinin Temel Kavramları"— Sunum transkripti:

1 Bilgi Teknolojisinin Temel Kavramları
Yazılım

2 ? Kullandığınız programlar

3 Yazılım Bilgisayarda kullanılan her türlü programa yazılım denir.

4 NOKIA

5 Yazılım Çeşitleri YAZILIM İşletim Sistemleri Uygulama Yazılımları
Programlama Dilleri

6 Yazılım Çeşitleri Uygulama Yazılımları İşletim Sistemleri Donanım

7 İşletim Sistemi Yazılımları (T.D)
OS bilgisayar sisteminin işletimi ile ilgili tüm fonksiyonları yerine getirirler. Bilgisayar donanımının kontrolünü, kaynakların kullanımını ve paylaşımını sağlayarak diğer yazılımların çalışmasını sağlar. Bilgisayarın donanım özellikleri kadar işletim sistemi de önemlidir.

8 AÇIK KAYNAK KODLU

9 Uygulama Yazılımları Kullanıcıların belli başlı bazı işlemleri yapmalarına imkan veren yazılımlardır. Geliştirilmeleri için programlama dilleri ve diğer bazı uygulama geliştirme yazılımları kullanılır. Her alana ait farklı uygulama yazılımları mevcuttur: Kelime işlemci İnternet tarayıcı Elektronik tablo Bilgisayar oyunları Veri tabanları

10 Programlama Dilleri Tüm uygulama ve sistem yazılımları programlama dilleriyle yazılır. Programlama dili; bilgisayara işlemlerin yaptırılmasına imkan veren her türlü sembol, karakter ve kurallar topluluğudur. Bilgisayara ne yapması gerektiğini bildiren komutları oluşturmak için kullanılır. İnsanlarla bilgisayarlar arasında tercümanlık görevi yapar.

11 a) Makine Dili Makine dili geliştirilen ilk programlama dilidir. Tüm komutlar 0 ve 1’lerden oluşmaktadır. İki tabanlı sayı sistemi kullanılarak kodlama yapılır. 16’lık sistemle de gösterilirler.

12 b) Assembly Dili Sembolik kodlar ile yazılır.
Bilgisayar sistemini yakından tanımak, Aygıt sürücülerini geliştirmek, Chiplere program yüklemek için İşletim sistemlerinin geliştirmek, Şifre kırma ve hacking işlemleri, Virüs programlarının geliştirilmesi, Elektronik tablolama (Excel gibi) programları geliştirilmesi

13 c) Yüksek Seviyeli Diller
Öğrenilmesi daha kolaydır. Program yazılması daha az zaman alır. Yüksek seviyeli dillerle yazılan kaynak kodlar, derleyici (compiler) ile makine diline çevrilmek zorundadır. Örnek diller: Basic, Cobol, Fortran, Pascal

14

15 d) Çok yüksek seviyeli diller
Bilgisayara ne yapılacağı ifade edilebilir. Örnek diller: Visual Basic, Visual C#, HTML, PHP, SQL

16

17 SİSTEM GELİŞTİRME KAVRAMI
Bir işi yapmaya başlamadan önce o işe ait bilgilerin iyi bilinmesi ve iyi analiz edilmesi gerekmektedir. En ufak bir ayrıntının bile gözden kaçırılmaması gerekir. İşler adımlar halinde yapılırken bu adımlar arasında herhangi eksiklik olmamasına ve her şeyin zamanında yapılmasına özen gösterilir.

18 Sistem Geliştirme Kavramı
İyi bir bilgisayar programının hazırlanabilmesi için sırasıyla yerine getirilmesi gereken aşamalar: Yöntemleri Araştırma ve Analiz Etme Süreci Programlama ve Test Etme Süreci İhtiyaç ve Yöntemlerin belirlenmesi Araştırma ve Analiz Programlama Test Etme

19 Yöntemleri Birinci aşama problemin iyi anlaşılması ve ayrıntılarının belirlenmesidir. Çözümde hangi verilerin kullanılacağı ve ne istendiği belirlenmelidir. Bir işi yapmak için birden fazla yöntem bulunabilir. En uygun yöntemi belirlemek için, Zaman kısalığına, İşe uygun olup olmadığına, Maliyetine ve alabileceğimiz sonuca göre karar verilir.

20 Araştırma ve Analiz Etme
Sistemin ihtiyaçlarını belirleyerek, Sistemin ne yapması gerektiğini iyi analiz edilir. Yapılması gereken işlemleri net bir şekilde görmek için algoritma hazırlanır. Algoritma neyi ne zaman yapmamız gerektiğini göstererek karışıklıktan kurtulmamıza yardımcı olur.

21 Programlama ve Test Etme
Son aşamadır. Belirlenen yöntem ve algoritmaya göre problem programlama dilleri kullanılarak koda dönüştürülür. Test edilir. Sonuçları görmemiz için çıktı birimlerine gönderilir.


"Bilgi Teknolojisinin Temel Kavramları" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları